Mám 19 rokov a som tehotná

kukuckaa
27. sep 2013

Ahojte, chcela by som Vám priblížiť moju situáciu a tým vlastne počuž názor nezainteresovaných osob, možno mal niekto podobnu situáciu ..Mám 19rokov pred par mesiacmi som sknčila SŠ mala som ist na vysoku no len čo sa nestalo otehotnela som...(nebrala som antikoncepciu v podstate si za to možem sama, ale to nie je predmetom tohto príspevku) tehotná som s "priatelom" s ktorým som cca 3 roky tie uvodzovky preto lebo sa schadzame rozchadzame pomaly každy tyždden. keď som na to prišla mala som zmiešane pocity no nijako vážne som ani len nepomyslela na interupciu...no čim dlhšie to trva som len v 6 tt no čim dlhšie o tom viem tym viac pochybujem o tom že to skutočne chcem že to zvladnem.. kedže s "priatelom" sa veci nezmenili ani po tom čo som oznamila svoju graviditu aj ked tvrdi že to chce že sa postara.náš vztah je na rovnakej urovni=žiadnej...vlaastne nemam kde bývať, teda mám u mami tá mi povedala že tu možem ostat že mi so všetkym pomožem ale ked nad tym uvažujem možem tu byť alenie večne chcela by som si spraviť aspon Bc. externe kym budem na rod. dovolenke. no neviem či to zvladnem .. dalšia vecje neviem či sa da vyživiť s malym babetkom z rod. prispevku nemam šajnu kolko vydavkov bude potrebne na to dieťatko a mamu určite žmykať nemienim kedže si važim už velmi to že mi umožni byva u nej . a v neposlednom rade mam aj dospievajucu sestru ktora ma momentalne 15 rokov a viem že posledne po čom tuži je mať doma male uplakane babetko.. a uvedomujem si že ked to babo bude rasť bude potrebovať večši osobnypriestor a ja naozaj neviem kam s nim potom pojdem.. ja mam fakt pochybnosti či je toto ten spravny čas, či tomu malemu skor nepoškodim ked ho privediem na svet takto nepripravena, nemam mu čo ponuknuť. Vopred ďakujem za nazory

xenicka13
27. sep 2013

@kukuckaa ked pojdes o par dni ku gynekologovi a uvidis ako bije srdiecko tvojho dietatka, urcite budes vidiet vsetko inak a o osem mesiacov budes na seba pysna a bude z teba najstastejsia mamina 🙂

elin20
27. sep 2013

Z tvojho pispevku je citit strach ale aj velku lasku uz teraz k tomu malemu babatku. To je super, ze ti mama dovolila byvat u nej. A 15 sestra? Moj 17 brat mi povedal, ked som mu ozmamila, ze som tehotna, ze dufa ze sa odstahujem, ked sa babo narodi. No kedze som sa neodstahovala 🙂 maleho všetci zboznuju. Ked mal 7 mesiacou, zobral ho do vedlajsej dediny balit baby a vždy ked prisiel zo skoly sa s nim hral, pusinkoval....Ja som si min. rok robila 2 skoly a bolo to hrozne, ale zvládla som to. Uz mam iba posledny rok a je super od plienok, odbehnut do skoly v piatok a vyvetrat hlavu. Cize aj 15 sestra a mamka ti mozu baby postrazit. To je normalne, ze mas pochybnosti. Ale je to uz laska na cely zivot. A urcite budem dobra mamka, ved uz teraz sa bojis o svoje dieta či mu das vsetko, ale babo potrebuje iba tvoji lasku a ostane pride casom....Držím palce aby si sa správne rozhodla...

