Je únava v tehotenstve dôvod na maródku?

biftus
15. dec 2011

Ahojte milé tehulky,
Mám takúto otazocku a chcela by som vedieť vás názor.
Som v 16tt cca od 10tt som PN dôvodom bola zo začiatku výroza, potom to vsak preslo a nastal problem unava.
Nieje to len taka obycajna unava, byva mi az na odpadnutie a nevydrzim fungovat viac ako2-3 hodinky potom si musim lahnut. Bola som koli tomu aj vnemocnici dali mi par infuzii, bolo lepsie ale zas sa to vracia. Najhorsie na tom je ze moja doktorka mi od pondelku zrusila PN vraj mam ist vyskusat do roboty. Povedala ze tehotenstvo nieje choroba(co pravdaze viem) a ze vsetko mam ok. Mate aj vy takuto strasnu unavu? Je to podla vas dovod na Pn? V praci mam dost psychickeho vypetia neviem ci to zvladnem.dakujem vam🙂

veronikam
15. dec 2011

Treba skusit, ja som tiez bola veeeeeeeeeeelmi unavena na zaciatku, tak som si normalne cez obednu pauzu na 20 minut lahla v zasadacke na gauc, aby som si trosku oddychla. Nerobila som ziadne nadcasy, chodila som presne po 8,5 hodinach domov. Snazila som sa nestresovat sa, nenahanat sa, byt v pohode (tiez nemam najkludnejsiu pracu). Dalo sa to zvladnut, po 3 mesiaci to uz bolo lepsie. 😉

danculka24
15. dec 2011

@biftus ja som na PNke a mormalne spavam do 12-stej, je pravda že chodievam neskoro spat. Pokial musim vstat skoro rano koli niecomu, cely den som unavena a ledva stojim na nohach, takže ta uplne chapem. Toto Ti povedala obvodna lekarka ci gynekologicka ??

biftus
autor
16. dec 2011

Tak som rad a ze niesom sama 🙂
Danculka:to mi povedala moja gynekologicka.

Problem je aj v Tom ze od januara Biden asi nezamestnana ☹ mam na dobu urcitu do konca decembra a kedze som marodila a som tehotna (neperspektivna) asi ma prepustia.

Keby ma nechala Pn mall by som aspen nejake peniazky, platila som si dobrovolne takze aj Pn mam vyzsiu. Neviem ci to povedat doktorke otvorene alebo co?Lebo okrem unavy som ok.

anjelicek26
16. dec 2011

@biftus nie nie je to dovod na pn... v praci mas narok na odpocinok ak ti neni dobre, zamestnavatel ti musi spravit priestor, my sme mali v praci odpocinkovy gauc 😅 Neprepustia ta - ale nepredlzia ti zmluvu. Bohuzial je to pravdepodobne.

Som zvedava, co ti na to povie gynekolog - ale dovod na pn to vravim nie je.

biftus
autor
16. dec 2011

No nepredlzia to je jedno.neviem kde pracujes alebo kde si pracovala 🙂 ale unas nieco ako gauc odpocinok nehrozi. Mam nejaku napln prace a nikoho nezaujima ako ale sprayer ju musim vcas. Takze nejaky gauc nehrozi

biftus
autor
16. dec 2011

Spravit

feb13
16. dec 2011

Ja som tu hroznu unavu mala pri prvom asi do polovice 3. mesiaca. Vydrzala som robit do 11-12-tej a potom som sa uz len pozerala na hodinky kedy mozem ist domov a davala si pozor aby som nezaspala pred pocitacom ked som si konecne sadla k administrative. 🙂 Doma som si hned lahla, pospala tak polhodku-hodku no a vecer som uz pred deviatou opat padala do postele. Trvalo to par tyzdnov, potom to preslo a este v 18-20tt ked som bola na letnej dovolenke tak som nemohla cely den z postele, furt sa mi len spat chcelo. 😒 Tentokrat unavu mam tiez, teraz je to asi lepsie nez bol 2-3. mesiac ale obcas to na mna pride hlavne vecer. Lenze teraz uz mam doma maleho duracelka co sa ma nepyta ci si chcem lahnut alebo nie. 😅 Ani na nevolnosti som nemala cas, lebo ma stale zamestnava. A este stale neprespi noc takze tak. Proste zivot ide dalej a treba to nejak zvladnut, jasne ze tehotenstvo predstavuje zvysene energeticke naroky na organizmus ale pokial nemas ine zdravotne problemy tiez si myslim ze na PN to nie je dovod. A ta unava skutocne pride az v druhej polovici III. trimestra. Ak mas k tomu v zamestnani problemy, syndrom vyhorenia alebo nieco take, to moze k tej unave este pridat samozrejme. Ja som tie problemy v praci zacala brat tak sportovejsie prave v tehotenstve, lebo som vedela ze za chvilku aj tak odchadzam a je mi jedno kto s kym ako potom. Ak tu PN chces kvoli nezamestnanosti, podla mna to povedz otvorene doktorke, ak je taka ze sa s nou da dohodnut tak ti tu PN moze predlzit aby si nemusela chodit na urad prace lebo vsak nove zamestnanie s bruskom uz aj tak nenajdes. A ked ti ju nepredlzi tak tych 9 pracovnych dni co ti zostava do konca decembra uz nejako budes musiet vydrzat.

sisaha
16. dec 2011

@biftus Pn ti moze vystavit aj obvodacka. Ked mojej kolegyni (netehotnej) vystavila PN-ku kvoli psychickemu vypätiu, neviem preco by ju nemohla vystavit tehotnej. Ak ti je na odpadnutie, neviem ci by to riskovala. tlak mas v poriadku?

lucikan
16. dec 2011

@biftus to co opisujes, ze vydrzis fungovat 2-3 hodky a ze si bola aj v nemocke na infuzkach mi nepride ako obycajna unava, aby sme sa tu hrali na super koser zeny, ze tehotenstvo nie je choroba (samozrejme, ze nie je ale rovnako tak nie je unava ako unava). Ja som tiez byvala strasne unavena a prave v tom obdobi som to zacala mat aj otrasne vypate vpraci. Po robote som doma muzovi revavala, ze ten tlak nezvladnem. Mala som super moralny problem s tym povedat mojej doktorke, ze jednoducho je toho na mna moc, lebo budem za simulantku a podobne. Inak na pn som v zivote bola zatial raz. Nakoniec to ale zo mna na poradni nejak vypadlo, ona len kukla a povedala, ze ok, ak je to tak, napise mi odporucanie, aby ma vseobecny lekar vypisal. Nakoniec som ale na pn neostala, respektive bola som pn par dni ale spatne som tu pn-ku bola zrusit, lebo aj tak som makala z domu. Jednoducho taka bola moja situaci vtedy v robote, bola som fakt nezastupitelna (vlastne som este aj zaucala svoju sefku, nastupila ked som ja otehotnela). Nakoniec som mala vtedy dva tyzdne home office. Ked to takto pisem, bolo to fajn, lebo plat mi bezal, ale ja som vtedy bola uz v stave obetovat aj peniaze a mat proste klud.
Este jedna story, to som bola uz asi v 6 mesiaci, boli priserne tepla a mala som stavy na odpadnutie, tak som vybehla k doktorke, ci je vsetko ok. Moja tam nebola, tak ma dali k inej, ktora sa hned ako som jej povedala o co ide vyjadrila "u mna by vsetky tehotne boli v tychto horucavach pn" a pomaly uvazovala o mojej hospitalizacii - to je zas iny extrem ze ano. Chcem tym povedat, ze aj lekari to vidia rozne.
Bud to na nu vybal, alebo skus toho obvodaka, ale je mozne ze bude musiet aj on mat odporucanie od gyndosky.

zuzana76
16. dec 2011

@biftus povedz to doktorke otvorene, aky mas problem, mozno je fajn a necha ta PN, a vsetko treba posudzovat subjektivne podla pacientky a hlavne v tehotenstve, okrem toho teraz moze byt vsetko ok, ale dosledkom tej unavy by mohli byt potom zase ine problemy. Ja som bola na PN od 10 tt, a ak by som nebola, tak ja svoje dieta asi ani nevynosim. Ale ja som mala ine zdrav. problemy , ktore priamo nesuviseli s tehotenstvom, plus predchadzajuce nevydarene tehotenstvo, takze som musela byt v max. pohode aj po psychickej stranke. Nastastie to vsetci moji dr. chapali.

mirka1210
16. dec 2011

Počas prvého tehotenstva som bola doma , nakoľko som bola nezamestnaná - cítila som sa úplne super - žiadna únava, žiadne stresy...Druhé tehotenstvo som sa snažila vydržať v práci, ale....únava strašná a nevoľnosti ani nehovorím - a k tomu 12hod. smeny , teda aj nočné...od začiatku som mala pocit, že mám v podbrušku kamene, nedalo sa mi sedieť, všetko ma tlačilo - požiadala som o prácu na 8hod. smeny a cez deň - nevyhoveli my a tak som išla pred gynekológom s pravdou von - dal ma PN až do konca , než som išla na MD. Medzitým my skončila zmluva na dobu určitú. Prekvapenie🙂))) som tehotná tretí krát, malá má 2roky a 4 mesiace - teda som doma - nevoľnosti mám také, že nemôžem skoro ani jesť, až by som si niekedy od zúfalstva vlasy trhala - tá príšerná chuť v ústach je na zúfanie, únava je primeraná, ale asi by som opäť nezvládla nejakú ťažšiu pracovnú záťaž - aj keď tehotenstvo nie je choroba, lebo ako píšu viaceré, je to všetko veľmi individuálne - ak sa však človek necíti dobre, netreba to prehliadať....odporúčam ísť k obvodnému, žiadna hanba. Simulanstvo je simulanstvo a nebyť OK v tehotenstve je zas o inom - všetko má svoje hranice....kľudne sa môžeš zmieniť o psychickej záťaži, veľkej únave - nie si ani prvá ani posledná. Jednoznačne by som to nepodceňovala..

mb
16. dec 2011

Ja so tiez od toho tyzdna na PN.Som na zaciatku tehu.Minuly rok som mala problemove tehotenstvo,ktore v 6 mesiaci skoncilo ☹ Teraz ma doktor vobec nechcel vypisat,ze nevidi dovod ,len som ho prehovorila,ze si platim DNP.Ale nebol z toho nadseny.A pritom si picham injekcie ohladom krvi.A to budem cele tehu.Myslite ze tie injekcie su dovodom na PN?

amouramour
16. dec 2011

ja som uplne uplne uplne strasne bola unavena tiez, fungovala som tak, ze som prisla domov a casto hned zaspala ale PN som nebola, ale uz sa tesim na matersku🙂aj dnes total unava od obeda, dosla som domov a spala 4 hodiny

fialkaa
16. dec 2011

aj ja som bola v tehu priserne unavena. aj som to hovorila gynekologovi, ale nezaposobilo to nanho 🙂 rieisla som to tak, ze som sa rano vybrala do prace, doobeda som si povybavovala, co bolo treba, vypytala som sa domov, doma som si dala slofika na hodinu a potom som si pekne dokoncila pracu. tiez ma velmi stresove povolanie, ale nastastie sa da robit aj z domu. v tvojom pripade to vsak bude poriadna unava, kedze si bola kvoli tomu aj v nemocnici. dobre ti radi kocka tu vyssie, ze obvodny lekar ta moze vypisat aj z psychickych dovodov. ja som tak raz bola na PN po psychicke traume (nebolo to pocas tehu), vypisala maa obvodna lekarka. podla mn by si jej mala narovinu ppovedat, v akej si situacii s pracou aj s unavou a vypise tta

mirkave
17. dec 2011

toto ja nechapem-to akoze cakaju,ze tehotko dakde odpadne a az potom to budu lekari riesit? 😒 je to na zaplakanie.mne byvalo tak strasidelne zle-ani stat,ani sediet,vsetko ma bolelo,stavy na odpadnutie.......a akoze makat vo fabrike? najskor som bola pn cca mesiac od obvodneho a teraz som od gyndosky.obvodak nemal problem-povedal,ze skusi potiahnut pn co najdlhsie,ak by mi gyndoska nedala pn.trosku som ju musela prehovorit,no nakoniec ok-marodim ako tehula.bolo mi povedane,ze na socialke su neni moc radi,ked im marodia tehotne.uradnici tlacia na lekarov a lekari potom nas idu presviedcat,ze sak to nejako v robote zvladneme.... 🙄
drzim palce,aby si pochodila aspon u obvodaka s tou pn 😉

opicamartyna
17. dec 2011

@biftus mala som podobný problém, ale ja som bola od 3teho do 5 mesiaca PN kvoli nejakej viroze alebo co proste padny dovod a potom som bola zdrava ale strasne unavená, velké brucho, nízky tlak a aj som parkrat odpadla a gyn ma chcela poslat do práce....klampiarina vo fabrike 8 hod na nohách a chodit a nosit plechy.....no pekne tak som povedala že chcem ist na ine vysetrenie este, tak som isla kardiologovi, neurologovi a pod. vsade povedali nech uz odpocivam tak ma nechala aj gyn. No a prečo sa neist dat raz za cas kompletne vysetrit ked si platíš, nie? 😉 😉

danculka24
17. dec 2011

@biftus ako Ti radia baby, skus sa porozpravat s obvodackou, som prekvapena, ked si bola na infuziach a zas sa Ti taka unava vracia ze to lekarka neriesi, ako tu bolo spomenute na co cakat, ze sa nieco zle stane ??

biftus
autor
17. dec 2011

Dakujem vam baby ste strasne zlate, uvidime ako to vsetko s nami dopadne.
Ja sa do roboty aj celkom tesim, uz som chcela ist aj skor, ale ta moja unava nebola Len taka obycajna, v prvych mesiacoch som bola aj unavena aj som chodila do roboty a vydrzala som. Niesom nejaka cintlavka 😀 , ale potomac to prerastlo do Toho, ze mi bolo na odpadnutie a keby si hned nelahnem tak urcite odpadnem. Praveze mam vsetkyvysledky ok. Takze nechapem, preco? Samuel ma to otravuje ked nemozem ani hodinu prejst po meste, niekedy je to lepsie inokedy nemozem ist
Fakt nikam. Rada by som bola v praci do materskej, keby som sa dobre citila a nebolo by to niekedy v praci take psycho. A kedze zistili v praci moj stav, som asi neperspektivna, a z hladiska saki Nima maju pravo mi zmluvu nepredlzit co je podla mna svinstvo. Dnes moze dat zamestnavatel zene az po 3 rokoch dobu neurcitu natahovat tak zenu ci muza. Ale pre zenu je to hrozne v praci sa snazite ako mozete, Potom otehotniete a je po vsetkom ako u mna. Ukoncia zmluvu a nic, ani odstupne ani moznost vratit sa. Po materskej zas zacinat nova. Je to fer? A ked clovek ma moznost mat aspon tu Pn tak dalsie problemy.
Uvidime ako to v praci dopadne, ale nedavam tomu sancu, skusim otvorene povedat gyn. Doktorke a uvidim co spravi ci mi pomoze, ci nie. Dolezite je aby sme Boli zdravi a aby to vsetko dobre dopadlo 🙂
Zelam aj vam dievcata vela, vela zdravicka a stastne a vesele vianoce.

lusildazv
27. mar 2012

Fu baby ja som tiež ako zdochlina unavená každý deň, okolo tej jednej ma začína brať do spania a už len pozerám na hodiny kedy bude 17:00. Dokedy to bude ešte trvať normálne neviem sama so sebou vydržať. je niečo určene proti tejto únave??? 🙄

vandavanda
27. mar 2012

ahojte. ja som toho pocas tehotenstva musela velmi vela stihnut - statnice, kupa domu, stahovanie a do toho troska psycho praca a potom prisla strasna unava v siedmom mesiaci. gynekologicka to oznacila za moj problem, ale obvodacka sa nado mnou "zlutovala" - cakala ma totiz sluzobka do zahranicia lietadlom a uz som mala pocit, ze to absolvovat nechcem a vedela som, ze to by som sefovi nevysvetlila... a mala som i oficialny dovod PN nevyhnutny odpocinok pocas tehotenstva.

adlani
27. mar 2012

@lusildazv to tie hormony...v prvom trimestri je to najhorsie, mna to drzalo asi tak do 12tt, potom to preslo. A potom okolo 27tt zas extremna unava. Doktorka ma vypisala a hned mi brala krv, mala som velmi nizke zelezo. Normalne mi povedala, ze to je dovod na PNku, diagnoza O26 tusim. Takze asi zalezi aj na lekarke...

penelope1
10. apr 2012

Ja som si prešla tiez extremnou unavou!Nebola som schopná stáť viac ako 15 minút na nohach!!! Nedokázala som sa starať ani o domácnosť, uz vôbec nie variť a chodit do prace! Spala by som 24 hodín vkuse a aj tak mi bolo malo!!! Oči som nevladala mat otvorené... Nebavilo má nič, len ležať v posteli.Sem-tam bol deň, že mi bolo zo 3 hodiny lepšie, tak som aj niečo porobila, ale potom som opäť skončila v posteli! Takto na to držalo do 10 týždňa. Teraz je to o niečo lepšie,ale aj tak som dost unavena!Som aj na PN, lebo som mala aj iné problémy...

veva123
20. nov 2012

ahojte baby, to vas vypisala na PN vseobecna lekarka alebo gynekologicka? ja prechadzam momentalne niecim podobnym, som este len v 6 tt , ale v praci to vobec nezvladam, najhorsie je, ze robim s problemovymi detmi, takze tam nemam ani len 5 minut kludu a taham aj nocne a 12 hodin denne... ani len tu hodinovu prestavku, ktoru mam mat vlastne nemam... pretoze co spravim s deckami? nic...

veva123
25. nov 2012

@biftus ahoj veim ze je to stara diskusia, ale ako si dopadla u tej lekarky? dala ti PN? a dala ti ju obvodna alebo gynekologicka? ja neviem ku komu mam ist

bubula_007
25. nov 2012

@veva123 Ja som bola tiež podobne na tom, už od začiatku tehu som sa ledva hýbala, bola som strašne unavená. Na PN ma vypísala gynekologička, nie obvodná. Prajem ti všetko naj, hlavne veľa síl a zdravia. 🙂

gabriella7
25. nov 2012

@veva123 MNA zas vypísala obvodná, tak skus, ale nerobia s vypísaním PN vobec problém.

veva123
25. nov 2012

@gabriella7
@bubula_007
Dakujem a aj vam zelam vsetko dobre, aby vam to dobre dopadlo 🙂

hviezda21
25. nov 2012

Veva 123 chod k tej lekarke s kt. vychadzas lepsie.diagnozu ohladom tehu by ti mala dat gyn. ale pre fyzicke a psych.vycerpanie ta moze vypisat aj obvodna. Tehot. nie je choroba ako pise vela zien ale kazdy ho inak preziva a nie je nic podstatnejsie ako donosit zdrave dieta. mne moje prve teh.pokazila hlupa nadriadena a nesiem si traumu asi uz do konca zivota.druhe si nenecham pokazit nikym a nicim.inak som na PN od min. tt lekarke som vysvetlila moju situaciu a dohodli sme sa. Mimochodom ked som sa pri prvom tehu zrutila psychicky pred zastup.obvodnym lekarom nenechal to tak samozrejme.aj on rychlo pochopil ze zena v 35tt uz potrebuje pokoj a okamzite ma vypisal.vela sil a zdravia obom

veva123
25. nov 2012

@hviezda21 dakujem a prosim ta dokedy ta nechali doma? ja mam taky problem, ze robim s problemovymi detmi, robim 12tky, mam ich na starosti 9 a som tam sama, navyse mam oslabenu imunitu a decka su nonstop chore a ja s nimi, este pred otehotnenim som mala zacat liecbu na imunitu na pol roka, ale hned po troch dnoch uzivania som zistila ze som tehotna. Takze som to musela vysadit a dnes ma chytili priedusky, dusi ma kasel, takze hned zajtra idem s tym k lekarke, aby som nedostala teploty. Inak som typ, ktory chodil do prace aj s teplotami a anginou, ale toto ozaj nezvladam. Som neskutocne unavena, nemam na tie decka nervy. A chcela by som sa s lekarkou dohodnut, ze by ma nechala doma az do konca decembra, cize vyse mesiaca, neviem ale ci to bude mozne...

hviezda21
26. nov 2012

ja sa nebudem dohadovat, ja som sa postazovala ze mam bolesti a nemozem chodit do prace v BA a k nej na poradnu na druhy koniec SR. ja chcem byt na PN az do 34tt. pretoze ak ty lekarovi povies ze ti je zle, si unavena, mas zavrate, stresove zametsnanie, on ti to vsetko musi napisat do karty, ty to podpisujes -teda aspon ja po kazdom vysetreni ze s tym suhlasim a rozumela som tomu. A povedz mi kt. Dr. si vezme na zodpovednost ak by sa ti nieco stalo???ak bude vymyslat chod k inej a hotovo. mas na to pravo. kasli na to ye si podstivka, ja som tiez, ale zdravie a pohoda mojich deti je mi prvorada. a jedine ked budem mat 100%energie pre nich tak to bude to naj co mozem urobit. aj ked mozno ty si myslis ze to nie je na PN, ver mi je. nic ine ako babatko nie je teraz podstatne. tak niektore veci poprifarbuj u lekarky. mimochodm ja aj syn sme od vikendu chori takze tak ci tak by som sla s tymto na PN 😅

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre