Dobry den zienky, mam otazku.Uzivam Euthyrox 75 kvoli stitnej zlaze od kedy sa potvrdilo tehotenstvo. Otazka je, ci si mam kupit aj tie vitaminy pre zeny v tehotenstve lebo kazda jedna znacka uz obsahuje jod.Tym ze mi byva dost nevolno, nechuti mi skoro vobec jest ak aj nieco zjem je mi tazko tak som chcela tie vitaminy kvoli babatku kedze toho moc do seba nedostanem.
urcite sa obratim aj na lekara, buduci mesiac mam kontrolu u endokrinologa, len ma zaujimaju vase skusenosti.Kombinovat alebo nie, ak nie tak co by som mohla aspon ako doplnok stravy?Dakujem
ja beriem Euthyrox 80 v tehotenstve v kombinacii s Euthyrox 100 a ked som sa gynekologa opytala ze ci mozem brat Femibion s bsahom jodu tak bol prekvapeny, chytil do ruky krabicku femibionu precital a povedal ze to by bola kontraindikacia, ze si mam kupit radsej iba cistu kyselinu listovu. takze pocas tehotenstva som okrem toho nic ine nebrala ziadne vitaminy. Kyselina listova je dolezita v prvom trimestri ked sa vyvyjaju vsetky vnutorne organy potom uz netreba ani to brat.
@vankusik29 vidíš a mne to práveže odporúčali. Myslím Femibion. V ňom je už kyselina listová naštiepaná a vstrebe sa do organizmu celé množstvo. Takto mi to vysvetlila dr. v lekárni keď som sa pýtala.
popri euthyroxe by sa nemal jod. brala som tiez 75 a len cistu kyselinu listovu. ked som otehotela druhy raz, mala som az 137,5 a dr zas prizvukovala, ze len cistu kyselinu. ta je dolezita. ma sa uzivat uz aj pred planovanym otehotnenim. ked ju budes brat aj pocas celeho tehu, nic sa nestane. co nepotrebujes, vylucis
Dakujem zienky, pojdem si kupit tu kyselinu listovu a budem brat to 😊 uvidim co mi potom povie este lekar nechcem nic podcenit 😊
Ahoj, ja tiež počas celého tehotenstva beriem euthyrox 88/100 a len čistú kys. listovú. Posledné dva mesiace beriem ešte železo, pretože som mala slabší krvný obraz, tak mi ho gynekológ predpísal 🙂
Mne kazala vitaminy bez jodu- este prizvukovala. Zohnala som jedine promimi. Femibio bol kedysi aj verzia bez jodu, ale tie som nezohnala ani z internetu.
@ervenka to s tym zelezom som nevedela, beriem tabletky naraz, ale nastastie som mala vysledky ok. Presuniem vitaminy na vecer;) diky
@ipetka
Tiež som mala 75, lekár mi dávku v tehotenstve ani nezvýšil, lebo nebolo treba. Kúpila som si len kys. listovú a to len tú nižšiu dávku a len od cca 2 mesiaca (prvé týždne tehotenstva som ako prepásla 🙂 ). Pred otehotnením som skúšala Mamavit ale rýchlo som priberala ako nikdy predtým (držalo mi to vodu v tele), tak som s tým prestala. A po otehotnení mi nič nechýbalo, ku koncu tehotenstva som mala len hraničné železo.
Ahoj..ja som mala pred tehu euthyrox 50..hned ako zostanem tehotna som sa mala hlasit..tak som hned od gynekologa utekala na endo..tam hned vzali krv..za tyzden som mala prist..vysledky boli dobre,ale doktorka sa pytala,ci beriem nejake vitaminy ore tehotne,ja ze nie a tak mi napisala este k euthyroxu jod..ako poistka pre stupajucu potrebu jodu v tehotenstve,hlavne pre plod..ten jod som brala az DO KONCA KOJENIA..neviem kolko ho je v tych vitaminoch..ale mne doktorka zvysovala davku jodu uz na zaciatku..inak mne tiez byvalo zle,ani tu tabletku som nalac n o nemohla..hned sla von..tka som sa pytala a ze teda mozem aj po jedle to jest..a to uz bolo fajn..takze konzultuj vsetko s endokrynologickou,gynekologovia nemaju myslim taky prehlad..
@natalushka lenze vo vseobecnosti sa vobec neodporuca brat extra jod. Lebo v tabletkach je uz jod. dufam,ze ti dr. aspon skotrolovala aka bola tvoja hladina jodu.
Kontrolovala..dokonca kazde dva tyzdne😊a kedze stitna produkuje malo hormonov a substituuju sa tbl,ked su uz dvaja ludia na jednu davku,je to malo..mne aj tak okolo 20.tt este musela zvysit davku euthyroxu(myslim,ze to bolo mozno ajaj koli tomu,ze som ho nejedla prave nalacno,ale az po najedeni,tal sa vstrebalo menej)..a myslim,ze aj okolo 20tt plod najviac odobera jod matke,bo sa tusim tvori prave jeho SZ..kazdopadne ma kontrolovali stale,az do ukoncenia kojenia..a vysledky boli vzdy dobre..aj potom po ukonceni kojenia a vysadeni jodu..kazdopadne som tym chcela buducej mamicke povedat hlavne,z ech to riesi ne endokrinologii ne na gynde..urcite bude vsetko v poriadku..
@natalushka este jedna mala pripomienka- TSH Thyreotropní hormon alebo anglicky Thyroid-stimulating hormone preto TSH nie je produkovany v stitnej zlaze.
Tyreotropín (tyreotropný hormón, TSH) je hormón produkovaný v casti adenohypofýzy tzv. tyreotropnými bunkami.
Vyvoláva rast a delenie buniek štítnej žľazy, zvyšuje ich metabolizmus a stimuluje tvorbu a sekréciu hormónov štítnej žľazy (thyroxine T4 a triiodothyronine T3). TSH Pôsobí na všetky fázy metabolizmu jódu v štítnej žľaze.
Plod ma vlastnu SZ od cca 14tt.
Inak, nechcem sa hadat ani nic podpichovat. LEn sa mi zda, ze mate na Slovensku velmi malo informacii a vela nepresnosti.
To nepopieram..ja mam lekara v CR..informacii mame dost..som zdravotnik..nikdy tu neviem s kym komunikujem,takze neviem,ci sa vyjadrovat zlozito,medicinsky alebo jednoducho,polopatisticky,aby aj laik pochopil..myslim,ze moja endokrynologicka je dost erudovana a, za tie roky snad vie,co robi..ja som sa citila velmi dobre s touto davkou(ked mi klesnu hormony,vzdy to citim),moje dieta sa vyvijalo normalne a dnes je z neho krasny,zdravy a inteligentny chlapec..takze podla mna je vsetko ok..a o to hlavne ide😉
@ipetka ahoj..ja mam euthyrox tiez a pocas tehotenstva som mala dokonca 112..vitaminy som jedavala pri prvych dvoch detoch pravidelne a pri poslednom som ich jedla asi 1xdo tyzdna na zaciatku potom uz nie.. a vsetko je ok..niesu podla mna take nevyhnutne..dolezitejsie a lepsie je prijimat rozmanitu stravu...
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@ipetka ja som brala tak isto ako ty 75 mg. Pri oboch deťoch sim si kupovala Femibion najskôr 1 a potom Femibion 2.