Ahojte. Môj priateľ má intoleranciu na laktózu, pije výlučne bezlaktózové mlieko a pre ekonomickosť času (robíme si spoločné raňajky-ovsenú kašu varenú v mlieku) ho pijem tiež. Doteraz mi to nevadilo, ale ako som tehotná - momentálne 16tt a bábätko si začína brať odo mňa vápnik a je dôležité, aby som jedla veľa mliečnych výrobkov, napadá mi, či bábätku neškodí, ak odo mňa prijíma iba bezlaktózové mieko, či ho neochudobňujem o vápnik. Má bezlaktózové mlieko rovnako veľa živín ako obyčajné kravské? Okrem toho jem aj jogurty, syr a občas si robím mliečne smoothies. P.s.: Pila som aj sójové, ale odkedy som si prečítala ako veľmi škodí, prestala som ho piť.
A ak jes inak jogurty a syry tak je to ok
@lucny_konik ano, je to mlieko ako kazde ine kravske, so vsetkym co v nom ma byt + navyse je tam pridany enzym laktaza, ktory uz v mlieku rozlozi laktozu na jednoduche cukry. Ludom s intoleranciou laktozy prave tento enzym chyba, preto sa pridava uz do mlieka. Mlieko nie je nijako "ochudobnene".
bezlaktozove vyrobky nemaju vplyv na obsah vapnika, dokonca vapnik nie je iba v mliecnych vyrobkoch. Su ludia,co maju intoleranciu aj na kravsku bielkovinu, ci vobec im vadi ten typ bielkoviny v zivocisnych produktoch. Moja teta to tak ma. A da sa to stale osefovat. 😉
ahoj, ak ti ide o vápnik, tak konzumuj hlavne mak, sezam a zelené šaláty 🙂 bude ho viac ako z mlieka. 😉
ďakujem kočky 🙂
@dorotka66 rada by som ten mak, len si musím zadovážiť nejaký mlynček na mak, tu v Anglicku majú len nepomletý 😀 ďakujem za radu, o týchto "vápnikových" potravinách som nevedela.
@lucny_konik ja meliem mak na mlynčeku na kávu značky bosch. Je úplne super 😉
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
ahoj, bezlaktózové mlieko obsahuje enzým, ktorý rozloží mliečny cukor (laktózu), aby bol ľahšie stráviteľný. Tento proces nemá vplyv na obsah vápnika.