Ahojte zienky,hrozne ma zacali boliet zuby,tak som is dala tabletku Ibalginu,poprvykrat pocas celeho tehotenstva.Neuskodi nam to nejak?
Zalezi v ktorom mesiaci si. Ibalgin by sa nemal uzivat v prvom a tretom trimestri. Paralen by sa nemal uzivat v prvom trimestri, acylpyrin v tretom. Na internete sa daju vyhladat pribalove letaky liekov.
neboj, neuškodí... ja som tiež proti tabletkám, ale počas tehotenstva ma tak príšerne boleli zuby, že som si šklbala vlasy (nakoniec mi rezali a trhali, sekali spolu 6 zubov) takže bez tabletiek sa to nedalo absolútne zvládnuť a brala som doretu (tramal).. a bolo všetko OK. samozrejme pod dohľadom.. Ale ako radia kočky, radšej ten paralen keď už a urýchlene k zubárovi!
Uplne nesuhlasim, ibuprofen užívaju aj uplne maličke babatka na horúčku... Je prospešny lebo znižuje zápal čo z paracetamolom nedáš... Ja som mala zápal nervu zuba počas druhého tehu...išla som si od bolesti hlavu rozbiť o kachličky a spala po sediačky... a paralen to ako keby som si nič nedala...
a ešte v I trimetri som mala skoro 40tky a vysev na tele a samotny doktori na infekčnom mi kázali striedať paralen s ibákom...presne ako u detí...a práve som sa dozvedela, že posobí na zápal á priamo ho znižuje...a že to práveže v mojom prípade treba...
Ale samo môžeš si dať max 2 -3 ak je horúčka... to len v najhoršom štádiu a ešte 1 denne asi týžden.. rsp. treba riešiť s lekárom...naj ak máš dobrého gyndoša.....dlhodobo to môže škodiť...V prvom tehu som sa bála dať si aj ten paralen tak chápem...obavy ale nemaj....ale treba isť k zubarovi a riešiť to..lebo ten zápal ak tam vznikne môže dieťaťu poškodiť viac ako ten ibák 😉
@lulu551 no v prvom trimestri by sa nemal a ibalgin je to najvacsie svinstvo co si si mohla dat...ale zas na tvojom mieste neviem co by som robila 😅 jedno stastie ze som to nemusela riesit inak by som si aj ja nieco dala 😉 ako ti radia baby skus paralen aj ked asi moc nepomoze... a babatku to hadam neuskodi suseda v prvom trimestri zjedla mozno 3-4 a ma krasneho zdraveho chlapceka 🙂
panadol odporúčajú všetci lekári.Ibalgin nie.
dievcata, povedzte mi ktory liek nie je svinstvo, samozrejme v tehotenstve treba na to obzvlast dbat a nepchat sa bezhlavo tabletkami, tu ide predovsetkym o to, ze ibuprofen aj acylpyrin zvysuje riziko krvacania, takze v 1. (kvoli hroziacim potratom) a 3. (kvoli predcasnemu porodu) trimestri by sa nemali a paracetamol by sa nemal v 1. trimestri kvoli tomu, ze moze poskodit velmi rychlo sa vyvijajucu nervovu sustavu, takze kvoli anomaliam... ale ani paracetamol ,ani ibuprofen ti neuskodia ked si das tabletku ak je bolest ozaj neznesitelna, dietatku neskodia len chemicke latky v podobe liekov, ale aj mediatory zapalu, ktore sa uvolnuju v tele pri zapale, takze samozrejme som proti liekom a vseobecne, nie len v tehotenstve, ale ked treba, tak je to urcite mensie zlo ako si nedat nic a aj telo sa s tym lepsie popasuje, ked to niecim podporis... taky je moj nazor, moze sa lisit od vasho...
@lulu551 a ostatne dievcata: Tu mate podrobnu informaciu i ibuprofenu - vybrala som SPC k lieku Brufen, mate tam jasne napisane, ze kontraindikovany je v 3. trimestri (t.j. vtedy sa vobec nesmie) a ze ma dost vazne rizika jednak pre tehotenstvo ako take a jednak preto, ze sa preukazalo ze suvisi s vrodenymi vadami, kvoli ktorym sa v 1. a 2. trimestri ma uzivat velmi opatrne. Cize jedna tabletka pravdepodobne nic nespravi, ale ibuprofen sa v tehotenstve ma brat iba vtedy, ked to je naozaj nevyhnutne. Suvisi to s jeho mechanizmom ucinku - ide o inhibitor prostaglandinov, co je super ked mate menstruacne krce, ale v tehotenstve to nerobi dobrotu.
http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/spc/brufen...
Inak je fajn pri takychto pochybnostiach kliknut na adcc.sk a skontrolovat si konkretny liek prip. ucinnu latku. Informacie su aj v pribalovom letaku, podrobnejsie v SPC.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@lulu551 uz si is dala, tak co sa pytas???? 😅
ale nie, neuskodi, no nabuduce siahni radsej po paralene 😉