Omega 3 v tehotenstve

banbinka
30. máj 2014

awoj kočičiky 🙂prosim vas brala niektora z vas alebo berie pocas tehotenstva omega 3???beriem kyseliny listovu a chcela by som aj omega 3 len neviem aky si mam pytat v lekarni dnes som bola u nas a lekarnicka povedala ze to pocas tehotenstva nemozem hhmmmm??ale vsade pisu ze omega 3 to je pre baby vynikujuce .ake omega 3 ste brali vy????ryby ani nic z ryby do ust nedam blee proste mi je zle uz len pri vysloveny slova ryba ☹ tak rybky jest nemozem chcela by som nejake tabolky len neviem ktore poradite???????????dakujemmm vopred

mimi8814
30. máj 2014

ja si kupujem tabletky s rybim tukom v DM, omega 3 okrem ryb obsahuju napr aj lanove semiacka a vlasske orechy...

tenerifka
30. máj 2014

@banbinka nijaka tabletka plna umelych vitaminov ti nenahradi prirodny zdroj hocijakeho vitaminu ci mineralu, dokonca som prednedavnom citala, ze mozu uskodit....ak nedokaes zjest ani tuniaka z konzervy, dalsie zdroje omega 3 su v roznych semienkach, orechoch, mandliach, za studena lisovanych olejoch, avokade......

belllinka
30. máj 2014

@banbinka Kup si cisteny rybaci olej, je aj s roznymi prichutami (citron, pomaranc) a z toho si davaj lyzicku denne. Ja ho davam aj od pol roka do prikrmov.
http://www.nutraceutica.sk/sk/produkty/omega_3_...

patuskaaa
5. aug 2014

Esenciálne polynenasýtené mastné kyseliny (EPA – kyselina eikosapentaénová a DHA – kyselina dokosahexaénová) majú známy vplyv na vývoj mozgu a zraku plodu. Vývoj mozgu je najbúrlivejší v poslednom trimestri (tretine) vnútromaternicového vývoja a počas prvých mesiacov života po pôrode. V týchto obdobiach je značne obmedzená schopnosť metabolickej premeny dostupnejšej kyseliny alfa-linolénovej (ALA) na potrebnú DHA. Je preto nevyhnutné dodávať túto látku skrz telo matky aj v období po pôrode formou doplnkov výživy. Mnohé štúdie dokázali, že príjem už 100-300mg denne počas tehotenstva a dojčenia zásadne ovplyvňuje mentálny vývoj a zdravie dieťaťa, psychomotorický vývoj, koordináciu pohybov, ostrosť sluchu a zraku a inteligenciu. Prísun DHA je nemenej dôležitý aj pre samotnú matku, ktorej vlastné zásoby DHA sa koncom tehotenstva vyčerpávajú a môžu sa podieľať na zvýšenom výskyte popôrodnej depresie. Popísaný je aj vplyv omega-3 mastných kyselín na zmiernenie prejavov vracania počas tehotenstva. Nedostatok týchto látok ovplyvňuje aj dĺžku tehotenstva. Nedávna metaanalýza šiestich randomizovaných kontrolovaných štúdií u európskych žien dokázala, že doplnenie stravy o 2,7 gramu EPA a DHA počas posledného trimestra u žien s rizikovým tehotenstvom znižuje riziko predčasného pôrodu z 33% na 21%. Vzhľadom na riziká konzumácie kontaminovaných rýb je vhodnejšie siahnuť v tomto období po výživovom doplnku s kontrolovaným obsahom a vhodným pomerom esenciálnych mastných kyselín akým je napr Super Omega 3 activ v dennej dávke 3x denne 1 kapsula po jedle.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre