Kontrola zo sociálnej poisťovne počas rizikového tehotenstva

wercsi83
8. sep 2012

Chcem sa spýtať či môže sociálna poisťovňa aj počas rizikového tehotenstva prísť kontrolovať ako počas bežnej PN? Treba mať vychádzky a podobne?Chcem sa dať vypísať na rizikové, ale pri tom by som chcela aj chodiť von a nie len na 4 hod. denne. ...
ďakujem

renee17
8. sep 2012

@wercsi83 Asi ťa nepoteším ale chodia. Tak bacha. Držím palce. 😉

bosoriak
8. sep 2012

@wercsi83 Ano mozu, aj chodia, budes predsa na normalnej PN.

maminkaalm
8. sep 2012

Mne neprišli ani raz za cca 3 mesiace. 🙂

baryana
8. sep 2012

mne neprisli ani raz, ale peenkovala som mesiac. sesternica bola na rizikovom asi tri, alebo styri mesiace a prisli dva krat. a to v riadnej chumelici. este sa cudovala, ze prisli, ved kam by ona sla v takom necase.

sympa1
8. sep 2012

@wercsi83 mne neprisli za 7 mesiacov ani raz.....ale nespoliehala by som sa na to ze nechodia

aduskatt
8. sep 2012

@wercsi83 ved sa dohodni s lekarom, nech ti da neobmedzene vychadzky a mas to🙂) kontroly Ti chodia, kedze oni nevedia, s akou dg si doma, oni len rano dostanu papier s menami a adresami, kam maju ist, ani nevedia, ci mas alebo nemas vychadzku. Preto ked ta nenajdu doma, daju ti listok do schranky a ty musis dolozit, ze si v tom case mala vychadzku

zmrzlinkams
8. sep 2012

rizikove to máš normalnu PN a vychadzky tak ako pri PN 2h doobeda a 2 h poobede - neobmedzene vychadzky sa nedaju dať take niečo neexistuje ja som tiež chcela a neda sa ja som bola dom od 2 mes. takže viem a diagnoza je na PN napisana o čo sa jedna a oni by to tam mali mať vedene - je pravda že nemusia vedieť konkretne kto s čim je doma ale ani by mali mať možnosť si to preveriť a vychadzky sa davaju všade rovnake takže oni ked si v tu hod. preveria či maš alebo nemáš vychadzky podla toho sa zariadia.
ale da sa ak najdeš papierik že ťa hladali tak pojdeš za dr. a ta by ti mohla dať na ten den papier že si bola u nej na kontrole ono sa to da s dr. dohodnuť ak by sa take niečo stalo. ja som osobne nemala kontrolu ani raz ale dodržiavala som vychadzky ja som väčšinou bola viac menej doma a na PN som mala napisane dve adresi moju a mojej mami takže ak som nebola doma tak som bola na druhej adrese a možno preto sa nechcelo im behať z jednej na druhu tak nedošli - oni si väčšinou obehnu okruh ktorí maju vo svojom okoli a sem tam zajdu niekde inde oni tiež niesu v terenu od rana do večera.
a mne obvodna povedala že sa nemusim nejako obavať že oni tehotnym nechodia vraj maju plno chorych ludi čo su doma ktorích musia pozrieť ale počula som že už aj tehotna mala kontrolu a niektoré aj 3 x tak podla čoho si to oni davaju neviem. ale uričte sa nebude chceť ludom zo socialky trepať niekde hod. cesty mimo ....
@wercsi83

magica78
8. sep 2012

moja znama mala dokonca 2 krat za den. ale ked chce nieco clovek vybavit tak ked je vten den objednany k doktorovi na kontrolu tak vtedy sa da vac ako cez 2 hodiny ked mas vychadzku. neviem ci sa niektory doktor postavi za to ze ti da ze si bola u neho lebo mohli by to u neh skontrolovat ci si urobil body za teba ze ta osetril.

cenculinka
8. sep 2012

takto, napr. ja som na PN od 4.2.2012, bola som s jednou diagnozou a potom som od 1.5.2012 presla s tou istou PN len s inou diagnozou ku gynekologicke. cize som na PN nepretrzite od februara, ale postupne u dvoch lekarov. vychadzky mam neobmedzene. moja diagnoza bola hroziaci potrat. lekarka mi vravela, ze jej prednedavnom volali so socialky (kedze som dlhodobo PN - asi ma chceli zavolat na komisiu 🙂) ze ci som stale PN a ci som tehotna a ona ze ano, a pani povedala, ze ok, ze si to teda zaznaci a bolo vybavene. kontrolu som nemala ani raz. vychadzky som mala najskor len 4 hod. denne ale teraz mam uz neobmedzene. ale aj keby ti prisla kontrola, tak ti len nechaju listok a ty musis do niekolkych dni dolozit potvrdenie od lekara ze si bola na nejakom vysetreni.dokonca staci poslat postou alebo moze aj niekto iny odniest do socialky 🙂 ale v kazdom okrese to asi funguje inak 🙂

