Nezhoda v tehotenských týždňoch

lenka205
16. nov 2016

Ahojte baby, prosím Vás viete mi niektorá poradiť? V tehotenskej knižke mám napísané, že týždeň podľa PM je 11+3 a zodpovedá g.t. 11+4. Čo to znamená??

katriona1
16. nov 2016

že podle data poslední menstruace jsi těhotná 11tt a 3 dny a podle ultrazvuku plod odpovídá věku 11tt a 4 dny, takže je všechno v naprostém pořádku 🙂

lenka205
autor
16. nov 2016

@katriona1 ďakujem veľmi pekne.... ale znamená to, že som otehotnela normálne cez ovuláciu? čiže cca 2 týždne na to?

katriona1
16. nov 2016

@lenka205 tak záleží kdy přesně tu ovulaci máš, já si to třeba nikdy nezjištovala takže přesně nevím, ale vím přesně den kdy došlo k oplodnění a podle toho mi vychází termín porodu o 2 dni dýl než podle data PM a i na USG je plod o ten 1-2 dni menší, ale třeba první dcera byla od začátku větší a díky tomu se g.t. postupně posouval a ke konci to bylo o víc jak 3 týdny, dcera se narodila týden před termínem 🙂

jankalukasova
16. nov 2016

je to len o tom že Tvoje mimčo je momentálne (podľa tabuliek) o jeden deň väčšie 🙂 čo úplne normálny bežný výsledok. Moje bábo je celú dobu o jeden deň menšie. Napr. po kontrole v 16tt+1 (podľa menštrácie) som mala plod 16tt+0. Vždy sú to samozrejme len oreintačné hodnoty. Lebo dieťatko sa niekdy nedá tak presne zmerať, takže +/- jeden deň je normálny výsledok. Problém nastáva, keď je rozdiel okolo 2 týždňov... prípadne je veľký rozdiel medzi niektorými časťami telíčka....
Vždy otehotnieš cez ovuláciu... otázne je kedy tá ovulácia v rámci cyklu bola... ale pri takýchto hodnotách je jasné, že v polke cyklu, tak ako má byť.

lenka205
autor
16. nov 2016

@katriona1 aha, aj tak neviem či to chápem správne. To, že som 11+3 podľa PM a zodpovedá 11+4 neznamená, že som otehotnela deň pred menštruáciou? Je to vlastne dobre keď to skoro úplne sedí s PM?

lenka205
autor
16. nov 2016

@jankalukasova ďakujem veľmi pekne 🙂 už teda chápem 🙂

librarian
16. nov 2016

@lenka205 baby majú pravdu, napísali to výstižne. problém by teoreticky mohol byť, ak by bábo bolo podľa sona pozadu (ale aj to podľa mňa pár dní hore-dole). u mňa sa rozdiel medzi cyklom a sonom priebežne zvyšoval a naposledy bol krpec podľa sona väčší o 3t+3 a podľa lekára je dieťa ok. ...takže nestresuj. keby niečo, lekár ti povie.

jankalukasova
16. nov 2016

@lenka205 ešte k tým týždňom a tomu čo si sa pýtala katriony1... tieto týždne sa počítajú od 1. dňa poslednej menštruácie. Takže si mala menštruáciu, tá Ti skončila.. potom si mala ovuláciu a v tom čase si aj otehotnela... a v čase keď si mala mať ďalšiu menštruáciu sa vajíčko uhniezďovalo... čiže z týchto počtov si prvé dva týždne vlastne vôbec tehotná nebola.... lebo k oplodneniu prišlo až cca. v 2-3 týždni...
Tu je to podrobne
http://najmama.aktuality.sk/tehotenstvo/tehoten...

lenka205
autor
16. nov 2016

@librarian ďakujem veľmi pekne za odpoveď ... a asi je pravda, že radšej nech je väčšie ako menšie 🙂

lenka205
autor
16. nov 2016

@jankalukasova ďakujem...perfektná stránka 🙂

mysga
16. nov 2016

@lenka205 presne ako píše jankalukasova. V podstate tie prve 2 tyzdne ani nie si tehotna, ale pocita sa to od začiatku poslednej MS. To bol začiatok nového cyklu a v tom cykle si otehotnela. 🙂 rata sa to tak pre to, lebo nikto nevie presne,kedy si mala ovulaciu. V člankoch "tehotenstvo tyzden po tyzdni" mas zvycajne aj napisane - 11. Tyzdnov od poslednej MS. - 9. Tyzdnov od oplodnenia. Babatko bude / moze byt raz vacsie o niečo, raz menšie... neda sa to presne zmerat, iba keby je velka odchylka,moze byt problem.

librarian
16. nov 2016

@lenka205 ešte dodám, že nielen sono je dôležité. budú ti postupne robiť krvné testy, sledovať moč, glukózový test, morfologické sono... čiže je veľa informácií, z ktorých lekár usúdi, ako na tom bábo je. 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre