Polohy v tehotenstve

3. okt 2024

Ahojte, som prvorodička.
A veľmi by ma zaujímalo, že akým poloham by som sa mala vyhýbať v tehu. Niekde čítam, že by som mala ležať tak, ako mi je pohodlne. A niekde zas, že na chrbte nie. Alebo keď sexu*ete tak môžem mať nohy hore ? 😂 alebo ako to je? Lebo zas niekto povie, že nohy nemôžem mať hore ani len skrčene. Prosím len ma nehejtite hned 😂 ako lubite podaktoré. Tiež som len človek ✌️

gejb
3. okt 2024

https://najmama.aktuality.sk/clanok/276980/span...

Tu to máš pekne napísané a vysvetlene prečo nelezat na chrbte. Ale vraj keby prilahlo babatko dutu žilu tak to cítiš a hneď môžeš polohu zmeniť...ak nie si riziková nejak by som to neriešila.

autor
3. okt 2024

@gejb ďakujem pekne

beata_k
3. okt 2024

Mozes spat ako chces. Ano, dieta ti na chrbte moze pritlacit dutu zilu, ale to aj v inej polohe. Osobne sa mi to stalo asi 3x. Raz u lekara, raz v stoji a raz ked som spala na chrbte. Normalne ta telo zobudi. Lahnes na lavy bok ( nikdy nie pravy) a je po probleme. Rovnako tak sex. Ved ludia tu uz od jaskyne. Keby to bol problem, tak ako ludstvo tu uz davno nie sme.

autor
3. okt 2024

@beata_k ďakujem 🙂

oblecenie99
3. okt 2024

No k tomu spaniu na ľavom boku. Pri prvom som si na to brutálne, až úzkostlivo dávala pozor, do deviateho mesiaca z toho spania a ľahu na jednu stranu som bola jednak kvalitne fajne doráňaná, horšie však bolo, že som si všimla asi v 8. mesiaci, že brucho mám spadnuté akoby doľava, bolo to viditeľné aj voľným okom, poznamenal to aj lekár. Malý sa mi navyše pomerne skoro posunul nižšie. Nevedela som porodiť prirodzene, išla na akútnu sekciu, zasekol sa, v neprirodzenej polohe hlavičkou do ľavej strany úplne k ramenám, riešili sme kvôli tomuto aj veľmi silný torticolis po pôrode (skrátený krčný sval). Ja NEVIEM, či to bolo práve tým mojim ležaním ustavične len na ľavom boku, ale hneď mi to po pôrode napadlo, a o to viac trápilo. Teraz spím podľa toho, ako mi vyhovuje, vo sne sa pretočím na chrbát, ale mňa to potom aj zobudí, že to nie pohodlné, ale strany si striedam... paradoxne sa mi pohodlnejšie spí na pravej strane.

autor
3. okt 2024

@oblecenie99 to ma mrzi.. áno aj mne sa lepšie spi na pravom boku, ale snažím to striedať. A niekedy sa stane, že na chrbte som ale hned mi to he nepríjemne, tak sa pretacam zo strany na stranu. Chodievam aj na mihalnice a tam na chrbáte ležím hodinu - hodinu a pol Ale radšej už asi nebudem chodiť, pretože mi to už je nepríjemne a ešte keď viem čo sa môže stat. 😁

beata_k
3. okt 2024

Kludne chod aj na mihalnice. Nemusis stale lezat na lavom boku. Ak sa ti stane. Len si lahnes, dieta sa odvali zo zily a ty sa si opat mozes lahnut ako chces. Ulava prichadza okamzite. Netreba ta tam 30 minut ratovat 😉

diewcatqoo
3. okt 2024

Ani v jednom tehotenstve som neriesila, ci by som mala/nemala byt v nejakej polohe. Lezala som aj na pravom boku, aj na lavom, aj na chrbte, aj na bruchu, kym mi to velkost brucha dovolovala... 🤷‍♀️

biglovemom
3. okt 2024

Lez ako chces, telo sa ozve keby daco

oblecenie99
3. okt 2024

@diewcatqoo Však to, keď som sa na to pýtala mami, kukala na mňa, či to srandujem s takou otázkou. Na jednej strane fajn, že už máme info a vieme sa podla totho zariadiť, ale tak cca 7-8 mesiacov spať a ležať výhradne na ľavom boku, no ďakujem pekne, ja som bola totál dolámaná a ako píšem vyššie, pravdeodobne to bolo paradoxne spúšťačom komplikácii. Teraz sa už riadim takým zdravým rozumom, idem na to podľa toho, ako sa cítim a striedam to. Proste intuitívne

kiki68
3. okt 2024

Do nejakeho 25tt nemusis riesit v podstate. Potom uz by si naozaj citila, ze Ti je zle v nejakej polohe. Ved skus a co vyhovuje to robis a co nie nechas tak

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre