Je používanie indukčnej varnej dosky v tehotenstve bezpečné?

14. jún 2024

Ahojte, myslíte si, že je používanie indukčnej varnej dosky v tehotenstve bezpečné? Neviem sa dopátrať k relevantným štúdiám ...

autor
14. jún 2024

Myslela som indukciu 😁

lenocka8894
14. jún 2024

Preco by mala byt nebezpecna? Nechapem...ovela viac skodi ten mobil na ktorom si pisala tento prispevok 😏

autor
14. jún 2024

@lenocka8894 vraj kvôli silnému elektromagnetickému žiareniu, ktoré vzniká...

luliu
14. jún 2024

Tehotenstvo nie je choroba a súhlasím že mobil škodí viac. Indukciu môžeš s kľudom pouzivat

really8
14. jún 2024

Tak ono sa vseobecne odporuca v tehotenstve odist aspon do himalaj, minimalne 500km od civilizacie a v jaskyni jest klicky a lizat kvaple.

amelia89
14. jún 2024

Dneska som naplnila svoju davku internetoveho bizaru a to je len 7:32

autor
14. jún 2024

@amelia89 😁😁

3petka
14. jún 2024

Ty budeš jedna z tých mamičiek čo si vymyli hoc čo len aby nemusela v tehotenstve nič robiť!!! Však?

simona20201309
14. jún 2024

Zbytočne sú tie posmešne komentáre, ale asi str nevedeli, že indukcna doska škodí ešte viac ako mikrovlná rúra. Vseobecne, nie len v tehotenstve sa odporúča vzdialiť od mikrovlnnej rúry ak je zapnutá na min. 2 metre.
Ja som sa o tomto dozvedela len nedávno a ako tehotná som bežne varila na indukcnej a chvalabohu je všetko ok. Ale ak by som to vedela, asi by som sa snažila tráviť co najkratší čas varením. A ak by som to vedela ešte skôr, ostala by som verná plynu.

autor
14. jún 2024

@3petka vôbec nie,dnes už o 4 ráno som si varila obed do práce... Aj som čakala podobné komentáre... Len som už viackrát náhodne na túto tému natrafila, tak som chcela vedieť aj iný pohľad. 😊

guudy
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
domka222
14. jún 2024

V dnešnej dobe toľkých vymožeností a elektroniky by sme fakt museli ísť do tej jaskyne ako písala
@really8, aby sme boli ako tak v bezpečí od všetkého žiarenia, vĺn a podobných vecí.

tiezjedna
14. jún 2024

@really8 presne... niektoré otázky človenka donútia zamyslieť sa nad tým, prečo na získanie reprodukčných schopností nie je treba nejaká skúška...

thirstymonk
14. jún 2024

Jeminečky... ľudia. Veď fakt ste nedokončili základnú deväťročnú školu? :D
Bože moj... Naštuduj si, čo je elektromagneticke žiarenie. Jedna jeho časť je viditeľné svetlo (380-780 nanometrov vlnova dlžka). Všetko, čo má dlhšie vlny, je neionizačné elektromagnetické žiarenie, napr. infračervené (teplo), rádiové vlny, mobily, wifi, router, mikrovlnka, indukčná doska, je to neškodné. Okrem toho indukčná varná doska potrebuje feromagnetický materiál, aby začala hriať, preto ani nehreje každý hrniec (napr. hlinikovy nebude fungovať). To žiarenie je absolutne neškodne, si obklopena EM žiarením každý deň a ani o tom nevieš. Navyše si obklopená aj ionizačným žiarením, ktoré pochádza z vesmíru a dopadá na zem, alebo sa uvoľňuje z jadra zeme (radón). Je toho tak málo, že nemá význam vôbec to riešiť. Zbytočne sa len bojiš niečoho, čomu nerozumieš, tak namiesto toho strachu zober do rúk wikipediu a čítaj, študuj ;)

nevenka
14. jún 2024

@thirstymonk este podotknem, ze napriklad ludia si vypinaju mobily (na noc idem aj ja do letoveho rezimu), ale neuvedomuju si, ze napriklad sused za hlavou za papierovou stenou v panelaku moze mat zapnuty router...a anteny su vsade. Proste zijeme takuto dobu, nezozerie nas drava zver (snad 🤭), nezabije mor a vacsinou ani porod doma (bez lekarskej pomoci, ako volakedy), tak nas zabija toto. S nadsazkou.
Pred 3 rokmi sme dostali mikrovlnku, poradila som si aj bez nej, ale je to neskutocna pomoc na rychle ohratie niektorych jedal. Nie je to certov vynalez...😊

thirstymonk
14. jún 2024

@nevenka Router a mobil ťa zabíja asi toľko, ako radiator čo na teba žiari teplo :D Proste fakt tieto žiarenia s vlnovou dĺžkou väčšou ako svetlo sú absolútne neškodné.

letfenixa
14. jún 2024

@simona20201309 ani mikrovlnne žiarenie neškodí.

mirkam3
14. jún 2024

Rozviniem autorkinu otázku: som tehotná, pošlem k našej indukcii radšej manžela nech mi spraví praženicu. Môže potom on taký žiariaci byt pri mne, alebo ho radšej poslať na víkend prec? 😂🫣

aalt
14. jún 2024

@thirstymonk indukcia neziari v ziadnom spektre, teda ak neratam stratove ziarenie, ale to potom ziari aj elektricka zasuvka.

autor
14. jún 2024

@thirstymonk ja nikde nepíšem,že sa bojím a ani svoj postoj, len som túto tému zachytila už viackrát,tak ma zaujímalo,čo si o tom myslia iný,ale je pravda, že zrovna fyzika nebol môj najobľúbenejší predmet. 😁

autor
14. jún 2024

*Iní

aalt
14. jún 2024

@thirstymonk frekvencie mobilov aj wifi su +/- v oblasti frekvencii mikrovlnky. Ich "neskodnost" je jedine v mensom vykone.

milanemila
14. jún 2024

Silne elektromagneticke ziarenie? 🤦🏼‍♀️ ja neviem ale ty si nechodila v skole na fyziku? Indukcia nevydava ziadne ziarenie, funguje na uplne inom principe.
Niet divu, ze nie su studie na skodlivost “ziarenia” indukcie pre tehotne zeny. Nie su ani studie o tom, ci si ryba zlomi nohu skor na betone alebo na trave.
Rovnako mikrovlnka neziari. Vytvara “vlny” ktore rozkmitaju molekuly vody v jedle a tie sa trenim zohreju. Nase telo je inertne voci beznym mikrovlnkam v domacnosti.

autor
14. jún 2024

@mirkam3 ja nie som tehotná 🤦

thirstymonk
14. jún 2024

Neboj sa, úplná pohoda.

thirstymonk
14. jún 2024

@aalt Ale keby si netaral. Mikrovlnka a mobil sú škodlivé do takej miery, do akej miery je škodlivé teplo.
Inými slovami - keď položíš hlavu na 80°C radiator a nechaš ju tam cez noc... je jasné, že ti to uškodí. A presne takto ti uškodí aj mikrovlnka a všetko ostatné. Ale same o sebe toto žiarenie nie je vôbec škodlivé. Čo sme mu bežne vystavovaní, tak je to úplný chill a nikomu to neškodí. Okrem toho energia akéhokoľvek žiarenia klesá so štvorcom vzdialenosti (čiže "na druhú"). Čiže ak by som ťa vystavil hoc aj gama lúčom z mochoviec na vzdialenosť 2 metrov a seba na vzdialenosť 4 metrov, tak ty budeš schytavať žiarenie 4 krát menšie ako pri zdroji, ale ja 16 krát (4 na druhú) menšie ako pri zdroji a 4 krát menšie ako ty

aalt
14. jún 2024

Indukcia "ziari" v magnetickom poli. Generuje silne magneticke pole (magnet) o vysokej frekvencii (ako keby sa ten silny magnet este strasne rychlo otacal/prepinal). V blizkych kovovych predmetoch vtedy vznikaju virive prudy, ktore ten predmet zahrievaju.
@thirstymonk ano, suhlas. Ja len pisem, aby bolo jasno. Neskodi frekvencia, ale vykon (za cas). Mikrovlnka ma pocas ohrievanie stovky watov, mobil tusim max 2W aj to kratkodobo.
A nie pri zdroji ale vo vzdialenosti 1m. Mne to vysvetlovat nemusis, poznam to aj prakticky napr. z fotografovania bleskom.

evaachesa
14. jún 2024

Samozrejme, je to veľké zlo. Všetkým tehulkam odporúčam varenie pekne vonku pod šírim nebom na čerstvom vzduchu. 😌

dankabetka
14. jún 2024

ahoj, indukciu mam viac ako 13 rokov, mam dve deti 5 a 8 a su uplne ok ( ak neratame, ze su to spekulanti 😅)... varime len na indukcii ...ak teda negrilujeme 😂

fido69
14. jún 2024

Človek a živočíchy žijú na planéte Zem už milióny rokov. Za ten čas sa naučili prirodzenemu EM žiareniu prispôsobiť. Časť žiarenia používajú na svoju orientáciu v priestore, energiu časti žiarenia dokažu rastliny dokonca transformovať a chemicky viazať. Ale to boli milióny rokov...
EM smog je tu posledných 100 rokov, intenzívne len posledných 60 rokov, takže o jeho dlhodobom pôsobení vieme holý prd. Nie je neškodný a dokáže ovplyvňovať naše telo, ktoré rovnako vyžaruje a prijíma EM žiarenie. Sú ľudia, ktorí sú na EM žiarenie citlivejší než ostatní. Veľmi záleží na intenzite žiarenia, pretože intenzívne EM žiarenie nás dokáže zabiť alebo spáliť. Vajíčko sa medzi dvomi mobilmi dá ich žiarením uvariť. Mikrovlnku pustíte len na minútu-dve, ale fakt si myslíte, že dlhodobé používanie napriklad mobilu je pre činnosť nášho mozgu, ktorý je celý riadený elektrickými impulzami, bezpečné? 🤔

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre