Ležanie na chrbte v tehotenstve

21. aug 2024

Ahojte, chcem sa spýtať. Začínam tretí trimester a strašne dobre sa mi leží na chrbte. Avšak moja kamarátka ktorá ma za sebou už dve deti mi stále dohovarana, že nemám lezat na chrbate pretoze sa mi malé obmoce do pupocnej snury a moze sa zadusit. . Ze jej to tvrdila aj jej gynekologicka. Co je na tom pravdy??

bimbina
21. aug 2024

Teraz ti začne exttemne rást brusko, tiez som dlho lezala na chrbte, teraz uz nemozem, uz je to nepohodlne. Lež dokedy tak môzes lezat. Potom uz len vpravo-vľavo 😀

sisska96
21. aug 2024

Však keď je o pohodlné tak lež na chrbte. Určite sa nezadusí :D

beata_k
21. aug 2024

Nic na tom nie je pravdy. Je ale pravda, ze ti dieta moze pritlacit dutu zilu. Vtedy pocitis nahlu nevolnost a musis si lahnut na lavy bok. Pozor, iba na lavy. Ulava prichadza do par sekund. Nic sa nedeje.

ina2405
21. aug 2024

Tam ide o syndróm dolnej dutej žily. Pogúgli. Môže sa ti začať točiť veľmi hlava, to pocítiš sama, ak ti maternica pritlačí dolnú dutú žilu
A podľa viacerých štúdii sa trochu zvyšuje nebezpečenstvo úmrtia dieťaťa kvôli nedostatočnému vyživovaniu počas polohy na chrbte. Pamätám si to, lebo len nedávno som to sama zisťovala, keďže sa mi dlho ležalo na chrbte veľmi dobre. Radšej som ale ležala na boku, hlavne ľavom.

marianarem
21. aug 2024

Mna z tohto islo porazit, na predporodnej priprave nam tiez porodna asistentka kazala lezat stale iba na jednom boku. Uz akoby tehotenstvo tak ci tak nebolo nepohodlne. Ked som sa jej pytala, co mam robit v noci, ked sa nevedomky pretocim hocijako, tak prosre ze nie, mam si davat pozor. Samozrejme kazde druhe rano som sa budila na chrbte a nic sa nedialo. Treba si podla mna proste len vsimat, ci tu polohu zvladas, ci ti v nej neprichadza zle.

anavixy
21. aug 2024

Prebohaaa 🙉🙉🙉😂 toto neveriiiim, teda nechcem verit, ze povedala gynekologicka, lebo to je potom velmi zle s nou… predpokladam, ze len doktorku zle pochopila. Na chrbte sa neodporuca lezat, lebo dieta moze tlacit na dolnu dutu zilu (a TEORETICKY sa tak moze odkyslicit, ale prakticky ani nie), spoznas to tak, ze sa ti zacne robit zle, na omdletie a zachranis to tak, ze sa vtedy otocis na bok - nic viac, nic menej. Pokial sa tebe zle nerobi a lezi sa ti tak dobre, nie je dovod, aby si tak nemohla lezat. V spanku ta tiez vraj (podla odbornikov) zobudi ten pocit nevolnosti a opat sa staci (casto aj instinktivne) otocit na bok. Kazdopadne dieta sa ti do pupocnej snury URCITE NEomota kvoli lezaniu na chrbte. Mozes dokonca lezat aj na bruchu, keby si chcela a tiez sa mu nic nestane… A ani umyvanie okien snuru nezamota 🥲

veraaq
27. aug 2024

Tiež som sa toho veľmi bala ale teraz ako som v 5 mesiaci inak nezaspim ako na chrbáte a ro som rada keď zaspim🤷🏻‍♀️na ľavom boku ani za pána zaspať radsej na pravom 🤦🏻‍♀️🤣snažím sa to odnaučiť ale keď sa nedá nebudem sa trápiť🤷🏻‍♀️🤣

beata_k
27. aug 2024

@anavixy Zobudila som sa na pocit nevolnosti ked som lezala na chrbte. Len mne sa to uz stalo, tak som vedela co sa robi. Takze potvrdzujem, ze telo sa zobudi keby nieco.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre