Euthyrox a zvýšená dávka v tehotenstve

martinka0944
21. jan 2020

Ahojte, liečim sa na zníženú funkciu ŠŽ a mam zvýšenú dávku euthyroxu kvôli tehotenstvu. Najprv z 25 mg na 37,5 mg a teraz som na 50 mg. Momentalne mam TSH 3,1 ale vraj v tehotenstve je to prísnejšie a mala by som sa dostať aspoň pod 2,0. Som v 4 mesiaci. Zaujíma ma ako ste znášali navýšenie dávky? Lebo ja to cítim dosť intenzívne, hlavne nespavosťou, búši mi srdce a som veľmi rýchlo zadychana. Dúfam že sa to ustáli.

vulka
21. jan 2020

A príbalový leták si si prečítala. Ak sa zvýši dávka veľmi rýchlo, talk tieto veľjašie účinky sú bežné. Ale pre zdravý vývoj dieťaťa je skutočne hodnota 3 zlá.

gerfinka
21. jan 2020

@martinka0944 ja bežné euthyrox neberiem. Iba v tehotenstve, aj pri prvej dcérke aj teraz. Začínala som na 25 mg a prešla na striedačku 50 a 75 mg. Žiadne vedľajšie príznaky nepociťujem. Určite o tom povedz Dr. pri kontrole.

martinka0944
autor
21. jan 2020

@vulka áno čítala som letáčik presne tie vedľajšie účinky tam sú ale mám aj známe čo berú kadejaké davky a niekto nič nepociťuje. Tak asi je to individuálne. Dr som vravela no nič mi s tým nespraví keďže ako vravis že hodnota 3,1 neni dobrá, tak tie lieky musím brať, a že vraj sa to ustáli. Tak som zvedavá.

giuli
21. jan 2020

Ahojte....,chcem sa spytat ,za aku dobu ste dosiahli liekmi odporucanu hodnotu TSH...mne zistili pri horm.profile vyssiu hodnotu,ktora nebola vhodna pri IUI ns ktorý sme sa pripravovali...moja hodnota je momentalne 5,940....na endokr.som objednana,no termin mi dali az 2.3....a v druhej amb.az na 16.6...dakujem

martinka0944
autor
21. jan 2020

@giuli tak skus počkať do toho marca na vyšetrenie, a nastavia ti určite vhodnú liečbu a potom sa ti TSH upraví.

giuli
21. jan 2020

@martinka0944 ano,urcite pojde na endokr.na ten skorsi datum...a pevne dufam,ze sa mi to upravi...chcela som vediet,ci to je beh na dlhe trate...dakujem ti za odpoved

martinka0944
autor
21. jan 2020

@giuli asi záleží aj na tom, ako vysoká hladdina je a na akú hladinu sa potrebuješ dostať. Ja som na zaciatku liečby mala nejak TSH 14,0 čo bolo dosť nad normu (norma do 4 nejak tak) tak to trvalo dlhšie viac ako pol rok, ale u teba by to malo byť určite oveľa skôr 😉

giuli
21. jan 2020

@martinka0944 pripravovali sme sa na Iui a tam odporucuju hodnotu 2 max 2,5...tak som zvedava,snad mas pravdu ...dakujem

gabu_lienka
21. jan 2020

@giuli mne sa TSH znizilo po dvoch tyzdnoch uzivania 25mg euthyroxu.

giuli
21. jan 2020

@gabu_lienka super u teba,takze aj skor ti robili opat krvne testy na zistenie...,aku si mala hodnotu..

darkwood
22. jan 2020

Mne tiež veľmi búšilo srdce, ale asi po 2 týždňoch to prešlo a teraz je všetko ok konečne.

nika226
22. jan 2020

@martinka0944
Ja som bežne užívala euthyrox 25 mg a v štvrtom mesiaci mi zvýšil dávku na 50 mg a v pohode ani neviem že mám zvýšenú dávku žiaden rozdiel

gabu_lienka
22. jan 2020

@giuli ja som mala hodnotu 3, chodievam na endokrinologiu pravidelne na kontroly, pre tehotentstvom som bola bez liekov s tym ze ked najdem dve ciarky na teste mam hned prist na odber (ratalo sa ze tehotenstvom hodnota vyskoci a budu potrebne lieky). Cize po dvoch tyzdnoch liecby kedy robia tento odber na gynde som uz mala vysledky ok.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre