Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či ste sa stretli s takým prípadom, že matka aj otec majú dokonca rovnakú krvnú skupinu a to 0 negativ a dieta ma 0 pozitiv? Je to vôbec možné? Dakujem za vaše reakcie.
@kamea858 určite je, nemám s tým skúsenosť, ale už som o tom počula. a čo sa týka podobných situácii, tak mňa asi neprekvapí už nič...
my máme troška inú situáciu - ja mám 0 RH+, manžel má B RH- a obe detičky majú krvnú skupinu B RH+...a napriek tomu, že majú rovnakú krvnú skupinu s dcérkou sme sa po návrate z pôrodnice ocitli po 2 dňoch opäť v nemocnici a museli jej dať dokonca tranzfúziu aby je novorodenecká žltačka ustúpila (mala až priveľmi vysoké hodnoty bilirubínu) a dôsledkom toho boli všelijaké "hrôzostrašné" diagnózy (našťastie sa nepotvrdila ani jedna a dcérka je zdravá) a kontroly do 3 rokov na rizikovej poradni, či neurológii a pod. synček mal síce tiež novorodeneckú žltačku, ale našťastie hodnoty bilirubinu boli nízke, takže to čo sme si prežili s dcérkou, sme si znova so synčekom nemuseli prežiť...
@ammellia dakujem za link. Totiz v nemocnici mi tiez povedali, ze je to neobvykle a je to mozne. Ide totiž o to, že počas tehotenstva mi nesledovali protilatky kedze sme obaja negativ a napriek tomu mame dieta pozitiv. V 28 tt sa ma podavat injekcia a potom po porode. Ja som dostala iba po porode. Nemoze to niečo sposobit pri pripadnom dalsom tehu? Tato otazka mi prave napadla.
@kamea858 ja som 0 rh negat..kazdej rh negat matke sa pichaju protilatky bez ohladu na to, co ma manzel..rh faktor dietata moze byt plus aj minus aj v pripade negativuty oboch rodicov, preto sa na partnera vacsinou ani nepytaju.. Je to jedno, moznost je tam vzdy.. Mne pichali aj pred porodom, aj ked protilatky neboli preukazane, zevraj najnovsie sa to tak robi, ale rodila som v Cechach..urcite ti vsak pritomnost protilatok v tehu zistovali, alebo aspon mali..
http://kalkulacky.idnes.cz/zdravi/zd_krevni-sku... Tu som to našla.
Ja mam A1+ a manzel ma B+ a mali sme problem, pri dvoch detoch, jedno bolo v pohode. Pri dvoch deti mali dlhodobo, do 4 mesiacov katstrofalne bilirubiny a zle pecenove testy, (rizikova poradna do roka) zvecsene pecene a myslim ze koli tomu.
Pri poslednej som aj vedela, ze ma krvnu skupinu AB- z pupocnikovej krvy. Ale aku ma teraz, ci sa jej nezmenila, to neviem.
@bar12 nie, aj napriek tomu ze sme mali perne babatkovanie, kazdy z dr kde sme chodili sa na to vybodli. Ziadne moje dieta nema zistenu krvnu skupinu. A ked som sa na to pytala pediatricky, tak odpoved bola ze naco deti trapit odberom a za druhe ze za to treba zvlast zaplatit. Kolko to sme sa uz nebavili.
@saurian to si už síce nepamätám presne, ale dcérkina pediatrička mi povedala, že ho mala tak vysoké, že ani tie najvyššie údaje v tabuľkách tomu nezodpovedali (boli nižšie) a keď nás previezli do BB, kde dcérke dali aj tranzfúziu, tak si nás ošetrujúca doktorka zavolala a otvorene nám povedala, aby sme sa pripravili aj na tú možnosť, že zo dravého dieťaťa budeme mať "debilka" ☹ a to všetko len pre jednu nezodpovednú pani doktorku v nemocnici...
@1104 u nás boli tie hodnoty bilirubínu až tak vysoké, že nám hrozilo poškodenie mozgu, tak preto bola dcérka sledovaná najmä na rizikovej poradni, tiež na neurológii, boli sme aj na sone mozgu...a domov nás prepúšťali s tým, že dcérka na jedno uško nepočuje, no našťastie to vyzerá tak, že počuje dobre, ale zatiaľ to nemáme od odborníka potvrdené (naša pediatrička mi povedala, že sluch jej dá prekontrolovať keď bude väčšia)
@kamea858 pokiaľ viem, tak protilátky sa mamičke podávajú v tedy, keď má mamička rh- a otec rh+...no lepšie bude pokiaľ budeš opäť tehotná, spýtať sa na to svojho gynekológa. ja som pri druhom tehotenstve povedala svojmu gynekológovi čo sa stalo dcérke, a on mi to vtedy vysvetlil, no pre istotu mi počas tehotenstva protilátky sledoval aj keď nemusel (ja mám rh+ a manžel rh-)
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Zaujimava otazka, po kratkom googleni som nasla takuto odpoved:
http://www.genetika-biologie.cz/content/rh-fakt...
Takze teoreticky to mozne je.