Ibalgin, herpes a káva v tehotenstve. Poradíte?

lenkadenisa
18. feb 2014

ahojte, mám pár otázok, keďže ide o moje prvé tehotenstvo a všetko je pre mňa nové:

1. môžem piť kávu? pijem len dolce gusto mocha alebo chai tea latte
2. vyhodili sa mi dva herpesy (takže imunita je nízka) a kolegyňa v práci je strašne chorá, sedí vedľa mňa, mám užívať nejaké vitamíny? aké?
3. tehotenské vitamíny: mám femibion, môže byť? ak nie, čo máte vy?
4. môžem ibalgin, no-spu a pod?

ďakujem za odpovede 😀

mimake
18. feb 2014

Ja pisem ako to bolo u mna. Ja som kavu pila, ale robila som si slabsiu a mala som a stale mam nizky tlak takze ja som v tom nevidela problem. Chorych ludi som sa nejako moc nestranila pocas celeho tehu, na konci ma vsak nakazil manzel a sla som rodit so zapalom priedusiek a teda nebolo to nic prijemne ( ta choroba nie porod 😉 ) Ale mala ma imunitu na jednotku, este sme neboli ani raz chore ( klop klop klop ) Vitaminy som nebrala ziadne, ( iba kys. listovu a zelezo- toho som mala malo vzdy) papala som vela ovocia a zeleniny. Ibalgin som si dala pocas tehu 2x aj to len preto lebo sa uz bolest zubov nedala vydrzat, takze s roznymi liekmi opatrne- ja celkovo nerada pcham do seba lieky,

mirus1311
18. feb 2014

ja tiež píšem len za seba, nie všeobecne:
1. ja som kávu prvé štyri mesiace nepila, ale potom mi začala strašne chýbať tá chuť, takže si 1-2 kávy denne dám.
2. na imunitu by som išla hlavne cez ovocie a zeleninu, nie cez umelé vitamíny
3. ja som brala len kyselinu listovú a teraz na konci mi gyn. predpísal železo
4. niekde som čítala, že ibalgin v tehotenstve nie, dá sa to nájsť tu na mk, čo lekári babám dovolili a čo nie. Ja som sa snažila liekom vyhýbať, nebrala som nič, až v 8. mesiaci som musela brať antibiotiká kvôli zápalu, ale to tiež také, ktoré sú samozrejme vhodné pre tehotné.

Prajem krásne a bezproblémové tehotenstvo 🙂

mimi3706
18. feb 2014

no...ja som pila kávu pri prvom aj teraz pri druhom, jeden den som skusila nepit a skoro som odpadla od unavy, podla mna ak ju pijes stale tak kludne pokracuj, ak to nebudes prehanat nemyslim si, ze tym babätku ubližiš...na tie herpesy by som sa radsej opytala lekara - co s tym v tehotesntve, virusy na zaciatku su nebezpecne tak radsej pozor, mozno by som uzivala magne b6 je tam B vitamin myslim ze je dobry na take herpesy a kutiky. vitaminy v 1. tehu som neuzivala ale absolutne ziadne, a vsetko bolo v poriadku, iba ku koncu zelezo, teraz pri druhom uzivam od zaciatku, bojim sa ze mi vypadnu zuby 🙂 mam taku fobiu zo zubov 🙂 a ten ibalgin by si nemala, podla mna ak ta boli nieco ine ako zuby tak to zvladnes aj bez liekov, ja som mavala hrozne migreny, a musela som vydrzat, akekolvek lieky na zaciatku tehu mozu byt nebezpecne...ked uz tak myslim radsej paralen...a mozno ta nospa by tiez pomohla na bolesti, tu predpisuju aj gynekologovia...ja som teraz v 18tt a som chora ako pes, priedusky, hrdlo, a lekar mi nechcel dat atb ze radsej skusit bez...tak som na paralene ale striedmo...bojim sa liekov...tak drzim palce 🙂

nigguska
18. feb 2014

Ahoj,
1. ja som pila bezkofeinovu kavu,tusim ju vyraba nescafe (teda vtedy bola len tato,teraz su uz urcite aj ine) ale dolce gusto je slaba kava,takze nevidim v tom nijaky problem.
2.na herpes si davaj pozor.poriadne umyvat ruky aby si si to nepreniesla na bradavky alebo tam dole....co sa tyka vitaminov,v tehotensky su aj na podporu imunity (ale spytaj sa v lekarni,ci by si mohla aj nieco ine)
3.femibion je fajn,ale mozes ich streiedat aj s inymi,kedze ine mozu mat iny pomer
4.ibalgin by sa pocas tehu nemal,len sem tam paralen tusim mozes....ale naj su pocas tehu homeopatika ale tiez nie vsetky,porad sa v lekarni

ja som mala pocas tehu hrozne migreny a riesila som to bud paralenom alebo homeopatikami....nastastie som nebola nejako chorlava....akurat na zaciatku som mala hned chripku,takze homeopatika a ked som sla rodit tak som mala neuveritelnu nadchu a to som si mohla davat len vincentku....ale prezila som to....pokial by si mala nejaku vaznejsiu chorobu netreba sa liecit sama,ale treba zajst k lekarke s tym,ze si tehotna,nech ti nieco predpise....
prajem krasne tehotenstvo bez chorob a uzasny porod 🙂 nech ste zdravy 🙂🙂🙂🙂🙂🙂

hrjanka
18. feb 2014

Ahoj, po poradí, ako to robím ja:
1. - kávu si dávam, keď mám chuť (nie vždy sa tá chuť dostaví), ale len jednu denne. Mám nízky tlak, takže aj gynekológ mi jednu denne odporučil. To ti neublíži, pokiaľ nevypiješ za deň pol kanvice :P
2. - keď boli/sú okolo mňa chorí ľudia, tak si občas - nie každý deň - dávam echinaceu (mám 1200mg tabletky, najsilnejšie na trhu) a zatiaľ zaberá výborne. Prípadne na imunitu je dobrý čerstvý zázvor, z ktorého si môžeš robiť čaj - len nie veľa, lebo zázvor má aj nejaké nepriaznivé účinky pri vyšších množstvách. Ale celé tehu ho zvyknem piť, niekedy aj liter za deň a sme s drobcom úplne v poriadku.
3. - ja femibion neužívam, je strašne drahý, aj keď môj lekár mi ho chcel nanútiť. Dávam si lacnejšie Ladeevita, ale nie každý deň, lebo vraj (neviem, čo je na tom pravdy) priveľa teh. vitamínov môže spôsobiť, že sa narodí veľké bábo 😝 striedam to s magnéziom a železom, ale ani to neberiem každý deň. Radšej tú zeleninku a ovocie, ako mimake.
4. - v tehotenstve sa môžu na bolesť užívať len lieky založené na paracetamole. V príbalových letákoch sa vždy píše, či sú alebo nie sú vhodné pre tehotné. Ostatne, pri ibalgine je priamo v letáku napísané,že v prvom trimestri nie je vhodný. Radšej neriskuj, ak máš bolesť, čo sa nedá vydržať, daj si paralen. Ak sa to vydržať dá, tak radšej vydrž 😉
pekné tehuľkovanie ti prajem.

luba28
18. feb 2014

ja som kavu do 3 mesiacov nemohla,lebo ma z nej napinalo,a po 3 mesiaci normalneho turka 2x denne...vitaminy som nebrala ziadne az neskor kvoli krcom a nizkemu magneziu Magne B6,..a nospu som tiez brala,ale az ku koncu,...a na herpes by som brala B vitaminy ,....

kazunomiya
18. feb 2014

1. kávu (čaj, čokoládu, iné zdroje kofeínu) môžeš v rozumnom množstve, lepšie menej ako viac, ale aj ja si rada občas dám - v 2. trimestri som si občas dala aj espresso, kde je najvyšší obsah kofeínu, tak neviem, či to je hodné napodobňovania 😀
2. a 3. odporúčam nejaký kompexný multivitamín pre tehotné, ak lekár povie, tak doplniť o to čo treba, napr. magnézium atď. tak som to robila ja. Femibion som nebrala a podrobnejšie nepoznám, treba sa riadiť zložením. K herpesu neviem špecifické rady, tak radšej nič nehovorím....
4. Ibuprofen je v tehotenstve kontraindikovaný, inými slovami nesmie sa. No-spa neviem, tuším ho občas dávajú na tvrdnutie brucha, ale vždy sa to dá pozrieť na stránke adcc.sk kde si vyhľadáš konkrétny liek a pozrieš si buď príbalový leták (PIL) alebo SPC (informácie pre zdravotníkov), v každom prípade akýkoľvek liek by sa v tehotenstve mal brať iba na odporúčanie lekára resp. po konzultácii s ním!!
Ale liekom sa treba vyhýbať vždy, keď sa dajú niečím nahradiť...

bosoriak
18. feb 2014

Vsetko su to otazky na lekara, nie na anonymov na fore 😉

1. Kavu v tehotenstve mozes, 2 salky denne max.
2+3. Vitaminy uzivat v normalnom mnozstve, Femibion je fajn, ale uplne staci obycajna kyselina listova a C-vitamin. V tehotenstve moze byt vseobecne znizena imunita, ale bezne choroby plod neohrozuju.
4. Ibuprofen sa moze, nesmie sa uzivat v poslednom trimestri. Je to aj v pribalovom letaku.

ivuska027
18. feb 2014

1. kavu mozes v normalnom mnozstve
2.-3. ja som brala calibrum pri oboch a bola som spoojna, z femibionu mi bolo zle 😕 , to som cele balenie vyhodila 😒
4. ibalgin nie, nospa nie. Ale podla tohto mas nejake zdravotne problemy? Bravas tieto lieky bezne? Porad sa s gyndosom. Alebo potom paralen(ten mozes v pohode) a na krce buscopan mozes

adkasmolka
18. feb 2014

ahoj, ja som pila cele tehu kavu a aj dolce - nakolko mam doma ten kavovar 🙂 Este aj v den porodu som si dala latte 😝
Herpes - ja som ho mala v 6.mesiaci, nic sa nedeje ani nepanikar, je to normalne. Dodrziavaj prisnejsiu hygienu, hlavne co sa tyka intímnych partii. Ja si herpes potieram tea tree vodickou.
Pri herpesoch sa uziva aj B-komplex, avsak neviem ci ho mozes aj ako tehotna - treba sa spytat Dr.
Vitaminy - ja som uzivala len k.listovu a od 7tt femibion 800 kvôli krvacaniu. Brala som to az do 13tt, potom uz nie. Mozes si dat sumak magnesium.
Ibalgin nesmies uzivat do konca prvého trimestra. Ja som mavala cely I. trimester migreny a myslela som, ze vyskriabem vsetky steny doma od bolesti. Nic, ani paralen som nemohla. Dr. mi zakazal. Potom v 16tt som opat dostala migrenu, tak som mohla uzit ibalgin 200. Potom som uz nastastie nemala ziadnu migrenu.
Pocas tehu som bola 2x chora, ale vsetky lieky som brala na prirodnej baze + homeopatika. Ku koncu tehotenstva asi 2 tyzdne pred pôrodom mi Dr. nasadila aj Bioparox.

ajuscha
18. feb 2014

Ahoj, prvé tehotenstvo je vždy náročné už len preto, že je prvé....myslím si, že sa netreba striktne riadiť tým, čo je dovolené a zakázané...myslím napríklad to, že keď niekto povie, že sa nesmie káva, tak ty ju pi nebudeš...daj si a uvidíš, ako na teba zapôsobí...bábätku tým neublížiš, teda ak to s dávkami nebudeš preháňať...s liekmi pri tehotenstve opatrne...výborná je podľa mňa kyselina listová a možno aj magnézium...ja som v á týždni takmer potratila a dr. mi nasadila na "udržanie plodu" ako to oni nazývajú, práve magnézium...a malý to zvládol má už takmer 9 rokov....teda po tejto skúsenosti by som si magnézium asi sem tam dala...alebo je dobré opýtať sa doktorky, čo sa s čím môže kombinovať...a čo sa týka herpesu, tak naozaj je dôležitá hygiena, myslím tým vlastný uterák, mydlo a pod. lebo ani nevieš ako si to roznesieš po tele...ja sa s týmto vírusom trápim už od 6 rokov, a už sa mi "vylial" aj na bruchu....nepotláčam ho žiadnymi masťami či liekmi, lebo keď sa mi má vyhodiť na pere a ja si ju natriem, tak sa mi vyhodí na líci a pod...tak si ho radšej nechám, nech si "užije" na tej pere...herpes som mala aj po dcérkinom pôrode...musela som dávať bacha na to, aby som ju nebozkávala, aj keď pri takom mimču to ide ťažko...povedala by som k tvojim otázkam asi toľko, že naslúchaj "reči tvojho tela" a sama uvidíš, čo a ako na teba bude pôsobiť...len naozaj s liekmi opatrne...

ichbinich
18. feb 2014

1. môžem piť kávu? pijem len dolce gusto mocha alebo chai tea latte
--> 2-3 kavy mozes, ak ti chutia a nerobia ti zle. Ja by som bez kavy neprezila 😅
2. vyhodili sa mi dva herpesy (takže imunita je nízka) a kolegyňa v práci je strašne chorá, sedí vedľa mňa, mám užívať nejaké vitamíny? aké?
--> no, z toho zimneho ovocia a zeleniny, co tu teraz mame, nemas bohvieco na vyber, ale klasika kysla kapusta a citrusy, ak teda ti nie je z toho zle. Vitaminy z krabicky vid bod 3. 😉
3. tehotenské vitamíny: mám femibion, môže byť? ak nie, čo máte vy?
--> Femibion je extra pre tehotne, takze urcite mozes. Ale nie kombinovat s inymi (nie v ten isty den), aby nemohlo dojst k predavkovaniu. Mozes aj ine vitaminy per tehotne, ktore maju v lekarni. Ale treba dodrzat davkovanie.
4. môžem ibalgin, no-spu a pod?
--> neviem, co je v ibalgine. Mozes ucinnu latku paracetamol. Urcite nie acylpirin, ibuprofen myslim tiez nie. Ale paracetamol mozes.

ivec16
18. feb 2014

ibalgin je ibuprofen a v tehotenstve nemozes... mozes si dat paralen

miku1
18. feb 2014

Ja som kávu pila 2x denne. Vitamíny som brala tie, ktoré mi odporučil gynekolog. Lieky som nebrala žiadna s výnimkou paralenu, keď už bolo najhoršie. Na herpes som si dávala Herpik.

michaela.g
18. feb 2014

@lenkadenisa herpesy ma trapili aj pocas tehotenstva a aj po porode. JE to nebezpecne pre novorodencov.
Velmi mi pomohli naplaste compeed na herpes, je to tam zalepene a nemam strach ze sa mi mala toho dotkne alebo co...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre