Mám 36 rokov a zistili pri pri triplteste zvýšené riziko na DS 1:35. Rozhodla som sa isť na odber plodovej vody. Má niekto skúsenosť ?
Absolutne sa nemusis bat, ja som bola pred mesiacom. A je to naozaj len vpich injekciou. Zazila som aj horsie pichanie injekciou, a to do ruky... Takze je to len taky blby pocit, ze mas vnutri babbatko ale mozes byt kludna. Jemu sa urcite nic nestane. Potom oddychovat a je to v pohode. Mne zobrali 4 ampulky ale asi iba do polovicky naplnene. Takze neviem presne kolko to bolo. Ale viem, ze mi povedali, ze babatko si doplni cikanim plodovu vodu, ze sa nemusim bat ze bude na susi. 🙂 takze naozaj klud, rozvaha a bude to fajn.
Švagrina má 38 , odber plodovej odmietla a išla na 3D vyšetrenie do Brna , vraj aj tam vedia diagnostikovať či je problém . Určite to nevie skús sa popýtať .
Švagrina má 38 , odber plodovej odmietla a išla na 3D vyšetrenie do Brna , vraj aj tam vedia diagnostikovať či je problém . Určite to neviem skús sa popýtať .
ano, je na to samostatna téma..... ale strucne odpoviem aj tu:
triple testy su triple z toho dovodu, že sa beru do uvahy pri vypocte rizika tri faktory: vek mamicky, hmotnost mamicky a vysledky z krvi........ Mne na zaklade veku a váhy vyslo riziko 1:2.......co je ale len hypotetické subjektívne posudenie.... tretie hladisko, teda jediné ako tak objektívne su vysledky z krvi, a to som mala na svoj vek a váhu tak famozne, že hned sa riziko vylepsilo na 1:365........na plodovku som samozrejme isla..... a vsetko ok, nebala som sa, lebo NT, teda nuchálka vysla 1 mm, co je skvelé aj nosova kosticka bola ok... tak som bola viac menej kludna....
ja som mala 1:149, odber plodovej vody som odmietla, a lekárka mi dala kontakty na výborných odborníkov do Martina a Bratislavy, oni robia ultrazvuk na ktorom presne zistia možné poškodenie plodu a je to bez rizika.
@dada7701 ja ti radím aby si isla,pre svoj pokoj aby si bola kludna.Ja som odber plodovej vody absolvovala takto pred rokom tiez som mala presne ako ty 36 rokov.Robili mi ten skory typ odberu v 14 tt ,este pred odberom krvi ,vlastne kvôli vekovej indikacii.Ja sama som doktora poprosila aby ma nan poslal.Vobec to neboli ,nemusis sa bat a ked dodrzis kludovy rezim par dni po odbere nic sa nestane.A ti poviem ze pre tvoj klud v duši to stoji za to.Nevravim ze som nemala obavy ten mesiac kym som cakala na vysledky ,aj ked som si nepripustala ze by moje dieta malo byt postihnute ale myslienky mi tam ubiehali co bude ak.....ale ked mi pani primarka oznamila ze cakam zdrave dietatko od stastia som plakala celu cestu domov aj som sa zabudla opytat čo to bude.A dnes mi v postielke spinka zdrava polrocna babulka.
A poviem ti ze od chvile ked som vedela ze mala je v poriadku som si moje tehotenstvo uzivala naplno.Takze drzim ti palce nech uz sa rozhodnes akokolvek. 🙂
Ahojte, mne dnes volal dr., že vyšli zle tripltesty , vraj 1:250 je norm. a ja som mala 1:130 tak ma posiela na amniocentézu, možem si vybrat, bud doplatit 250 Eur a výsledky mi budú jasné už do 3 dní , al. čo prepláca poisťovňa ale výsledky sú až o 3 týždne ... neviem čo mám robiť, najprv. pojdem na americkom námestí je genetika tam mi možno poradia či je treba amniocentéza al. stačí aj presnejší ultrazvuk, ale pre klud duše by bolo istejšie isť na amniocentézu, trochu sa toho bojím, čo píšu 1:100 je riziko potratu ... :(
jaj a vlastne som sa chcela spytať, Vám kedy robili afp testy ? Mne 15+2 tt. ale doki mi to nechce zopakovať, že musím na tú amniocentézu
@kika1981 nemusiš nic, ani jit na amnio, to zaleží jen a jen na tobě. Tripple testy se dělaji v 16 týdnu z krve, je to hooodně nepřesné, vetšinou to maminky hodně vystraší, ale jistota je jistota. Zaleží jestli by sis nechala postižené dítě nebo ne. Jestli ano, tak tam vubec nechoď. Ja jsem byla od začátku proti amnio, mam 35 takže jsem ve věku kdy ti to doktoři doporučí.... ja jsem šla na konzultaci do Bratislavy do železničnej nemocnice, i s manželem, vysledky v 16 tt mi vyšli 1:250, na downa, což není tak strašné a vím že je i riziko možného potratu po zákroku, ale jak mi řekl sám doktor, riziko máš pořád cele těhotenství, a uvědomila jsem si, že bych postižené dítě mít nemohla, nedokazala bych to, vubec ne ze sobeckých duvodu, to je na dlouhou diskuzi, a tak jsem teda šla, vubec to nebolelo, bylo to naprosto profesionalni, na sále to vypadalo jako při transplantaci srdce, bylo tam snad 10 lidi, doktori sestry, delaji celou dobu ultrazvuk, kde je babo, potom dve hodiny lezis a mela bys dodrzet asi tyden dva klidovy rezim. Nic tezkeho nezvedat, byt v pohode a odpocivat.... ja toho ted nelituju, neni se ceho bat a ta jistota stoji za ten klid. Uvidis, sama.
@romanula - ahoj romanula, diky za tvoj názor, utorok mám ist na genetiku, uvidime čo tam povedia, mozna staci aj presnejsi USG, ale ked mi dr.navrhne urcite pojdem, ako pises stoji to za tu istotu, akurát ma znepokojuje to riziko po amniocenteze, ale vačšinou to dopadne dobre, a verim tomu, že u mna bude tiež všetko v najvačsom poriadku, tam je vela riz. . faktorov pri tych tripl testoch, rozhoduje, vek, váha, výška, sú to tabulkové výpočty ... kt. sa opakovane zlyhavajú, lebo u skoro polovičke báb to zle dopadne a konečný výsledok je zdravé a krásne bambulko 🙂 Tak sa k tomu snažím staviať optimisticky, ale som i realistka.
ja uplne vim jak ti ted je, i ja jsem se strasne bala, akorat si myslim ze to ze vsude pisou ze riziko potratu po amnio je vysoke je trosicku pritazene za vlasy, neni to tak vysoke. A urcite mas pravdu ty tripl testy bych zrusila je to akorat aby ty matky vynervovali, ja jsem verila a verim ze moje babo je v pohode, cekam na vysledky, meli by prijit zitra, ale nejsem nijak nervozni, nekousu si tri tydny nehty, jsem v pohode i maly citim to a tak to tak bude. Muzes si nechat i zrychlene do 3 dnu to stoji 230 euro, ja jsem si to nechala normalne do 3 tydnu platila jsem 70 euro. Dulezite je si myslim abys sla nekam kde jsou odbornici kteri to delaji uz dlouhodobe, ja ti drzim pesti a i tvoje babo bude v pohode, jakkoliv se rozhodnes.
Baby mám dobré výsledky z amniocentézy, ja som takáááááááááááááá šťastnáááááááááááááá !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§
..ja som otehotnela ako 30 rocna prvorodicka. tiez mi vysli hranicne vysledky na DS. sla som na amnio... nemala som klud kym som sa nedozvedela ze cakame zdraveho chlapceka. Boli sme aj na podrobnom 3D ultrazvuku v Martine a tam nam povedal este pred amnio ze nic nenasvedcuje ze by mal postihnutie. dokazu vsetko presne pomerat a vyhodnotit. Samotny zakrok nieje bolestivy. ako injekcia. ultrazvukom jeden Dr. pozera polohu babetka na obrazovke a druhy Dr. pichol a odobral plodovu. hned mi aj povedali ze to bude chlapcek 🙂 len to cakanie na vysledky je dlhe. tiez som radsej 3 dni lezala v klude pre istotu. Drzim palceky nech vsetko dobre dopadne.
...a inak myslim ze amnio sa moze urobit len do 18tyzdna. po tomto termine uz sa robi len nejaje ine vysetrenie..zlozitejsie. ak si to aspon pamatam.
@lucinka144 najvhodnejšia doba na amniocentézu je od 16tt do 20tt, neskor robia tiež, ale tam už kvoli niečomu inému, robia aj pred porodom po 30tt tam zisťujú zrelosť plúc, hl. keď hrozí predčasný porod.
ja som podstupila amnio dvakrat po sebe......prvy vysledok nevysiel ☹ ale nakoniec to dopadlo dobre 🙂 a naozaj to nieje bolestive 🙂 nemas sa coho bat 😉
@miska01nr ano, bola som u nej... dobra doktorka, odoslali ma este tam do nemocnice na sono, potom ona zistovala vrodene chyby v rodine a vsetko okolo zdravotneho stavu u mna a manzela.. ( priznam sa, trochu ma vystrasila s niecim, ale o tom oboznami urcite kazdu pacientku), potom ze sa mame rozhodnut ci pojdeme alebo nepojdem na odber, som velmi rozmyslala, no nakoniec ked som si to rozmyslela nebolo miesto v nemocnici v NR tak som musela ist do BA na sukromnu kliniku ISCARE - ale tam som si za to zaplatila + som si musela priplatit, lebo vysledky som chcela do 24hod. vediet... ale bolo to ok, zakrok tiez, nebolelo to, ziadny tlak som necitila ako niektore zvyknu mat, som potom vravela, ze ked mi beru krv to viac zaboli... 🙂 ten zakrok v BA stal vtedy 8000sk...
my sme tiez tak rozhodnuty s manzelom,ze ak to bude nutne,podstupim ten odber,ale nevedela som,ze sa daju vysledky nejako urychlit,je to presne,aj ked sa to zrychli?urcite sa na to spytam aj ja v pondelok a ak sa to bude dat urcite si priplatim aj ja.bolest vydrzim,len nech to dobre dopadne.potom sa urcite ozvem ake som mala ja pocity ... a dakujem zatial M.
@miska01nr neviem ako je to v nemocnici v NR, (tam asi nerobia tak ze za 24h. - bola tam sestra, tiez to chcela, ze sa to neda.. neviem..) mna sa to po zakroku hned opytali.. no len tam bola vyssia cena.. a to je asi o tom, ako maju cas... ked stacia na to 3tyzdne, tak sa s tym nebudu okamzite babrat.. a vysledky su urcite presne...a hned mi povedali co to bude 🙂 drzim palce 🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@dada7701 Ahoj. Ja som mala 1 : 4 !!!!! Nebolo nam vsetko jedno veru. Tiež som bola na amnio. Doktor sa len usmieval, ze to bude taka mala vcielka. Tak som sa ho cez zuby spýtala, kedy mu to robili naposledy? A bol ticho. Mna hlavne prekvapilo, kolko tej vody brali. Len tahali a doktor vravi : 20, 50, 80, 100 , 150 ,200 ml. Som zostala v soku, myslela som, ze im staci tak 50 ml maximalne. Neboj, nie je to bolestive, skor neprijemne. A hlavne potom oddychuj. Mne doktor ponukal aj PN koli odberu , no nevedel, ze ja uz som doma na rizikovom. Ja som bola 31 rocna vystrasena prvorodicka. Ze nasledkom moze byt aj potrat. Tak som lezala doma so zvihnutymi nohami 3 cele dni. Isla som len na WC. Jedlo aj pitie mi nosili do postele. Ale takato prehnanost nie je potrebna. Su maminy, ktore funguju normalne, aj do prace idu. Drzim palce! Neboj, vsetko dobre dopadne!!!!