Fajčenie v tehotenstve - neviem s tým skončiť.

ivv8
26. dec 2019

Ahojte, viem ze 90% zien ma odsúdi, ze mi budete nadavat aka som nezodpovedná no i napriek tomu sa musim opytat a dúfať ze sa mi ozvú aj mamičky ktore v tehu fajčili.
Som v 5tom mesiaci, mam 23 rokov, velmi som sa snazila prestat. Vzdy ked som mala chut som sa snazila zajesť to hocičím ci ist radsej spat. Partner ma opustil v den ked som mu oznámila ze som tehotna a od toho dna mi zacali neskutocne depresie. Nespavosť, trasenie sa. Jedine co mi ale pomohlo sa ukludnit boli cigarety.. cim som vo vyssiom štádiu tehotenstva moje vycitky kvoli cigaretám su intenzívnejšie. Uz ma prestal trapit ex, ako sa zachoval, ze som sama, ze to mam tazke. Chodim na kontroly sama, sama som postavila aj malej aj celu izbu no proste robim veci za oboch. Trapi ma pocit viny ale ja si neviem pomoct nedokazem zaspat, nedokazem sa ani najest kym si proste nezapalim. Prosim vas, mali ste niekto nieco podobne? Mam vyhľadať psychiatra? Naozaj sa strasne trapim, obmedzila som to na cca 5/6 cigariet slimiek denne no i tak.. dakujem vam moc a prosim, nadavanie urážanie a obviňovanie mi prosim nepíšte, hovorim si to sama. Dakujem🙏🏽

linda0405
26. dec 2019

@ivv8 ahoj tvoja situácia je ťažká čo tá neospravedlňuje. Ale je pekne ze si to uvedomujes. Osobne poznám zdravotnú sestru ktorá bola tehu a ťahala jednu za druhou a nemala výčitky. Jedna známa tiež ta dala krabičku za deň. Keď som to videla bola som bez slov. Proste nechapacky. Neviem ako ti pomôcť lebo ja som v momente keď som sa dozvedela ze som tehu prestala. Skus si to nejako upratať v hlave. Aby tvoje dieťa nebolo závislé hneď po pôrode. Alebo aby nemalo astmu a iné choroby.

bluka2
26. dec 2019

Skúsila si si pozerať, že čo to s babom robí? Nemala som ten problém, ale keby som mala, zacala by som tým, že si to budem čítať, pozerať videá a hádam keď to máš takto stále naservírované, strach o dieťa bude väčší než chuť na cigaretu. Ale myslím, že hlavný trik je dať sa psychicky do pohody, potom má človek pevnejšiu vôľu. Kľudne s pomocou a možno sama vieš, čo potrebuješ, aby ti bolo dobré. Držím palce

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
00ivi00
26. dec 2019

Ja som tiež fajčila keď som otehotnela, nejaké prvé mesiace možno tri cigarety denne.. Teraz som v 7mom a už si nedám ani jednu.. A to môj priateľ fajčí a stále tu pri mne smrdí cigaretami.. Nie si prvá ani posledná ktorá fajčí v tehotenstve a ani to nemusí znamenať že dieťa bude za to choré.. Ale skús si to v hlave upratať a ukludnit sa, pretože cigarety ťa v podstate nijako neukludnuju, skôr upchávajú cievy a spôsobujú ešte vyšší srdečný tep.. Ja som prestala postupne, sama od seba pretože som si pripadala smrdlavá, nechutná a nevedela som si predstaviť že keď sa mi dieťa narodi tak ho budem chytať s takými ofajčenymi rukami 🙈

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ukulela
26. dec 2019

@ivv8 hľadaj silu prestať. Je x článkov, je dokázané, že dieťa sa počas fajčenia dusî, má málo kyslíka. Neviem, či mu nemôžeš vybudovať aj závislosť, tak ako deti narkomaniek sa rodia s abstinencnymi príznakmi ...nehladaj príklady, keď sa deťom nič nestalo. Nik po rokoch sa nedokáže, že susedkinu astmu spôsobili cigy počas tehotenstva. Ale máš dosť dôkazov, že dieťaťu to škodí. Tak sa snaž prestať.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ukulela
26. dec 2019

@ivv8 a proste nebudeš jediná osamelá matka. Ja chlapa mám, no na prehliadky som chodila sama, je to len klišé. RoZhodla si sa pre dieťa, urob všetko preto, aby bolo zdravé. A časom príde aj vhodný a lepší partner.

diewcatqoo
26. dec 2019

Prepac za tvrde slova, ale ruky by som lamala matkam, ktore v tehotenstve fajcia. Rovnako aj rodicom, co tlacia kocik alebo drzia za ruku male dieta a popri tom tahaju jednu za druhou.
Moj otec fajcil, ked som bola mala a mam astmu. Ja astmu a brat ine respiracne problemy.
Je fajn, ze si uvedomujes problem. Ak mas depresie, hladaj odbornika a ries to s nim. Cigarety v tomto pripade nie su riesenie. Zostala si sama, fajn, moze sa stat kazdemu a rozumiem, ze ta to trapi. Ale co myslis, ked sa ti kvoli tvojmu sebectvu narodi chore dieta, ako to sama budes zvladat?

