Druhé tehotenstvo po vvch plodu

lulu319
25. dec 2012

ahojte zienky. chcela som sa opytat ci niekto prezil indukaovany potrarat pre vvch plodu?
pravdepodobne som tehotna a mam strach ci sa to nezopakuje...bojim sa toho neviem ci by som este nieco take zvladla prezit. ☹

jania023
25. dec 2012

@lulu319 nevidim dovod ze by si mala mat znovu ten isty problem..podla mna to uz bude ok neboj

lulu319
autor
25. dec 2012

@jania023 tak nikto mi nedal zaruku ze sa to nezopakuje skor naopak ☹

dadli
25. dec 2012

@lulu319 ahoj lulu , bohuzial riesim podobny problem. mala som tiez vyvolany porod pre VVCH, teraz sa bojim otehotniet, doktor mi povedal, ze kazde tehotenstvo je ine, no i tak mam obavy. u nas ani nevedia preco sa to stalo, nie je pricina, co je uplne ze ZLE. keby sme vedeli pricinu, tak aspon sa clovek niecomu vyvaruje, ale takto.... ani v mojej ani muzovej rodine sa nikdy nic take nestalo.... u vas je to ako?
inak, velmi verim slovam ktore povedal doktor, ze kazde tehotenstvo je ine a netreba mysliet na minulost. drzim ti palce aby vam to vyslo a babatko bolo zdravucke!

janinah
25. dec 2012

@lulu319 no ale ak sa chceš dopracovať k dieťatku,tak to musíš risknúť,či už vôbec nechceš ?

lulu319
autor
25. dec 2012

@dali ahoj aj ja som sa velim bala ale moja tuzba po babatku je vacsia ako strach...tak ak som tehotna tak uz je to aj tak rozhodnute. ani nam nepovedali ze preco sa to stalo nevedia a do 12tt mi vraveli ze je vsetko v poriadku a ani vysetrenia neukazali ze my sme nasej malinkej odovzdali dobre genotypy tak asi to vsetko bolo zo stresu ...a vasmu babatku co bolo? ak nechces nemusis pisat...tak v to dufam ze nase babo ak tam je bude zdavucke

lulu319
autor
25. dec 2012

@janinah tak pravdaze chcem babo a pravdepodobne som tehu ale ten pocit ze co ak sa to zopakuje

dadli
25. dec 2012

@lulu319 ahoj, aj moja tuzba po babatku je velmi silna, my sme prisli o babo "oficialne" v 24 tt, ale v skutocnosti to bol uz 26 tt. iba ze u nas pochybil aj doktor ze to skor nevidel ☹ my sme mali kadeco mozne... koncatiny aj srdiecko, oblicky.... proste cele zleeeee nikto nepovedal ze preco, lebo nevedia. stale sa len vypytovali na kadejake lieky ci som nebrala, ale ja som bola naposledy chora pred 10 rokmi a to mam 27, muz tiez tak nejak je na tom s chorobami a liekmi....
ja verim, ze "nabuduce" sa uz takato hnusna zhoda nahod nestane, ze jednoducho sa to stalo ze je to blba nahoda a uz viac krat sa to nemoze stat, ze uz bude len vsetko dobre. a tiez verim, ze aj u vas, ked doktori tvrdia, ze kazde tehu je ine.
nejak verim, ze to zle som si uz "minula" a uz ma caka len to dobre. budem ti drzat palce, aby ti to vyslo, nestresuj sa zbytocne, ver ze to bude v poriadku a nejak sa snaz prezit prve tyzdne kym budes vediet na com ste.
uprimne dufam, ze sa to nikdy viac nezopakuje!

lulu319
autor
25. dec 2012

@dali ja som mala zle tripl testy a v 19tt my sme mali same rastepy aj nam povedali ze 12tt to uz muselo byt vidno tak mi mame 24 a 25 sme sa snazili 7 mesiacov a v 5 sa to vsetko skoncilo a tento tyzden som mala termin...na este povedali ze zla spermia sa stretla zo zlym vajickom a ze to vsetko bolo medzi nebom a zemou ze sme to nijako nemohli ovplyvnit ...a neviem ci si vobec uz mam spravit test ci mi ukaze uz

mopom
25. dec 2012

ahooj holky, chci vám dodat odvahy, proto píšu 🙂 já si zažila potrat ve 14 tt pro vvch, bylo to moje 2. těhotenství. Z 1. těhotenství máme zdravou dceru, pak přišlo toto těhotenství - měla to být holčička a pak se mi podařilo hned po doporučené pauze otěhotnět a máme zdravého kluka 🙂 Nebudu vám psát, že strach vymizel a že jsem si 3. těhotenství užívala úplně v klidu, při každém vyšetření jsem trnula hrůzou, ale byla jsem víc hlídaná a opravdu to prostě byla blbá náhoda. Jak říkají dr. - někdy se to stává ☹ Takže holky, hlavu vzhůru. Ono to vyjde!!!! A ono to půjde, uvidíte - já - a nejen já - jsem toho důkazem. Držím pěsti a přeji hodně štěstí!!!!!

lulu319
autor
26. dec 2012

@mopom Vdaka za povzbdenie ako si prezivala tretie tehotenstvo a povedali vam zr preco sa vam to stalo ked prve babo ste mali zdrave?

mopom
27. dec 2012

@lulu319 řekli nám jen to, že to opravdu byla náhoda, udělali nám všelijaké testy, rozbory, vše ok, prostě v době oplodnění se něco prý stalo - viroza např. prýý, těžko říci říkali, sami nevěděli proč se to stalo, prostě blbá náhoda...no a pak další těhotenství - a dítě opět jako 1. zdravé 🙂 prostě jsme si vytáhli černýho petra asi, těžko říci...3. těhotenství byly nervy, ale stálo to za to 🙂 tak, jak jsem psala, hlavu vzhůru!!! a pfuj, pfuj, pfuj!!!

lulu319
autor
28. dec 2012

@mopom tak dufajme ze to vsetko dopadne dobre a ak som tehotna tak babo bude zdrave ... vcera som bola u lekara a on povedal ze musime cakat o 2 tyzdne mam ist na kontrolu ale vraj vsetky vonkajsie priznaky mam ale teh. Test mi nic neukazal...tak mi zobral krv

kochanka2
28. dec 2012

@dadli a lulu319... tiez som si prezila prve tehotenstvo ako vy. Az v 3. mes. som zistila, ze som tehotna a po prvom sone sa im nieco nezdalo. Chodili sme po vysetreniach, po ultrazvukoch, uzivala som vitaminy, starala sa o seba, setrila. Dokonca sme boli na specialnom vysetreni az v Ba na sukromnej klinike. A potvrdili nam najtazsiu formu VVCH a prognozy pre maleho boli velmi zle. Na rozhodnutie sme mali 2 dni (zo zdrav. dovodov do 6. mesiaca)... A tak sme sa rozhodli radsej po upenlivom placlivom zvazovani radsej tehotenstvo prerusit.. Najtazsie rozhodnutie v mojom zivote... a dalsie chvile v nemocnici i po tom... Ale s podporou mojho draheho a rodiny, priatelov sme to zvladli. Taktiez nam vobec nezistili pricinu. Boli sme i na genetickom vysetreni, odberoch... ziadne take pripady ani u nas ani u priatela v rodine.. Prosto blba nahoda, mozno vdychnutie nejakej chemikalie, zhluk buniek... cize multifaktorialita. A testy nam vysli OK.
Na par mesiacov som si potom dala predpisat antikoncepciu i ked doktor v BA nam vravel, ze mozem otehotniet hned. Ale zvacsa sa odporuca 3 mes. lehota. A o par mesiacov som antiku vysadila a nechali sme to na nahodu. Uzivala som kyselinu listovu od februara, priatel selen a este jeden vitamin - to nam poradila gynekologicka. Taka predpriprava. A podarilo sa. Neboj sa. Mysli pozitivne. Ja som tiez trpla a stale trpnem v podvedomi, ci je vsetko v poriadku. Teraz som v 31. tyzdni tehotenstva a zatial je vsetko OK. Nie som na rizikovom, ale som pod dohladom lekarov. Absolvujem rozne vysetrenia, odbery, caste konzultacie, uzivam teraz zelezo, magnezium a stale kyselinu listovu. Tiez sme si zaplatili odborne ultrazvuk. vysetrenie v 2. semestri, aby sme mali istotu a teraz je srdiecko maleho ukazkove.. ako z knihy... Setrim sa, papam vela ovocia, zeleniny, menej sa pohybujem... A v marci mam termin 🙂)
Neboj sa. Hlavu hore a skusajte. Zle nas uz minulo, myslim si, ze nas caka uz len to dobre babule... Uprimne Ti prajem vela sil a uspechov...

lulu319
autor
28. dec 2012

@kochanka tak dufam ze to takto bude...a ze uz aj ja nosim v brusku babatko...tak zachvilocku uz budes pestovat 🙂 ja som zajtra mala termin porodu ☹ bude to tazky den pre mna

kochanka2
2. jan 2013

lulu319... budem na Teba mysliet... a nebudes mat tazky iba jeden den, ale tazke obdobie, ktore casom pominie. Mysli na seba a obklop sa pozitivne naladenymi ludmi. Pomozu Ti, sama uvidis. Drzim palce a vela sil. Viem cim prechadzas. Neboooj bude dobre. Hlavu hore. Caka nas uz len to dobre v zivote 🙂

calllan
10. jan 2013

Ahojte. Tiez som v tomto smutnom klube :( U nas do 20. tyzdna vsetko ukazkove, aj usg aj vysledky z krvi. V 20. tyzdni podozrenie na chybu srdiecka, mensia hlavicka, zaostavanie v raste... odporucili nam odber plodovej vody, po 2,5 tyzdni mi zavolali, ze chyba cast jedneho chromozomu, dieta by okrem choreho srdiecka malo aj poskodeny nervovy system, tak sme sa rozhodli tehotenstvo ukoncit... s manzelom nas budu vysetrovat na genetike, aby sa vylucilo, ze to nebola nahoda... keby jeden z nas bol prenasac, tak riziko opakovania v dalsom tehotenstve by bolo az 50%... ak sme v poriadku, od marca sa mozme snazit znovu - ak njdem odvahu... ak nam vyjde genetika zle, jedina sanca mat zdrave dieta je ivf s predimplantacnym genetickym vysetrenim embrya...

marcela69
10. jan 2013

Ahojte, som tiež druhýkrát tehotná a mám obavy či bude všetko ok...mám dcérku s vvch, zistili nám to v 27tt, takže už nebolo čo riešiť, len sa modliť, že to nebude až také tragické...malá je zlatá, konečne chodí, nevidno na nej nič, možno je to odplata za to, že sme sa s tým zmierili...ale teraz mám strach..v marci som bola tiež tehotná a potratila som v 13tt...teraz veľmi difam že bude všetko ok...

elena9
10. jan 2013

Ahojte baby, nerozumiem sice tym vasim odbornym vyrazom 🙂 ale podstatu som pochopila. Ja by som sa chcela s vami podelit aj s mojimi skusenostami. Po prvom, zdravom synovi som dva krat potratila a samozrejme, ze pricina bola neznama. Ja som sa zmierila s tym, ze to tak asi malo byt a ze babatko asi nebolo v poriadku, ked sa to stalo. Potom som dlho nemohla otehotniet, az raz... Vsetko bolo super, vysledky ukazkove, az kym neprisiel test na vrodene chyby. Diagnoza znela downow syndrom. Pravdepodobnost bola obrovska, napriek tomu som odber plodovej vody odmietla. Bala som sa toho, ze zase potratim a rozhdli sme sa, ze nech je uz ake chce, hlavne je nase. A cuduj sa svete, narodil sa mi uplne zdravy syn 🙂 Ale pocas tehotenstva som sa viac-menej zmierila s tym, ze maly bude chory a snazila som sa na to pripravit. Cele tehotenstvo som sa strasne bala, ze o neho pridem. Nedokazala som sa ani tesit. Uverila som az ked som ho videla. Tym som len chcela povedat, ze sa netreba bat a uz vobec nie stresovat. Vsetko dobre dopadne, chce to len pozitivny pristup 😀 A hlavne sa straaasne moc tesit.

