Kedy ste citili prve pohyby? 🥳
@kika541996 bože,no ja ako druhorodicka od 18.tyzdna,ale mnohe tu cítia pohyby, keď mešká menzes. Takže tu bude široká škála týždňov :D
@nelca0510 😂 no veru
@kika541996 ja v 18tt
Som prvorodička a od 17+4 tt cítim 🙂
Prvorodička - 21tt
@lvulik ved je to individualne, v literature sa bezne uvadza, ze prvorodicka aj po 20tt.
a ak je napr placenta ulozena vpredu, moze to byt este vdaka tomu neskor. tiez zavisi od velkosti babatka. v tomto tt su babatka podobne velke, ale realne, kedze sa tehu pocita od ms, kazda zena mohla mat inak ovulacia, niektora od zaciatku ms po 10dnoch, ina aj po 20dnoch. na konci 1 trimestra by sa mal upravovat TP a tym padom by sa malo tehu oznacovat aj takym tt, ktory tomu TP zodpoveda, cize pri neskorsej ovulke, by mal byt tt nizsi. no to neviem ci sa robi. naopak niektori dr upravuju TP aj v 2-3 trimestri, co je nezmysel, lebo tu uz nastavaju zmeny v mierach na zaklade nejakych predispozicii. to znamena, ze kazde dieta sa moze narodit inak velke a pritom v termine, rozdiel mozu ybt aj 2kg a aj 10cm. na zaciatku vyvoja su tieto rozdiely malo badatelne, rozbiehaju sa asi az v oddobi najrychlejsie priberania a rastu babatka.
a potom su rozdiely sposobene nepresnym meranim, pripadne ochoreniami. vo vyssich tt sa babatko neda presne odmerat. a cim vyssi tt, tym to moze byt nepresnejsie.
@majamat ano, tuto teóriu ovladam ale aj tak ako neskúsenej prvorodicke nesposobuje nič väčšie stresy, ako ked sice v literatúre sa uvádza, ze pohyby od cca 20tt + záleží aj od umiestnenia placenty, atd a človek tu vo viacerých skupinách cita ako tie zeny cítia pohyby od 12tt a niektoré AZ v 17tt, lebo majú placentu vpredu 😀🤦🏼♀️ viem, ze nic v tehotenstve nie je tabuľkové ale človeku dobre padne občas čítať, ze aj skutočný človek cíti pohyby +- vtedy, kedy by aj reálne mal a nie pomaly v prvom trimestri po počatí
@kika541996 ja tak neskôr, neviem presne ale medzi 22-25. A celé tehotenstvo som ich mala také slabšie. Nikdy som nezažila také to, ako býva na videách že sa vytlačí z bruška celá ručička alebo nožička. Alebo že je vidno ako sa celé dieťa zvrtne v brušku. To vôbec. Vždy len také jemné ťukance.
@lvulik neboj sa, ja reálne nepoznám žiadnu kamošku/rodinu v mojom okolí, ktorá by začala cítiť pohyby skôr ako okolo 19-20tt, takže to nie je také žeravé 😅
@svokrinjazykmonika ja to mám rovnako. Raz som kvôli tomu skončila v nemocnici n pozorovaní, lebo som presviedčala lekárku, že necítim pohyby a ona mi na CTG hovorí, že ale však sa hýbe a ja že či to slabunké šúchanie sú pohyby (väčšinou ma štikútka ukľudňovala, ale zrovna vtedy neštikútala celý deň,tak som vyrobila paniku). Niekedy si vyslovene musím dať ruku na brucho a tak cítim, že mi vnútri niečo behá, lebo reálne necítim moc silno
@svokrinjazykmonika no poviem ti, okrem netu som toto nikde nevidela.
mne sa mala krutila neskutocne. hrce som mala na bruchu celkom slusne, ale vyslovene, ze by bolo vidiet, co to je, to teda nie.
aj ked nejaka vrstva tuku tam bola a bola som prvorodicka. stena materncie je u prvorodiciek trosku hrubsia.
Prvorodička, 18 tt 😊😊
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@kika541996 19tt