Dobry den. Som na materskej dovolenke druhy rok a cakame druhe babatko. Vie mi niekto poradit ako mam postupovat? Ci mam druhe tehotenstvo nahlasit zamestnavatelovi a ci po narodeni druheho dietatka budem znova dostavat matersku, alebo dalej len rodicovsky prispevok ? Dakujem
@janka11515 nárok na materskú mas, ak v case nastupu na tuto druhu materskú dovolenku tvoj pracovný pomer stale trvá (ak si na dobu neurčitú, alebo ak ti este neskončila zmluva na dobu určitú)
34michaela , huahua - Dakujem Vam za informacie. A materska je kolko? 6 mesiacov? alebo 8?
Materská je 36 týždňov. Ja som v rovnakej situácii no ja som oficiálne emailom nahlásila tehotenstvo a budúci nástup na materskú dovolenku. Zároveň som sa dohodla na čerpaní svojej starej dovolenky medzi rodicovskou a materskou dovolenkou. Takáto finančná injekcia pomoze po tých mesiacoch na rodičovskej dovolenke 🙂 a zároveň som si zistila ako sa bude počítať budúca materská. Materská sa vypočíta z predpokladu koľko by som zarobila ak by som bola v práci v minulom roku, tzn v roku 2016.
@janka11515 34 tyzdnov
@petjka ze dovolenku ste cerpali tak, ze ste ukoncili rodicovsky, boli ste na dovolenke a potom vam zacala materska? spravne to chapem?
@janka11515 áno tak, ešte len tak budem cerpat, termín mám v novembri. Ukončím rodičovskú a 1.9. nastúpim na čerpanie mojej dovolenky zo zamestnania a 4.10 na materskú. Cize dostanem mzdu akoby som bola v práci za celý mesiac plus par dni
@petjka dakujem za radu. pozistujem si kolko mam dovolenky a uvidime co mi povedia.
Rodičovský príspevok netreba rušiť kôli nástupu do práce na vyčerpanie dovolenky, ten vám patrí do veku 3 rokov dieťaťa alebo do nástupu na materskú dovolenku. Treba sa ale ohlásiť na sociálnej poisťovni z dôchodkového poistenia ako poistenec štátu deň pred nástupom do zamestnania.
@janka11515 Ja som si dovolenku čerpala až po návrate z práce z druhej materskej. Nie medzi prvou a druhou materskou. Neviem, či si čerpaním dovolenky medzi materskými nepokafreš výšku druhej materskej...
@34michaela Dobry den. Bavili sme sa o tej materskej. Teraz som bola posledny krat u svojho gynekologa pred porodom a ziadny papier ohladom materskej mi nedal. Tak ako mam teraz postupovat ? Neviete mi poradit ?
@janka11515 treba ist ku gynekologovi naspäť a vypytat si ho
@janka11515 Ano Ved len gynekolog vas moze vypisat na matersku,tak treba ist a pytat si ho,on vam vypise od kedy nastupujete a odneste do prace
Ja si cerpam dovolenku vzdy az po matetskej je to ako keby zena bola v praci takze po materskej vycerpam dovolenku ale aj rodicak vybavujem.
@34michaela dakujem, tak pojdem naspat za nim. Dufam ze ma s niecim neodbije 🙂
@gumkacka1 Dakujem za radu 🙂
@34michaela A mozem ten papier od lekara odniest aj tak neskor ? Lebo na matersku sa chodi 4 tyz. pred terminom a ten datum uz pesiel.
@janka11515 Na MD sa nastupuje 6-8tyzdnov pred pôrodom. A prepac za uprimnost, ale ro co mas za de.ila gynekológa?!
*to
@evittam Teraz mi povedal ze to som si sama mala pytat, ale to som nevedela a teraz mi uz bolo divne ze uz som tam bola posledny krat a on mi nic nedal tak preto sa pytam ze ked pojdem pomdelok za nim, cu to uz nebude neskoro to vybavovat
@janka11515 Este raz sa ta spytam-co to mas za de.ila gynekológa?! Tak ako si sa mala tiež zaujímat aj ty o nástup na MD tak ti on mal dat 6-8tyzdnov pred terminom porodu doklad o nástupe na MD.
Ja som bola napr.na poradni nejak okolo 20.oktobra, nastup na MD 3.11. a ďalšia poradna az niekde okolo 20.11., tak mi dal žiadosť uz toho 20.10.
@janka11515 No dostanes neskor peniaze kvoli jasnemu a starému "neznalosť neospravedlňuje"....😉
@janka11515 Dobrý den,no napr ja ked som bola na poslednej poradni a sestricka mi vypisala papier na materske tak mi povedala,ze to treba ist odniest do 7dni do prace.
@34michaela No ano, aby mzdárka zmenila tvoj "status" na SP,ze si na MD od daného dátumu.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
AJ moj pripad,tiez som druhy rok na materskej-teda uz poberam rodicovsky a som tehotna.Od maja som uz znova na materskej,kazdu chvilu porodim.Tehotenstvo nemusite nikde nahlasovat,uz len ked vam vypise gynekolog matersku-papier odnesiete do prace ak ste zamestnana a to je vsetko..A ked vam pride domou papier o rozhodnute,ze mate matersku schvalenu tak uz len na Urad ho odniest aby vam pozastavili rodicak lebo znovu budete poberat matersku