Včera som v niekoľkých médiach započula o tejto novinke, že vraj to odhalí možné choroby miminka a bude to vo všetkých porodniciach. Dáte si to urobiť?
@liz_lemon budú to robiť automaticky al. si mám o to požiadať? Lebo som to čítala a že to zavádzajú zatiaľ v BA tak preto sa pýtam.
@melinduska kedze to nepreplacaju poistovne, urcite si to treba vypytat, ale bude to az v juni
@liz_lemon konečne voľačo normálne a aj to treba pýtať a platiť za to🙂 made in slovakia 🙄 18.6. rodím tak som zvedavá keď sa na to v pôrodnici opýtam ako ma odbijú 😉
@melinduska ja si myslim, ze prachy to radi urobia 🙂
...a robia to v tehotenstve ci po narodeni babatka?
Este som o tom nepocula...
Ale 20ecok nie je az tak moc ak mas mat istotu ze je vsetko ok.
@bambulka026 mam taky pocit, ze az ked sa babo narodi, dnes o tom hovorili rano v spravach na Funradiu
@liz_lemon , skusala som to vygooglit, no nic som nenasla.
@bambulka026 ja tiez, a tiez nic...ale naozaj to tam spominali, tak mozno to bude este v spravach, ked to bude aktualne
@bambulka026
@melinduska
@ewullla
tak tu je nieco o tom http://ozene.zoznam.sk/cl/10159/261478/Kram--r-...
no tak o tomto vysetreni mam momentalne cerstve info z neonatologickeho kongresu. Co sa tyka odberu, tak je to presne taky isty odber akos a uz desiatky rokov robi na metabolicke choroby - teda z paty dietatka sa na papierik otlaci niekolko kruzkov krvi "tzv. sucha kvapka" A to sa posiela do labaku. Na tie zakladne a najvaznejsie choroby sa to robi uz roky - kongenitalna adrenalna hyperplazia, fenylketonuria, kongenitálna hypotyreoza, cysticka fibroza. Bratislava teraz zaviedla testovanie aj dalsich poruch, ktore su ale extremne zriedkave a metoda ktoru pouzivaju je ovela citlivejsia. Zatial to bola iba ako studia, kde sa im podarilo diagnostikovat zatial 2 pripady nejakej veeelmi zriedkavej metabolickej choroby. Do studie bolo zapojenych par novorodeneckych odeleni a nejake detske kliniky, okrem Blavy aj Martin.
Na kongrese vraveli, ze sa da odoslat krv z kazdeho pracoviska na Slovensku, ale urcite to nebudu robit pausalne u vsetkych deti. Ale treba sa na to spytat.
Ja som o tom citala tu: http://metabolickeporuchy.sk/
Plati sa za to dvacka, ale neviem si predstavit ci existuje matka, ktora si je tak stopercentne ista, ze sa jej to nemoze stat aby obetovala zivot svojho babatka za takuto zanedbatelnu sumu.. Ked som si to precitala som rozhodnuta na 100%, ze si to dam spravit...
@bambulka026 tu si o tom viete precitat vsetko 🙂
ahojte..ja som tiež za... o to viac ma presvedčila info, že vlastne nebudú bábo pichať navyše ale že to zoberú popri inom povinnom vyšetrení krvi. sranda bude, ak mi povedia v novembri, že nič také nerobia...potom ma šlahne 😀
dnes bolo o tom v spravach, ze toto testovanie robia aj zadarmo v BB, kde sa testuje krv vsetkych novorodencov, a toto testovanie za 20 E, je cisto o biznise
Dievcata, mojej malej zistili pri narodeni z kvapky krvy fenylketonuriu pred 4rokmi. Urcite by som nevahala a dala by som aj viac ak by som mala ist znovu rodit. Vsetkym zelam dobre vysledky 🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@ewullla este ta doplnim, ze to zdravotne poistovne nebudu preplacat, a bude to stat 20 E