Downov syndróm

misa286
29. júl 2013

ahojte babenky,som v 21 tyzdni,a mam za sebou vysetrenia na dawnov syndrom,pri prvom som mala riziko 1 v 2800 a pri druhom vysetreni som mala 1 v 1600 a riziko NTD 1 V 5400,neviete mi povedat ci je to dobre?mam gynekologa ktory povedal,ze je vsetko ok,ale viete viac mi nic nevysvetlil

usacek79
29. júl 2013

@misa286 ano, je to dobre, absolutne dobre.. netreba vobec riesit 🙂

misa286
autor
29. júl 2013

dakujem,lebo som citala kopec prispevkou a nerozumela som tomu

ivushqa
29. júl 2013

ale keď Ti gynekológ povedal, že je všetko OK, tak neviem, prečo mu neveríš.......na takéto veci je zle, že existuje internet, lebo laici si niečo prečítajú, nevedia súvislosti, pridajú k tomu svoje dohady a potom rozširujú "múdrosti"....a už sa nestresuj, užívaj si v pohode tehuľkovanie a teš sa na zdravé babätko

henikav
29. júl 2013

@misa286 po lopate to znamena, napriklad 1 v 2800, cize keby si teraz za tychto podmienok mala 2800 deti, tak jedno z nich by malo pravdepodobne DS, cize veeelmi malinka sanca skoro nulova

misa286
autor
29. júl 2013

troska som sa stresovala,lebo prvy snimok sona si zalozil do karty a az teraz po tychto vysledkoch mi povedal,ze sa mu nieco

nieco nezdalo,tak ma nechcel stresovat

henikav
29. júl 2013

@misa286 nestresuj, lekarom sa stale nieco nezda a pre istotu to preveruju este niekolkokrat

anuska74
29. júl 2013

Ako píšu baby. A je to Downov syndrom

m_ij_ka
31. júl 2013

ako píšu baby, je veľmi malá šanca aby dieťatko malo DS, tak sa nestresuj. Ak by sa lekárovi niečo nepozdávalo tak by ti spravil ďalšie iné testy. 🙂

milota164
31. júl 2013

presne ak by sa mu nieco nezdalo patral by dalej. Ale vysvetlit by ti to mal. Mne vsetko na sone ukazoval a vysvetloval, chodila som na kazdu poradnu so zoznamom otazok , sa cudujem ze to zvladol v zdravi 🙂

mary888
10. sep 2019

Divcata, ja som si teda tohto roku zazila... v maji sme sa dozvedeli, ze po dvoch rokoch snazenia sa o babo sme otehotneli 😍 boli sme s manzelom nesmierne stastni. V 13. Tyzdni sme boli na prvotrimestrialny skrining v myslave u dr. Juhasa, kde nam zistil vysoke sijove prejasnenie hodnotu 6,3; vadu na srdiecku, zle crievko, nizko polozene usi, oci, zly tvar lebky, nosovu kosticku nenasiel... pravdepodobnost na downa 1:4, dr. Juhas to velmi zle podal, bohuzial taketo veci nevie odkomunikovat citlivo s empatiou k buducim rodicom ale len to tak vysype a posle vas rovno na potrat... vtedy som zacala citat vsetky tieto diskusie, ze sa moze mylit atd... v ten tyzden som isla do sace k primarovi dosedlovi na utz a ten nameral sijove prejasnenie 5,5 a nosovu kosticku nasiel, zobudila sa vo mne dalsia nadej na zdrave dieta, odobrali nam krv na trisomy test, ktory o 8 dni potvrdil downov syndrom, lenze ja som zase citala, ze aj to sa moze mylit... asi o tyzden na to, ked sa vratil pan primar z dovolenky, to bol jul a aj v martine dr grochala mal dovolenku... sme isli na amniocentezu, v saci zakrok, vykonaval primar, absolutne bezbolestne, niet sa coho obavat... amnio tiez potvrdila downa, cakalo nas rozhodnutie, ci si takto poskodene babo nechat... po mesiaci vysetreni som nastupila na potrat na gynekologiu v saci, porod/potrat sa vyvolal tabletkami pod jazyk kazde tri hodiny, tabletky som znasala trosku horsie, chyti vas triaska celeho tela, akoby z vas nieco trhali... po tretej tabletke o pol desiatej vecer praskla plodova voda, najvacsia bolest aku som kedy zazila, ale horsia bola ta v srdci... odniesli ma na salu porodit, bola noc a mna po vysetreni nechali lezat na rodiacom kresle, tam som prezivala bolestive kontrakcie asi kazdu minutu, o pol jednej osmeho augusta som porodila mrtve dievcatko, potom uz na izbe krvacate, vraciate... snazite sa zaspat...aj ked som toto vsetko prezila, stale som si ista, ze som urobila dobre, takto poskodene dieta priviest na svet by bolo trapenie nie len pre nas, rodinu ale hlavne pre to babo, dusicka si snad potom na tento svet cestu najde v zdravom telicku, nezabudnite, ze mame slobodnu volu od Boha a mozme si vybrat, hlavne je sa nevinit a nesudit, lebo to len my sa sudime, Boh nas nie ... po tyzdni krvacania som isla este na cistenie v celkovej anesteze, taktiez prebehlo bez komplikacii... teraz je 5 tyzdnov od toho a ja cakam prvy menzes, snad dorazi cim skor, jedna doktorka mi vravela, ze sa mozme snazit hned, dalsi doktor vravel 3 az 6 mesiacov... uvidime, vraj telo po porode by mohlo hned otehotniet, kedze je akoby nabudene... prajem Vam zo srdca vsetkym zdrave deticky a ak nieco taketo zazijete, zvazte vsetky moznosti, nie len teraz, ale aj o desat rokov, lebo taketo rozhodnutie je na cely zivot, obdivujem mamicky, ktore sa rozhodnu taketo dieta si nechat ale aj tie, ktore sa rozhodnu inak, vsetko je na nas a v nas ❤️ Ak sa nieco budete chciet opytat, kludne piste

ninacarter
16. okt 2021

Zareagujem do tejto diskusie, nakolko predpokladam, ze si toto mozu citat maminky aj neskor. Ja som otehotnela v 28r. Po 5 rokoch snazenia, trisomy test mi vysiel 1:1300, usg bolo vseto norma, nos, zahlavie, kardio. Vsetko bolo ok
Tomino sa narodil s DS.
Ja samozrejme sok, stres, panika, plac, google vyhadzoval hrozne veci.
Och, keby som vtedy vedela toto co viem teraz nikdy by som sa nebala.
Lekari su casto hrozný a budu vas strasit.
Downov syndróm NIE JE ziadne tazke postihnutie❤️
Moj synko je to uzasny chalan a len preto ze sa sediet naucil v 11mes este nie je postihnuty 🙈
Mame rok 2021 a tak by bolo dobre aj reagovat. 🙏Myslim ze vsetky sme rozhladenejsie a mame viac informacii ako mali nase mamky a babicky.✌️
Ale dnes uz kazdy vie, ze decka s DS maju vysoke EQ (omnoho vyssie nez vacsina rovesnikov), dobre s pomocou asistenta postupuju vo vzdelavani na normanej skole... Su lubiace, usmievave, zanietene decka, miluju hudbu, vyborne sportuju...
Ano, maju castejsie problemy so srdieckom ale v dnesnej dobe sa na to lekari vedia pripravit a rychlo pomoc. Pre slabsie svalstvo sa cupitat naucia o par mesiacov neskor. Na slaby zrak mame okuliare, na slaby sluch nacuvatka...

Mamky sa casto boja o IQ

SNAZNE VAS PROSIM🙏 nehovorme nikomu ze je mentalne retardovany alebo zaostaly. Je to take ponizujuce. Pomenovanie ktoré to vystihuje je znevyhodneny a aj sa to lepsie kazdemu pocuva 😊

Dnes sa uz vie ze ak sa babatku venujete - tak ako akemukolvek inemu babatku - tak sa nauci vsetko tak, ako jeho rovesníci aj dieta s DS. Ano, bude mu to trvat dlhsie, ano treba byt trpezlivy rodic. Decka s DS sa ucia napodobnovanim. Cize staci len zvolit spravny pristup 😊
Chapem. Asi z neho nebude CEO ziadnej firmy, ani prezident ani jadrovy fyzik. A ani ja nie som ;)

Je toho tolko co by som mohla povedat. No nezmesti sa to tu.
Ak si maminka a je možné ze budes mat babo s DS vobec nezufaj 🙂 hladaj rodicov s takymi detmi a spytaj sa ich. Alebo ma pohladaj na IG ;)

erineny
18. feb 2023

@ninacarter
Pozdravujeme z Pov.Bystrice 🥰
My sme vedeli z plodovej vody o našim Saminkovi.

zuzinka888
18. feb 2023

❤. Tiez som toho nazozu ze Downov syndrom nie je najhorsia diagnoza na svete. Su aj horsie ktore prichadzaju aj ked su vsetky testy ok a babo sa narodi zdrave. Aj nas strasili, bola som len na morfo v Martine vsetko ostatne som odmietla. Babo som prijala a lubila odkedy som videla// na teste. Narodil sa zdravy. Teraz ma rok. Trksku nam zaostava- nevadi- skusame dobehnut. No ak sa nam to nepodari a bude diagnoza- aj tak ho budem lubit a urobim vsetko preto, aby sa priblizil k " normalu". Vsetkym maminkam, ktore maju vynimicne dieta posielam❤. Bojujte za svoje deti- nik iny to totiz neurobi🥰

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre