Oznámenie o tehotenstve v práci

terezka258
28. okt 2014

Ahojte,

mam jednu otazku, ktora ma trapi uz par dni 🙂 Ako a kedy ste zamestnavatelovi oznamili, ze ste tehotne ? 😎

xkittikex
28. okt 2014

ja hned,ked som dozvedela 🙂 robila som v obchode,takze aby som nemusela prebrat tovar,musela som to hned oznamit 🙂

katarinka289
28. okt 2014

@terezka258 ja som to oznamila nejako po tom,co som dostala tehotensku knizku,ktoru treba tiez prefotit.Viem,ze to bolo hned na zaciatku tehu,kedze som od 3ho mesiaca bola potom PN.A este som pisala taky oznam,ze podla paragrafu neviem uz akeho im oznamujem,ze som tehotna a ziadam ich,aby mi bolo umoznene volno na vsetky potrebne lekarske prehliadky

sonetta
28. okt 2014

@terezka258 ja hned ako som sa to dozvedela, oznamila som to veducej. pracovala som v obchode na lahodkach, 14,5hod na nohach,tak som poziadala o upravu prac. doby na 8hodin.

terezka258
autor
28. okt 2014

@xkittikex
@katarinka289
@sonetta dakujem pekne za odpoved baby 🙂 , ja zatial tehotensku knizku nemam a az 14.11. prve vysetrenie, no uz som dva tyzdne na PN kvoli seknutemu chrbtu v krizoch (vracia sa mi to kazde tri mesiace) a tak rozmyslam, ze by som mu to tiez povedala cim skor, nech si mozno pomaly aj niekoho noveho zhanaju, lebo mam pocit, ze s mojim zdravotnym stavom tam dlho nebudem ... nastastie nemam pracu, kde by som bola viac ako 8 hodin na nohach, skor mam taku, kde 8 hodin vkuse sedim, no to ma s mojim chrbtom ubija este viac nez statie .... 🙂

liz_lemon
28. okt 2014

ja som to oznamila, az v 5. mesiaci

hajajanka
28. okt 2014

@terezka258 Pri prvom az v 13. tyzdni. Proste som prisla za sefkou a oznamila jej to. Pri druhom to moje problemy vyriesili za mna a uz v 6. tyzdni som to musela povedat, lebo som zostala doma na PN.

marteenka
28. okt 2014

@terezka258 ja som to oznamila az po 3 mesiacoch, hned ako som nastupila do novej prace som otehotnela 🙂 tak som pockala, kym skonci skusobna. ja ma tiez sedavu pracu, som v 23 tt a neskutocne ma boli chrbat :(

terezka258
autor
28. okt 2014

@marteenka aj ty mas sedavu pracu a bolieva ta chrbat ? aj mna a to som pravidelne behavala a chodila na rozne cvicenia, joga, pilates, zdravy chrbat.. 🙂 Ale asi to bolo malo, ako to tak pozoruje alebo neviem, kde je stale problem 🙂

marteenka
28. okt 2014

@terezka258 hej, ja som vždy bola taká aktívna, v zime lyžovačky, squash, zumba, v lete beh, turistiky, neviem asi som sa veľmi nepretrhla :D teraz som začala chodiť na jogu pre tehotné, ale chrbát boli stále, buď zlá stolička ... Ale tým si asi prejde každá sedava tehotná. Normálne by som teraz uvítala prácu po stojacky

terezka258
autor
28. okt 2014

@marteenka mam rovnake myslienky 🙂 u mna to doslo az tak daleko, ze premyslam, ci po materskej nevyskusam inu pracu .. ale myslim, ze je to nerealne, lebo skola a prax ma predurcili na take typicke sedave zamestnanie 🙂 ale kto vie, mozno motyka vystreli a mne sa podari najst nieco lepsie 🙂

k tym stolickam, ja som v praci vyskusala tri !! :D uz sa na mna kolegovia cudne pozerali, ci som OK, stale menit stolicky... este som mala napad, ze vyskusam aj fitloptu :D, ale toho som sa vzdala, oni sa na mna naozaj tak cudne pozerali a pytali sa cudne otazky ... ale chapem, ze to clovek, ktoreho chrbat neboli, pochopit nevie .. 🙂

hm a kam chodis ? 🙂 spokojna si s cvicenim ? 🙂

bronia13
28. okt 2014

ku tym bolavim chrbtom mne velmi pomohly brusaky, tiez predavaju take ako stolicka ale sa na tom klaci a sedi, vyzera to dievne ale ak to pomoze preco nie? tak isto v praci vela ludi stoji pri pocitacoch, maju vyvysene stoly a su spokojny.....

lucny_konik
28. okt 2014

@terezka258 ja mám 14.11 prvé sono 🙂 Budeme si držať palce.
Ja robím v Anglicku v továrni, aj preto som im to musela už oznámiť, aby som nedvíhala ťažké veci. Robím ale s kolegyňami, ktoré vedia riadne znepríjemniť život, ohovárajú, kade chodia. Raz som použila stoličku (inak pracujeme na linke), lebo som už nemohla vydržať tú bolesť chrbta a už som počula " 2 mesiace je tehotná a už musí sedieť na stoličke". A jedna si dokonca minule vypchávala brucho. Tento týždeň mám sedavú robotu a to je pre mňa ešte horšie, bolia ma z toho aj nohy ☹ Už aj pre tehu som mala problém s pocitom "olovených" nôh.

terezka258
autor
28. okt 2014

@lucny_konik drzim palce aj ja tebe na sone 🙂 isto si na teba 14.11. spomeniem 🙂

snaz sa mysliet na to, ze o chvilu (a aspon na chvilu) budes mat z prace klud a budes sa tesit z babatka... snad ti tieto myslienky sprijemnia neprijemne ohovoranie v praci .. mne to velmi pomaha 🙂

terezka258
autor
28. okt 2014

@bronia13 mam v plane skusit aj to 😀

senta_sofia
28. okt 2014

@terezka258 ja po prvom trimestri... v zmysle Zakonnika prace si povinna oznamit mesiac pred nastupom na matersku tento nastup, inak je oznamenie tehotenstva kvazi len v tvoj prospech, lebo ak pisomne informujes zamestnavatela o svojom tehotenstve, pozivas ochranu ako tehotna zamestnankyna... Asi aj zavisi od toho, ake vztahy mas so zamestnavatelom, lebo sak vsetci dobre vieme, ako sa zakony u nas dodrziavaju 😉

terezka258
autor
28. okt 2014

@senta_sofia dakujem 🙂

rajona
28. okt 2014

oznámiť to treba čím skôr lebo pokiaľ mu to nepovieš oficiálne o tom nevie aj keď už môžeš byť v 6. mesiaci.... a zákonník práce ta ako tehotnú chráni pred prepustením jedine žeby si nejako vážne porušila pracovnú disciplínu

zafi
29. okt 2014

ahojte u mňa sa to moja vedúca dozvedela náhodou :D keď som celý deň robila za počítačom vravím jej, že už nevládzem, že mám machule pred očami, všetko rozmazané (celodennú robotu pri PC som vždy v pohode zvládala) a ona na mňa pozrie a vyhŕklo z nej.... "Si tehotná?" ... a tak som jej neoponovala, povedala som jej, že ano som. :D Tak mi zagratulovali hneď aj s kolegyňami 🙂

terezka258
autor
6. nov 2014

@zafi ake pekne 🙂 ja mam cisto muzsky kolektiv, u mna to take romanticke nebude 🙂

lenz
11. nov 2014

Ahojte baby chcem sa opytat vcera mi potvrdili ze som tehotna a pracujem vo fabrike cez agenturu index noslus zmluvu mam do aprila 2015 a neviem ci musim povedat ze som v tom praca neni tazka az na to ze casto dvyham cca 15kg tazke veci a su tu aj kadejake chemikalie co skodia dych. cestam a pod.newiem na co mam narok ako agenturny zamestnanec mozu ma vyhodit ? Alebo ma prehodia niekde inde ?

lucny_konik
21. dec 2014

@lenz ahoj. určite ich informuj, ak si to ešte neurobila. dvíhať 15 kg veci je v našom stave veľmi rizikové a tie chemikálie škodia nielen tvojim dýchacím cestám, ale aj bábätku. Ja pracujem cez agentúru, ale v Anglicku a požiadala som iné oddelenie, kde nedvíham ťažké veci a sedím. Nebol s tým žiadny problém. Je to možné aj v tej fabrike? Prípadne agentúra ti poskytne nejakú inú prácu inde. Neriskuj svoje zdravie ani zdravie bábätka, aby si si to neskôr nevyčítala. Veľa šťastia!

ssussie
21. dec 2014

Ja po prvom trimestri som pockala kym nam vykjdu svadobne oznamenia a dala som to sefovi rovno do oznamenia... O tyzden prisla kolegyna s podobnym scenarom - boli sme tri take jeho najblizsie zamestnankyne a ked sme mu toto doniesli, utekal za tou poslednou s prosikom, ze nech aspon ona chvilu pocka, lebo, ze to si uz moze rovno hodit. Moj sef je velmi prisny, dost vela stresov nam robil, ale ked sme mu to povedali, uz bol len mily a sanoval nas 🙂 neboj, aj ten najmizernejsi sef zmakne 🙂

mimuska1994
1. jan 2015

No ja mám tiež rovnaký problém :P zamestnaná som na zmluvu od 1.04.2014. včera som zistila že som tehotná :P je to viac možne ako nemožne menzes mi meská od soboty pricom je dnes štvrtok a testík som si robila včera a vyšiel pozitívne 🙂 jupí jupí :P len problém je trošku v tom ako to oznámim zamestnávatelovy :/ je dosť komplikovaný :/ a hlavne kedy je ten správny čas mu to oznámiť... 🙂 pretože pracujem v kuchyni :P
Diky za rady baby... 🙂

liz_lemon
1. jan 2015

@mimuska1994 to je len a len na tebe, kedy mu to oznamis, hlavne to treba urobit pisomne a dolozit potvrdenie od lekara
niekto to oznami hned, niekto pocka do 3.mesiaca, ja som to oznamila az v 5. mesiaci

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre