Ahojte maminky. Som 18tt, a vysiel nam pozitivny screeening 1:90 na down. V 12 tt sme si vsak dali robiť trisomy complete za 500e a tam nam vyslo riziko velmi nízke. Samozrejme gynek. nas odporučila na genetiku kde nam ponúkli odber plodovej vody. Mame dilemu pretoze odber je rizikový. Uz som 1x predčasne porodila a z toho mame chlapceka s dmo. Pri odbere je tiez riziko predcasneho ale na 2 strane nevieme si predstavit mat 2 dieta s postihnutím. Podstupili niektoré mamicky odber? Ako ste to zvladli? Dakujem
Ak si mala tie platene testy ok tak by som radsej zasla napr do ZA dr Grochal myslim sa vola a vidis. Ja som amnio odmietla dva krat. Posielali ma vraj preto lebo vyssi vek 🙈😂
@sisa2802 presne rpe toto som si dala trisomy - vek 40 a chcela som sa vyhnut amnio. este som to poistila morfosonom u Grochala a ked trisomy boli OK a Grochal nic nevidel, mohla som mat 1:2, na amnio by som nesla. aj moj dok mi navrhol amnio, lebo som mala downa 1:50, ci ako - ale presne som mu povedala ze preto som vysolila stovky za trisomy, aby som mohla s pokojom odmietnut amnio.
@sisa2802 z Banoviec to do Martina ku Grochalovi date, zavolaj mu, ak nema volny termin, priplat si v sobotu. downa ti on bude vediet urcite povedat. za tie prachy to stoji, Ale ja som trisomy verila. ak ich mas OK, toho grochala ber len ako poistku a nieco, co ta moze definitivne upokojit .... drzim ti palce, neboj, vsetko bude OK, ked su trisomy OK. pri amnio pisu riziko potratu - niekde 1:200, ale vudela som aj 1:100 ... podla mna su preto tie odbery dobre. zbytocne neriskovat, ze babatko odide a vypovedna hodnota je rovnaka. musel by sa len odber pokazit a to by povedali.
Am trisomy vyslo ok, tak tymto by som sa nestresovala a isla iba na dobre morfo sono
@ukulela morfo sono v 17 tt bolo uplne v poriadku, teraz mame ist v 20 tt do cegysu v trencine na podrobnejsie. Na genetike nam vsak povedala ze aj ked uz malo babatko nosovu kosticku a vsetko ako ma byt ze to nieje zaruka ze nemoze mat down. Ze morfo sono nam zníži pravdepodobnosť o 85% ale tych 15 tam stále ostane. A teraz ze rozhodnite sa 😟
@luccija tak zase nie kazda ku nemu ide. co sa tyka pristrojov, tak tie ma top - jedny z najlepsich na SVK. Myslim, ze este v BA maju take (p. dr. Cunderlik, ci ake meno spominaju .....) - tak u neho to ide ako na pase, ked je babo dobre otocene a vsetko OK, tak si tam ozaj par minut a niektore su sklamane, ze 70, ci 80 € "za nic" - ja som bola 2x. raz to bolo takto such - buch, lebo babo OK, raz neotocene, nevedel poriadne zmerat NT, bolo hranicne, tak sa mi venovat 45 min. kolega/jeho zena - mala tiez vysoku pravdepodobnost downa, panika, sos, riesili - tak ich vzal akurat v sobotu, lebo uz nemal termin. samozrejme za priplatok, ale podla mna to za tie prachy stoji. a hlavne - jeden slusny clovek s milym a korektnym pristupom, ked som bola prvy krat- postavil sa, podal ruku, predstavil sa, ako z inej dimenzie 🙂 a baby, ktorym vysli zle vysledky, tak neuctoval. takze jasne, zaraba kralovsky, ale splacame mu extra drahe zariadenie (to nie je lizing auta🙂, ale zase ked vie pomoct, pomoze a ked je potrebny ludsky pristup, tak ho ukaze. vie, preco to robi.
@sisa2802 ozvi sa tomu Grochalovi, ozaj. odporucam. A na margo komunikacie na genetike: moju sestru tlacili do amnio so slovami "musite, lebo potom uz budete mat len 2 tyzdne na UPT a uvedomujete si, ake je to zit s postihnutym dietatom?" - a dieta zdrave. raz mas vysledky z krvi, tam sa skuma DNA rovnako ako pri amnio, o co ma byt ten vysledok iny? amnio je potrebne akurat na potvrdenie pre pripadne UPT do toho 24tt.(myslim, ze tam neberu krvne testy, ale iba amnio) ....
v konecnom dosledku zalezi na tvojom rozhodnuti. ale mne by trisomy a morfo stacilo - ako mi teda aj stacilo pri pravdepodobnosti mensej, ako 1:50, co som mala ...
Ja som bola, ale kvoli problemu, ktory trisomy neskuma.
Ak si si dala urobit trisomy a su negativne, na amnio by som nesla. Objednaj sa k tomu Grochalovi.
@sisa2802 ja som mala riziko 1:82 tusim. Amnio som podstupila, bez problemov. Tie statistky zavadzaju, riziko je uz ovela mensie, ako kedysi. Amnio ma rozhodne vacsiu vypocednu hodnotu ako usg u sice sikovneho Dr Grochala - ten vsak chromozomy nespocita.
@zazvorka87 ja som sa tu nepytala na nazory na upt. Kedze 1 postihnuté dieta mame, uz vidim kohokolvek ako by siel dobrovolne do toho znova. Ak take dieťa nemate ani len potuchy o takom zivote. Pytala som sa kto podstupil amnio nie upt. Tak ak k tomu nemate co povedat, nezaujima ma vas nazor. Vdaka
@zazvorka87 OK. Takže ak nechce podstúpiť interupciu, tak ani na tú aminocentézu nemá ísť. Chápeš? Zbytočne tým ohrozí seba i dieťatko. Pochopila si?Eva
@sisa2802 Súhlasím s tebou. Ja som prve mala veľmi ťažko postihnuté a pri druhom som amnio podstúpila úplne bez obáv, výsledok ok. A pri tom ďalšom tiež, ale tam som mala zlé výsledky z krvi. Bola som aj u Grochala ten amnio tiež odporučil. Bola som a potvrdil sa Edwards. Bola som na UPT. Pri poslednom som na amnio išla automaticky, a výsledok bol v poriadku. Takže len toľko. A áno, strach že bude ďalšie dieťa postihnuté bol obrovský, určite väčší ako z amnio...
Nie, nešla by som. Práve preto som šla na trisomy. Skrz môj vek ma lekár tlačil do amnia, odmietla som. Osobne poznám babu, ktorá minulý rok prišla o úplne zdravé bábätko v 23tt po amniocentéze. 0.5% úmrtnosť je pre mňa jednoducho neakceptovateľná.
@simsalabim ale zas sa amnio nevidí poškodené orgány a pod. Zakladatelka že ma ale už trisomy, to sa rovná vo výsledku amnio.
@zazvorka87 no ty mas asi velmi kreslene pohlady na svet,ja velmi obdivujem maminky,co si nechaju nejak "postihnute" deticky...ale,aby som mala jedno a viem ,ze dalsie bude tiez postihnute ,tak ,ved ta mamina si snad vie zvazit ,ci to chce ,nechce a ci to hlavne zvladne...preboha taketo silacke zvasty 😪
@zazvorka87 nerozumiem preco ludia maju po A potrebu komentovat a vyjadrovat sa k niecomu na co sa ich nikto nepytal a po B vnucovat svoje nazory, ak by som bola v situacii ako autorka tiez by som sla, je to kazdeho osobne rozhodnutie a jeho dosledky si potom znasa po zvysok zivota ale lahko sa nam radi, ked sme nikdy taku situaciu nezazili
@sisa2802 ahoj... Z mojho pohladu je 1:90 super cislo a este pokial ste mali trisomy ok. Tak bud este poriadne sono alebo je tu jedno ALEBO co ti bude stale vrtat v hlave...
Ja som na amniocenteze bola, mala som riziko downa 1:2, preto som ti napísala ze 1:90 je super cislo. Vsetko su to len statistiky, vypocty nepustia a tak rozhodnutie je len na tebe/vas ci do toho ist. Amniocenteza nie je tak hrozna vec, skoro neboli. Vacsi ako bolest je ten strach. Mam predcasniatko(28tt) ale to ze sa narodila mala predcasne s amnio nema nic spolocne, ja som mala od zaciatku tehotenstva problemy. Ak sa bojis rizika tak sa skor opytaj co od toho ocakavas. Ci v pripade potvrdenia chces ukoncit tehotenstvo alebo sa len pripravit na nieco co mozno pride. Kedze jedno dietatko uz mate s DMO, ja osobne by som to asi podstupila. Drzim palce
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@sisa2802 ak su Trisomy negativne, nebala by som sa.. skor by som pre istotu sla na poriadne morfo sono..
na amnio som bola, nic strasne 😊