Môžem jesť syrčeky v tehotenstve?

pragmaticka
23. apr 2013

Baby ja som prave zjedla chlebe s dvomi malymi syreckami. Ani ma nenapadlo ze syrecky by mi mohli tiez sposobit listeriozu. Tak ako to je???? Tak som sa prave naplasila, dufam ze to bude ok.. ☹ Moze teda tehotna zena jest syrecky alebo nie?? Na krabicke bohuzial vobec nie je informacia ci boli vyrobene z pasteriz. mlieka alebo nie,inak si na to davam vzdy pozor.Dakujem za Vase skusenosti

demonique
23. apr 2013

@pragmaticka voooooooooooobec sa nestresuj 🙂 neviem, ake syrecky si mala na mysli, ci klasicke roztieratelne alebo take tie smradoskove, ale ani jedno ani druhe neublizi. pokial viem, mali by sa obmedzit plesnive syry, ale v malom mnozstve neskodi babatku v brusku vobec nic. Ale tvoj stres ho stresuje 😉 zelam vela radosti z fazulky v brusku, hlavne nech je zdrave a mamka tiez 🙂

pragmaticka
autor
23. apr 2013

@demonique daaakujem pekne si zlata, ukludnila som sa aj ked neustale este googlujem..a dala som si obycajny roztieratelny syrecek (nie smaroskovy 🙂...taaak fakt dufam ze to je ok...tento stres mi ale vobec nerobi dobre, mam pocit ze na cele tehu vypustim vsetky syry uplne - aj ked ja ako vegetarianka ich vsetky zboznujem.. ☹

libka1
23. apr 2013

@pragmaticka ked vypustis syry uplne spravis viac skody ako osohu 😉

demonique
23. apr 2013

@pragmaticka zamalicko a uz negoogli 🙂 ja som zjedla tolko roztieratelnych syrov, ze az. sak co ine si namazem na chleba, len maslo (obycko) alebo syr. a tu som ja, krasna, zdrava 😀 a aj maly je chvalabohom zdravy. papaj na co mas chut. Neodporuca sa jest surove maso, ako tataraky alebo steaky ak su krvave, ale kedze se vegetarianka, tak ti to asi nehrozi 😀

zivika
23. apr 2013

@pragmaticka je nezmysel vypustat syry, mozes akykolvek tvrdy syr (eidam, emental, gouda, parmezan, atd.) a uplne kludne aj tan tvoj roztieratelny (taveny) syr, to uz podla mna ani so syrom vela spolocneho nema 😅 neodporucaju sa plesnive syry, bryndza a makke syry (camembert, ricotta, atd.)

zivika
23. apr 2013

@pragmaticka a aby si bola uplne kludna, tak tavene syry sa pri vyrobe zahrievaju na 70°C, takze su pasterizovane 😉

mamainprogress
23. apr 2013

tavene syry su plne taviacich soli, ved ako asi inac by sa dosiahla ta konzistencia, niekolkomesacna trvanlivost = pritomnost aditiv a nedajboze je to syrcek s prichutou ako sunka lebo emental = dochucovadlo. 100gramov tohto blahodarneho syrceka obsahuje 3 gramy soli, takze zjedenim 2ks si dosiahla svoj denny pridel soli.

ked chces jest zdravo a jest mliecne vyrobky tak si urob domacu tvarohovu natierku alebo ak nechces vyrabat tak kupuj syry kde je velku podiel tvarohu.
nie som ziadny fanatik co sa tyka jedla, jeme vela veci ale tavene syry nejeme, nemaju nic spolocne s nicim zdravym.

pragmaticka
autor
23. apr 2013

@mamainprogress taveny syr si max. raz za mesiac natriem na hrianky s cesnakom a dnes mi prave prisiel na chut - takze nemyslim ze ich jedavam casto..uprednostnujem skor mozarellu, ci feta al. kozie syry no prave v tomto obdobi si davam pozor nech su z pasterizovaneho mlieka. Len pri tych tavenych ma to akosi nenapadlo..

pragmaticka
autor
23. apr 2013

dakujem za odpovede...a ako to robite napr. ked ste v restauracii??? Napr. ja milujem pizzu, to sa stale vypytujete casnikov, ze aky syr pouzivaju na tu pizzu, alebo tym ze to tepelne spracuvavaju je to ok????

saska.t
23. apr 2013

@pragmaticka no syrecky by sa nemali jest,kedze je to zrejuci syr, ani mozarela,plesnove atd. ale je mala pravdepodobnost,ze by sa ti nieco stalo,takze by som si starosti nerobila 😉

zivika
23. apr 2013

@pragmaticka syr sa pecie spolu s cestom cca 20 min, takze nech uz daju na tu pizzu akykolvek, urcite je to bezpecne 😉 ale aj tak vo vacsine pizzerii ti tam supnu najlacnejsi eidam 😅 , takze mozes byt bez stresu...no a v tych lepsich ti tam daju mozzarellu a ta ked sa upecie, nic ti neurobi 😉

pragmaticka
autor
23. apr 2013

@saska.t ale mozarella ked je predsa z pasterizovaneho mlieka tak tam problem neni??? Alebo mam chybnu informaciu?? Pretoze ja mozarella s rajcinami uplne milujem a jem ju na obed min. 2x do tyzdna...

11miuska11
23. apr 2013

@pragmaticka ta mozzarela, co je vo vode, vraj nie je pasterizovana a nemala by sa jest...ja som v podobnej situacii, ako ty...cela vydesena z miliardy ionformacii, co mozme a co nie...uprimne!! Vedela som, ze nemozem napr. taky hermelin a uz som mala pozitivny test jeden urobeny a jeden cely velky hermelin v chladnicke, na ktory som sa straaasne tesila, ze si ho dam...tak som zatvorila oci a zabudla na chvilu na pozitivny test a CELY som ho schrumala na posedenie...ale s pocitom, ze sa takeho niecoho 9 mesiacov, plus dojcenie nedotknem...uz teraz mi srdce piští za šunkou, prossciutom a podobnymi lakocinami ako sushi a steak..uuuuuuu 😠 😠 😠 a kedze si vegetarianka a asi papas vela zeleniny, treba si vsetko raz tak dlho umyvat a poutierat do papierovych obruskov..rpe istotu 🙂

sisi31
23. apr 2013

Ja som mozarellu raňajkovala celý tretí mesiac tehotenstva,strašne mi chutila, tak ma nestrašte.na obale však nie je napísané či je to pasterizovaný syr alebo nie.Teraz fičím na Rajo pomazánke jogurtovej s pažitkou.

pragmaticka
autor
23. apr 2013

tak na tej mojej obycajnej mozaelle zo supermarketu stoji ze je z pasterizovaneho mlieka, tak som uz fakt z toho poriadne domylena. Podla mna ju jest mozem!!

trish31
23. apr 2013

@pragmaticka jeeeeej nestresuj,nemali by sme jest pomaly uz nic.....kludne papaj na co mas chut

zuzka444
23. apr 2013

@pragmaticka ahoj...prosim.ta vobec sa nestresuj ...ja som.jedla aj tavene syrecky aj bryndzove halusky aj plesnivy syr a este neviem.co heh...nemala.by sa ani mrkva ani pecienka lebo.obsahuju vela.vitaminu A...a jem aj mrkvu aj pecienku pokial.toho nejes na kila denne nic sa babatku nemoze stat...nemusis sa vobec bat...ani udene by sa nemalo.bez tepelnej upravy a udenu makrelu jem.pravidelne...a malicka je uplne v poriatku vysledky mame super a aj doktor povedal.ze pokial.to neprehanas mozes vsetko!(okrem.suroveho masa ale to asi nemusim.pisat to je samozrejme ;)...)..cize kludne papaj na co mas chut ....

saska.t
23. apr 2013

@pragmaticka uprimne neviem preco,ale ma to nieco spolocne s tym,ze plave v tej vode (mikroby??) info som dostala na zenskej klinike v nemecku,kde su napisane co vsetko nemozes jest 😉 ja sa v klude napchavam udenym lososom,co by som tiez neemala,kedze je surovy ale vyudeny 😅

povuma
23. apr 2013

@pragmaticka prosím ta nečítaj nič na obaloch, najedz sa čo telo žiada, neprehánat s ničím, mne dnes šlo pivo na chut stráášne, tak som si deci dala a čo? tak som sa dobre vygrgala a ideme dalej.....zbytočne sa stresuješ, to je horšie pre bábo ako ten kúsok syra 🙂

freyjanr
23. apr 2013

@pragmaticka nic sa neboj,mne dojdu raz za 3 mesiace rodicia zo svajciarska na navstevu a take syry pojedam co mi podonasaju ze konec,plesnive neplesnive a nic mi neni,mama je skoro 30 rokov zdravotna sestra a aj na gynde robila dlho keby to mohlo uskodit nedovolila by mi to.ked som bola v takom tyzdni jak ty tiez som bola oplasena zo vsetkeho a riadila som sa internetovimi pravidlami ale teraz uz jem co mi chuti a kolko mi chuti

lussy23
23. apr 2013
vroni
23. apr 2013

@11miuska11, preco nie steak? Ci len krvavy nie? Inak ja viem tak, ze vyrobky z pasterizovaneho mlieka mozes papat vsetky, len z nepasterizovaneho opatrne... Ale nic netreba prehanat.

11miuska11
23. apr 2013

@vroni hej hej 🙂 krvavy stejcik nemozeme 🙂

petula8
6. júl 2013

@pragmaticka určite áno, pekne papaj všetko načo máš chuť. 😠

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre