Ahojte, ešte mám jednu otázku, mám krvnú skupinu A- a sestrička mi kázala prísť aj s priatelom na krv, vraj kôli nejakým protilátkam ked sa narodí, viete o tom niečo bližšie??
aha, takže je to naozaj ok hej?
krv ti budu brat na protilatky, ci nahodou tvoje telo nevytvrara vela protilatok proti babetku, berie sa to kazdej mamicke s rh negativnym faktorom ale neznamena to nic zle...aj ja som A- a mam dve krasne zdrave deticky...prva gravidita nebyva ohrozena vobec a u kazdej dalsej sa riziko stupnuje...
ja mám tiež A- a manžel má B+ takže som po pôrode dostala inekciu, keby som ju nedostala tak dalšie tehotenstvo by sa moje telo bránilo ako pri chorobe a zničilo by plod
Ako baby pisu je jedno aku mas skupinu dolezity jw rh faktor - my sme tiez ja Bminus a moj muz Bplus - preto som tiez po prvom porode dostala injekciu a pri druhom tehotenstve bola sledovana na protilatky - nastastie pohoda
...protilatky sa mozu vytvarat aj ked mater sice rovnaky rh faktor ale odlisnu skupinu, ja mam skupinu B+ a priatel A+ a v tele sa mi protilatky vytvaraju.....problem to velky nieje len budes castajsie sledovana ak sa potvrdi ze ti telo vytvara protilatky....
Záleží od toho,aký RH faktor bude mať bábätko.Ak bude RH+,dostaneš po pôrode inekciu,ak bude RH-,tak nie.Ak je priateľ RH+,je väčšia šanca,že aj dieťatko bude RH+ 😉
@jamabe no pomylene to ma potom asi moj lekar.....kedze som sledovana na protilatky....cele tehotenstvo...a kazde dva tyzdne mi beru krv, ci sa protilatky nezvysuju a chodim kazdy tyzden na dopplerovo vysetrenie kvoli protlatkam....faktorov preco sa zene vytvaraju v tele protilatky nie je len odlisny rh faktro....treba sa spytat lekara....
@sense súhlasím, že môžu byť rôzne faktory vyvolávajúce vznik protilátok (ale akých? na čo?) - ale nie odlišné krvné skupiny rodičov. To si pamätám už od strednej, lebo keďže mám 0- vždy ma to zaujímalo. A musela som si nájsť chlapa s A+ . Doktorku zaujímal len a len Rh faktor otca, nie krvná skupina
@jamabe no mojho zaujimal nielen faktor nas oboch,, ale praveze aj krvna skupina, ako aj to ci som nemala zamlcany potrat,, ci som nebola na potrat, ci mi nebola v minulosti podana transfuzia atd atd...a ja som gynekologiu nestudovala, ale tiez si myslim ze tvrdit ze protilatky vzniknu len pri odlisnych rh faktoroch tiez nie je pravda....a u mna na doppleri kontroluju to ci je dieta kvoli tym protilatka dostatocne vyzivovane a ci ma dobre prekrvovany mozog a ci sa mu dostava vsetko z mojho tela co ma....ale ako vravim nie som odbornik, takze sa nehadam, a viem len co mi povie lekar a ake vysetrenia mi robi pravidelne cele tehotenstvo kvoli tomu.....
Mam b- a po porode som nedostala ziadnu injekciu (aspon co si pamatam)... je to velky pruser?
@opicaskorica aj ja mám B-, dva pôrody za sebou a tiež som žiadnu injekciu nedostala, pretože obidve deti majú Rh- 😵 . Keďže máme spoločný Rh faktor, protilátky sa nevytvorili, žiadnu injekciu som nepotrebovala. Skontroluj si krvnú skupinu dieťaťa.
@dkb moja logika! Kojenim somo nu prisla 🙂 dik
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
ak mas ty Rh negativ a priatel pozitiv, mozu sa vytvarat v krvi protilatky, preto je treba skontrolovat jeho krvnu skupinu a po porode Ti dat injekciu, ak mate obaja Rh negat, je to v poriadku