evelynm
27. sep 2013

kukuckaa,
dostala si sa do narocnej situacie a tvoje pocity su pochopitelne. Aj tie obavy, aj to vahanie, neistota. Ci je alebo nie je "spravny", ci vhodny cas, nemoze nikto na svete urcit. Stalo sa, sama uznavas, ze sa to nemuselo stat, ale teraz uz netreba vycitky (ani sama voci sebe). Teraz treba hladat riesenie.
Pocuvaj svoje pocity, svoje srdce. Ako pise xenicka13, ked budes dietatko vidiet na sone, citit vo svojom tele, budes to vnimat urcite inac ako teraz.
Pises, ze mama je ochotna ti pomoct. to je velmi pekne od nej, ona vie, co je to materstvo so vsetkym krasnym aj narocnym. Skuste si dohodnut sposob spolocneho fungovania v jednom byte. Poziadaj svoju mladsiu sestru o toleranciu. Pokial mate dobry vztah, da sa to a mozno prave ona ti bude velkou pomocou. Financne sa urcite budes musiet uskromnit, aspon na nejaky cas. Daj si urcit vyzivne od otca dietata, nespoliehaj sa na dohodu, mozno sa vyhnes buducemu stresu. Zisti si, na co mas narok od statu a vybav si to. Ak je to mozne, pokus sa uz teraz si nejake peniaze odlozit, aby si v prvom obdobi neostala bez haliera.
Poobzeraj sa okolo seba, ci je niekde blizko mlada mamicka, ktora by ti za mensiu sumu mohla posuvat veci po dietatku, aby si usetrila na vybavicke. Zienky to tak robievaju, pomahaju si.
Co sa tyka studia, urcite je pekny plan pocas materskej vystudovat Bc., ale pockaj, uvidis, ako sa budes citit, kedy budes pripravena studovat. Prvy rok asi nie.
Ina vec je vztah s otcom svojho dietata. Tu by som ti odporucila vziat rozum do hrsti, pozriet sa na vztah realnym pohladom a zvazit si, co dalej. Navzdy bude otcom, to respektuj a dohodnite sa rozumne. Ci bude aj partnerom, ukaze cas. Urcite nie za kazdu cenu, to by ta zbytocne oberalo o energiu. Ak sa vsak ukaze ako zodpovedny clovek a budete si spolu rozumiet, preco nie?
Dostala si sa do bodu, kedy definitivne dospejes. Drzim ti palce, aby si to ustala, aby si si zivot zariadila k svojej spokojnosti a stastiu. Da sa to, je mnoho zienok, ktore takuto narocnu situaciu zvladli.
Ak by si sa vsak rozhodla pre ine riesenie a dietatko by si na svet nepriviedla, je to tvoje rozhodnutie a to je treba respektovat. Mas len kratky cas na rozhodnutie, verim, ze sa rozhodnes najlepsie, ako dokazes. Posielam ti objatie.

anjelicek26
27. sep 2013

@kukuckaa - si na tom lepsie, ako väcsina mladych zien, co otehotnie. Mama ti kryje chrbat, priatel sa k tomu pozitivne postavil, skolu mas dokoncenu. Nie, z rodicovskeho prispevku sa vyzije len tazko, ale nikto ta tri roky na "rodicovskej" nenuti byt. Je to len zabehnuty mrav, ak bude treba, mozes kludne po par mesiacov do prace a male do jasli. O rodicovsky prispevok tym neprijdes. Vysoka skola sa da robit aj externe pri dietati. Tiez som si ju pri malej dorobila. Ale poviem ti - bolo to narocne. Hodiny, co som venovala skole, som odopierala jej. Ale tak, ked sa inak neda - zvladnes aj toto. Otazne je, ktoru skolu chces robit, ci chces len titul, alebo skutocne robit to, co ta bavi a naplna. Plus teda priatel bude musiet tiez na babatko prispievat. Byvas u maminy, tak aspon najomne nebudes musiet platit ci hypoteku. Ale ber to, ze u maminy nemozes byvat vecne s babatkom, mlada rodina potrebuje byvat osobitne, ale to vsetko ma este kopu casu na doriesenie. Teraz predovsetkym k lekarovi a zacat sa tesit. A sestra skutocne nie je argument ci mat ci nemat dieta. Keby sa vam narodil maly surodenec, tiez by to vasa mama mala takto zvazovat? Hadam nie.

agatky
27. sep 2013

no z tvojho clanku citim ze si ho chces dat prec len nemas odvahu. mylim sa? ak chces ist na vysku a s priatelom nemas stabilny vztah nie je nad cim rozmyslat. byvat u matky s mladsou segrou boh vie do kedy nie je vyhra. moj nazor 🙂 ale ci sa rozhodnes tak ci tak verim ze sa rozhodnes spravne 🙂 drzim palce 😉

adulka07
27. sep 2013

Ja som tiez ostla tehotna v 19tke a tiez mi nebolo vsetko jedno.Vydala som sa a sme spolu uz 15 okov.Prve roky sme zili sice skromne ale malemu som dala vsetko co potreboval...a po materskej som si nasla robotu a uz to bolo ovela lepsie,.a teraz sa z manzelom smejeme,ze mame 34 rokov a 15 rocneho syna,ktory je prvak na strednej.Sme mlady a on je uz velky.Nelutujem ,ze som rodila taka mlada a moja rodina mi bola oporou...

marilea
27. sep 2013

veľmi Ti želám aby si tie svoje pochybnosti ustála,lebo určite budeš maminka na jednotku,keď už teraz takto rozmýšľaš. Ak Ti mamka pomôže,tak sa nemáš čoho báť a aj sestra bude šťastná určite keď bude bábo na svete. Aj ona Ti určite pomôže už len napríklad tým,že vezme malinké na prechádzku a ty sa budeš môcť venovať škole,alebo si len oddýchnuť. A bytovú situáciu zatiaľ nerieš,nepridávaj si teraz starosti navyše,teraz musíš byť v pohode,možno sa to časom vyrieši ani nebudeš vedieť ako. A partner? Keď je to s ním také nijaké tak sa s ním neplaš ani do svadby,aby si potom ešte viac neľutovala,že si urobila životnú chybu. Prajem Ti veľa šťastia a pohody aby sa TI všetko vydarilo ako si praješ 🙂

cecil36
27. sep 2013

@anjelicek26 no take lahke to s tymi jaslami nebude. Sukromne si isto nebude moc dovolit ked je sama a statne su napriklad v BA "az" dvoje od pol roka a dvoje cca od roka. Vo väcsine miest vsak jasle nie su a ak nepovaruje babka na dochodku (co asi autorka nema), tak sa po par mesiacoch do ziadnej prace nedostane.
@kukuckaa financne to bude na prd a ci chces alebo nie budes rada ak ti mama pomoze financne, lebo z 200 eur + vyzivne sa zit neda, rovnako prichodom babätka sa vam zvysia naklady na byvanie, co tiez budes musiet ty alebo tvoja mama zaplatit. Skola sa da zvladnut, podla mna s cim mensim dietatom tym lepsie, lebo ho das do kocika a babka alebo sestra mozu kocikovat. Sestru vazne neber, mam 14 rocnu dceru a o tom, ze sa ma maly narodit nechcela ani pocut, teraz je to jej najväcsia laska a kazdu chvilu sa s nim chvali kamoskam, kocikuje ..... Vztahy s buducim ockom vyjasni, bude spolu alebo nech ocko plati na babo a na teba. Ono vela veci sa da zvladnut ak chces. Dolezite je ci chces....