calllan
10. jan 2013

Mila elena9, naozaj tomu nerozumies, dokonca ani podstate a tak ako vela zien tvrdis (a nevediacky zavadzas), lekari mi povedali, ze dieta bude postihnute a nebolo. test na vrodene chyby sa robi z krvi a doplnuje sa usg vysetrenim, hovori len o tom, ci nie je zvysene riziko pre MDown, neznamena to diagnozu M Down, to moze potvrdit alebo vylucit len vysetrenie buniek z plodovej vody. To si odmietla, co je Tvoje plne pravo (lekari nikoho na odber plod vody nenutia, je to moznost ako ziskat istotu a musi sa pre to rozhodnut sama zena, kedze je tu urcite male percento potratu). kedze Tvoje dieta je zdrave, keby si bola odber plodovej vody podstupila, vysledok z vysetrenia buniek plodovej vody by bol normalny a Down by bol definitivne vyluceny. Takze Ti to este raz zhrniem, aby si podstatu pochopila - z krvi a z usg je len podozrenie, ktore moze definitivne potvrdit alebo vyvratit len geneticke vysetrenie buniek plodu, ktore sa ziskavaju vysetrenim plodovej vody. Toto vysetrenie je presne a definitivne. Takze ak niekomu pri tomto vysetreni vyjdu zle vysledky, tak mu ziaden pozitivny pristup nepomoze,

lulu319
autor
12. jan 2013

ahojte zienky tak moje tehotenstvo sa nepotrvdilo mrchu som dostala na 10 den meskania ☹ a u lekara na vysetrni mi navyse zistili este aj zlateho stabilokoka ☹ a vraj sa toho uz nezbavim ☹
@ elena9...keby nasmu babetku davali sancu na zivot ze by bolo chore dokzala by som sa s tym zmierit ale nase sance na zivot boli 0-ve ak by som ho donosila tak by zomrelo po porode ale vraj by som ho ani nedonosila lebo som zacala spinit...takze babako nas pomalicky opustalo samo...
@ calllan tak my sa snazime uz cca4 mesiace hoc sme nemohli este ale sak skusat sme mohli ale aj tak este nic sa nedeje teraz som si uz myslela ze by mohlo byt ale vraj to bola len zdurena sliznica ale mozno to bol zarodok ktory sa neudrzal ☹ ale nestracame nadej polodime a polodime 🙂 a raz sa mozno aj na nas usmeje stasie a budeme sa tesit z babatka

kvetka_
12. jan 2013

@lulu319 neboj moja, urcite to nabuduce vyjde 😵

darinkazv
12. jan 2013

@lulu319 spolužiačka z terajšej školy porodila bábätko, aj napriek zistenej vvch. proste nedali bábätko preč. no bábätko krátko po narodení umrelo. keď bola tehotná znovu, zopakovalo sa to isté. no znovu si bábätko nechali, že čo ak. no aj toto bábätko umrelo krátko po narodení. teraz už majú strach. najhoršie na tom je, že na genetike nezistili vôbec nič. žiaden predpoklad, že by sa im niečo také malo stať. no bohužiaľ, stalo sa. obe bábätká boli dievčatká. ževraj dosť pravdepodobné, že ak by čakali chlapčeka, narodí sa v poriadku. len, oni sa už boja riskovať. čo ak by to znovu bolo dievčatko. sú to ťažké životné situácie. držím palce, aby, keď budeš znovu tehotná, aby to dopadlo tentokrát dobre. drž sa

lulu319
autor
12. jan 2013

@darinkazv dakujem 🙂 tak ja dufam ze sa nam to nezopakuje ale neviem co bude ale uz viem ze by som sa tak nerozhodla skusili by sme vydrzat co najdlchsie byt tehotna...a kamaratke vela sili a nech nestraca nedej mozno do trojice vsetko dobre...

darinkazv
12. jan 2013

@lulu319 ďakujem. určite jej to odovzdám. no, vieš asi aj sama, že to nie sú ľahké rozhodnutia už po 1 skúsenosti, nie to ešte po dvoch. ja osobne by som asi tiež mala strach niečo skúšať. pochovať vlastné dieťa je to najhoršie v živote rodiča. a ešte dve, v priebehu 2 rokov :(

lulu319
autor
12. jan 2013

@darinkazv su to velmi tazke rozhodnutia a ten smutok,bolest a tie myslienky si nevie clovek ani predstavit ked to nezazil...ale ked ten prvotny bol preboli tak tuzba po babatku opat narastie a skusia to...ja som si tiez myslela ze to nepojde ale teraaz tak tuzim po babatku a nedari sa ...☹

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre