Nesprávny výpočet termínu pôrodu u gynekológa

tiana080
19. máj 2023

Ahoj, stretli ste sa niektorá s tým, že gynekológ vám určil dátum pôrodu na istý deň a na druhotrimestrálnom sone druhý lekár povedal, že termín je cirka o 20 dní SKÔR? Mňa to šokovalo, príde mi to ako veľmi veľká odchýlka. Alebo nie? Som prvorodička, nechodím v tom ešte natoľko, ale normálne mi to teda nepripadá. 😁

pribinak
19. máj 2023

@tiana080 ešte budeš mat veľké sono v 36tt a tam sa uvidi

rk123
19. máj 2023

to nie je nespravny vypocet. termin porodu sa urcuje najskor podla ms a potom na sone v 12-13tt to je termin porodu.
potom uz kazde dieta rastie inak, on ti iba povedal ake je babo velke - zjavne je vacsie (a preto “sa posunul” termin). cize je iba vacsie. moja dcera bola napriklad v 21+4 velka na 24+0 ale s terminom sa nehybalo a nakoniec sa narodila kedy ona uznala za vhodne a nie podla vypoctu terminu alebo podla toho aka bola velka 😂
plus iny lekar moze mat ine sono, inak zmerat veci a vyhodi mu to iny datum proste

sharka174
19. máj 2023

@tiana080 ja som mala len týždňový rozdiel..ale budeš chodiť na ďalšie usg, kde budú kontrolovať bábätko, skontrolujú prietoky, ako zrelá je placenta .. príde to v spravnej chvíli..ak nie, dobrý pôrodník vie,kedy tehotenstvo ukončiť.. držím palce..nestresuj sa tým

tiana080
autor
19. máj 2023

@pribinak áno, to viem. Len mi nejak nejde do hlavy, že pri prvom sone na základe veľkosti plodu, ani vzhľadom na posledný menzes atď. by bola taká veľká odchýlka v predpokladanom termíne pôrodu. Sám lekár na tomto špecializovanom pracovisku sa tváril, že je to prinajmenšom zvláštne, keď som mu povedala termín zaznamenaný gynekológom. 😃 No cítila som sa divne.

euka210
19. máj 2023

@tiana080 nie, nepovedal...zapisal miery a k akemu tyzdnu to patri...nieco sedelo na viac, raz menej...podla velkosti babatka. 20dni je velky posun, ved TP sa vypocitava od posl.mens a na to su aj tabulky...pokial nemas ms taku, ze velke vykyvy, ci dlhy cyklus alebo prilis kratky.

54tinka54
19. máj 2023

@tiana080 to znamená že na druhotrimestrálnom bolo bábätko o 20 dní väčšie? Ono by sa už potom termín porodu nemal posúvať, môj je tiež o dva týždne väčší ale dr sa riadi podľa prvotrimestrálneho skríningu, čiže TP mi nemenila. Bábo si môže v tých neskorších štádiách tehotenstva rásť viac alebo menej, záleží aj od genetiky napr.
Prvorodený tiež bol väčší podľa sona a nakoniec sa aj tak narodil 5 dní po termíne 🙈 a to mi termín neposúvala na skôr.

anjelik33
19. máj 2023

Ano podla MS sa mal narodit 18.sept. ale na ultrazvuku bol vzdy tak o 2 az 3 t vacsi a tak aj bolo narodil sa 26.augusta.

tiana080
autor
19. máj 2023

@sharka174 ďakujem pekne, si milá 🙂 nestresujem sa vôbec, dôležité je, že je zdravé. Prekvapilo nás to však, nevedela som, že sa také stáva. 😁

drakvak
19. máj 2023

@tiana080 Ja som mala ako prvorodička tri termíny a netrafili ani rok 😀 Termíny 1.1., 3.1., 6.1. a dcéra sa narodila 25.12. 🤷🏻‍♀️ A tiež odhad hmotnosti - 15.12. mi doktorka povedala, že už má cca 3kg a o 10 dní sa narodila s hmotnosťou 2500g. Takže to ber ako odhady lekárov, dieťa sa na svet vypýta, keď bude čas.

tiana080
autor
19. máj 2023

@54tinka54 zrejme to to znamená, neviem 😁 v tehu knižke mám dátum 27., v správe z druhotrimestraleho vyšetrenia 8. 😁 Nuž, uvidíme kedy sa mu bude chcieť na svet.. teraz ani neviem, či mi to bude celkovo gynekológ meniť, alebo nechá tak, či čo sa bude diať..

tiana080
autor
19. máj 2023

@drakvak upokojili ste ma už úplne, ďakujem 😁 teda budem to brať športovo, sú dôležitejšie veci 😌 približne teda vieme kedy sa mám začať pripravovať, ostatné sa uvidí 😁

tiana080
autor
19. máj 2023

@euka210 menzes som mala ako hodinky, cykly rovnaké, naozaj neviem, kde mohla nastať chyba, preto som sa pýtala, či je to normálne a nakoľko 🙂

andrejka1974
19. máj 2023

Je to individuálne mne u dcéry dávali termín podľa menštruácie na 15.10. a to mi začala v brušku kopať o tri týždne skorej ako je zvyčajne podľa toho mi vyšlo že príde skôr a narodila sa 24.9 . a podľa posledného ultrazvuku to aj tak vychádzalo proste bola väčšia narodila sa podľa toho termínu včas a nie predcasne

tiana080
autor
19. máj 2023

@andrejka1974 áno, aj to mi bolo zvláštne, že pohyby som cítila nejako skoro, podľa toho čo som našla na internete v rôznych poradniach a fórach. Ale odôvodňovala som si to tak, že asi sa mu zachcelo skôr dať o sebe vedieť, nejak som to neriešila, gynekológ na poradni po tom, čo som mu to spomenula tiež nepovedal, že je skoro, tak som vypustila.

vkatush
19. máj 2023

@tiana080 tak od veci, situácia 20 rokov dozadu

Tete povedali termín pôrodu december, lebo menštruácia a vtedy soná neboli také ako dnes. Neriešila, bola to taká jednoduchá dedinská žena, čo sa povedalo, to platilo.
Brucho rástlo, dieťa rástlo, ale ujovi nesedel termín. Tak sa zobral s tetou do nemocnice (ona ho presviedčala, nech jej nerobí hanbu, nech nejde, chlapi vtedy so ženami nechodili a on nikdy nebol taký, žeby si dal servítky pred ústa), aby doktorke povedal, že sa mýli a ona mala rodiť už, nech vyvolávajú. Doktorka sa hádala, že neexistuje, ona má pravdu. A on jej vysvetlil, že si presne pamätá, kedy to dieťa spravili, lebo predtým netoto, potom išli na dovolenku v Tatrách či kde na ostro a potom boli chorí, skončili na liekoch, nebol sex, dieťa určite urobili ten víkend a termín pôrodu už mal byť dávno a nie o mesiac, menštruácia posunutá kvôli liekom...

Skočilo to vyvoláčkou, bojom o záchranu skoro modrého obrovského dieťaťa a priznaním si chyby doktorky. Našťastie šťastný koniec, ale keby ujo nebol taký "hulvát", čo príde vrieskať po doktorke, že on vie, kedy j*bal s prepáčením, tak neviem ako by to dopadlo. Ešte doktorka mu vravela, že takého otecka v živote nezažila, načo sa on smial, že koľko detí odrodila ona, toľko on odrodil kráv, on vie ako dlho je ktorá kotná 😂

jaskolka
20. máj 2023

@vkatush niečo podobné sa aj mame stalo, keď bola so mnou tehotná. Torz jej určili termín podľa menštruácie, jej to sa nejako nezdalo (tiež vedela, kedy asi otehotnela) ale pred 40 rokmi sa s doktormi nehadalo. No ale ona porodila spontánne, ibaže podľa toho termínu o mesiac skôr. No ona stále tvrdila, že nie som narodená predčasne, že presne vie, kedy došlo k otehotneniu a podľa jej výpočtov som sa narodila normálne v 9 mesiaci.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre