Nevedela som o tehotenstve a bola som na röntgen. Uškodí to?

kukucka26
11. mar 2012

prosim co sa moze stat zistila som teraz moju graviditu v 6TG a pred dvomi tyzdnami som bola s 1apol synom na RTG pluc kde som ho drzala nebola som chranena co sa moze stat?bojim sa velmi ☹ ☹ ☹

schaza
11. mar 2012

Mal by ste sa hned poradit s gynekologom....

abbey1
11. mar 2012

Nebojte sa. Môj synček sa liečil na onko, absolvoval ožarovanie, liečbu. Ja som bola pri ňom a nečakane som otehotnela.Dcérka sa narodila zdravá. 😉
Skúste sa poradiť s lekárom, ale myslím, že sa nemusíte obávať.
Stalo sa, lepšie by bolo ak nie, ale v minulosti tehotné ženy chodili len na RTG a našťastie väčšina bez následkov. U vás išlo o jedorazovú záležitosť.
Doktor môže byť dôslednejší pri sone, aby vyvrátil prípadné anomálie. Ale osobne si myslím, že sa nemusíte stresovať.Držte sa. 😉

ada11
11. mar 2012

Mne sa stalo to isté, keď som bola tehotná druhý raz. Tiež som išla na rtg so staršou dcérou a bola som pri nej, síce ja som mala zásterku, ale......trápilo ma to....na genetike mi povedali, že dnešné rtg prístroje sú bezpečnejšie - vtedy mi hovorila genetička, že rtg prístroj žiari cca 8 grayov a poškodenie plodu vyvolávajú oveĽľa väčšie dávky žiarenia. No a myslím si, že keď si nemal ty snímanú oblasť panvy, tak riziko je minimálne. Genetička mi ešte pripomenula, že aj ak by som mala zlé výsledky AFP, tak by to nebolo z rtg žiarenia.

lucianka222
11. mar 2012

Ahoj. Ja som bola na RTG hrudníka cca v 5 týždni, nevedela som o tehotenstve. Tiež som sa vystrašila. Všetko je v poriadku, náš drobček vyzerá byť v poriadku, všetky výsledky máme v poriadku, takže už som na to aj zabudla a užívam si tehotenstvo a nestresujem. Mňa moja gynekologička vystrašila keď som jej to povedala, no na jej slová som rýchle zabudla, nakoľko ma ukľudnila Dr. z rádiologie, že na to nemám myslieť, nakoľko dnešné prístroje RTG sú pomerne slabšie ako kedysi, takže ožiarenie malej panvy pri snímku hrudníka je zanedbateľné... Horšie by to bolo priamo so snímkom panvy, alebo ak by bolo ožiarenie opakované.
Takže hlavu hore, užívaj si tehuľkovanie a všetko dobré prajem. 😉

cmulinko
11. mar 2012

1.radiologicky asistent mal dat otazku mozneho tehotenstva....lebo kazda zena v aktivnom sexualnom zivote je rizikova..vynimkou je len aktualna menstruacia 🙂
2.nasledne mal dat ochrannu vestu a ochranu na krk
3.RTG ziaric smeruje len jednym smerom....priamo a nie do eteru
4.nie je mozne,aby aj ozarovane dieta a aj matka boli pred vystupnym smerom ziarenia...inak by nebola mozna snimka...v priamom smere bol len syncek.
5.u tak malickych deti je uplne iny expozicny cas ako u starsich deti alebo u dospelych...cize je minimalne riziko,ze pri takej malej davke sa nieco uslo aj maminke,ktora pravdepodobne stala mimo priameho ziarica...priami ziaric smeroval len na hrudnik dietatka a vase ruky museli byt uplne mimo...inak by ste mala ruky na snimke 🙂

feb13
11. mar 2012

V podstate aj RTG pracovnicky pracuju normalne az kym nemaju tehotenstvo potvrdene od lekara co je teda najskor 5-6-7tt a az potom mozu byt preradene na inu pracu. No tu ochrannu vestu si mat mala, nie je to pre tehotne ale musi ju mat kazdy kto sa v tej miestnosti zdrziava pocas ziarenia okrem pacienta, RTG asistent ti ju mal dat automaticky. Ja ked som robila sprievod vzdy mi ju dali.

sisaha
11. mar 2012

ja som bola tiez oziarena, ked som netusila, ze som tehu, ale miestom oziarenia bola hlava. Dcerka je zdrava a radiolog ma ubezpecil, ze ta davka je taka minimalna, ze sa urcite nic nemoze stat.

cicimon
11. mar 2012

tak to si bola v podstate v 4tt a to este akoby si nebola tehotna, ved teor je kazda zena 4tt a potom pride alebo nepride ms... takze to ti urcite nemohlo nejako ublizit, aj ked tu zasteru ti uz z principu mali dat, ved aj na zubnom sa automaticky dava

omnia23
11. mar 2012

Ak sa to stane jeden krat je to v poriadku,niekedy je RTG indikovane aj lekarom v gravidite

katquinka
23. júl 2013

Chcela by som sa tiez poradit ! Dnes som zistila ze som tehotna. A 15 .7 som bola na rengene! 16.7 som si robila test A bol negativny ! Mozem byt maximalne v 3-4 tt. Moze to uskodit babatku aj v takom rannom stadiu ?!

kl733
13. okt 2016

Bože maminky,trošku som si vydýchla, ked som si prečítala vašu predošlú konverzáciu...mne sa stalo to isté...a som z toho dosť hotová...21.9. sme boli so synom na rtg plúc a dnes13.10. mi lekár potvrdil, že som asi v 5tt..takže som bola asi 2tt tehotná...čaká nás ešte konzultácia u klinickej gynekologičky, dúfam, verím, modlím sa, nech je malinké v poriadku a nech to s nami dobre dopadne......

nivea777
13. okt 2016

@kl733 2tt "neexistuje" to si mala akurat ovulku vtedy takze sa nemas coho bat...

kl733
13. okt 2016

@nivea777 hej no napiek tomu ma dr.poslala na konzultaciu...mala som sice zasteru...ale človek nechce nič podcenniť.......

nivea777
14. okt 2016

@kl733 ved jasne netreba podcenit.ale v tom case si este nebola tehotna,mozno ani vajicko este nebolo oplodnene.. takze to nemalo ake babo ohrozit

kl733
14. okt 2016

@nivea777 už sa museli diať tie tzv. uhniezdovacie procesy...na rtg sme boli pred 3týždnami a ja som v 5tt

nivea777
14. okt 2016

@kl733 sak kedy si mala poslednu ms? podla toho to zistis ci sa uz mohlo nieco diat

sibalka21
14. okt 2016

@kl733 ak si v 5tt a toto sa stalo pred 3 tyzdnami, tak si este tehotna ani nebola, ty sa naozaj nemas coho bat... Nemalo to ako ublizit babu ked to babo este ani nebolo.... Vela stastia

kl733
14. okt 2016

@nivea777 4.9. takže bohužial som bola v nesprávny čas na nespravnom mieste.......strašne ma to hnevá, nechápala som, ked niekto nevie či je alebo nie je tehu...ale toto...ufff hnevám sa na seba...

severanka90
14. okt 2016

@kl733 podla mna rtg ziarenie moze poskodit aj samotne vajicko, alebo samotnu spermiu, ktora sa prave chysta oplodnit vajicko. Kedze ziarenie sposobuje mutaciu genov a vajicko a spermia nesu kazde polovicu genov buduceho embrya. Velakrat zdrave vajicko oplodni poskodena spermia alebo naopak a taketo tehotenstva koncia potom skorymi potratmi. Preto asi treba tu konzultaciu.

map0007
14. okt 2016

Maminky neviete mi poradit,pred ovulaciou sme skušali baby,teraz ma poboliwva podbrusko a prsia 22.10,mam dostat M.Ale ide oto ze chodim na rehabilitaciu.Davaju mi tam ten bubon magneticky.Nemože to neako poskodit ak by sa predsa len potarilo a bola by som tehu,ale len zaciatok.Ako viem ze počas M sa nesmie magnet,lebo spusta vadsiu intenzitu krvacania.

kl733
14. okt 2016

@map0007 neviem ti poradiť, skús si spraviť test, prípadne telefonicky konzultovať s gynekologom

map0007
14. okt 2016

Ďakujem😉

map0007
14. okt 2016

@kl733 neviem,ci na testik nieje skoro,presel len tyzden od ovulacie.Predtym sme neskusali,tak som si dobavila rehabilitacie.Kedzecsom mala taku silnu ovulaciu tento mesiac tak uvidim,ci sa podari.Mam uz strach s toho lebo 4.6 som potratila dvojicky.Dos tazko som no nesla.Teraz som to nejak nevhcela riesit,ale manžel a dcerka stale ze chcu miminko.Velmi som sa tesila.Ale teraz som taka v rozpolozeni ci ano alebo nie.Mam doma testik ale neviem ci fak nieje skoro aby ukazalo.a v sobotu son zas objednana na tu rehabku.

kl733
14. okt 2016

@map0007 môcť ti tak poradiť...ale neviem

nivea777
14. okt 2016

@map0007 upozorni ich,ze je mozne ze si tehotna a uvidis co ti povedia

smesmesmejko
14. okt 2016

Taktiež som bola na rtg,keď som nevedela,ze som tehotná,syn je zdravý....

jankalaura7
14. dec 2020

Dobrý deň, v 5 týždni tehotenstva som bola na rengen panvy, o tehotenstve som nevedela, oziarili má tri krát. Strašne sa trápim neviem aké to môže mat následky

lienka210
17. máj 2021

@jankalaura7 ako to s vami a babatkom dopadlo ak sa mozem opytat?

mondolina
30. sep 2021

Dievčatá ja mám ísť zajtra mamografiu, a ako na just mi dnes neprišla ms, spravím zajtra test, ale nemusí ukázať ešte pozitívny výsledok....na tento termín som čakala pol roka, aký vplyv má možná mamografia na včasné tehotenstvo?
ďakujem

floren
Autor odpoveď zmazal
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre