Máme mačiatko a som tehotná

27. aug 2023

Ahojte. Pár dni dozadu sme si zaobstarali mačiatko a dnes mi test ukázal 2 čiarky. Počula som že mačka je kus nebezpečná. Od koho ju máme mal mačiatka dnuka sú odčervené a majú 3 týždne ale už vedia hygienu. Ja si tiež umyvam ruky,nebozkávam ju iba hladkám...očkovať budeme ale ešte sú mladé..hrozí mi niečo? Zatiaľ ju máme dnuka kym si zvykne ale samozrejme na dolnom poschodí my sa zdržujeme viac menej hore. Samozrejme sa s nou zahrám ale potom hygiena...

missvisna
27. aug 2023

Toxoplazmózou sa nakazíš pokiaľ by sa ti orálnou cestou dostali zvyšky jej exkrementov do tela. Ak si poriadne umyješ ruky po čistení záchoda, tak je malá šanca nákazy. Väčšia šanca je nákaza z neumytej zeleniny, čiže aj na to pozor.

diewcatqoo
27. aug 2023

To maciatko ma 3 tyzdne? To malo byt este u maminky, je velmi malicke.
Co sa tyka toxoplazmozy, tak ak budes dbat na hygienu seba aj macky, tak ti nic nehrozi.

autor
27. aug 2023

Ďakujem za odpovede.

lucia147852
27. aug 2023

No to maca je hlavne strašne malé. Ešte malo byt pri matke. Ak neplanujes jesť mačacie výkaly, alebo si po vyčistení macacieho wc neumyt ruky tak si úplne v bezpečí. Toxoplazomozou sa nakazis skôr z neumyteho ovocia a zeleniny. Mám dve deti a dve macky. Viem čo píšem

veselo_neveselo
27. aug 2023

To maca naspat odkial prislo, ved to je neludske ho takto skoro brat od matky.😡
Druha vec, toxo mozes dostat od maciek, ale ta nakaza pochadza zvonka, najcastejsie ked zeru surove maso. Treba si ruky vzdy umyt, hlavne ked im cistis zachod. A samozrejme pred jedlom. Zdrojom je infikovane maso, takze vzdy dobre maso tepelne upravit.
Zdrojom je aj neumyte ovocie a zelenina, takze ty a male deti by vzdy mali jest len dobre umyte (a teda ziadne mrkvy rovno zo zahradky apod).
Normalny dospely aj nakazu zvladne bez problemu.

colsami
27. aug 2023

Odporucam Ti trochu si nastudovat odborne zdroje a nielen fora, budes aj ovela kludnejsia, nebudes pocuvat iba mudre rady susedov atd....
Je vyssia pravdepodobnost ze sa nakazis toxoplazmozou pri krajani suroveho masa bez rukavic, ako z macky.
A pri akomkolvek podozreni na toxoplazmozu sa macka da vziat ku vet na odber vzorky a posle sa na vysetrenie toxoplazmozy.

abbey1
27. aug 2023

Nechcem verit, ze niekto dal a niekto si vzal 3 tyzdnove maciatko a vraj odcervene.

selena_luna
27. aug 2023

Potvrdzujem co pisu baby, je ovela, ovela vacsia pravdepodobnost ze sa toxoplazmozou nakazis zo zle umytej zeleniny, alebo zo suroveho masa.
Za mna, vsetky macky co mam som zachranila z ulice ako maciatka. Po rokoch mi robili pocas tehotenstva testy na toxoplazmozu a nikdy som ju nemala. Macky vobec nie su "kus nebezpecne", staci uplne zakladna hygiena.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
abbey1
27. aug 2023

Úprimne, ja tomu neverím. Autorka, veď logicky rozmýšľaj! 3 týždňové mačiatko ledva začalo vidieť, zvyčajne sú v tom veku čisto na mlieku od matky. Ak je to najdúch, v 3 týždňoch potrebuje jesť mačacie mlieko a na bežnú stravu sa ešte len bude učiť. Nemá v tom veku odčervenie, žiadne očkovanie a určite žiadne hygienické návyky.
Tak buď to bol preklep, alebo ide priamo o tyranie zvieraťa, ak bolo v tom veku odobrané od matky.
Ešte je tu možnosť, že mačiatka matku stratili, avšak i i tam platí, že trojtýždňové potrebuje mačacie mlieko a špeciálnu starostlivosť.

martul
27. aug 2023

Naše mačiatka mali včera presne 3 týždne, začínajú loziť, mlieko len od mamy, nie sú schopné ešte same jesť. Toto nie je možné, neexistuje, že má 3 týždne.

sabina1996
27. aug 2023

Určite je to tvoje rozhodnutie preto nejdem súdiť🙂 ale po mikrobiologickej stránke by bolo dobre zisťiť aj či si náhodou ju neprekonala alebo ju práve nemáš. Pri Toxoplazme gondii sa určuje akútna fáza a chronická ktorá sa ešte potvrdzuje alebo vyvracia ďalšími vyšetreniami. Ale treba myslieť na to že zvieratká prenášajú aj ďalšie ochorenia nie len toxoplazmózu,toxocarozu a ďalšie iné ochorenia.Určite najlepšie bude keď pôjdeš k lekárovi a poradiš sa hlavne s ním 😀

heni79
27. aug 2023

Ja si myslím, že tam malo byť, že mača má tri mesiace, nie týždne. Lebo keď už má údajne aj hygienické návyky, nemôže byť také malé. Zrejme omyl autorky.

valeriakadarova
27. aug 2023

Nič ti nehrozí, mám dve bytové mačky, akurát, že počas tehotenstva im záchod čistil výlučne manžel, ale aj to skôr preto, že mňa z toho napínalo... A nechápem kto ti dal 3-týždňové mača, naša sa k nám dostala ako 6-týždňová a bolo na nej vidno ako jej mama chýba...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre