Mám 16 a som tehotná

jasmin189
4. feb 2016

Ahojte. Mám 16 rokov a som tehotná, prvé pocity boli teda divné ale po nejakých minútkach sa mi to v hlave uložilo a pochopila som že to tak malo byť. Môj priateľ sa neskutočne teší a išiel zatiaľ pracovať do zahraničia ma 19 rokov. Keď sa malé narodí tak budem mať 17. Doma to bol tiež šok ale rodina ma podporila a neostalo im nič iné len sa tešiť. 🙂 Ani ma nenapadlo isť na potrat lebo ľudia ktorí nato len pomyslia ja nepochopím. Teraz som v 8 tt a termín mi vychádza na september. Chcela by som sa opýtať ako to teraz bude s materskou, rodičovskými príspevkami a napríklad či ho pokrstia bez problémov, ako by to bolo napríklad so svadbou či by sa to muselo riešiť cez súd alebo ako.
Ďakujem vám za odpovede a pochopenie. 🙂 🙂

mamulka211
4. feb 2016

gratulujem

ejuska79
4. feb 2016

@jasmin189 blahoželám k babatku.. ano, na sobáš treba povolenie zo súdu...

sardinka335
4. feb 2016

@jasmin189 prepáč a toto je tema o čom? Zase robiť ,,zlu krv,, o tom či ti dieťa pokrstia atd? To su fakt starosti v tejto situácii.....školu predpokladám dokončenu nemáš, hola riť...byvanie u rodičov, atd.
Všetky nalezitosti ohadom uradov bude s tebou musiet spoluvybavovať tvoja mamka - resp. zakonny zastupca kym nebudeš plnoleta, detto prispevky. Ano, svadba sa rieši cez miestny urad, ktory da dalšie oporučenie - na sud, ktory sa bude zaoberat dovodmy. Krst je to posledne čo by ma teraz zaujimalo.

cervenaruza123
4. feb 2016

@jasmin189 Matersku dostava zena, ak robila, cize teba sa to asi netyka. Rodicovsky prispevok by si mala dostavat. Co sa tyka krstu, oficialne by ti ho mali bez problemov pokrstit, papez prednedavnom povzbudil knazov, aby krstil aj deti nezosobasenych parov, lebo deti za to nemozu. Ale realita je zial taka, ze mnoho knazov na Slovensku ti dieta pokrstit odmietne. Takze sa treba sa informovat u vasho knaza alebo hladat nejakeho ochotneho. Urcite vam navrhu, ze by ste sa mali vziat, ale proste pokrstit dieta by vam mali

marcelalia27
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
8291
4. feb 2016
marisola
4. feb 2016

fúha,v 16.si tehotná a každý to super prial.D aj ja chcem takých blízkych,mňa by vyhnali z domu🙂máš šťastie.
to viem na 100%.
len si dokonči aspoň strednú,predpokladám,že si prváčka na strednej teraz.Tak aspoň zmaturuj. v 16 otehotnieť to teda nie je výhra skutočne :/ držím palce,nech to zvládneš.

jasmin189
autor
4. feb 2016

@sardinka335
školu vybavenu mam tento ročník si dokončím a potom budem mať individuálne štúdium o byvanie mam postarane tiez lebo som zdedila dom po starkej takze zase taku "holu rit" nemam mam rodinu, priatela a jeho rodinu ktori nas podporuju
a ano krst ma zaujíma lebo pre mna je aj toto podstatna vec

marisola
4. feb 2016

@marcelalia27 hej,najlepšie, a všetci sú z toho vytešení doma aj partner aj ona :D:D v 16..ja som sa hrala s bábikami osobne :D

vika35
4. feb 2016

ty ako neplnoleta nemas narok na nic. Najskor ti musi byt sudom pridelene rodicovske prava alebo treba porucnika urcit, pripadne asi by mohol o to ziadat tvoj partner kedze on uz plnolety je, ci mu vznika narok na materske neviem. ty matersku nedostanes kedze si nikdy nepracovala nesplnas podmienku. takze iba ak tak rodicovske pridavky a prispevok a asi aj prispevok pri narodeni.

svadba ano trbe zaziadat o povolenioe kedze nemas 18
krst podla mna v pohode, najlepsie sa opytat u vas farara, kazdy ma ine podmienky

qidko
4. feb 2016

@jasmin189 Tesim sa s Tebou ak mas podporu v rodine je to super bude to tazka skuska ale myslim ze si sa rozhodla spravne niesi prva ani posledna na Tvoj vek tazke rozhodnutie drzim palceky nech ste zdravi a prajem Ti aby to zvladla a nezabudni ze skolu si trebav kazdom pripade dokoncit🙂🙂🙂pa

marcelalia27
4. feb 2016

@marisola ved samozrejme ved to nieje normalne

moni244
4. feb 2016

@jasmin189 krst je pre teba dolezity, ale sexovat pred svadbou ti problem nerobi, vsak? A ono je pekne, ze mas zdedeny dom, ale treba aj nakupit, platit energie a pod.teraz to znie pekne, ale este ta caka tvrde prebudenie

cervenaruza123
4. feb 2016

@marcelalia27 Staci si precitat par clankov na nete, kde sa sex odporuca pomaly na vsetky problemy a kto nesexuje, ma vraj problem... Vsade eroticke plagaty, v komediach eroticke vtipky. Detom to pride uz normalne. Sex je dnes normalny, ako jedlo, dychanie, jedna zo zakladnych zivotnych potrieb, tak sa prezentuje. Akoze je mi z toho zle, ale vobec sa takymto pripadom necudujem.

dominika6
4. feb 2016

@jasmin189
no vyzeráš byť vytešená a hádam sa tvoj priateľ z toho zahraničia aj vráti..
zatiaľ si ako neplnoletá pod zákonným zástupcom svojho rodiča,na všetky úradné veci máš zatiaľ čas,kým neporodíš,postup je štandartný,ideš na matriku,vybavíš rodný list dieťaťu,budeš ho vychovávať v najlepšom vedomí a svedomí,vybavíš si prídavky,vydáš sa,okrstíš malé...
všetko tak to robia naše spoluobčianky v 15-tich...
držím palce 🙂

papricka33
4. feb 2016

@marcelalia27 prepac, ale ty si uz ina truba. Zamysli sa nad sebou.... Mimochodom, nase babky sa tiez vydavali v 16 tich 😉

marisola
4. feb 2016

ale to je preto všetko,lebo je chorá doba dnes. všade odvšadial kuká na nás sex,každý hovorí o ňom,aký je neskutočne super,je toho všade mraky,a preto decká 13 ročné sexujú a v 16 už sú tehotné.to už tak žiaľ bude,a stále čoraz viac.a viac.lebo je to dobou.na nete sa dá pozrieť prakticky všetko,a o to ide. a nechápem,že nevedia,čo je ochrana tak ako ,to už je moc.ale niet sa čo diviť,keď má 16...ale že jej chlapec ,ako dospelý 19 ročný sa nechránil,to je už odveci.
ja som v 16.poamly nevedela ani,čo je net a nie ešte sex,do riti

3marhulka3
4. feb 2016

Ano odsudzovat je lahke 🙂 tie ktore to nezazili tak ta idu odsudzovat a kazat ti, ake my ktore sme si to zazili vieme co to je, a vieme aj to ze potratom by si sa dostaka do vacsich kompkijacii ako naprikkad to ze by si uz ani nemohka itehotniet. Tiez som otehotnela dost skoro trochu neskor ako ty ale je to to iste ja som maka 18 a manzel mak 22 ked son porodila🙂 tiez sme mali obavy a hadky s rodicmi kvoli skoke a bla bla...ale ked je laska zvkadnes vsetko to mi ver🙂 byvame sami s malou uz 2 rocnou a kedze tvoj priatel pracuje taj sa uz nemas naozah coho bat!🙂🙂🙂 drzim palce nech je dubacik zdravy a nech sa lubite!. 🙂 a reci "mudrych mamiciek" ktore rodili po 30 a myslia si ze su najzodoovednejsie a vsetko vedia najlepsie si k srdcu neber..,prezila som si to iste a nema!a som velku podporu u mamy ty pises ze mas tak si to uzi a vychutnaj kazdy den🙂...my uz planujeme surodenca pre malu pretoze to je skutocne stastie ked vidis tu lasku ktoru ti trn drobec dava!!!🙂 <3

sardinka335
4. feb 2016

@moni244 tak, tak ..do mrxle...toto ich trapi ale to ze sexovali pred svadbou to uz musi farar pochopit nie? ...100 ročný dom po babke si viem živo predstaviť čo potrebuje ,,zasahov,, to je finančne bezodna studna....ale ako sa vravi človek je rad, ze ma strechu nad hlavu. Ak ma podporu rodiny tak je to fajn a zvladnutelne. No, držím palce.

papricka33
4. feb 2016

@marisola ...a este aj na MK same debaty o tom, ako su vsetci nespokojni, lebo to nemaju kazdy den a na 10 sposobov 😒

marcelalia27
4. feb 2016

@papricka33 myslite si co chcete ale je to chore lebo dnesne dievcata nevedia nic ine ibaroztahovat nohy

qidko
4. feb 2016

@marisola Dievcata neodsudzujte este neviete co caka Vas co ak by sa to stalo vasim detom?
@marcelalia27

marisola
4. feb 2016

@qidko nesúdim,vyjadrujem svoj názor🙂

jasmin189
autor
4. feb 2016

@3marhulka3 Ďakujem veľmi pekne 🙂 Len píšu to tu ako keby som bola prvá čo sa jej to stalo ano presne tak je taka doba ale stalo sa a už to nezmením. Musím sa postaviť na vlastné nohy. 🙂 Odsudzujete ma za moju chybu ano to je normálne nič iné sa nedalo čakať. 🙂 Ale keby idem na potrat? Ludia by ma odsudzovali ešte viac. Ano rodina ma podporuje to je podla mňa normálne. Vypočula som si svoje velmi som si toho veľa vypočula ale neostavalo im nič ine len sa s tým zmieriť.

lenka7885
4. feb 2016

Chudatko moje..., vela stastia

katuliena82
4. feb 2016

nemyslim ze "dievcata nevedia dnes nic ine len roztahovat nohy". Uz sa len vsetci netvarme, ze pred 30 rokmi boli vsetky 16 rocne panny. Neboli. Velakrat si len tie dievcata vedeli alebo vedia davat vacsi pozor. Napchavaju sa antikoncepciou a neskor maju kopec zdravotnych problemov. Netreba odsudzovat. Osobne drzim palce celej rodine. Skor mi prekaza, ak sa tu objavuju prispevky od neplnoletych o tom, ze boli pred polrokom na potrate a musia ist znovu.

zuzanadringus
4. feb 2016

@marcelalia27 prepac, ale ty si kedy mala prvy pohlavny styk? Po svadbe??? Ci v 25tich??? Taka je doba, takze neviem co sa tomu cudujes... A PRE OSTATNE: Rodina ju v tom podrzala a podporuje, takze tieto trapne reci a odsudzovanie si nechajte pre tie svoje deti, nakolko neviete, kedy a v akej situacii sa stanete babkami vy 🙂
@jasmin189 A Tebe drzim palce, nech je babatko zdrave, tehotenstvo brzproblemove a hlavne nech vsetko vyjde tak, ako si predstavujes... Iba jedna vec - priatel nech si najde do porodu pracu na Slovensku, inak nikdy nebudete naozaj spolu...

papricka33
4. feb 2016

@jasmin189 je super, ked mas podporu rodicov. Vyuzi to na dokoncenie skoly, vytvorenie podmienok pre dietatko... Da sa to zvladnut, len si musis uvedomit, ze tvoje detstvo, mladost skoncili a ides zodpovedat za zivot niekoho ineho. Mam dve byvale spoluziacky, ktore rodili v 17 tich. Doteraz (mam 40) ziju so svojimi manzelmi. A pozname kopec takych, ktori nemaju svoje byvanie ani v 30tke, alebo uz su davno rozvedeni... 😖 Ludia ziju vselijako a je to kazdeho vec, ako sa popasuje so zivotom.
Najlepsie, keby si sa informovala na vasom obecnom/mestskom urade (svadba), na urade prace (pridavky, rodicovsky prispevok, pripadne ine socialne davky... ), a samozrejme na vasom farskom urade- krst.
Drzim palce 🙂

jasmin189
autor
4. feb 2016

@zuzanadringus Ďakujem veľmi pekne za pochopenie a podporu. 🙂 Ano Priateľ ma v zahraniči brata a otca u ktorých teraz žije a pracuje s nimi v jednej firme na leto sa ma vrátiť so zarobenými peniažkami. Na Slovensku už vybavenú prácu ma vo firme u mojej mamky tak ako ja 🙂 a po dokončení školy by sme chceli isť budovať budúcnosť do zahraničia. 🙂 Za lepším životom

marisola
4. feb 2016

@zuzanadringus to nie sú trápne reči,to je realita a vyjadrovanie si vlastného názoru.nezdá sa nám viacerým normálne doba,v ktorej žijeme,že v 16 už majú ženy deti,to je celé.a keď správne dieťa vychováš,neurobí takúto chybu🙂)našťastie, ja hoci nemám dobrých rodičov,a nevychádzame,aspoň ma vychovali dobre a prísne.a ja som sex nemala ešte ani v dospelosti poriadne!

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre