Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu. Som už dlhšie PN kvôli problémom v tehotenstve, ktoré sa už síce ustálili, ale môj zamestnávateľ zatiaľ nijak nerieši môj zástup a čaká, že po návrate z PN budem opäť robiť ako predtým. Ale k otázke: mám už dlhšie zaplatenú a aj nahlásenú dovolenku. Môžem ukončiť PN, ísť na dovolenku a po skončení dovolenky sa opäť dať vypísať? Môže mi to zamestnávateľ zatrhnúť alebo to musí povoliť? Bojím sa, aby sa nevyhováral, že keď môžem ísť na dovolenku, môžem aj pracovať. Ide o to, že pracujem v chlade a mám dosť stresujúcu prácu. Som zamestnaná na dobu neurčitú. Nájde sa žienka, ktorá niečo také riešila? Alebo niekto, kto vie poradiť? Ďakujem veľmi pekne za rady.
Skôr by som to riskla a išla na dovolenku. Pokiaľ si PN kôli tehotenstvu zrejme do materskej i tak nepôjdeš robiť či?
Rozmýšľala som aj nad neplateným voľnom. Viem ale, že vtedy som samoplatca soc. a zdravotného poistenia. A neviem, čo všetko z toho ešte vyplýva. No a pokial sa jedná o tu PN, plánovala som ešte ísť do práce, ale keď vidím ten nezáujem zo strany zamestnávateľa riešiť moju prácu, tak už asi ani nie. A bojím sa ísť preč z domu počas PN, kontrola je sviňa 🙂
Tak ja som to riešila minulý rok. V práci vedeli , že máme plánovanú dovolenku v marci som ostala PN s predpokladom do septembra tak sme to urobili tak ,že ku dňu odchodu som ukončila PN išla na dovolenku.Potom som obratom keď som prišla nastúpila na PN
Aha, to som nevedela, že neschváli. Ja som myslela neplatené voľno preto, až nemá problém s tým, že počas dovolenky ma zase platí zamestnávateľ. Že možno by skôr povolil to voľno 🙂 ja mám dovolenku nahlásenú už vyše mesiaca, len ide o to, ako sa postavia ktomu v robote.
@doroteja vyzerat blbo to bude asi tak ci tak, ked ukoncis PN pred dovolenkou a hned po nej sa das na PN nazad... (moj nazor - nie v zlom) co sa tyka nahlasovania dovolenky, asi v kazdej firme to funguje inak, na roznych principoch, v nasom pripade v tvojej situacii by to vyzeralo fakt blbo, nepises akym sposobom mate planovane zmeny (my mame mesiac dopredu a ak tam dovolenka je, je tam zarucene volno, ziadne zmeny, nerata sa s tou osobou)
Ľutujem zamestnávateľov a vôbec sa im nečudujem,že nechcú prijímať mladé ženy a ženy s malými deťmi,vkuse a dokola špekulácie. Neviem,či by sa to páčilo tebe na mieste zamestnávateľa,najmä keď s tebou počíta,nechápem prečo to nejdes riešiť na rovinu a rovnako nechápem pn, ked zvládaš dovolenku.... ja osobne by som riešila veci priamo a fér so svojim zamestnávateľom. A nehľadala"poza bucky"riesenia. A dakovala bohu,že sa mi zlepšil zdravotný stav.....@doroteja
Moj zástup sa rieši už viac ako mesiac. Vlastne odkedy som PN. Pracujem síce v kancelárii, ale v chlade, takže na jednu stranu rátajú, že pokiaľ to nevyriešia nejako s tým chladom, tak budem PN až do materskej. Bohužiaľ je náročné kvoli pracovnej náplni a pracovnej dobe nájsť niekoho za mňa. Je to komplikované v práci, takže s tým majú problém. Keď si píšem s kolegyňami, tak stále hľadajú. Ostáva mi ozaj len skúsiť sa dohovoriť so zamestnávateľom, len som chcela vedieť, či je to vôbec možné 🙂
Aj ja som bola pn kvoli tehu .. cez vianoce som si vybrala 2tyzdne dovolenku aby sme.mohli skocit aj ku rodine kedze som mala len 2hod vychadzky po nej som nasledne nastupila na pn znovu .... no dohodla som sa zo zamestnavatelom ...inak mas narok cerpat dovolenku len v tom case mozno ze ti nemusi dovolit co by si chcela no ked uz mas dlhsie nahlasenu .... treba sa proste rovno pytat tam
No neviem mne to pripadá ako blbá výhovorka - že je tam chladno, je to predsa v kancli a je leto 30st.teplá....Takže ak si oblečieš dlhé nohavice a sveter tak zima ti tam nemôže byť, iné by bolo ak by išlo o stresové zamestnanie.....Prepáč, vedela by som to pochopiť keby si robila vo výrobe, ale v kancli......Potom sa nečuduj ked máš ty takéto neseriozne jednanie, ak sa ťa zamestnávateľ po materskej bude chcieť zbaviť...Ale k tvojej otázke, zamestnávateľ aj schválenú dovolenku môže zrušiť, s polovicou tvojej dovolenky disponuje on. A ak odídeš na dovolenku počas PN a príde ti kontrola, budeš musieť celú sumu za PN spätne vracať. Neriskovala by som to už len preto, že vie o tom viac ľudí hlavne u zamestnávateľa a nevieš aký dobrák to nahlási na sociálke.
Prepáč až teraz som si všimla že ide aj stresujúcu prácu. No napriek všetkému mám skôr dojem že jednoducho chceš zostať na PN až do materskej aj keby ti zamestnávateľ poskytol "teplejšiu" miestnosť....a s tým stresom, keďže si tehotná čo všetci vedia a väčšinou sa to akceptuje, čiže už nie sú také tlaky, čí už kvôli termínom alebo práci....Vieš že zamestnávateľ hľadá záskok, jednoducho sa s ním treba dohodnúť že či bude akceptovať ukončenie PN a tvoju dovolenku ale že sa necítiš robiť túto prácu až do materskej tak ak potom nájde záskok vieš ho zaučiť a potom pôjdeš znovu na PN. To je serióznej jednanie. Jednoducho zamestnávateľ čaká že sa vrátiš, takže s tým záskokom ani neponáhla. Je to vždy o vzťahoch a serioznosti.
No ja pracujem v mäsopriemysle a kanceláriu máme v sklade, kde je od 0-4 stupňov. Takže ak otvoria dvere na oboch stranách kanclu, tak je tam v momente chladno a môžeš mať aj dva svetre. A keďže som krvácala zo začiatku a občas ešte beriem ascorutin na krvácanie, aj keď už je to lepšie nechcem nič podceniť. Ja sa nebojím roboty. Robila som prácu, ktorú predo mnou mnou robili dve ženy, od siedmej rána do piatej večera. Nemala som voľnú nedeľu od septembra minulého roku a nemaródovala som pomaly 3,5roka... Len sa teraz ozaj bojím pri práci, ktorú mam. Oni sa neponáhľajú, pretože majú stále čas. Lekár ma chcel nechať doma hneď ako mi potvrdil, že som tehotná. Ale najprv som odmietla, práve kvoli zástupu. V práci som to oznámila asi tri týždne predtým, ako som musela ísť na PN a povedala aj to, že sa môže hocikedy stať, že budem musieť ostať doma a že už nebudem môcť robiť tak ako predtým. Vykašľali sa nato, veď nejako bude. Potom som ale musela ísť PN, aby sa ozaj dačo nestalo a odvtedy stále ,,hľadajú,, a to šéfka sama povedala kolegyni, že so mnou už veľmi neráta. Aj ona sama bola od prvého mesiaca PN, práve kvoli práci v chlade... Takže pokiaľ sa jedná o serióznosť, myslím, že niesom mrcha, ktorá nič nepovedala a všetko nechala tak.
Toto je najlepsie ako hned vsetci vedia, ze sa vyhovaras a spekulujes ako neist do prace a aka si neseriozna. Jasne napisala, ze zamestnavatel vie za akych podmienok sa moze vratit do prace, takze si nemyslim, ze s nim jedna neseriozne. Ked je na PN, kvoli tomu co napisala, tak doma urcite funguje ako tak klasicky-vari, poupratuje... pricom na dovolenke nebude robit vobec nic, len oddychovat s vylozenymi nohami, takze v tomto pripade ja nechapem ako moze niekto napisat, ze nechape pn, ked zvlada dovolenku. Samozrejme kazdy chapeme pod pojmom dovolenka nieco ine... ale nemyslim si, ze by nevedela, ze nema skakat po horach ako kamzik. @doroteja ja by som sa najprv opytala dr.ci mi nemoze dat na tie dni kedy budem na dovolenke neobmedzene vychadzky a ak nie, tak narovinu zamestnavatelovi.
ach zeny preboha...vy ste neboli tehotne??? ja som v praci odpadla ked som bola v 13tt..len tak z nicoho nic...a to som po oznameni tehotenstva dostala pracu kde som sedela a nebola nejak stresujuca....robila som 4 dni v tyzdni 12tky a moj lekar ma vtedy vypisal...az do konc tehu ma nechcel pustit do prace...to som mala viac ako pol roka sediet doma na riti?? to vazne??? len prto ze som bola pn ?? aj ked som sa citila lepsie do prace ma dr proste nepustil...a zakladatepla prispevku pise ze krvacala na zaciatku....radsej budem za mrchu ako riskovat...a ano ja som pocas pn bola na dovolenke...lebo je rozdiel pracovat a byt na dovolenke kde si mozem kedykolvek lahnut ked mi pride zle alebo podobne.....ked som bola tehotna druhy krat tak som potratila...keby som pracovala pochybujem ze pri tretom tehu by ma lekar pustil do prace...a to som mala sediet doma 9 mesiacov???? sama viem ake je to lezat a cakat co bude ci porodim skor ci nie kedze som si tym presla a poviem ze keby som ok tak taka dovolenka na psychiku neskutocne pomoze a aj ta je dolezita....
@doroteja kedze v praci vedia ze mas ist na dovolenku tak by som sa bala ci nepride kontrola to by som si neriskovala u mna v praci nevedeli ze ideme takze som sa nebala.....v tvojom pripade ti bohuzial neviem pomoct ☹ ale drzim palce 🙂
Ďakujem vam baby @luccy89 a @michaella94 🙂 ja som chcela vedieť ako je to stou dovolenkou cez PN, či to niekto tak mal. No dozvedela som sa hlavne to, že som lenivá špekulantka. Myslím, že kto zažil pn najprv bez vychádzok a potom s 2x2 hodinami vychádzky vie aké to je a že by radšej chodil do práce. Nie furt kukal na hodinky až nič neprešvihne alebo mu bolo zle zrovna v čase vychádzok a tak nemohol nikam ísť. Aj keď to všetko určite stojí zato, veď ak všetko dopadne dobre narodí sa malá láska 🙂 ale možnosť na chvíľku odísť na dovolenku a vypadnúť zo stereotypu nemôže uškodiť. Zvlášť, keď sa chystáme na dovolenku iba tu na svk do hotela, kde sa budeme iba prechádzať, trošku výletovať a oddychovať. A hlavne, všetko budem rozoberať s lekárom... Skúsim tie neobmedzené vychádzky na týždeň, ale pochybujem, čítala som, že tehotným už celodenné vychádzky nedávajú. A keď nie, možno snáď sa dohodnem v práci. Nieje to nemožné, ako som tu čítala 🙂
@michaella94 to je zvláštne, do práce nemôže ísť, lebo je tehotná, čo keby potratila. Ale na dovolenku už je v podstate zdravá.
@michaella94 Kontrola ti mohla prist ci uz o tom zamestnavatel vedel alebo nie. V tom pripade ti prerusia PN a nevyplatia.
Ja nechcem obhajovať zamestnávateľov, sú aj seriózni, aj neferovi, môj sa tiež voči mne nezachoval najlepšie, keď som mu oznámila, že pôjdem na MD (a to sme mali celkom dobrý vzťah - aspoň som si to dovtedy myslela).
Len tu chcem poukázať na realitu: keď je niekto vyše mesiaca PN, tak mu PN už platí sociálna poisťovňa. Keď PN ukončí, potom ide napr. na dva týždne na dovolenku a potom začne novú PN, tak zamestnávateľ musí opäť platiť prvých 10 dní z tej novej PN a až potom začne PN platiť sociálna poisťovňa. Takže, ak si toto zamestnávateľ uvedomí, tak by som sa fakt čudovala, že by na to pristúpil. Dovolenku ti raz zaplatiť musí, či ju vyčerpáš teraz alebo po MD, ale nová PN je v jeho neprospech.
@evittam to ja viem a ratala som s tym....ale ak zamestnavatel presne vie v ktory termin ona bude prec a je zakerny tak moze na nu poslat kontrolu on...tak som to myslela....
@sasa1310 ja som to vo svojom prispevku pisala...nemozme porovnavat pracu s dovolenkou...na dovolenke clovek oddychuje a rozhodne nie je v strese narozdiel od prace....a tehotenstvo nie je choroba cize an na dovolenke bude zdrava lebo tam nebude 8 hodin sediet v kancli v chlade....asi si nevies dobre predstavit co to je byt tehotna na pn a sediet doma a nikam sa nepohnut....
@michaella94 Ale urcite si to vieme predstaviť. Len bohužiaľ tu piseme,ze to netreba zneužívať. Btw.ak zamestnavatel nema adekvatnu prácu pre tehotnú tak ta nemusí byt na PN ale moze byt doma so 100% náhradou mzdy.
@michaella94 práveže viem, bola som ako tehotná na PN. Ale bola som oprávnene na PN. A ako píše evittam vyššie, má nárok byť doma bez toho, aby musela sedieť na zadku kvôli kontrole, a poberať normálne 100 % náhradu mzdy. Nato stačí prečítať zákonník práce.
@michaella94 a kde ste boli na dovolenke išli ste aj letecky ? Nevedia mi na to nejak prísť že som opustila krajinu ? Myslím že počas PN to je porušenie zákona.
Ja mám taký problém že má tiež dr.dal PN do konca tehotenstva ale o 2 týždne mám svadbu a potom by sme chceli ísť na svadobnú cestu a teraz nieviem čo robiť.
Kontrola pocas pn
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@doroteja S dovolenkou musi zamestnávateľ suhlasit, moze ti ju kludne "zatrhnut". Vid ZP.