Ahojte, chcem sa spytat ci je lekar povinny robit test na stitnu zlazu? V zakone som sa docitala,ze je to odporucane vysetrenie.. Na zaklade coho sa niektorym zenam /ktore nikdy nemali problem so stitnou zlazou/ robi a inym nie? ak vam tento test robili, mate ho vyznaceny v tehotenskej knizke? aku ma skratku?
@vulka a robil ti tie testy gynekolog?alebo si bola u endokrinologa?ja som v 14tom tyzdni a dnes som zistila,ze je tento test vhodne urobit (najdolezitejsie je to prvych 12 tyzdnov)..samozrejme gynekolog mi nic nepovedal..
@paulina506 Doležité je to podľa mňa počas celého tehu. ja som so štítnou mala problémy už prv. na endokrinológii som bola 1x a tam výsledky znǎcné zlé, ale MUDr to moc neriešila a vraj kontrola o 2 mesiace. Tak som tam viec nešla a ten odber mi urobil aj obvoďák a podľa výsledkov som si upravovala dávky. Viem, že to nieje ideálne riešenie, ale tá endokrinologička to fakt neriešila.
@paulina506 vyšetrenie štítnej žľazy by malo byť s krvi, je pravda že niekedy si dávajú na čas s odbermi a neliečená štítna žľaza nie je pre tehu nič moc 😒 Ja po zistení že som tehotná som hneď išla ku endokrinologičke a oni sa o to postarali (v minulosti som sa na šž liečila) ,už tri týždne beriem euthyrox 75 pre plne rozvinutú hypotyreózu ktorá mi vznikla v tehotenstve, inak som ju nemala....a zajtra idem prosím pekne gynekológovi na prvé odbery, čiže nebyť mojej iniciatívy...moje bábo by malo málo hormónov a úplne kľudne by to mohla byť príčina potratu 😖 Endokrinologička sa vyjadrila v tom zmysle že chvala bohu že som prišla včas....
@zabka79 ahoj, ja som tiež objednaná na štítnu a to som sa sama objednala. Ale neviem, či mi zoberú krv. On mi možno bude robiť len screening sonom. Môžem ho normálne požiadať, nech mi radšej zoberie krv? Lebo doktori nemajú radi, ked je pacientka múdrejšia ako on. A zvlášť tento môj. On dokonca má názor, že štítna zlaza nei je problém v tehotenstve, ale že gynekologovia majú radi, ked sú tie hodnoty v strede. a iný endokrinolog tu nie je.
@paulina506, je to velmi dolezite, pretoze keby si mala menej hormonov ako je norma, babatko by mohlo byt mentalne postihnute. Babatko je co sa hormonov stitnej zlazy tyka samostatne az po 12. tyzdni. Funkcia stitnej zlazy (zvysena, znizena) sa zvykne menit hlavne pocas tehotenstva alebo po porode.
@alzbeta7979 máš hrozného doktora, to by som radšej chodila mimo bydliska, ako takýto prístup. Ak ti nevezme krv sám od seba, určite mu to povedz nech si myslí čo chce, ide o teba a tvoje bábo. Štítna žľaza ak nie je v poriadku môže byť príčinou potratu, to sa dočítaš všade...Doktorov treba otravovať lebo oni každého odbijú a niekedy vie pacient viac ako oni sami...Takže to určite skús...
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Asi ti celkom neodpoviem, ale mať hodnoty hormonu štitnej žľazy v poriadku je hodne doležité vzlǎdom na zdravie dieťaťa. Ja som si to kontrolovala počas tehotenstva hádam 8x