tinkatinus
26. dec 2019

@ivv8 to dieťa za nič nemôže, mysli naň a prestaň, proste zahod cigarety a už si ani jednu nezapal. Môj manžel fajčil 15 rokov krabičku denne. Fajčil vonku, občas na balkóne. Ročný syn mal 5x zápal priedusiek od marca. Aj keď manžel nikdy pri nom nefajčil, smrdel a predsa aj oblečenie a tak. Pred 5 mesiacmi prestal kvôli synovi fajcit. Zo dňa na deň. Vyhodil krabičku a už si nikdy nezapalil. Svokra fajčila od 13 rokov, teraz ma 57r a v januári prestala fajcit. Fajčila krabicku denne. Proste je to v hlave. Inak môj manžel keď fajčil bol oveľa nervoznejsi ako keď prestal. Neviem prečo. Zvládneš to aj ty. Budeš sa cítiť lepšie. Okrem zdravia to ide ešte aj do peňazí. Si mladá, to dáš!!!

ivv8
autor
26. dec 2019

Baby, rozumiem ze moje problemy ma neospravedlňuju. Vsetky priložené články som si naštudovala este predtym nez som sem napisala. Ja pisem ze mam neuveritelne vycitky svedomia- depresie ktore sa neprejavujú len na psychickom zdraví ale hlavne- nemozem spavat, nechuti mi jest, trasem sa, neustale placem. Toto su fyzické príznaky a co je najhorsie nie su abstinenčné pretoze stale tych 5/6 cigariet denne vyfajcim. Preto sa pytam ci ma niekto skúsenosť s tym, ci nepomohlo vyhľadať psychiatra/psychológa.. neviem si uz rady

ukulela
26. dec 2019

@ivv8 ku psychológovi v pohode chod. Alebo aj kunpsychiatrovi. Možno postačí zvýšiť prísun vitamínov. Drž sa.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sense
26. dec 2019

Sice som nefajciar.... ale.... raz som niekde citala ze niekedy moze byt horsie ked zena fajci a zrazu s tym sekne v tehu ze to moze byt omnoho vacsi sok ... ale neviem co je na tom pravdy...

Ak si nevies rady skus psychologa....

Ak chces prestat mozes skus postupne ked vyfajcis 6 tak zniz na 5, napr po tyzdni zas o jednu menej atd aby si telo odvykalo postupne...
Fajcenie neprospieva ani tebe ani dietatu... chlap kt ta opustil tehotnu ,nestoji za to avy si sa pre neho trapila... a mozno to nebude lahke ale urcite to zvladnes...

A ak mas depresie a vsetko toco opisujes tak odborna pomoc je namieste...

ivv8
autor
26. dec 2019

@ptmt1011 ja mam pocit ze ano ale ako pisem som slobodna budúca matka ja naozaj nemam na 50€/sedenie ked mi to nepomoze. Hladam niekoho kto to zažil co mi poradí, nie niekoho kto ma odsúdi. Ak by sa tu nasla zena co to prezila a povie mi ze jej sedenia pomohli, ze to v niecom zabralo urcite by som pomoc vyhľadala.

ukulela
26. dec 2019

@ptmt1011 ak má depresiu, má vážny problém. Neliečená depresia je zabijak. Takže áno, ak má depresiu, potrebuje lekára. Vteda skrátka telo/hlava nepracuje ok a človek si nepomôže. Potrebuje lieky.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ukulela
26. dec 2019

@ivv8 pýtaj si výmenný lístok alebo odporučenie a objednaj sa ku zmluvnemu lekárovi, nie ako samoplatca. A teda možno rovno psychiater, nie psychológ. Porad sa s gyndosom. Netreba sa hanbiť. Depresia je choroba ako každá iná, treba ju liečiť.

kittykat22
26. dec 2019

@ivv8 prestat fajcit mozes pomocou naplasti alebo liekov - ale to vsetko sa berie mimo tehotenstva. Teraz ako si tehotna tak sa snaz co najviac obmedzit cigarety a po narodeni dietata sa snaz prestat.

ivv8
autor
26. dec 2019

@ptmt1011 ja som hladala pomoc, podporu, radu. Keby som chcela aby ma niekto obviňoval zavriem sa do izby sama so sebou a zacnem robit to, co robim cele dni. Nebudem sa tu obhajovať, viem ze konám neespravne. Ale este raz, to co mi pises ty, citat nepotrebujem.

ivv8
autor
26. dec 2019

Dakujem vam baby, ja buddm dúfať ze sa mi este niekto s podobnou skúsenosťou ozve. Tesi ma ze sa tu nájdu aj zeny, co nemaju potrebu len odsúdit aj ked s tym co robim niesu stotožnene. Naozaj sa snazim a snazit sa aj budem🙏🏽 Dakujem

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vinejka6
26. dec 2019

NIKDY, ale naozaj NIKDY nepochopím ženy, ktoré v tehotenstve fajčia. (začiatky, keď žena nevie, že je tehotná nerátam). Fajčila som dlho a dosť veľa, keď som zistila, že som tehotná, prestala som. Zo dňa na deň. Moje telo nezažilo žiaden šok, že prišlo o dávky nikotínu, môjmu dieťatku tu neublížilo, práve naopak, pomohklo mu to, aby malo dosť kyslíka a hlavne čistého kyslíka, aby nedýchalo a nebolo obklopené tým dymom😱 nefajčím doteraz, malá má 8mes. A ja doteraz nefajčím a nechýba mi to. Nech si každá žena robí ako chce, je mi to jedno, tie ženy sú mi ukradnuté, je mi však ľúto tých bábätiek, čo sú ešte v brušku. Že sa narodia takej mame, ktorá ich celé tehotenstvo ohrozovala na zdraví, ktorá sa pre ne nevedela vzdať závislosti akej sú cigarety. Vieš moja milá, materstvo je o obete. A začína už v tehotenstve. A presne keď vidím také ženy, budúce mamičky, ktoré vedia, že škodia svojmu bábätku no aj tak to robia vtedy si poviem, že bodaj by to dieťatko mala žena, ktorá ho mat nemôže, alebo sa jej nedarí ho donosit, pretože taka žena to dieťatko tak veľmi chce, že by mu vedome určite neškodila. Takže asi toľko k tomu

ukulela
26. dec 2019

@ivv8 Ser na diskusiu, nespoliehaj sa na iné skúsenosti. Choď po radu, prípadne aj lieky, ku psychiatrovi. To nie je hanba. V prípade depresie je to nutnosť.

miskaamiska
26. dec 2019

@ivv8 ahoj nechcem byť k tebe hnusná si v nezavidenia hodnej situácii. Máš to ťažké a žiadna sa nechce ocitnúť v takej situácii, nechal ťa ten debil rozhodla si sa nechať si dieťa tak sa za meraj na malé to ti bude robiť život šťastným. Ale.... Mala by si vyhľadať odborníka to by mohla byt depresia. Určite to pomôže viac nejaký psychológ / psychiater ako cigarety. Písala si, ze 50€za sedenie je pre teba veľa a na cigarety ti nie je ľuto dávať peniaze? A to nehovorím aké dôsledky to môže mať na dieťa a tiež mu neprospieva tvoj psychicky stav. Ja som tiež tehotná síce som nikdy nefajcila, ale pre toto nemám pochopenie!!! Švagriná tiež fajčila pri oboch deťoch a výsledok astmas, druha svagrina sa cigariet vzdala po otehotneni. Ocová sestra tiež fajčila a dievča sa narodilo s hrcou na krku a do roka musela obsolvovat niekoľko operácii.
Musíš si vyriešiť svoj psychicky stav inak ako cigaretami... Cigarety alebo zdravie dieťaťa? Čo je dôležitejšie? Držím palce 🍀

katka164
26. dec 2019

@ivv8 nechápem,prečo ťa tu zopár mamičiek linčuje🤔je dobré,že si uvedomuješ svoju slabosť.Ja som prestala keď som sa dozvedela,že som tehotná,fajčila som goldenky 100'-vky😲niekedy aj viac ako pol balíku...3,5 roka nefajčím,ale myslím si,že všetko závisí od tvojej pevnej vôle a všetko máš v hlave.Tiež som si myslela,že to nedokážem a zo dňa na deň som skončila bez nervozity...Poznám lekárov,ktorý by ti povedali že nervozita,stres...škodia bábätku viac ako tých 5-6 cigariet...samozrejme že to neschvaľujem ani ťa v tom nechcem podporovať,ale radšej si zapáliť ako chľastať alebo brať tvrdé drogy.Telo fajčiara sa úplne vyčistí až cca po 5-rokoch,takže keby si aj hneď teraz prestala nebudeš čistá a v tele ti bordel zostáva...Mám kopu kamošiek ktoré doslova žrali cigarety v tehotenstve a detičky sú zdravé...podľa mňa odbornú pomoc nepotrebuješ,sama si musíš v hlave upratať.Na druhej strane ťa chápem,že si na všetko sama,nemáš oporu a je toho na teba veľa...Možno keď zbadáš zdravé krásne dieťatko,tak si poďakuješ že si bola statočná a cigarety viac nepotrebuješ😉Držím ti päste aby si všetko zvládla a mala zdravé dieťatko😉

marika3110
26. dec 2019

@ivv8 odkial ste respektive kde byvate momentalne? Mam vybornu psychiatricku ktora ma lieci na poporodnu depresiu( zial geneticku z tatkovej strany) kludne mi napiste spravu pretoze toto je situacia ktoru treba riesit aj do buducna...

evinku
26. dec 2019

@ivv8 ahoj... Tiez som fajčila pri prvom tehotenstve a až doposledku... A dieta mam zdravé ma už 18 rokov a žiadne choroby ako bežné nemalo a nemá... Telo ti samé signalizuje co ti vadí a co nie... Je super ze si to uvedomujes, len nie vždy sa ti aj dá urobiť tak, ako by si chcela... Dieťa rastie, priberá, je všetko ako ma byt... Hlavne kľud...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre