Ak chcem na matersku nastupit v den porodu,ako to prebieha?budem v stave ist za niekym kto mi to vypise v ten den? A do kedy to musi byt na socialnej poistovni?alebo ako to je.
myslis matersku, alebo rodicovsky? to je rozdiel.. na matersku ( ak mas narok , tusim odpracovanych 270 dni za 3 roky posledne) ti mal vypisat papiere tvoj gynekolog 6 sz 8 tyzdnov pred predpokladanym terminom porodu, a ty si ich nasledne mala dat svojmu zamestnavatelovi, rodicovsky sa vybavuje po narodeni dietata( je to len 210 eur) a to musis ist na urad prace socialnych veci a rodiny.
Ahoj, moj doktor vypisal tlacivo cca tie dva mesiace pred planovanym porodom, ale datum som si dala ja. Akurat to tlacivo od dr. davas ku zamestnavatelovi (ak mas). Idealne sa tam dohodnut, ze im to nechas poporedu a len zavolas personalistke, odkedy ides a datum Ti dopise a posle na SP az potom (ak je normalna). My sme mali take stare motovidla, ktore domotali co mohli a vsetkemu sa cudovali, evidentne len prekladali a zakladali papiere, ale tomu nerozumeli. Ak mas take nieco, tak si to podpis doma a nech to tam odnesie muz, ked uz budes vediet datum. Pripadne im to naskenuj v ten den a nech to niekto hodi do posty co najskor (ak to mas daleko). Ak si SZCO alebo dobrovolne poistena, tak si to asi nesies na SP sama - opytaj sa priamo tam, ci staci poslat postou.
@jessy8911 Žena nastupuje na materskú dovolenku spravidla od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu (v 34. týždni tehotenstva), najskôr však od začiatku ôsmeho týždňa pred týmto dňom (najskôr v 32. týždni tehotenstva).
Zákonník práce počíta s tým, že čas nástupu na materskú dovolenku stanoví lekár - gynekológ tým, že určí termín pôrodu. Ak si nástup na materskú dovolenku určíte sama, materská dovolenka sa Vám skráti. Čiže ak si myslíte, že potom o tú dobu budete ma materskej po pôrode dlhšie nie je to tak.
@minnehaha2005 Tu nejde o to ci mas "odpracovanych" 270dni. Hlavnou podmienkou naroku na MD je 270dni NP za posledne dva roky pred pôrodom. A co riesi zakladatelka sa hádam dozvieme.
Ale ved na matersku sa nastupuje pred porodom... a ako mozes vediet kedy porodis? Termin porodu je len predpokladany... vyratany na 40tt...ale normal je porodit od 38-42tt... ja som potodila napr.o 15dni pred terminom
@katka253111 Ano, máš pravdu. Ale nemusis nastúpiť na MD tak ako píšeš. Dobre to napisala
@alenah31
na matersku vypisuje tvoj gynekolog. dohodni sa s nim, ze mu bude stacit zavolat. pochybujem, ze ti to budu ochotni vypisat v nemocnici
@minnehaha2005 SP v takomto prípade čaká na deň porodu-a bud splnis podmienku naroku alebo nie. Ak ano doplatia MD ak nie tak nic.
Viem ze mam tym padom skratenu matersku,nenastupila som preto lebo si riesim financne zalezitosti a na to potrebujem byt este zamestnana.preto som chcela vediet ci tu nema niekto skusenost a tym ze nastupil na matersku az v den porodu,ze ako sa vtedy postupuje,to je vsetko.
Mne sa to podarilo, ale nie plánovane, porodila som totiž 6 týždňov vopred. Ale nástup na MD si riešiš aj tak vopred, necháš si vystaviť u gynekológa potvrdenie, kde uvedie dátum nástupu na MD, ten odovzdáš zamestnávateľovi. Na sociálku mi to poslali z domu poštou.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@jessy8911 A my mame odkial vediet ci budes "v stave" o akom pises? A inak prides o zaplatenych 6tyzdnov. Ale to asi vies...