moon1979
8. sep 2012

@wercsi83 samozrejme, že chodia, dokonca v jeden týždeň aj 2x námatková kontrola, lebo ked si myslíš, však boli, našli ma doma, viacej neprídu, tak hold, aby si nezostala prekvapená ... by si sa divila, kde všade a kto každý si číta tieto naše fora 🙂

aduskatt
8. sep 2012

@zmrzlinkams mas zle info, daju sa dat aj neobmedzene, je to na stranke SP, je to len na lekarovi a socka to akceptuje🙂

moon1979
8. sep 2012

@aduskatt
no neobmedzene prechadzky pri diagnoze hroziaci potrat asi nie su tak uplne v poriadku, ked mas udrziavat prevazne klud na lôžku ...

bobocka
8. sep 2012

@cenculinka ahoj,mozem sa ta opytat,ze ked si mala najprv 4 hodiny denne vychadzky,ze ci to museli byt nimi urcene 4 hodiny,presny cas,alebo sa dalo na case dohodnut?myslim,ze su dve hodky doobeda a dve poobede.vedeli by byt flexibilni s tym casom? teda,ze keby si zena stanovila 9-11 a 15-17 hod,ci by to akceptovali.dakujem

moon1979
8. sep 2012

@bobocka
cas vychádzok si mozes urcit sama, len musia byt tie hodiny rozvrhnute tak, aby spadali dve na doobedie a dve na poobedie ...

moon1979
8. sep 2012

@aduskatt
no a nie je to az take jednoduche s tymi neobmedzenymi vychadzkami, vstupuje tam uz aj posudkar, co nie je moc dobre 🙂

citujem zo stranky SP ... "v individuálnych prípadoch, v závislosti od druhu poruchy zdravia, ak je to vhodné z hľadiska obnovy pracovnej schopnosti, Sociálna poisťovňa v rámci vykonávania kontroly dodržiavania liečebného režimu akceptuje aj určené celodenné vychádzky. Opodstatnenosť stanovenia celodenných vychádzok môže byť predmetom kontroly posudzovania spôsobilosti na prácu, ktorú vykonáva u ošetrujúceho lekára posudkový lekár príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne. Posudkový lekár sociálneho poistenia pri kontrole posudzovania spôsobilosti na prácu vykonáva aj kontrolu diagnostického a liečebného procesu vo vzťahu k dĺžke dočasnej pracovnej neschopnosti, a tým je možné posúdiť odbornú úroveň liečby ošetrujúcim lekárom, vrátane opodstatnenosti stanovených celodenných vychádzok a ich vplyvu na trvanie dočasnej pracovnej neschopnosti dočasne práceneschopného poistenca."

bobocka
8. sep 2012

@moon1979 dakujem za info 🙂

aduskatt
8. sep 2012

@moon1979 ja neriesim, pri akej diagnoze su alebo nie su vychadzky v poriadku o tom rec nebola, ja som reagovala na toto: neobmedzene vychadzky sa nedaju dať take niečo neexistuje .toto proste nie je pravda

aduskatt
8. sep 2012

@moon1979 niekto tvrdil, ze neexistuju neobmedzene vychadzky, ja som len tvrdila, ze to nie je pravda...........to, co si sem napisala mam prestudovane zo stranky uz davno🙂

moon1979
8. sep 2012

@aduskatt
ja viem, len som pre informáciu uviedla, že to nie je také jednoduché, tým som nechcela poučovať teba 🙂 nechcela som pisat dalsich 30 prispevkov, tak som to vložila do toho pre teba 🙂

aduskatt
8. sep 2012

@moon1979 no, mozno by bolo lepsie to hodit tomu, kto sa pytal🙂) ale fajn, aspon to maju ujasnene tie, ktorych sa to tyka 🙂

amouramour
8. sep 2012

chodit von nielen na 4 hodiny denne a rizikove...hmmm🙂

moon1979
8. sep 2012

@aduskatt
a ten druhý príspevok o tom, že pri hroziacom potrate nie sú neobmedzené vychádzky na mieste mala byť adresovaná cenculinke, nie tebe, prepáč 🙂 občas počítačový škriatok úraduje aj v nočných hodinách :D

aduskatt
8. sep 2012

dievcence, tak tu to je komplet...moze a nemusi sa to preverovat, zalezi od socky........

Dočasnú pracovnú neschopnosť poistenca posudzuje, uznáva a o jej trvaní a skončení rozhoduje ošetrujúci lekár, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť v súlade so zákonom č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a zmene a doplnení niektorých zákonov.

V súlade s § 2 ods. 11 predmetného zákona ošetrujúci lekár určuje liečebný režim, ktorým je životospráva osoby na podporu liečby. V rámci poskytovanej zdravotnej starostlivosti taktiež informuje dočasne práceneschopného v akom rozsahu a či môže vykonávať bežné denné aktivity, respektíve pracovné aktivity vzhľadom na jeho aktuálny zdravotný stav.

Stanovenie vychádzok počas dočasnej pracovnej neschopnosti je súčasťou liečebného režimu dočasne práceneschopnej osoby. Rozsah a čas povolených vychádzok určuje ošetrujúci lekár podľa druhu a závažnosti ochorenia posudzovanej fyzickej osoby aj so zreteľom na diagnostický a liečebný proces v čase dočasnej pracovnej neschopnosti.

Z uvedeného vyplýva, že stanovenie rozsahu a času povolených vychádzok počas trvania dočasnej pracovnej neschopnosti je výlučne v pôsobnosti ošetrujúceho lekára, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť poistencovi.

V praxi sa stanovujú vychádzky spravidla najskôr po troch dňoch trvania dočasnej pracovnej neschopnosti, v rozsahu štyroch hodín denne, vychádzky sú súčasťou liečby a sú predmetom záznamov v zdravotnej dokumentácii poistenca.

Z medicínskeho hľadiska dôsledkom každej poruchy zdravia, ktorá je príčinou uznania dočasnej pracovnej neschopnosti, je určité obmedzenie bežných životných, pracovných úkonov vrátane študijných aktivít, ktoré zdravý jedinec bežne vykonáva. Z uvedeného dôvodu je určenie liečebného režimu a tým aj vychádzok prirodzené v takom rozsahu, aby zodpovedalo charakteru ochorenia.

Z uvedeného vyplýva, že v individuálnych prípadoch, v závislosti od druhu poruchy zdravia, ak je to vhodné z hľadiska obnovy pracovnej schopnosti, Sociálna poisťovňa v rámci vykonávania kontroly dodržiavania liečebného režimu akceptuje aj určené celodenné vychádzky. Opodstatnenosť stanovenia celodenných vychádzok môže byť predmetom kontroly posudzovania spôsobilosti na prácu, ktorú vykonáva u ošetrujúceho lekára posudkový lekár príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne. Posudkový lekár sociálneho poistenia pri kontrole posudzovania spôsobilosti na prácu vykonáva aj kontrolu diagnostického a liečebného procesu vo vzťahu k dĺžke dočasnej pracovnej neschopnosti, a tým je možné posúdiť odbornú úroveň liečby ošetrujúcim lekárom, vrátane opodstatnenosti stanovených celodenných vychádzok a ich vplyvu na trvanie dočasnej pracovnej neschopnosti dočasne práceneschopného poistenca.

aduskatt
8. sep 2012

@moon1979 OK, v pohode🙂))))

damiani
8. sep 2012

ja som bola na rizikovom od 16 tyzdna a mala som neobmedzene vychadzky, urcil mi ich moj obvodny lekar ktory mi aj predlzoval PN az do konca tehu, takze sa urcite daju dat ale kontrolu som nemala ani raz, ale tam nejde o to ze ked si na rizikovom mas cely den lezat doma, ide o celkovu dusevnu pohodu, aby si mohla ist von kedy sa ti chce a sa nato citis a nie sledovat cas ze teraz mozem ist a teraz nie, mojej kamoske lekar urcil 2 hodiny doobeda a 2 hodiny poobede a bola cele tehu v strese z toho..

moon1979
8. sep 2012

@damiani
a co má obvodný lekár s rizikovým tehotenstvom? prečo ta nevypisal tvoj gyn.? tomu fakt nerozumiem ... moja obvodná ani len nevedela že som tehotná, nie to ešte že som bola na rizikovom ...

damiani
8. sep 2012

mna poslal gynekolog za mojim obvodnym aby mi vypisal PN ze on to nerobi, a kazdy mesiac kvoli peniazom som chodila k nemu pre potvrdenie do socky

cenculinka
8. sep 2012

@bobocka tak moon ti dala odpoved 🙂 ja osobne neviem, ci sa to tak da 🙂 ale asi hej. moj oco ked bol na PN, tak mal vychadzky doobedu od 10:00-12:00 a poobede mu lekar dal od 15:00-17:00, lebo vraj v zime je skoro tma, tak davaju do 16:00 😀 😀 😀 ale ci to je dovod na iny ako "standardny" cas vychadzok, ta tma, to neviem 😀 😀 😀 😎

monika15
9. sep 2012

ci brdo baby.... vy sa ale mate... tu neni rizikove az kym neni ze uplne emergency.....
ja osm mala take nohy aj opuch vsetko ze som chodila v mm topankach.......ale mi povedala ze kym nemam tlak vysoky ziadne PN ... hehehe 🙂))
no ja nechcem tu rypat len to ze dajto to ako sukromne take skupiny lebo neze vas nejaka mamicka co robi v poistovni vas tu nahlasi hihih ;);)

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre