Je návšteva zubára v tehotenstve povinná?

angie666
31. júl 2019

Dobrý deň, doktor mi nakázal aby som navštívila zubára v tehotenstve. Je to povinné? Pretože doktorku mám hrozne ďaleko a najbližšie týždne sa k nej neviem vôbec dostať. Taktiež sa chcem spýtať, zubár mi na to dá nejakú pečiatku do tehotenskej knižky?
A nevie niekto prosím vás čo všetko vlastne u zubára musím absolvovať? Ak mám nejaký kaz musí mi ho najprv ošetriť a až tak mo dá pečiatku alebo ako to funguje?
Ďakujem za rady.

petamada
31. júl 2019

povedal ti to asi preto, ze pocas tehotenstva mas narok na 2x prehliadku u zubara, ide o to, ze zuby sa zvyknu viac kazit ako mimo tehotenstva a nie peciatku ziadnu nedava, aspon ten moj mi nedaval.

3petka
31. júl 2019

@angie666 mne to nik nepovedal. Dočítala som sa a zubárka mi veru dávala pečiatku do knižky aj si ju sama vypytala

lenzas
31. júl 2019

@angie666 Mna neposielali do zubara, takze nemyslim si ze je to povinne. Aj ked som vedela, ze mam narok na dve preventivky, ale neabsolvovala som ani jednu, kedze ma napinalo cele tehotenstvo a nemohla som ani zuby cistit a ani otvorit usta na dlhsie. Cakala som pokial sa mi polepsi, ale trvalo to az do porodu, takze ten rok som nemala ziadnu preventivku.

meesha
31. júl 2019

Nic není povinné, za zdraví si každý zodpovídá sám. Neosetrene zuby mohou vést k předčasnému porodu.

soviatko
31. júl 2019

Aj mňa posielal gynekológ na zubnú prehliadku 2x počas tehotenstva. Raz na začiatku, potom v 8. mesiaci. Nie je to povinné, ale len odporúčanie. Zubár mi ošetrenie zapísal do tehotenskej knižky, gynekológ, to kontroloval. Avšak pozor! Ak neabsolvujete každoročnú preventívnu prehliadku u zubára, môžete stratiť nárok na úhrady od zdravotnej poisťovne pri ďalších úkonoch. Čiže je už na každej tehotnej žene, ako sa rozhodne a zariadi.

danulienka78
31. júl 2019

Pri 1.tehotenstve mi dal pečiatku do knižky, že som bola na preventívne, pri 2.tehot.mi nedal pečiatku. Podľa mňa to nie je povinné, ale nárok na to máš, tak to treba využiť. Ja chodím na preventívny pravidelne, tak aj počas tehot. som bola a mňa aj veľmi vtedy boleli zuby, aj mi robil nejaké kazy, ale naplánoval mi to až po 5.-6.mesiaci a tiež mi pomohla dentálna hygiena, mala som boľavé ďasná.

angie666
autor
31. júl 2019

@lenzas to som sa aj ja dočítala že mám nárok...a tiež mám problém s tým napinaním... Hlavne z pasty, tak teraz meviem či ísť alebo nie... Nebide problém ak si to gynekológ vyžiadal ale nepôjdem tam?

angie666
autor
31. júl 2019

A vlastne urobí len preventívnu prehliadku? Nič viac? Lebo to by som možno zvládla, ale iné úkony ako napr. Vŕtanie a pod. to by som už asi nedala psychicky a hlavne fyzicky

alenka551
31. júl 2019

@angie666 o tom nic neviem, skus zavolat k zubarovi :D ale myslim, ze na preventivku mozes ist 🙂

angie666
autor
31. júl 2019

@soviatko robí sa vlastne iba preventívna prehliadka? Nič viac?

soviatko
31. júl 2019

@angie666 Áno hlavne preventívka, aby si vedela v ako stave máš zuby na začiatku tehotenstva, koľko kazov, stav ďasien, krčkov... Niekto prevracia celé tehu, odrazí sa mu to na kazoch a zničených zuboch, iná nemá najmenší problém, ako keby anitehotná nebola. Ak máš normálneho a inteligentného zubára, dokážeš sa s ním bez problémov dohodnúť čo ti bude/nebude robiť. Mne bolo tiež zle, nonstop ma napínalo, preventívka trvala necelé 2 minúty, zubár ma poučil, ako sa v tehotenstve o zuby starať, čo používať a čo nie, odporučil prípravky na boľavé a krvácajúce ďasná a do 10 minút som bola vybavená.

angie666
autor
31. júl 2019

@soviatko ďakujem pekne

soviatko
31. júl 2019

@angie666 Nie je zač, to je najmenej. 😉

kika831
31. júl 2019

@angie666 nic nie je povinne- standardne ak chces, aby ti poistovna prispievala na zakroky u zubara, musis mat 1x rocne preventivku. Ale v tehotenstve mas narok na preventivku 2x. Nikto ta samozrejme nedonuti- je to len na tebe.

janapeterjana
31. júl 2019

@angie666 Davat peciatku do knizky, to sa mi nejako nezda. Ja som bola v prvom trimestri u zubara, ale gynekolog sa na to nikdy nepytal. Robili mi kaz, co som vtedy v pohode zvladala. Akurat mi nechceli robit rentgen, ze to spravime az po porode.

queen_mary
31. júl 2019

Nie je to povinne, ale preco by si nemala ist🙂 z toho, ze otvaras usta, ta snad nenapina 🙂 ja som bola este na dentalnej hygiene, a raz este pojdem pred porodom. Nech mam ciste pekne zuby, kedze potom sa zrejme dlhsie nedostanem 😊

diewcatqoo
31. júl 2019

Jj, mas narok 2x na preventivku.. a su take tehotenske knizky, kde sa davaju aj pečiatky z preventivky od zubara a od vseobecneho lekara. Aspon ja som taku mala.
A stihla som len jednu preventivku u zubara, tu druhu nie a ani u vseobecneho lekara som nestihla, kedze som od 7.m musela lezat.
Nie je to povinne, je to len pre tvoje dobro a preto, ze ako tehotna mas narok na dve preventivky u zubara a jednu u vseobecneho. Ak nepojdes a nebudes mat pečiatku, nic sa nedeje - nikto to nekontroluje.

lenzas
31. júl 2019

@queen_mary Mna napinalo aj od toho, ze som mala otvorene usta. Tiez by som neverila, keby som to nezazila. Ale mna napinalo z hoci coho cele tehotenstvo 😂

terka224
31. júl 2019

@angie666 ja som bola raz. Pečiatku mi dali do knizky. Našla mi jeden kaz, ale povedala som jej, že až po pôrode. Lebo som myslela, že na tom kresle odpadnem. Ledva som tu prehliadku vydržala. Ešte mi chcela aj dentálku robiť, fakt by som to nedala.

lenka2710
31. júl 2019

@angie666 Mne dala pečiatku aj sestricka ale musela som mať absolvovanu prehliadku v tom roku

julka828
31. júl 2019

@angie666 uplna somarina. Tvoj gynekolog ta nema co pisielat k zubarovi a uz vibec nie ti to kontrolovat v tehotenskej knizke. Cize ked chces ist na preventivku chid. Ked nie tak nue. Je to uplne na tebe ako chces. Ale nema to absolutne ziadny suvis s gynekologom poradnami vysetreniami atd... rozdiel je fakt len v tom ze ako tehotna mas narok cize MOZES ist k zubarovi na preventivku 2krat za rok a ako "netehotna" mas nato narok 1krat 😊

rusalka9
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
queen_mary
31. júl 2019

@rusalka9 omg to co ste za ambulanciu? Hned mi bolo jasne, ze to je niekde na vychod od západu 😅 akoze cim moze dentalna vyvolat kontrakcie? 😂 Alebo take pieskovanie 🤭

rusalka9
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenuska0075
31. júl 2019

@angie666 mňa tiež poslal dr. keď som čakala drobca k zubárke. Tá mi spravila prehliadku a zapísala, čo mi našla (kazy, zmeny od poslednej prehliadky,...) dala pečiatku do tehotenskej knižky a dovidenia. Môj dr. to len pozrel a nič ďalej 🙂

meesha
31. júl 2019

@rusalka9 a proto vzp proplaci dentalni hygienu jen v tehotenstvi 😀

slnecnica121
1. aug 2019

Dobré ráno možno to sem nepatrí ale súrne potrebujem poradiť neviem na koho sa obratit! Chcem sa informovať ohľadom zubára v okolí BB Martin Ružomberok či existuje bezplatné ošetrenie zubov keď mám panicky strach zo zubára a veľa vážnych diagnóz neuveriteľné má bolia zuby hlava mi ide puknut no žiaľ bojím sa zubára a momentálne moja fin.situacia by mi ani nedovolila ísť k zubárovi keďže nemám nato absolútne vie mi niekto poradiť? Má niekto skúsenosti? Veľmi pekne ďakujem za rady

julka828
1. aug 2019

@slnecnica121 myslim ze bezplatne neexistuje

seva22
2. aug 2019

Ani mne gyne nekazala ísť k zubárovi a žiadnu pečiatku do tehu knižky nevyžadoval, ale ja som pre pokoj duše išla aj tak,je to predsa moje zdravie a moje zuby...najhoršie čo sa môže stať je že ťa chytí bolesť zubov a vydržať to bez liekov ktoré v trhu nemôžeš.bude zázrak

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre