Ahojte maminky, buduce maminky,
chcela som vas poprosit o radu - mam poradnu a gynekologicke prehliadky v priemere 6x do mesiaca kvoli zdravotnym problemom avsak stale chodim do prace - tento mesiac mam 7 razitok, 7 vysetreni. Co je teda pre mna uz precerpany limit na lekarske prehliadky a musela by som si bravat dovolenku, co mi ale velmi nesedi, vzhladom na to, ze stale mam nevolnosti a zdrav.komplikacie a teda ju vyuzivam miesto PNky.
Chcem sa teda opytat - ma tehotna zamestnankyna pravo na nejaky nadstandardny limit lekarskych prehliadok a podobne? Tehotenstvo som zamestnavatelovi oznamila pisomne.
Dakujem pekne za odpoved
Vsetky vysetrenia suvisiace s tehotenstvom idu mimo naroku na lekara, nezapocitavaju sa ti do tych 8 dni, je to iny paragraf, ale je to tiez platene. Iba vzdy poznac na potvrdenie, ze islo o prehliadku suvisiacu s tehotenstvom.
Musis najskôr dat zamestnavatelovi pisomne oznamenie o tehotenstve s prefotensou tehotenskou knizkou. Potom mas narok na neobmedzeny pocet lekarskych vysetreni, spojených s tehotenstvom, mimo tych standardnych siedmych P-ciek. Nemusis si nic nadrabat ani brat dovolenku. Ekonomka v mojej praci tiez o tom nevedela, ale ja som jej odporucila, nech si to nastuduje a az potom nech je mudra, lebo velmi krutila nosom nad tym. Mas na to zo zakona narok ako tehotna zamestnankyna. Len tak okrajovo sa opytam, ci by ti nebolo lepsie na PN? Ked tak vela vymeskavas z prace a necitis sa dobre...
@prettyjelly aj ja by som to asi radsej riesila PN ak by mi byvalo stale zle a mala by som zdravotne problemy. Spytaj sa na to doktorky. Moja kamaratka tak bola na PN hned od zaciatku tehotenstva aj ked uz neskor nevonosti nemavala...ale u nej to asi bolo take preventivne lebo predtym uz mala dva potraty. Ale opytat sa na to mozes.
nechápem prečo nie si PN,ak 6ní v mesiaci nie si v práci....+ dovolenka pre nevolnosť...doma by si mala klud....pozeraj aj na kolegov a nadriadeného,tvoju prácu niekto zrejme musí urobiť....ak sa tam chceš po MDvrátiť....
@loginexistuje @tigri @seahorse27 @lusyke ďakujem moc babeny za rady, naša účtovníčka nie je moc zbehlá v personalistike a mzdovom účte, takže ju budem musieť nasmerovať, že aj takáto výnimka existuje a ešte raz moc vďaka za radu, veľmi ste ma potešili 🙂
@janinah chápať ty ani nemusíš, to totiž vôbec nie e gro tejto témy ;). je každého súkromná vec, prečo uprednostňuje dovolenky, home office pred smiešne hradenou pnkou, či už sú to slobodné mamičký, pozície v práci, ktoré nejdú zastúpiť nahirovaním random človeka z profesia.sk alebo akékoľvek iné subjektívne dôvody mamičky alebo jej zamestnávateľa a ubezpečujem ťa, že komfort môjho nadriadeného plus môjho tímu nie je hendikepovaný mojim zdravotným stavom, keďže je to dlhodobá záležitosť a nie odozva len tehotenstva 🙂. Taktiež, netreba mat neobjektívne obavy o moje pracovné miesto po materskej dovolenke ;).
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@prettyjelly ano ak si oznamila zamestnavatelovi tehotenstvo mas narok na neobmedzene navstevy u lekara.
len zvycajne maju osetrene zamestnavatelia ze nemoze byt viacero dni paragrafu po sebe ... niekde akceptuju dva dni po sebe ...