linda20111
27. sep 2013

@kukuckaa Paci sa mi ze rozmyslas nad tym ako to bude 🙂 V tvojej situacii by som sa na vysoku skolu vykaslala, pretoze viem co to je studovat externe - studovala som popri praci nemala som este dieta (nenormalne peniaze, zabera to vela casu +cestovanie na prednasky, na skusky) a nakoniec aj tak mas len titul a ten ti ziadnu pracu nezaruci. V dnesnej dobe je uz strasne vela vysokoskolakov ale je ich aj vela nezamestnanych a preco? Pretoze titul neznamena sikovnost a vedomosti 🙂 Ked si sikovna zamestnas sa aj so strednou skolou netreba vsade vysoku.. To si mozes potom urobit neskor popri praci ked bude babo vacsie a budes mat vlastne peniaze. Pretoze rodicovsky bude stacit akurat na plienky, nejake oblecenie a jedlo pre dieta, neostane ti na nic ine.. A kedze ty budes financovat svoje dieta, tvoja mama bude teba - tvoje potreby - oblecenie, jedlo... Preto nechaj skolu na neskor ako si sama napisala ze nechces zmykat mamu, su to obrovske vydavky a tiez ako som uz pisala cas - si predstav ze musis byt na prednaske 5 hodin + cas na cestu a ked budes kojit babo bude to komplikovane kedze potrebuje cca kazde 3hodiny papat. A kto by ho za ten cas strazil? Inac tvoj priatel by mal nieco prispievat na dieta, ci uz budete spolu alebo nie. Ale podla toho co si pisala ze je taky nijaky tak je lepsie pre teba aj babo radsej nebyt s nim.. aby si sa zbytocne nestresovala tym rozchadzanim a udobrovanim. Drzim ti palce aby si to zvladla 🙂 Nic sa neboj niesi prva ani posledna co otehotnela tak skoro hned po skole, bez vlastneho byvania a zvladli to aj ine kocky zvladnes aj ty 🙂 Bud silna a hlavne sa nestresuj, mmusis byt v klude kvoli babatku 🙂

alla24
27. sep 2013

co sa tyka toho "nacasovnia" tak ver tomu ze na dieta je isto vzdy spravny cas. Mozno sa ti to zda skoro lebo si moc mlada ale ja mam 31 a mam pocit ze je to uz dost a toboz na prve dieta. Cim si mladsia mas vacsiu trpezlivost zbytocne neriesis a nepozorujes na svojom dietati vsetko mozne nemozne… Poznam babu ktora otehotnela v 17 a to nemala dokoncenu SŠ a ostala bez partnera. Dnes ma 27 a 10 rocnu dceru ma priatela a aj dobru pracu si nasla. je odo mna mladsia 4 roky a dnes na nu pozeram ako je jej dobre aj ked pred 10 rokmi sa mi to zdalo "strasne". Ano na zaciatku je to tazke ale to asi pri kazdom dietati v akomkolvek veku a akejkolvek rodinnej situacii. Ale ver ze ak budes starsia budes mat mozno skolu dobru pracu - karieru a potom bum je tu niekto iny kto ti to cele "rozhadze" tak je to tazsie podla mna. Do toho hypoteka, manzel, domacnost praca - kariera…. Mat dieta bude vzdy velka zodpovednost a neexistuje ten najspravnejsi cas kedy to bude lahsie. 😉

mmmj
27. sep 2013

uvidis, ze to bude rodinny milacik, skola sa da zvladnut aj popri babatku a najblizsi Ti urcite pomozu...
Priatel nech sa k tomu postavi ako chce, Ty mas zavazok najma voci dietatku, nie nemu, uvidis, aku radost prinesie po narodeni do domu taky drobcek 🙂
Drzim palce, bude to fajn..

matozazzo
27. sep 2013

@kukuckaa Toto rozhodnutie musis urobit sama... Poznam dievcata, ktore si babatko nechali a su najstastnejsie mamicky na svete. So svojimi vtedajsimi priatelmi ostali, rodina pomohla... no mam aj sestru, ktora ostala tehotna v 17, zvazovala potrat a moji rodicia povedali striktne nie! A ako to dopadlo? S priatelom sa po narodeni babatka rozisli, tiez mali taky nijaky vztah, a jednoducho to nezvladli,. Sestra bola nervozna z babatka, on z nej, skoncili sa ich pekne casy nicnerobenia, prispevok na babo nestacil, bola unavena, nevyspata, byvali oddelene, ona doma u nasich. Pomahali jej, mamka dokonca ostala s jej synom doma, len aby si mohla dokoncit skolu... a ako to dopadlo? Sestra postupne "prenechala" syna mojej mamke, sla studovat, nasla si ineho priatela a syncek jej bol na obtiaz :( Takze ho nechala mojej mamke a spolu s otcom len platili vyzivne... smutne, ale bohuzial. Je fajn, ked mas podporu rodiny, ale potrebujes aj otca - priatela, aby si to zvladla. Je to obrovska zmena a rodicia ti nenahradia lasku, ktoru budes potrebovat ako rodic.. Takze najprv si ujasnite s priatelom, co dalej a potom sa rozhodni. Ty. Tak ako to citis, to, co chces. da sa studovat aj popri babatku, ale nie je to lacne. Za ext.studium si platis, za jasle tiez. Vydaje? Plienky, mlieko, oblecenie, polka materskej je fuc. Ak ti bude prispievat priatel, budete na to dvaja, tak sa to zvladnut da.

nicky11
27. sep 2013

ahoj ja som zostala tehotna ked som mala 17, v 18 som porodila.nemala som ešte ani strednu dokončenu ,dokonca som ani nebola už s človekom s ktorým som dieťa splodila. Bolo to ťažké,ale nikdy naozaj nikdy som to neolutovala dcérka je to najkrajšie čo mám 🙂 Strednu som počas materskej dokončila ,sice do výšky sa neviem ešte dokopať ale aj to príde. našla som si priatela ktorý moju dcerku miluje a nemyslím si že by som bola šťastnejšia keby to bolo inak. ak sa rozhodneš za dieťatko zabojovať nemyslím si že to niekedy olutuješ🙂 držím palce

janicka11
27. sep 2013

Si urcito silna zena,a s babatkom uz sama nikdy nebudes..Uz navzdy tu bude cloviecik ktory ta naajviac bude milovat!!🙂
Ja som tiez ptehotnela v 19-ke,sice som nebola v tvojej situacii,dietatko sme planovali,mali sme byvanie uz zabezpecene,a vztah pred svadbou ake aj tak tie nazory ludi ze mat dieta v 19+ke,bla bla som si vypocula...
Ale som stastna,zvladli sme to,dcerka ma uz 3,5 roka zivot bez nek si uz nevoem predstavit...
Neeboj zvladnes to,ved mama ti sama navrhla pomoc,nie navzdy ale nacas urcito..A ked sa malinke narodi uvidis ako si ho zamiluju vsetci a uz ta nikam nepustia...🙂🙂
Tvoj priatel byd sa schopi alebo nie..A ak nie, ver tomu ze sa najde nasvete este clovek preteba ktory bude milovat teba aj dietatkom a bude mu dibry tato...

Drz sa a daj vediet ako si sa rozhodla

majuska1308
27. sep 2013

Ja som otehotnela v 16 v 17 som porodila a popri malom si dorábam strednú teraz maturujem Ty máš dokončenú strednú a popri malom je ťažké sa učiť ale dá sa to zvládnuť, máš mamu ktorá ty pomôže. Dieťa je to najkrajšie čo ta môže v živote stretnúť ked sa ty narodí a ked ho začnes v sebe cítit budu to tie najkrajsie chvile v živote ver mi.. Neboj sa všetko dobre dopadne 🙂

katka121
27. sep 2013

Milá Kukučka, rozhodnúť sa musíš sama, zlé je že nemáš podporu partnera a keď to s ním teraz nie je dobré tak potom sa to zázračne nezlepší, v to dúfalo veľa žien.... bohužiaľ. Sadni si sk stolu, spíš si na papier pre aj proti, čo stratíš a čo získaš..... A keď už spravíš akékoľvek rozhodnutie tak si povedz že to je to správne a nikdy nepripusť inak.
Ak si myslíš že je lepšie ísť na interupciu tak choď, pretože tí ktorí Ťa budú presviedčať o opaku s Tebou Tvoj živoť žiť nebudú. Budú si ďalej spokojne pokračovať v Tom svojom...... Držím Ti palce a prajem veľa sily.

zabka4
27. sep 2013

@kukuckaa ak ti mama povedala ze ti s tym drobcom pomoze, prijmi tu pomoc. na chlapa sanespoliehaj. lebo ak je vaz vztah takyto, iny uz nebude. je to jeho podstata inak by sa uz davno zmenil. bez harmonie ziadny vztah dlho nevydrzi. je dnes hromada slobodnych mamiciek. ja som mala tiez 19 ked som ostala v tom, no len ja som este 2. mesiaci maturovala. 🙂 na potrat som nepomyslela. sice sme druhe vobec neplanovali,a teraz sa zadarilo. tak sme radi.

nicky11
27. sep 2013

trošku ma zaráža že maminky ktoré maju deti dokažu človeku povedať že ked je to pre teba dobre chod na interupciu.podla mňa nikto nema pravo rozhodovať či je to už jeho dieťa či nie že mu život vezme.ja som bola pubertiačka s plánmi do buducna a cítila som že by som si to v živote neodpustila,neviem ako to može napísať mama.a neni som žiadna kresťanka ani nič podobne.treba sa ktomu postaviť zodpovedne ked sme si už zavarili 🙂 bude to boj ale stojí to za to.sorry za moj nazor nedalo mi.nechcem vyvolavať hádky ani nič :D

maryanna
27. sep 2013

@kukuckaa ahoj ja som tiez otehotnela v 19 porodila v 20. mam prisnych rodicov ktory velmi ma tlacia cely zivot do vzdelania a ja po maturite otehotniem. babo som porodila, s priatelom sme sa este pred tym vzali( boli sme spolu 5rokov a ked som zmaturovala tak som si povedala ze sa rozideme vobec nam to neklapalo). sli sme byvat do podnajmu s tym ze rodicia oboch stran sa rozhdoli ze namkazdy mesiac prispeju rovnaku ciastku. dala som si rok pauzu v studiu a potom som zacala denne dvojodbor. studujem doteraz a uz mame aj druhe dieta. vztah mame vyborny obaja sme dospeli a vyzreli za ten cas a klape vsetko ako ma. aj byvanie mame poriesene manzel zaraba nadstandardne.
ak mas kde byvat tak nemas preco vahat, s priatelom sa vziat nemusite dokonca nemusis ho urcit ani ako otca dietata ak si nie si nim ista. ja som mala sestru v rovnakom veku ked som otehotnela a sice sme nebyvali tamale urcite by jej to nevadilo uvidis ked pride ten maly uzlicek tak sa bude tesit neskor sa s nim bude hrat. skolu urobis a externe je to lazo plazo. drzim prsty!!

zuzkanik
27. sep 2013

@kukuckaa Ja som toho názoru, že veci v našich životoch sa nedejú náhodou. To, že si tehotná, asi tak malo byť. Máš v sebe nový, krásny život a hoci ťa čakajú aj náročné chvíle s bábätkom, tie krásne to vyvážia a prevážia. Tvoje obavy sa dajú pochopiť, prežíva to každá z nás, ale neboj sa, čas všetko vyrieši. Máš šťastie za maminku, ktorá ti, podľa mňa, vyjde v ústrety a pomôže ti aj počas štúdia (to je jednoducho normálny postoj milujúcej matky). Čo sa týka partnera, neviem, koľko má rokov a za akej rodiny pochádza. Jeho správanie môže by spôsobené výchovou, osobnou nevyzretosťou ale aj vnútorným strachom zo záväzkov. Kým si ním nebudeš na sto percent istá, nemá význam vrhať sa do nestabilného vzťahu. Ani okolím a konvenciami sa nedaj pritlačiť. Peniažkov ma RD bude ozaj menej, ale aj otec dieťaťa je povinný prispievať nejakou čiastkou. Buď sa rozumne dohodnete, alebo o tom rozhodne súd. So sestrou sa netráp, keď uvidí bábo, bude aj ona šťastná. Dopraj novému životu, ktorý v tebe rastie, budúcnosť. Všetko sa ti vráti. Držím palce a prajem veľa sily.

henikav
27. sep 2013

Nieco uz mam za sebou a tak ti poviem, na dieta nikdy nie je spravny cas, lebo vzdy sa nieco najde preco sa prave neda. Alebo ak chces da sa to vidiet aj naopak, dietatko je dar a ked pride, vzdy sa mu da prisposobit. Je to tak trosku prekvapenie aj vtedy ked to clovek chce a chvilku trva prisposobit tomu zmysel, clovek si uvedomi ze sa mu zrazu zmeni cely zivot. Mozno si to chvilku nevies predstavit, ale potom zacnes realne rozmyslat nad tym drobnym batozkom a zistis ze je to to najuzasnejsie stvorenie na svete bez ohladu na to ake mas podmienky, ci chlap bude alebo nebude.... Keby si bola na ulici, nepoviem, treba rozmyslat nad tym co dalej, ale mas kde byvat, otecko babatka sa ti tiez neotocil chrbtom, co bude neskor, nad tym nerozmyslaj, keby to bolo aj uplne dokonale, nemas zaruku ze to tak bude navzdy. 15 rocna sestra bude babatko zboznovat, tvoja mamina tiez a skola sa da v pohode zvladnut popri dietati. Pre dietatko najvzacnejsi dar je ten, ze mu das zivot, svoj cas a lasku, dietatko toho zase az tak vela nepotrebuje. Dietatku je jedno v akom kociku ho budes vozit, ak nevyda na novy, kupis tu v bazariku spod ruky, casto su ako nove, takisto vsetko ostatne, ani nehovorim ze ked sa babo narodi, tak ho vsetci zahrnu darcekmi, na prvy rok budes mat toho tolko, ze vsetko nestihnes ani vyuzit. A ked uz dietatko bude tu, nikdy ta nenapadne ze by bolo lepsie bez neho, naopak vzdy to bude pre teba ten najdrahsi poklad.

velkacica
27. sep 2013

19 rokov a tehotná - pokazila si si mladosť, mladé letá. Iní ľudia tebe podobní študujú, cestujú, rozvíjajú joby, zabávajú sa, získavajú rozhľad, dnes tak potrebný; no tým máš na nohe aspoň na ďalších 20 rokov zavesenú guľu, ktorú proste nesnímeš, je a bude len obmedzujúca. Život, voľnosť, "slobodu" si budeš môcť užívať, keď sa priblížiš k veku 40, teraz budeš roky sedieť len pri peci v kuchyni (a pri plienkach)...

hameeda
27. sep 2013

@kukuckaa : ja som tiež otehotnela v 19-tich, dnes mám krásnu 11-ročnú dcéru, a nemenila by som, bolo to ťažké ale ak máš okolo seba ľudí ktorý ti pomôžu tak sa to dá zvládnuť, dá sa zvládnuť aj škola popri materskej, no bude to chcieť dosť veľa energie, a vytrvalosti, aj finančne sa to dá zvládnuť, hlavne si treba dobre prerátať, Boh doprial taký dar, nezahadzuj ho, pozri koľko je žien čo túžia po dieťatku a nie je im dopriané, hlavu hore,,,deti sú najkrajší dar.............. 😀

marianax
27. sep 2013

@velkacica preco jej taketo veci pises? opisala si jej situaciu ako neriesitelnu nemam dobry pocit z toho co si napisala akoby si si "vybijala" svoju zlost ci co dost ma tvoja reakcia prekvapila 😖
@kukuckaa viem ze si teraz aj zmetena ale ver mi zvladnes to dieta nie je katastrofa jedneho dna ti povie ako ta lubi a ty budes citit lasku ako citi matka s k svojmu dietatu ano mozes byt unavena nevyspata vycerpana mozno aj s priatelom to nebude ono ale mas oporu u mamky a sestra to pochopi dieta nie je prekazka nahliadni do svojho srdiecka tam najdes odpoved drzim peste viem ze to zvladnes 🙂

nicky07
27. sep 2013

@velkacica No tak s tymto si dovolim nesuhlasiť. ja som taktiež otehotnela v 19 rokoch, druhýkrát v 22 a tretíkrat v 28rokoch. mám 30 a tri detičky. A nevidim v tom žiaden problém. Že nechodím žurovať? ved zabaviť sa dá isť aj ked máš dieťa určite sa najde niekto kto jej dieťatko postraži, nie každy potrebuje chodiť na diskoteky každy týžden a opijať sa do nemoty. Popri detičkách som v pohode dokázala vyštudovať vysokú školu, nemám ani najmenší pocit že by som mala mať na sebe nejakú guľu, ktorá by mi bránila v užívaní si slobody. možno nemám drahe dovolenky a možnosť chodiť po baroch kedy sa mi zachce ale mám doma rodinu ktorá ma miluje a ja milujem ju a to sa s tým "užívaním slobody" nedá ani porovnať. Taktiež som otehotnela mladá a bála sa ako to zvládnem, tiež som si život predstavovala inak ale stalo sa mi to najlepšie čo sa mi mohlo a nemenila by som na tom vôbec nič. s najstaršou dcerou sme ako sestry, dokonale si rozumieme, možno ked by som ju mala v 40tke tak by som jej už tak nevedela rozumieť. Ja naozaj nemam pocit že by som si život cely pokazila, nemam pocit ani že by som o niečo prišla, čo som chcela to som zvládla aj popri rodine, mam školu mám pracu ktorá ma baví a do ktorej sa už teraz teším a mám rodinu o ktorú sa možem vždy oprieť.

simca06022011
27. sep 2013

podla mna je to super, kiez by som ja mala to stastie a dieta za "mlada".

charaka
27. sep 2013

@velkacica fuha, to je nazor... pokazila si si mladost... viac k tomu nemam co povedat ☹

nicky07
27. sep 2013

@kukuckaa a k tomu ako sa mas rozhodnuť... ono je to tažke rozhodnutie a vobec sa nejedná o vek či v 19rokoch alebo v 30tke. ja som niečo podobne riešila pred dvoma rokmi, mala som pracu ktorá ma bavila detičky odrastene tretie sme neplanovali. bola som sspokojna so všetkym tak ako to bolo. a zrazu som ostala tehotna... uvažovala som že to babo nechcem no manžel ma podporil aby som si ho nechcala hoci naozaj ja som v sebe cele tehotenstvo necitila tu túžbu po bábätku. hrozil mi predcasny pôrod tak som od 24tt len ležala pôrod som mala strasny no aj tak som myslela len a len na seba vobec nie na to babo. No ked mi ho potom priniesli naizbu a ja som ho pohladkala po tej jeho malej hlavicke on sa usmial a ja som zrazu pochopila aka som bola hlupa sebecka že som tomu babu nechcela dopriať sa narodiť. Nikdy v živote by som si to neodpustila keby som to urobila hoci v tom momente som to vobec tak nebrala myslela som len na seba a na to že TERAZ nie je vhodna doba a ja dieťa nechcem. No Matej je moje všetko... Ono je ťažko v sebe nájsť tu silu a povedať si že ja to zvladnem. Ale ked ju najdeš tak ťa čaka neskutočná odmena ked sa ten drobcek na teba raz usmeje alebo ťa chyti za ruku, prituli sa... možno to bude znieť ako nejaka fráza ale naozaj to su tie silne chvile ked si velakrat pomyslim že tu byť nemusel... Držím palce aby si sa rozhodla správne...

tomiholula
27. sep 2013

@velkacica ak máš deti , tak ich veľmi ľutujem, keď ich berieš ako guľu na nohe. Ak nie , tak je to neskutočne nevyzretý názor. 😖

velkacica
27. sep 2013

aká je zodpovednosť voči vlastnej matke? (o svojom otcovi nepíše) Takmer 20 rokov matka má na krku svoje decko (+ jedno ešte len dospievajúce), a keď sa očakáva, že sa minimálne samo postaví na nohy a bude matke prinajmenšom nápomocná pre domácnosť (keďže nemá kam ísť), "znesie" tam ďalší hladný krk. Na vašom mieste by som uvažovala aj o férovosti voči iným, hoci blízkym osobám. Čo ak príjem matky vypadne? Pôjdu všetky potom pod most?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre