Prosim Vas moze byt tehotna mamicka v kontakte s ozarovanou osobou??? Potreboval by som radu nejakeho odbornika alebo takeho co sa tiez s tym stretol. Napiste mi na mail Dakujem Vam velmi pekne. vladoSliac@azet.sk
podla mna nie...ani tehotna nemoze ist na CT a rongen
aj ja si myslím že nie. lebo tehotna mamička nemože íst a to na 100percent na rongen
ak myslíš to, že mamička pôjde do tej istej miestnosti, kde sa ožaruje, napr. s dieťaťom, tak to určite nie, ale ak myslíš, že sa s takým človekom stretne na ulici 🙂 tak to by hádam nemalo uškodiť 😀
Holky 😀 , už jsem písla. Nemůže se nic stát 😉
Jen pozor na rtg, nukleární vyšetření a ct 😉
mamicka by nemala byt v kontakte minimalne 4 hod. po ozarovani...ale ide samozrejme o to, ake ozarovanie to bolo...ci je to rongen, CT, alebo onkologicke...tam sa musia dodrzat tie 4 hod.
moze. to ozarovanie z cloveka vyprcha kratko po ozarovani. mam to overene od lekara, otec chodil na radioterapiu, ked som bola tehotna a toto mi povedal. vraj ine je to s chemoterapiou. tie chemicke vypary sa vylucuju cez kozu aj niekolko dni...
Tchyne prochazi rakovinou a chemoterapii. Po operaci ji budou ozarovat a ja tehotna nemuzu byt v jeji blizkosti. Ja bych to neriskovala.
urcite 4 hod. ked je do zily pusteny jod
mne robili rtg na prelome 6-7mes,ozarovali mi panvove dno,a mala je uplne ok! 😉 🙂
jasne diddi, ked do zily, ale to je chemoterapia. ale radioterapia je ozarovanie, a mne aspon tak povedal lekar vtedy, ze ono to chvilu po ozarovani vyprcha... tak neviem 😕 . kazdopadne ja som s otcom bola v kontakte vtedy a malym sa nestalo nic. ale ked bral chemoterapiu, sme sa nestretavali...
nana, to je jasne...len ja mam na mysli to ozarovanie co robia na Heydukovej...mama tam lezala 2hod ☹ , neviem co jej to pichali a ozarovali ju odvnutra, ale aj sestricky tam behali v skafandroch a ja som mohla az za 4 hod. s nou byt...neviem ci je to uran, alebo co jej tam pichali
jaaaj, to je teda asi nieco ine... mojho otca ozarovali takym strojom cez tkanivo... to cele trvalo par minut a bolo to zvonka, ziadne ihly ani nic. o takom, co pises, som ani nepocula... uff, radsej ani nevediet, vsak? ☹
záleží asi i na druhu ozáření- při PET (pozitronová emisní tomografie)pacient po vyšetření nesmí 24 hodin přijít do kontaktu s těhotnou ženou a s malými dětmi...doporučuji se zeptat přímo lékaře,který vyšetření provádí a ví čím byl pacient ozářen (jaký má látka poločas rozpadu atd)
ozarovat sa moze zvonku - toto asi mysli vlado - to nevadi. ale da sa aj zvnutra ako pise diddi ked sa podava latka viazana na nejaky radioaktivny nosic, ako radiojod napriklad. a chemoterapia, to je ine, ale nie je to radioaktivne, no tam tiez treba davat pozor.
fakt se nemůže nic stát - nešilte - těch přímých škodlivin, které konzumujete přímo osobně vy je mnohem víc a jsou mnohem blíž.
Chudák ozařovaný příbuzný - nejenž že trpí sám, ale ještě ho připravíte o milou společnost - vás s krásným bířškem 😵 ,nadějí nového života...
Holky, jsem z oboru!!!
Pozor, pletete páté přes deváté!!!
rtg záření je při vyšetření:
na rtg - kosti, tkáně...pozor na těhotné!!! v prvních 12 týdnech těhu může rtg záření zabít plod!!!!
na onkologii - ozařování ostruh, rakoviny, metastáz...záření jde na dannou nádorovou oblast, určitá část se absorbuje, určitá prochází skrz tkáně. v pacientovi nezůstane nic, žádné záření!!! Může se normálně stýkat s lidmi!!!
Nukleární medicína - tam je také záření!!! Pozor, radionuklid - zářič se aplikuje do krevního řečiště a září!! Někdy i 2 dny!!! Dotyčný vylučuje z těla radionuklid!! Záření!! A nesmí přijít do kontaktu s dětmi a těhotnými!!!
Ct...totéž co rtg!!!
Mr - magnetické pole, neškodí
Hlavné pravidlo, pozor u těhotných na rtg reprodukčních orgánů (oblast břicha!!!)
bledulka 😉
ja som mala na mysli ten radionuklid...ale viem,ze po 4 hod. pustaju pacientov prec...no a CT by sa tiez nemalo robit tehotnym zenam, ale je problem ked by nahodou islo o emboliu do pluc ☹
to by tehotna nemohla chodit ani kludne po ulici, ci do obchodu... 😉 clovek nikdy nevie, kto chodi okolo, ci si prisadne vedla v elektricke.
sirinka jj, kosmické záření máme všude, to bychom opravdu už nemohly nikam!!! 😅
My sme boli so syncekom na RTG a ja som dnu s nim nesla,siel manzel. Ja by som to neriskovala vobec. A podla mna aj onko osoba moze vyzarovat zo seba nieco,tak aj na to by som si dala pozor.
pavlina 05 - vida, a máme jasno. Takže jediný zákaz je nepřijít do styku s nukleární medicínou. No, už jen to slovo by mě vyděsilo tak, že bych prchla 😉 A čerstvě těhotnou by snad na Rtg a CT nikdo soudný neposlal, že. Leda omylem.
kosmické záření snad nám chodím po zemi ani nehrozí,ne? To spíš kosmonautům a možná letuškám, co lítají s hlavou v oblacích... 😀
Přesně teda ani nevím, co to obnáší - Pavlino05 - víš, prosím?
kamilecka tak ja neviem...ked bola klara na rtg, dnu som samo nebola, ale hned potom mi ju dali do narucia...a nic sa mi div sa svete nestalo. a na onkologii pracuju aj tehu sestricky, prichadzaju s pacientmi do styku...
nebezpecne je byt iba priamo vystavena ziareniu, resp. na onko je zakazana praca s cytostatikami pre tehulky...
kubaka ...no stane se, že někdo se neoptá a pošle těhulku na rtg!!! A někdy je to třeba opravdu potřeba (trauma, havárie), tak pak jedině si vyžádat Pb - olovnatou zástěru a vykrýt daná místa 😉
kosmické záření je všude kolem nás, každý den dopadá...ale je to pidi midi nic 😉
sirinka
😉
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
😉 písnu