Kontakt so surovým kuracím mäsom v tehotenstve

evinnah
11. sep 2014

Ahojte, chcem sa spýtať aké máte skúsenosti so surovým mäsom v tehotenstve. Jasné že jesť sa nemá ani surové ani málo prepečené hlavne hovädzie a bravčové kvôli baktériám a parazitom... ale skôr ma zaujíma čo s kuracím mäsom. Ide o bežné varenie teda príprava kuracieho mäsa. Je nebezpečné keď sa ho dotýkam? Ako ste to riešili Vy? Z rečí jedna babka povedala sa hovorí že napr. bravčové by sa nemalo ani klepať na rezne ani chytať surové lebo baktérie sa môžu vdýchnuť čo je nebezpečné pre plod. Takže tomu sa vyhýbam. Ale čo s tým kuracím? Myslím že to nebezpečné nie je a zvyknem z neho variť, zdá sa mi blbé vždy niekoho volať aby mi ho išiel pripraviť, ale zasa nechcem nič podceniť. Na internete som nenašla že by bolo nebezpečné chytať surové kuracie mäso tak sa pýtam na Vaše skúsenosti a ako ste to riešili Vy. Ozaj nechcem nič podceniť ale nebaví ma hádať sa stále s rodinou že zasa som chytala surové mäso... Ďakujem za všetky skúsenosti 🙂

hradnapani
11. sep 2014

@evinnah noo, ja si myslim, ze ho v pohode mozes chytat. Ked sa dodrzi hygiena, nic nehrozi. A mozes si kupit jednorazove rukavice a pouzit pri priprave masa. Aj niektori kuchari v telke to tak robia 😉

0604katka
11. sep 2014

cooooooooooooo????ja som bezne varila,chytala mäso ci uz divinu,kuracinu,bravcovinu....atd....Mam tri krasne zdrave deti...Samozrejme ze je jasne ze pokazdom som si umyla ruky

jasminet
11. sep 2014

viac nebezpecnejsie je kuracie maso ked uz (salmonela, campylobacter a podobne)... ale normalne mozes varit, chytat, krajat, klepat, nic sa ti nestane, nic nevdychnes 😀
a ako som to riesila ja - prve 4mesiace prveho tehu som sa ziadneho masa nedotykala, lebo uz pri pohlade na neho ma natahovalo 😉 potom som uz veselo vyvarala

adele15
11. sep 2014

:D :D :D ako niekedy uz mam fakt dost! A nie ze budes chytat aj ovocie a zeleninu v obchode, co ked je postriekana?! 🙂 a uplne najlepsie si sadnut doma na sedacku a nikam nechodit a nic nechytat!!! Tehotenstvo nie je choroba!!! Si predstav, ze ja som bola taka "nezodpovedna" ze som v tehotenstve varila, upratovala, okna umyvala, zehlila a pod!!! :D

bubelko
11. sep 2014

@evinnah normalne som chytala a krajala mäso... vsetko - od kuracieho po divinu... a ak sa rodine nepaci, tak ich pozvi, ze nemas nic proti tomu, aby ti navarili a potom aj spratali kuchynu... 😝

pribinak
11. sep 2014

Teraz by som chcela vidiet vyraz tvare nejakej tehotnej co robi v masiarstve, alebo v kuchyni kucharku ;))) moja, ty si tehotna a nie smrtelne chora!!!!

siska765
11. sep 2014

no ja tiez klasicky chytam a prave kuracinu najviac ,zas nie kazdy den ,ale ved aj tak to maso najskor musis pod tecucou vodou umyt poriadne,potom ho nakrajas a ja si vzdy aj dva razy poriadne po nom vydrhnem ruky jarovou vodou a to je v pohode,a teraz uz ani nie su take horucavy ze by sa tak bakterie mnozili,nemaj strach, ked ho neoliznes alebo nezjes je to ok

darina1952
11. sep 2014

čo už tie tehotné nenájdu 😀 ??? samozrejme pri dodržaní bežných hygienických štandardov ti nič nehrozí 😉 kupovať čerstvé, a čo najskôr spracovať a samozrejme pred prácou a po nej umyť ruky mydlom 🙂 to úplne stačí.
A keď si chceš urobiť rezeň, pokojne ho naklep cez potravinovú fóliu alebo mikroténový sáčok - nič nebude prskať. 😉

katulienkax
11. sep 2014

Fuha ani by ma nenapadlo ze nemám chytať a co by som jedla keby som si nenavarila doma

zuzkat1
11. sep 2014

@evinnah 🙂 Dakujem pobavila si ma v tomto deprimujucom pocasi🙂... Zavri sa do sklenenej gule kym neporodis

evinnah
autor
11. sep 2014

Ďakujem za odpovede. Ja mám bezproblémové tehotenstvo a robím všetko, niekedy asi až moc... len s týmto ma tu stále plašia, ide mi to na nervy a ozaj som o tom na nete nič nenašla. Tak som rada že aj Vaše skúsenosti sú podobné a nemusím sa báť že by sa mi narodilo postihnuté dieťa lebo sa nakazilo parazitom keď som chytala surové mäso... Vďaka

rybka1985
11. sep 2014

Ja som sa mu vyhybala celych 9 mesiacov lebo uz len pohlad nan vyvolaval vo mne divne veci 🙂

alobalka
11. sep 2014

Pokiaľ mäso nie je infikované a ty najmä nemáš nejakú ranku na rukách, podľa mňa nič nehrozí! 😉 ak máš paniku, krájaj v gumených rukavičkách🙂 a dobré je pri klepaní prekryť mikroténovým sackom, ale to robím vždy...

katarinamarkova
11. sep 2014

@evinnah varit - ano aj maso - je normalne - aj pocas tehotenstva
nakazit sa bakteriami parazitmi virusmi mozes kedykolvek a kdekolvek - to by si nemohla ani varit, ani jest, ani pit, ani nikam chodit ani vzduch dychat

virivka
11. sep 2014

Neverim, ze niekto toto mysli vazne. Ale na zasmiatie je to supeeeer. 🙂

meluela
11. sep 2014

@evinnah tak si kup jednorazove chirugicke rukavice a rusku .. a rodina bude spokojna 😉
samozrejme dobre dezinfikovat vsetky kuchynske povrchy a nastroje a nekvickat stavou zo suroveho mäsa kade-tade

seemani
13. sep 2014

@meluela keby som videla niekoho chystať jedlo v gumových rukaviiach a rúšku asi by som to uz nejedla

denae
13. sep 2014

tak
@evinnah tak to teda fúúha, keby som počas tehotenstva riešila také veci, čo chytať alebo nechytať, moja rodina by bola 9 mesiacov hladná, nebolo by upratané, vyprané...jaj 🙂 🙂 🙂

midori123
13. sep 2014

@evinnah túto otázku si ako fakt myslela vážne??🙂)) Prepáč, ale strašne som sa na nej pobavila🙂)) Keď budeš čakať druhé dieťa, tak prvé nebude celých 9 mesiacov jesť mäso, lebo ty sa ho nechytíš?? 🙂))
Veď nie si chorá! Si len tehotná! A kľudne môžeš chytať všetko mäso. Aj bravčové aj hovädzie, aj kuracie, aj morčacie a divinu, alebo králika alebo čokoľvek! Len si potom skrátka umyješ ruky🙂)))

meluela
13. sep 2014

@seemani vo vacsine gastro prevadzok som vdacna ked tie rukavice na personale vidim 😀

standu
13. sep 2014

prepacte, ale dnes uz druha divna tema co sa tehotenstva tyka...nechytat maso, nechodit po schodoch...ludia, prosim, trocha nadhladu by neuskodilo...

cicusmicus30
25. sep 2014

tak jednoduche je dat ho pred klepanim do sacka, jajaaaj

lubka1983
25. sep 2014

Poznas tie zlte gumene rukavice???????jedna ma problem s mäsom druha so schodami....omg

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre