Pôrod sekciou - kedy mi ho naplánujú?

bandova777
29. mar 2020

Zdravím, končím 36tt a bábätko ja otočené KP doktor na poslednej poradni skonštatoval, že už sa neotočí a budeme to museť riešiť pravdepodobne sekciou. Ďalšiu poradňu mám v stredu - 37tt a na CTG chodím do nemocnice... má s tým niekto skúsenosť? kedy najskôr mi môžu sekciu naplánovať som okolo toho veľmi nervózna kedže som tehotná prvý krát a dúfala som, že pôrod prebehne prirodzene na druhej strane by som to mala už rada za sebou kedže som aj veľmipribrala a už teraz som maximálne nemotorná

evulienkaeko
29. mar 2020

@bandova777 ja som tiez mala krpca otoceneho kp a rodila som sekciou. Tiez som na zaciatku bola v strese ze pojdem cisarskym ale nakoniec to bolo v pohode. Mala som termin 30, cisarsky som mala naplanovany na 27, ale maly sa vypytal uz 17. Ako niektore rodili prirodzene aj ked boli otocene deticky KP, ale ja mam chlapca tak som neriskovala, ale u nas v nemocnici vsetci takyto museli ist cisarskym.

bandova777
autor
29. mar 2020

ja čakám dievčatko ale rodiť prirodzene kp by som určite nechcela risknúť, len sa bojím že mi doktor naplánuje sekciu na 37 alebo 38 tt keďže ja som v 27 tt ležala v nemocnici kvôli skracovaniu krčku a v posledných dňoch už pociťujem výrazne pichanie v podbrušku a tlarenie na panvu pretože malá sa veľmi tlačí dolu... po sekcii sa ti laktácia rozbehla v pohode?

bluka2
29. mar 2020

Ak chces ist prirodzene, nenechala by som sa odradit a nasla takeho doktora, s ktorym sa to da. Lebo nevidia to vsetci rovnako. O tomto dr. nemam vysoku mienku, ten vyrok, ze sa neotoci, to on nemoze vediet, moze sa akurat tak domnievat. Moj sa otocil v 36tt a su pripady, ked sa dieta aj v den porodu otoci. Rozmysli si sama, co chces a podla toho sa zariad

orangiiina
29. mar 2020

@bandova777 tiež mám ten istý problem. Som v 38tt. Doktorka mi povedala, že sj tak sa dá porodiť. Takze termín na sekciu zatiaľ nemám :( Dala mi ale predoperacne vyšetrenie a bola som aj na PEDU. A tiež sa bojím, lebo maly je veľký.

@evulienkaeko ten cisársky ti naplánovali iba 3 dni pred termínom? 🤔 Dosť neskoro. Takze keď sa ti ti spustilo a prišla si do pôrodnice, hneď ti robili sekciu? Kamarátke inak naplánovali sekciu 2 týždne pred pôrodom. Naozaj záleží od lekára a nemocnice.

bluka2
29. mar 2020

mozes skusit tie cviky na otocenie robit...aspon to ti poradil?

kittykat22
29. mar 2020

@bandova777 ja som rodila 37+1 sekcia tiez koli KP.

bandova777
autor
29. mar 2020

nie práveže vôbec odchádzala som len s informáciou, že naplánujeme sekciu. čo to som o nej vedela ale práve som sa dopočula ako skoro pred termínom sa plánuje a dosť ma to vystrašilo keďže som dúfala že jej dajú viac času ešte sa skúsiť otočiť
... v 37+1 bolo už všetko v poriadku a začala si aj bez problémov kojiť?

liz_lemon
29. mar 2020

mne planovali 2 tyzdne pre TP, ale nakoniec som mala akutnu este o 2 tydzne skor, ale vsetko bolo v pohode

ada309
29. mar 2020

Prvú som mala KP este v 40tt,v tom týždni mi urobili sekciu. Druhá bola KP do 36tt, kedy som bola na poradni... Na ďalšej poradni uz bola dole hlavičkou.. Takže otočiť sa kľudne ešte môže..

vecnastudentka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
strapec
29. mar 2020

Ja som rodila plánovaný cisarsky 39+0. Zákrok nič príjemné, ale ani nič hrozné, niet sa čoho báť, horšie je to odtrpnutie nôh niekoľko hodín po pôrode a prvé postavenie na nohy, budeš sa cítiť ako lazar, že sa učíš opäť chodiť, ALE zlepšenie prichádza veľmi rýchlo, už v ten deň večer som chodila ako veverica🙂 colostrum mi išlo už prvý deň, ale nemaj stres dieťa je po pôrode naladené na 1-2 dni. Na tretí deň sa mi naliali prsia - pre mňa to bola rada za milión - keď budeš mať tvrdé prsia choď do sprchy - horúca voda a vystriekaj si toľko mlieka koľko je v oblasti bradavky, aby si ju mala úplne mäkku- tak sa dieťa pekne prísaje a pôjde mu mlieko. Naša mala nižšiu pôrodnú hmotnosť, dokrmovali sme nutrilonom a odsavala som a kŕmila cez fľašu, po 10 dnoch som prešla už len na kojenie a úplne v pohode bez problémov to prebehlo takže sa netreba báť aj ak by bola taka situácia, že musíš prikrmit. Za mňa odporúčam kojit 2x10 min každé 3 h a nie každých 15 min ako bolo spomínané vyššie, veď to je masaker... prídeš o bradavky a nečudo, že pani potrebovala okolo seba toľko pomoci. Keď prídeš z pôrodnice ranu ani veľmi cítiť nebudeš, cela ta oblasť je taká necitliva, kúp si sprej cicatridine a striekaj pár týždňov. Toľko moje čerstvé skúsenosti, drz sa 🙂

ladynina
29. mar 2020

Sekcia neni nic hrozne. Mam za sebou 2. Jednu akutnu 36tt a druhu planovanu tyzden pred terminom. Prve dieta mi hned previezli prec do inej nemocnicr, aj tak som ju kojila 4 mesiace a druhe dieta som kojila vyse roka. Mala som aj celkovu aj spinal.

janinah
29. mar 2020

V záujme dieťaťa by som sa sekcii nebránila a pôrod KP prirodzený by som neriskla ani náhodou.

bluka2
29. mar 2020

@vecnastudentka dúfam, že sa nenahnevas, nie v zlom. Ale to boli tiež nejakí odborníci čo majú vestecku guľu, že dieťa by si neporodila prirodzene. Tak neviem, či si to fakt myslia alebo si obhajujú svoje možno nie tak dobré odporúčanie na základe nepresného merania (každý vie, že je tam veľká odchýlka na konci tehotenstva),ale dieťa s tou vahou sa dá porodiť aj prirodzene, aspoň tie moje obe deti s rovnakou 4380g isli. A prvá mala hlavičku obvod 37/38cm. Bez šitia, bez natrhnutia dokonca. Tiez nie som hroch. Takže jeden profesionál nemôže povedať co by bolo keby bolo, lebo to nemôže vedieť. Píšem len, lebo mi je smutno, o koľko takých "odborníkov" tu čítam, ale už koncim v diskusii, ktorá je o niečom inom...

macekovam
30. mar 2020

@bluka2 ved ale sono bude mat este aj pred porodom.. tak tam lekar uvidi... ak bude otocene porodi mozno aj prirodzene ak nie.. tak sekcia.. a hotovo

erikavesela
30. mar 2020

Ja som rodila akutnou sekciou a druhe planovanou...absolutne sa nie je coho bat...ani jedna z prispievateliek nepozna tvoj zdravotny stav, mozno lekar hovoril pravdu...a navyse, ja som po oboch sekciach obe deti plne niekolko mesiacov kojila, to, ze sa odstavili same, je druha vec, takze spustenie mlieka je sice neskorsie, ale nie nemozne...ano, po sekcii mas bolesti, ale da sa to zniest, jedine, co musis mat na pamati, je...ked ti povedia, ze mas chodit, tak musis chodit...absolutne by som sa toho nebala...

albertka1980
30. mar 2020

Tiez som rodila dievcatko KP sekciou, tri dni pred TP. Mala bola dokonca otocena priecne a 2 tyzdne pred terminim na poradni mi dr povedal, ze ak sa aj otoci, tak hlavkou hore. Skuseny porodnik ma tie skusenosti a vie to odhadnut. Na 100% samozrejme nie, ale predpoklad tam je. Mala sa otocila rano v den planovanej sekcie. Ja som vzdy citila, kde ma hlavicku, cize som to vedela.
Sekcia je zaberak, ale da sa to zvladnut. Ked musis fungovat okolo babatka, na seba zabudnes. Ja som zial takmer nekojila, ale nie kvoli sekcii, ale som mala malicko mlieka a potom odislo uplne. Zvladnes to.

lenuliatko84
30. mar 2020

Neviem co je zle na sekcii?ja by som inak ani nerodila.

evulienkaeko
30. mar 2020

@bandova777 mlieko sa mi rozbehlo asi na 4 den po porode, my sme to mali take zaujimave lebo maly mal po narodeni hypoglykemiu takze mu infuziou davali glukozu takze on vobec nebol hladny, prikladala som si asi raz za den, takze ze sa mi rozbehlo mlieko beriem ako zazrak, ked pocuvam ake su s tym problemy.Ale maly ma 10 mesiacov stale kojim a s kojenim som nikdy nemala problem

evulienkaeko
30. mar 2020

@orangiiina no 3 dni dopredu tiez som sa cudovala, mne v noci zacali bolesti prisla som asi o druhej v noci, nieco mi pichli a rano o deviatej mi robili cisarsky dovtedy som bola na pasoch s kontrakciami

bebotka
30. mar 2020

@bandova777 moja bola v 36tt tiež kp, v 37tt sa otočila opačne som sa potešila, to bolo v stredu na poradni a v piatok, ked som prišla na kontrolu tlaku už bola znovu kp, ale v 38tt sa otočila a už ostala tak takže ešte nezufaj možno sa ešte otočí

orangiiina
30. mar 2020

@bandova777 ahoj, práve som prišla z poradne a maly sa mi otočil a to mi hovorili, že je už velky, že to už sa neotoči a to som už v polovici 38tt. Takze ešte stále ma tvoja Bambuľka čas a ty nádej ☺️

bandova777
autor
30. mar 2020

Ďakujem za odpovede dúfam že všetko pôjde ľahko ja maličkú cítim niekedy až veľmi takže zatiaľ viem, že sa neotočila ale tancuje v brušku toľko že podľa mňa by to zvládla nie som ale doktor a krčok maternice mám veľmi nízko takže sa len modlím aby jej bolo dobre neh už ten pôrod prebehne prirodzene alebo nie

kikidee
5. apr 2020

Ahoj, nasla som tento prispevok az teraz, a zaujal ma lebo som tiez rodila prvu dceru planovanym cisarskym kvoli KP. Tak ti chcem len moje skusenosti- moj gynekolog mi uz pred 36tt povedal, ze sa uz neotoci. No ja som dufala do poslednej chvile. Ked som chodila na poradne uz do nemocnice, doktor to nijako neriesil, ze kolky tyzden, KP a pod. Kvoli celkovemu pristupu som potom isla na kontrolu k inemu (bol prave piatok 12.1., TP som mala mat 17.1.) ktory mi povedal ze mam hned v pondelok nastupit na prijem a ide sa na sekciu..a ze co robil ten doktor predtym doteraz, ze kebyze chodim k nemu od zaciatku tak uz mam davno odrodene...pred sekciou ma poucili a pytali suhlas na sekciu, ale prirodzeny porod mi neodporucali vzhladom na velkost babatka, i ked povedali ze mozne to je, pokial je rodicka dost trpezliva a takisto lekar. Ja by som do toho urcite nesla, su vsak uspesne prirodzene porody s KP. Potom na kontrole po sestonedeli mi moj doktor povedal, ze ziadny normalny porodnik by svoju zenu nenechal rodit KP prirodzene.... Nie je to lahke, aj ten lekar musi mat dost skusenosti s tym...mala sa nakoniec narodila 16.1., planovanou sekciou. Potom neskor mi to doslo luto, ze preco som nedovolila pockat, kym sa na svet vypyta sama, a vtedy by sa az urobila sekcia, podla mna je to vzdy lepsie, lebo babo vie kedy je jeho cas, ale zse lekari ta musia mat pod kontrolou.. No u mna uz je to jedno. Odvtedy som zvladla dalsiu sekciu, druhy raz akutnu, a ani po jednej som nemala problem s mliekom, mala som ho hned a na rozdavanie, tolko ho bolo..
Ja si tak teraz po tyxh 2 sekciach uvedomujem, ze zeny su prilis stresovane tym cisarskym, ze v com vsetkom je to horsie...su to umelo vytvorene obavy, kvoli ktorym som ja cely vikend pred prijmom do nemocnice preplakala a potom to aj horsie zvladala, lebo som tiez strasne chxela prirodzene. Ale vobec to nebolo tak zle, ako tym vsade strasia. A druhy raz to bolo este viac v pohode, napriek celkovej narkoze. Takze- prihovaraj sa babatku! Otocit sa moze kedykokvek, aj na porodnom stole- takych pripadov je milion.. a ak ta neposluchne a sa neotoci, nic sa nedeje, bude sekcia, ty sa ryxhlo zotavis, budes mat dost mlieka, budes ho lubit aj tak najviac na svete ☺️

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre