Môžem cestovať v 1. trimestri autobusom na dovolenku?

zuzipap
2. jún 2015

ahojte... pred par dnami som zistila, ze som tehotna a dnes som bola u svojej lekarky, ktora mi potvrdila, ze som v 5.tt... mame vsak s manzelom zaplatenu dovolenku do bulharska na desat dni s odchodom o dva tyzdne, cize to vychadza tak na 7.-8.tt... lekarka vyjadrila nesuhlas ani nie tak so samotnou dovolenkou, ako skor s cestovanim autobusom taku dlhu dobu v prvom trimestri... prosim vas, mate niekto nejaku skusenost s cestovanim na dovolenku autobusom v prvom trimestri? jedna sa pri tom len o moj nekomfort v autobuse alebo aj o nejake zvysene riziko spontanneho potratu? popripade nedoporucujete cestovat na dovolenku vobec? co sa mna tyka, mam 29 rokov, tehotna som prvykrat a zatial sa citim velmi dobre, uplne v pohode, bez akychkolvek nevolnosti... najprv som si nemyslela, ze cestovanie na dovolenku moze predstavovat problem, no nejake obavy to vo mne predsa len vzbudilo... ☹ ak viete, poradte prosim, kazda rada dobra, kazda skusenost dobra skusenost...

lilimoni
2. jún 2015

@zuzipap autobusom by som nesla. Teraz je ti fajn ale ono moze akurat to grcave obdobie prist v tom case odchodu alebo na dovolenke 😒 ja som bola na dovolenke letecky a v pohode sa dalo vydrzat tie 2 hodiny v lietadle ale autobus by som nezvladla 😖

mimla
2. jún 2015

Aj moja lekárka sa svojho času vyjadrila skepticky o cestovaní autobusom, preto som vtedy zvolila vlak (ktorý sa ale pokazil a náhradná doprava vlakom bola až o pár hodín.) Hlavný problém podľa lekárky bol nedostatok pohybu a zvolená trasa Išlo sa cez Brno, panelovka pred, panelovka po... natriasa to.

darina1952
2. jún 2015

@zuzipap ťažko povedať či máš na tú dovolenku ísť alebo nie... nikto ti nezaručí že keď sa momentálne cítiš OK tak o 2-3týždne ti bude stále dobre alebo budeš rada že v sebe udržíš deci vody. Tehotenstvo a komplikácie súvisiace s ním sú vysoko individuálne - každá žena-jej telo reaguje odlišne na zmenu hladiny hormónov ktorá v tehu nastáva. Zas na druhú stranu je veľa žien ktoré aj do tretieho mesiaca ani len netušia že sú tehotné a dovtedy robia rôzne cesty, túry a podobne.
Podľa mňa nie je cesta autobusom až takým vysokým rizikom spontánneho potratu, ak potratiť máš tak to telo urobí aj počas ležania 24hod vkuse.
Rozhodnutie je len na tebe, ale určite je cesta busom v prvom trimestri pohodlnejšia ako v treťom napr. s bruškom v 34gtt keď si nemáš kde vystrieť nohy, bábo tlačí na močový mechúr...

liebling98
2. jún 2015

@zuzipap ide o to, že v autobuse sedíš, málo sa pohybuješ, menej piješ, tehotenstvo je samo o sebe stav, kedy je mierne zvýšená zrážanlivosť krvi, to všetko môže viesť k tvorbe zrazenín s rizikom vzniku trombozy nedajbože embolie. Predpokladám, že to mala tvoja lekárka na mysli, keď sa jej nepáčila dlhá cesta autobusom. Možné nevoľnosti sú ešte takým nepríjemným bonusom.

lilimoni
2. jún 2015

@zuzipap ak by sa ti dalo vymenit autobus za vlak, bolo by super 🙂 tam sa mozes aspon po ulicke prejst 🙂

dionyzka
2. jún 2015

@zuzipap ja osobne by som dovolenku zrusila - nevies ako budes zvladat cestu, teplo, hygiena v hoteloch... . Tehotna nie si kazdy rok, tak 2 - 3x za zivot sa da vydrzat sediet doma v klude.

mamadoma
2. jún 2015

Ja som cestovala v polke tretieho mesiaca autobusom do Chorvátska a bolo to v pohode. No to je podľa mna veľmi individuálne ako to bude prebiehať. A nevoľnosti som mala. Mali sme tam polpenziu švédske stoly, do bludu jedla 😊 a jedla som len raňajky, na obed niečo malé z pekárne a na večeru som pozerala na ostatných ako jedia, nemohla som sa prekonať. A cesta sa dala zvládnuť, každé 4 hodiny je pauza na WC a tak.

mirufee
2. jún 2015

@zuzipap
mne bolo najviac zle prave v tom 7-8, cesta do roboty MHD bola na nevydrzanie, ale len rano a nevracala som ani raz, to je tak individualne, ze Ti asi nikto nepovie, ako to bude u Teba. co sa tyka prijmu tekutin, treba si na to davat pozor, ale podla mna sa to da, pripadne Ti zastavia na cikanie aj mimo planovanych prestavok, snad by to prezili a zobrali ospravedlnenie ze si tehotna. pripadne kontaktuj cestovku... ak sa da, obcas sa aspon prejst v autobuse, vykladat nohy hore, robit cvicenia ako v lietadle co odporucaju..dalsia vec ze storno podmienky budu asi teraz lepsie ako den pred odchodom, ak by si si az vtedy povedala ze no tak toto nedam. to je potom podla mna lepsie sa na to vyprdnut a ist v druhom, ja som letela v 20 tt a to bolo super, ziadne nevolnosti ani ziadne prekazajuce brucho. daj na svoju zensku intuiciu 🙂

jatulka
2. jún 2015

my sme boli v Grecku autobusom, cesta asi 30 hodin a v pohode, odchadzali sme tiez tak, ze som bola v 7. tt, zle mi nebyvalo, len som poprosila lekarku, aby mi napisala nejaku karticku, ze som tehotna, keby nieco...

lenulienka86
2. jún 2015

@zuzipap prvy trimester je najrizikovejsi. Ja by som to zrusila. Nic nestoji za to mat pruser na takej ceste. Az by sa nedajboze nieco stalo, musis to mat premyslene. Kam by vas sofer vysadil, aku zdravotnu starostlivost by ti ponukli a kde? Ine je ist 6h vlastnym autom do chorvatska. Uz aj to je vyzva.

paskolinka
2. jún 2015

@zuzipap ja byt tebou tak to zrusim. nie preto, ze by som verila tomu, ze vdaka dlhemu sedeniu v autobuse potratis alebo take nieco. skor nevies, co bude o par tyzdnov, ako sa budes citit. my sme mali naplanovanu lyzovacku, vyslo mi to akurat, ze sme mali cestovat v 7tt. dovtedy mi bolo fajn a ako na potvoru v den odchodu mi zacali nevolnosti - celodenny pocit na vracanie bez vracania. isli sme aj tak, bolo to autom asi 4,5 hodiny cesty, takze sa dalo, studeny sviezi vzduch na svahu bol fajn, akurat na lanovke a v bufaci to bolo tak na hrane... nelutujem, ze sme boli hlavne kvoli mm, ktory si to uzil, ale ja som zazila teda aj lepsie dovolenky 😀 . na cestu autobusom a este k tomu do Bulharska by som si veru netrufla v takom stave.

pumpkincake
2. jún 2015

Ja som sla autobusom na dovolenku len raz a obavala som sa ale autobus bol pohodlny a velmi v pohode sa mi cestovalo ale zas nebola som tehotna 😀 chcem tym povedat ze teraz su tie busy pohodlne a vybavene aj wc a casto su prestavky

zuzipap
autor
2. jún 2015

dakujem velmi pekne za kazdy nazor a postoj... kontaktovala som uz CK, ocakavam odpoved... samozrejme, ze dufam, ze vsetko bude v poriadku, velmi sa tesime, ze ocakavame prirastok, cize komplikacie su naozaj to posledne, po com tuzime... uvidime, ako sa k tomu postavi CK...

pumpkincake
2. jún 2015

No a tehotenstvo nie je choroba kdezto ja som v den dovolenky dostala zapal mechura tak som s atb vkuse musela pit a furt pocas cesty cikat co bolo nie len neprijemne ale sakra to bolelo a prezila som 🙂 a more mi to vyliecilo

lenulienka86
2. jún 2015

@pumpkincake velmi ti prajem aby si nikdy nemala ten pocit, ako pises ze tehotenstvo nie je choroba. Moje prebieha bez najmensej komplikacie.. mam takmer 29r ale este nikdy v zivote som nemala taketo narocne obdobie pokial ide o moj fyzicky stav celkovo. Prve tri mesiace zvracanie aj z vody, jeden mesiac pokoj, piaty mesiac migreny a od siesteho pocit tam dolu akoby som presla 100km na bicykli bez sedadla. Nie kazdy organizmus je silny odolny a pripraveny na tehotenstvo. Ja som padavka, ktora este nikdy nebola v nemocnici, nemala nic zlomene, v zivote nepoznala menstruacne bolesti a ani ziadne vlastne. Ani len zubov ci zaludka...a teraz ma tehotenstvo prekvapuje cimkolvek. V noci sa niekedy nedokazem od bolesti otocit. Nepodcenovala by som to.

pumpkincake
2. jún 2015

@lenulienka86 dakujem za prianie ale to je tvoje prezivanie a
@zuzipap to preziva inak..kazda sme ina a stojim si za tym ze to nie je choroba..treba byt opatrny ale nerobit zo vsetkeho velky problem..ak sa ma stat nieco zle tak sa stane aj ked bude doma sediet

maja367
24. jan 2016

baby chcem sa opytat ked budem v 8 tyzdni cestovat vlakom cca 5 hodin .. je to ok ?

ingrid2304
24. jan 2016

ja som bola na začiatku tehu (odhadom 6 týždeň) a cestovala som autobusom na dovolenku 25 hodín. Podľa mňa by to malo byť v pohode 🙂

maja367
24. jan 2016

@ingrid2304 no tak super .. myslim ze vlak nieje nič hrozne 😉

ingrid2304
24. jan 2016

@maja367 súhlasím. vlak je ešte pohodlnejší ako autobus 😉

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre