Ahojte 😉
Som tu nova, potrebujem radu a mozno trochu povzbudenia.
Mam 27 rokov a tri krasne slecny 6rokov , 3 roky a 5 mesiacov. Prvé dve boli planovane, no tretia uz nie. Samozrejme lubime ich vsetky 3 rovnako. Da sa to aj financne zvladnut, nie je to bohvie co ale mame aj na vyletiky po okoli a detom nic nechyba. Vcera som zistila ze som znovu tehotna. To by som zvladla, ale mam strach z myslienky na to ze najstarsia pojde do skoly, prostredna do skolky a ja budem behat po tej najmensej s velkym bruchom, myslite ze sa to da zvladnut?
Mamicky ktore ste si tym presli a mate viac deticiek po sebe vytvorili ste si casom nejaky rezim? Dievcata su inak poslusne nemam s nimi problem, najstarsia mi dost pomaha. Manzel sa im venuje tiez.
Len ma prepadol taky strach, ze ako budeme fungovat neviem si to predstavit.
Dakujem za kazdy typ 🙂
@petka1989 ahoj, tak ja nemam sice 4 deti ale poznam maminu, co ma tiez 4 a urcite to je fuska. malinka je vecne niekde na ceste, bud idu do skoly, alebo do skolky, ale mamina ma velke auto a tym to zvlada. chce to urcite dobre naplanovat, ale ked sa chce, tak sa da. ako pisala
@anjelicek26 ak to financne ustojite asa lubite, tak to urcite zvladnete.
mas moj obdiv, ja mam doma velku prvacku a dvojicky, uz teraz teiz v skolke. a je to drina, ale da sa vsetko. 😉 takze drzim palce
@anjelicek26 dakujem za odpoved, keby sa aspon chlapec podaril konecne, auto nie je problem mame WW Sharan kupovali sme pri tretej lebo dat tri autosedacky do normalneho auta nam dalo dost zabrat.
A manzel je od rana do vecera v praci a ja som na deti sama skoro cely den, teraz som si to tak uzivala najstarsia sa zahra aj sama, 3 rocna tiez alebo sa vedia hrat pekne aj spolu, uzivala som si malu, ze posledne babatko a bum. Nejako zvladneme, bude nam veselsie 🙂
@petka1989 za seba ti môžem povedať, že určite sa to zvládnuť dá, najmä, keď máš pomoc a podporu u najbližších-najmä v tých prvých mesiacoch, keď sú tie "behačky" po školách, škôlkach, lekároch a pod., ostatné sa doma utrasie-akurát tieto "výjazdy" bývajú zložitejšie, ale tiež najmä v úvode, postupne si nájdeš systém a logistiku a pôjde to, tomu ver. Nie si mamička začiatočníčka, takže už teraz si vieš veľa vecí zmenežovať inak, ako mamičky v začiatkoch a pri ďalšom dieťatku tieto skúsenosti zúročíš 😉.
Hoci by sa zdalo, že nemám, čo do toho hovoriť, lebo mám medzi "veľkáčmi" a "maláčmi" dostatočný rozdiel, tak skúsenosti mám i tak priame, lebo po veľkáčoch sme si od ich ranného veku (2 a 3r.) brávali do starostlivosti detičky z domova (rovno z porodky)-jedno, príp. dve, takže sme si tým menežmentom prešli. Teraz máme 2 "veľkáčov", dvoch maláčov a čakáme babatko, takže zase podobná situácia. 😉
@meusicka ved to ze Nela pojde do skoly a aj tej sa bude treba venovat, teraz az tak pozornost nepotrebuje pri hrani, ale zladit rezim skolaka s 2 malymi detmi a vsetky potrebuju tvoju pozornost.
Nejako to zvladneme, aj ked pomoct mi nema kto mamina byva na vychode, svokra viacej toho narozprava ako pomoze. Od tej pomoc nepotrebujem. Sestra si sem tam vezme Nelu na vikend ale inak som s nimi stale sama. Muz ten sa im venuje zase cez vikend jedno doobedie mam pre seba. 🙂
@petka1989 Nejde mi do hlavy jedna vec, ak uz tretie dieta bolo neplanovane, ako sa podarilo stvrte? Pride mi to trosku nezodpovedne. Ale to je len moj nazor, samozrejme ti zela spokojne tehotenstvo a nech to vsetko zvladnete.
neboj, hlavne, aby ste boli zdravi, to je to naj naj. bude tazke, kym tie dve malicke nepodrastu ale potom to uz pojde same 😉
@petka1989 trochu preplanujete, zorganizujete, otrasies sok a zacnes sa tesit naplno 🙂 Mat dietatko je vzdy velke stastie ♥
@magimary to mas moj obdiv 🙂
Rodina mi moc nepomoze ale mam tu dost kamaratok, ktore maju deti rovnako vekovo pribuzne tym najstarsim takze do skoly a zo skolky mi ich budu bravat aj teraz sa striedavame, ked kolkokrat rano nestiham. Neviem jako by som s dvoma malymi stihala 😀
My to mame podobne😊 Rozdiel medzi prvym a poslednym 5r a 10m, a otehotnela som so stvrtym ked tretia mala 6 mesiacov😊 Prvy rok bol narocny, hlavne ma ruinoval nedostatok spanku, ale teraz ked uz sa vyspim je to super😊 Najstarsi je prvak - nastastie bezproblemovy, sikovny, samostatny, druhy je skolkar a dvoch malych mam doma...a uzivam si to viac ako kedykolvek predtym😊 isto zvladnete, je to radost tie styri drobce😊
joj moja neboj, určite to zvládneš. Ja mam tiež 4, najstaršie 10 a najmladšie 1 a dá sa to. Môžem povedať že u nás to 4té je dobručké, a to tretie je za dve 🙂 Tak len aby bolo pokojné to maličké, aby si sa mohla učiť s dcérou do školy - čí skôr sa naučíte tým bude lepšie a budeš stíhať do večera ešte kopu vecí. Potrvá to síce pár týždňov kym si zariadiš svoj režim, ktorý sa bude aj tak časom meniť. V tvojom prípade by som asi na zimu riešila surodenecký kočík. Veď ženy dokážu zázraky 🙂)) a robiť 5 vecí naraz 🙂 nezabúdaj 🙂
@petka1989 ano prve mesiace boli celkom zaberak, ale sme sa zabehali a je to fajn😊 Rano vodi deti do skoly a skolky muz, ja ostavam doma s malymi, poobede ideme pre nich...jedina komplikacia je ked su chori- a musim ist pre syna do skoly, ale nastastie nebyvaju vela chori, tak sme to vzdy zvladli😊
milujeeeeem doslova milujem taketo prispevky ked vidim ze mlada mamicka uz ma cez dve tri styri deti.. su tvoje, zvladnut ich zvladnes.. my zeny to mame dane od boha zematerstvo zvladame aj ked kazda trochu inak.. ale zvladame🙂 drzim ti palce a bud stastna a raduj sa..prve roky su tazsie.. clovek musi vela obetovat, ale na starobu sa ti to vsetko vrati ta laska a opatera ktoru vlozis do deticiek🙂
@2veronka7 My sme si tym zlym uz presli, to nas s manzelom spojilo este viac, tie horsie dni nas este viac spajaju. Potom prisli deticky a vsetko je v poriadku, sem tam sa pohadame ale to je bezne. Som vdacna za kazdu jednu ktoru mam lebo vsetky 3 su niecim vynimocne 🙂 Baba moze byt, ale chlapcek by nam to tu trochu rozveselil. 😀
Brat so ženou (ona má tiež 27 🙂 ) majú tiež 4 deti, pritom najstaršia má len 5 rokov, švagriná bola tiež mimo, keď prišla na to, že je tehotná, ale teraz by už nemenila ani za nič, najmladšia slečna má 9 mesiacov a už sama behá ako strela.
@petka1989 ja mam sice vsetky 4 deti planovane ale musim tak isto prispiet k tomu,ze nie si matka zaciatocnicka a ver mi,ze to zvladnes.Niekto tu vyssie pisal,ze 3 alebo 4 deti nie je ziadny rozdiel je vraj hlupost,tak ja tu hlupost vyvratim,lebo za seba mozem s kludnym svedomim napisat,ze 3 alebo 4 deti v nasej rodine nespravili ziadnu brutal zmenu a z mojho uhla pohladu v tom nevidim ziadny rozdiel lebo po porode sme nabehli hned do pokracovacieho rezimu.Mozno aj preto,lebo ja som casto v robote v chaose a riesim problem za '' jazdy '' Ja som nepotrebovala nejake extra organizacne schopnosti na to,aby mi rodina fungovala.Nie sme dokonali,mame lepsie a horsie dni,ale urcite nikdy som sa extra s nicim nezaoberala viac ako bolo treba.Som prakticka zena,nenarocna a tym padom ja sa moc nezahlbujem do takych psychologickych analiz mojej rodiny a co bude ak bude...vzdy je nejako a nemala by som problem ani s dalsim prirastkom do rodiny.Som si ista,ze zvladnes aj stvrte dieta a za rok sa ti tento prispevok bude zdat ako uplne banalny problem.Ja si casto citam svoje 5-10 rocne prispevky tu na MK a ver mi,ze casto si krutim hlavu,ze toto som fakt vypotila ako nejaky problem? 😀 😀 kazdym dnom sme mudrejsie a kazdym dietatom sme profesionalnejsie 😀
Gratulujem, je to super. chcela by som mat 27 a 4dieta na ceste 😵
@petka1989 gratulujem...a krasna tema...moc ti drzim palce aj kazdej jednej maminke co tu ma viac deticiek...tiez by som chcela taku velku rodinku...ja som mavala opacny zazitok na ihriskach aj v okoli, ze som stretavala.maminy s 3,4, dokonca az 5 detmi a na mna kukali,.ze mam len jedno...dokonca mesiac dozadu mi jedna davala predbasku ci chceme zostat len pri jednom, ze ona ma 5 a vychovala ich...radi by sme len nie vzdy sa to da...plus sme o jedno prisli...ale.dost o mne...vidim.ze sa.na vase 4 tesis a ked to zvladate doteraz zvladnete to aj odteraz...drzte sa...pekne tehulkovanie
Dá sa to zvládnuť a ja verím, že ty to zvládneš 🙂 myslím, že si veľmi silná. Uvidíš akú budeš mať radosť, keď budú všetky štyri veľké a budeš vidieť ako si zakladajú vlastné rodiny. Na túto situáciu si už ani len nespomenieš, že si niečo takéto riešila 🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@petka1989 my mame nastastie dost velke rozostupy medzi detmi, je to navyse uplne pohodove babatko, takze ja to ako problem nevidim. Isteze hlaska "tri ci styri nie je rozdiel" je uplna hlupost, samozrejme, ze to pocitis, hlavne tu uz treba fakt velke rodinne auto, logistika je zabijak niektore dni kvoli zladeniu skoly, skolky, kruzkov... a to muz rano starsich vozi... mladsi musia proste vsade s nami.. casto im to trha sapnkovy rezim... s autosedaciek do kocika, do skolky, zasa nazad, do autosedaciek... k lekarovi ist len s jednym dietatom a nezabavit celu cakaren - nemozne... neni to ziadna lahoda, ale... len docasny stav... bude lepsie... ak to financne ustojite, jeden druheho lubite, ani toto vas nepolozi. Prajem krasne tehulkovanie!