Porodím ako 18 ročná. Ako to zvládnuť?

handmade_nina
6. jún 2015

Ahojte. mám pár otázok. Čakám bábo,porodím v 18tich.S priateľom sme ostali spolu, on študuje na vysok.škole a ja na strednej. ibaže- mama sa s tým nevie zmieriť. Najskôr trvala na interupcii,čo som nechcela a vyhodila ma z domu. Bývanie zabezpečené mám.iba chcem vedieť či som sa rozhodla správne a: 1.Na aké fin.príspevky mám nárok + koľko to je + či to dokáže pokryť všetky najdôležitejšie výdavky na bábo. 2.Počula som,že pokiaľ rodičia nie sú v dobrej fin.situácii, je dobré aby začali chystať veci ešte pred narodením. Chcela by som vedieť čo si o tom myslíte vy+ koľko toho asi bude treba. Mama mi s tým nepomôže,budem rada za každú pomoc,vopred ďakujem 🙂

ataz
6. jún 2015

ahoj, nie si prvá ani posledná 🙂 Mám kámošky, čo mali deti v 18tich a teraz? Užívajú...deti skoro dospelé. Niekedy ľutujem, že som odkladala materstvo až do 26tky... Tretie sa mi narodilo v 33 a to už bol brutálny rozdiel oproti 26 🙂 Takže ti fandím a určite si sa rozhodla správne! Čo sa týka tvojej mamči...no snáď to nejako cez tvoje tehu strávi...ja by som to však nikdy svojmu dieťaťu nespravila ☹ držím strašne palce...a taktiež aby ste to s priateľom spolu vydržali..
čo sa týka peniažkov, tak máš nárok na rodičovský príspevok niečo cez 200e + prídavky myslím nejakých 23e, po pôrode dostaneš tzv. pôrodné a kočíkové 😀 vo výške 829,86e - musíš o neho požiadať 28dní po pôrode.
Nezabúdaj na pravidelné prehliadky u DR, inak ti ho nedajú. Vecičky si privelmi skoro nemusíš chystať, podľa mňa stačí po 5-6 mesiaci
držím palce 😉

handmade_nina
autor
6. jún 2015

ďakujem 🙂

maria117
6. jún 2015
natalym
6. jún 2015

@handmade_nina Drž sa. Je mi ľúto, že Ťa mama nepodržala.

magdalenkami
6. jún 2015

naozaj je smutne,ze mama nestoji pri tebe...mozno potrebuje cas a neskor sa priblizite -ak mozem poradit,hlavne si nechaj finan. rezervu,ak sa da aj z tych prispevkov,netreba vsetko minut na drahy kocik a oblecenie-babo rychlo rastie a niektore veci nosi 1-2mesiace,aj tu na mk maju posuvaju mamicky krasne baliky niekedy za vybornu cenu,drzim palce

lilimoni
6. jún 2015

Nemate v rodine nejake deti? Mne takto sesternice posunuli po ich detoch netrebalo mi kupit skoro nic 🙂 ak si stale studentka a nevadi ti byt za potvoru, tak si mozes od mami vysudit vyzivne na seba, nakolko je to jej povinnost ako rodica. Pozri si na nete z bazara hlboky kocik pre babo. Netreba vobec vselijake troj, stvorkombinacie. Babo v nom bude do cca 5 mesiacov spinkat a potom ten predaj a kup si sportovy na dva roky 🙂 postielka v ikei je tiez za par korun. A mozes aj oslovit rozne charity, kam nosi vela ludi oblecenie 🙂 plienocky, nemusis davat drahe pampersky ale pozeraj akcie, ja som takto kupila asi 20 balikov ked bola 40% akcia v tescosi 🙂 inak oblecko pre deti v tescosi je super a vobec nie je predrazene. Z kozmetiky pre dietatko staci mydlo, krem na prdelku a mozes si kupit v lekarni olivovy olej a po kupkani ho pomasirovat 🙂

ninda25
6. jún 2015

@handmade_nina ahoj,spravila si tu najlepsiu věc,co si mohla.....nechat si dieta...dieta je Laska a Laska je zmysel života.zvládli to jiné,zvládnete to i Vy🙂 🙂 mas při sebe partnera,ktory sta o Vas postará....držím palce

pribinak
6. jún 2015

@lilimoni nemyslim si, ze totoby na sude preslo, nech sa slecna vyda za otca dietata a bude ju/ich zivit manzel a otec dietata.
Svadbu nemusia robit velku, nevesta+zenich a 2 svedkovia

lilimoni
6. jún 2015

@pribinak pokial je studentka tak ano a aj individualny plan sa rata ako denne studium a ma narok na vsetky tie studentske zlavy ako napr. cestovne listky 🙂 ja ked som otehotnela ako studentka, tak som si toho nabehala 🙄 a vsetci by len mojich rodicov posielali na sud 🙄 nakoniec my schvalili socialne stipendium 🙂
Po svadbe by zanikla rodicom vyzivovacia povinnost.

pribinak
6. jún 2015

@lilimoni no ved ano, nech ju aj dieta zivi otec a manzel, nie rodicia

lilimoni
6. jún 2015

@pribinak to je sice pravda ale aj tak si myslim, ze vyhodit ju z domu ako handru nebolo vobec spravne 😠 rodic ma minimalne pocas studia zabezpecit svojmu dietatu stravu, strechu nad hlavou a studijne pomocky.
Krv nie je predsa voda a zdrave babo nie je prekliatie v rodine 😠

pribinak
6. jún 2015

@lilimoni to susice velmi pekne porekadla, ale netusime ake maju vztahy, aka je financna a socialna situacia v rodine a preco slecna neuzivala antikoncepciu alebo neuprednostnovala studium, ....
Je to aj o jej priatelovi, vysokoskolak, moze ist na externu formu studia a ist pracovat, aby zabezpecil vsetko pre dieta a jeho matku
Ved toto bude jeho vlastna krv a ako vieme krv nie je voda!!!!

handmade_nina
autor
6. jún 2015

antikoncepciu som užívala pravidelne a aj napriek tomu sa podarilo. Chcem radšej o bábo zabojovať,pretože ono za nič nemôže. Nakoľko mám vzťah s mamou taký ako mám (bojí sa rečí na dedine,rečí ostat.rodiny a pod.) ,chcela som vedieť či sa to dá zvládnuť aj takto skoro. Finančná situácia v našej rodine nie je tak zlá. Nemôžme si dovoliť všetko ale ani nám nič nechýba.

pribinak
6. jún 2015

@handmade_nina a priatel ma na celu situaciu aky pohlad? Nazor? Neplanuje si ta vziat a vytvorit novu rodinu? Mal by prebrat zodpovednost a ak si ta aj nevezme, mal by sa financne postarat
Obzvlast ked vidi ako to tvoja rodina preziva a ze dala ruky od teba prec
Je na rade, nemoze cakat, ze o dospelu dceru sa budu starat rodicia
Ludovo povedane: co si navaril, nech si aj zje

lilimoni
6. jún 2015

@pribinak urcite mas pravdu. Nepozname financne pomery v rodine. Dana slecna sa ale pytala v prvom rade ake prispevky dostane a nie ako ich od rodicov drankat. Aj z mala sa da zit a aj slusne. Chudoba nie je hriech 🙂 treba si len nadstavit rozpocet. Myslim, ze by bolo namieste spomenut, kolko plienok denne spotrebuje babo aby si vedela priblizne vypocitat kolko mesacne precikaju a ak bude mat dost mlieka, tak pol roka male stravovat nebude. Kupat sa da aj v klasickej vani, na spodok latkovu plienocku a hotovo. Prebalovaci pult netreba, malu som utierala na pracke, kozmetiku som mala v krabici od topanok ktoru som si vystlala vysivanym obruzkom 🙂

Vsetko sa da zvadnut a kto chce hlada spovoby, kto nechce hlada dovody 🙂

lilimoni
6. jún 2015

@handmade_nina nechaj maminu tak. Ked sa vnucatko narodi, mozno nebudete byvat spolu ale da jej prve a posledne a bude sa tesit. Vsak je to jej vnucatko 🙂

pribinak
6. jún 2015

@handmade_nina pri vsetkej skromnosti sa to zvladnut da, ako pisu baby, dojcatu je uplne jedno ci kadi do znackovej alebo lidlovej plienky, handry a kocik kupis na bazari, kocik ani mat nemusis, jedna moja znama si vystacila zo satkou a dieta bolo spokojne
Mlieko ked nebudes dojcit kupis aj lacne v dm-ke, aj ked dojcenie je uplne ekonomicky najvyhodnejsie.
Uvidis ake bude dietatko, mozno si popri nom najdes nejaku brigadu

Ja som minule citala knihu, skutocny pribeh zo Slovenska, bab bez penazi, otec dietata zarobil minimum, takze chodila po domoch a za okopanie zahrady ci z er urody alebo inu pracu na zahrade si nepytala peniaze, ale naturalie: misa hrasku, par mrkiev, vrecko zemiakov ci kilo hrusiek a dalo sa ;)))))

handmade_nina
autor
6. jún 2015

áno rada by som vedela aj to,koľko toho bábo spotrebuje. Kojiť vraj pravdepodobne nebudem môcť nakoľko problém sú ploché bradavky..
Priateľ sa zo začiatku zľakol,ale teraz si hľadá brigádu aby sme sa o bábo mohli postarať. Zásnuby plánujeme,ale so svatbou chceme počkať,keď bude mať bábo rok.

pribinak
6. jún 2015

@lilimoni presne, vo Finsku dokonca pre upne male deti davaju socialne slabym rodinam nieco ako krabicu, ked si rodicia nemozu dovolit kupit detsku postielku

pribinak
6. jún 2015

@handmade_nina nenechaj sa odradit, da sa to aj s plochymi bradavkami, navyse tehotenstvom ti budu rast aj prsia a aj bradavka sa zvacsi. Treba cez prazdniny obehnut kurzy dojcenia (su zdarma) a dobra laktacna ti poradi
Inak moja sesternica nedojcila priamo, ale vyse roka si mlieko odsavala, je to sice pracne, ale da sa to ;)

pribinak
6. jún 2015

@lilimoni poslednu veru z tvojho prispevku treba dat precitat priatelovi ;))

zeriempizzu
6. jún 2015

@lilimoni a 18 rocna studentka ma v prvom rade studovat a nie sexovat lebo nemat vzdelanie a uz rodit deti tiez nie je moc spravne.

pribinak
6. jún 2015

Nepises kolky tyzden si, mozno by si cez prazdniny mohla brigadovat aj ty a mat nejaku financnu zasobu. Moja sesternica este dva tyzdne pred porodom predavala zmrzlinu a pekne si zarobila

ataz
6. jún 2015

@pribinak áno, aj ja som to čítala 🙂 ale je to namiesto finančnej pomoci od štátu - pre všetkých bez rozdielu

khkt
6. jún 2015

Ahoj držím veľmi palce. 🙂 Na bábätko môžeš minúť veľa peňazí ale nie všetko je nutne potrebné.
Oblečenie odporúčam nakupovať účelovo ja som tiež veľa oblečka aj dostala možno aj v tvojom okolí na nájde niekto kto ti podaruje detské vecičky. Záleží od toho v ktorom ročnom období sa malé narodí. Ja som mala jesenné bábätko a počas prvých 4- 5 mesiacov som obliekala prevažne dupačky s dlhým rukávom ktoré sa zapínali po celej dĺžke aj na oboch nôžkach. Boli veľmi praktické a hlavne netlačili na bruško. Keď bolo chladno dala som pod nich ešte body s dlhým rukávom. Na prvé 3 mesiace asi 4 perinky alebo zavinovačky. Od 5. mesiaca u nás vedú body s dlhým rukávom tepláčiky a ponožky. Dieťa do roka naozaj nepotrebuje rifle sukničky a šatočky ja ich mám doma plnú skriňu a oblečieme ich málokedy.
Najlepšie pre bábätko a finančnú situáciu by bolo dojčiť nie vždy je to síce možné ale dôležitá je aj motivácia- naprogramovať sa dopredu tak že dojčenie proste pôjde. 🙂
Skús pouvažovať aj o látkovaní. My dávame látkové plienky (obyčajné klasické bavlnené štvorce a na to vrchné nohavičky z PUL materiálu) a jednorázovku iba na noc a k lekárovi. Plienky perieme asi každý druhý deň. Je to viac práce ale dá sa na tom ušetriť. Alebo sledovať akcie na plienky a kúpiť viac na akciu.
Kočiare sa dajú kúpiť za 300 aj 1000 eur. Záleží na tom či budete chodiť aj autom (vtedy odporúčam 3-kombináciu) alebo vôbec nie. Odporúčam vybrať kočiar s väčšou vaničkou (niektoré sú dosť maličké) zvlášť ak sa bábätko narodí na jeseň alebo v zime. Vtedy samozrejme treba aj hrubý fusak a ten zaberie vo vaničke veľa miesta.

pribinak
6. jún 2015

@ataz neviem, nebudem sa hadat ;)) al nie je to zly napad

pribinak
6. jún 2015

@khkt 4 perinky je podla mojho nazoru luxus, jednu pouzivam a operiem a druha je zatial v obehu. 4 perinky? Jedine, ze by dostala ako darcek

ataz
6. jún 2015

@zeriempizzu myslím, že tieto slová sem vôbec nepatria. Načo vyčítať??? Výčitiek má budúca mamina určite dosť z každej strany.

valy
6. jún 2015

@handmade_nina to kojenie hlavne musis chciet, vacsina problemov sa da prekonat. Naozaj tym velmi vela usetris

lilimoni
6. jún 2015

Ja mam tiez ploche bradavky a kojila som vyse dvoch rokov 😀 prve dni mi pomohla odsavacka a bradavky sa krasne vytiahli 🙂 laktacna ti urcite pomoze. Od 9 mesacneho baba mozes ist cez vikend na brigady a tatik moze prebrat rodicovske povinnosti 🙂 ty si aspon psychicky ulavis od drobca a aj nejake to euro si privyrobis 🙂

A lamentovat tu nas sexualnym zivotom mladych ludi, nema moc vyznam. Kazdy sme nejaky a rodit v 18 rokoch bolo za cias nasich mam uplne bezne. Mne sa zda byt divne skor dieta v 40 rokoch. Behat vedla bicykla v lete a tahat sanky v zime v 45 rokoch by som asi nevladala ani fyzicky a ani psychicky. A co si budeme klamat. V puberte by som ho asi zaskrtila 😀 😀 😀

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre