Dovolenka lietadlom v 28. týždni

kmh1010
31. júl 2016

Ahojte, baby bola tu niektora v cca rovnakom termine na dovolenke lietadlom? Ako ste to zvladli? Doteraz som mala bezproblemove tehotenstvo, tak dufam ze to zvladnem. Dovolenka je zaplatena v utorok odlietame. Dufam ze mi dr da potvrdenie. Musi mi ho dat nie? Aj ked na vlastne riziko pojdem, Ideme last minute, preto to je take na poslednu chvilu ten dr, inak by som samozrejme najprv riesila jeho. Dakujem za kazdu skusenost 🙂

sandri
31. júl 2016

Ja som bola pri prvom lietadlom cca v 20 tt a teraz sa tiez chystam priblizne v rovnakom tt. Mne dr ani ziadne potvrdenie nedala, len mi povedala, ze je vsetko ok a nevidi v lete problem. Len ma upozornila delegatka pri lete naspat (boli sme v Turecku), ze si mam dat volne veci, lebo ze Turci velmi radi na letisku vyhlasia, zw bez lekarskej prehliadky ma do lietadla nepustia a ze lekarska prehliadka je zmeranie tlaku, za ktore si vypytaju 50 eur! Tak pozor na to.

lavinis
31. júl 2016

no ja som mala do 28tt tiez uplne bezproblemove tehotenstvo, aj som letela lietadlom v 20tt a od 28tt som zacala mat zrazu problemy a bola som doma na prisnom kludovom rezime. Hrozil mi predcasny porod a aj som ho mala, ale az v 35tt.

Lekar ti potvrdenie urcite da, ked si bezproblemova, ale nemyslim, ze by musel. SKor nevidim dovod, preco by ti ho nedal. Samozrejme ho treba v anglictine. Prepravne spolocnosti prepravuju tehotne cca do 36tt (moze sa to lisit v zavislosti od spolocnosti).

kmh1010
autor
31. júl 2016

@sandri Hej hej v 20tt este potvrdenie nepotrebujes, ale od 28 uz hej..preto dufam ze mi ho da 🙂 A do turecka neletim, tam ma ani nechceli pustit skrz vodu...aby som nahodou nehnackovala a nezvracala, je to nebezpecne. Idem len 1,5 h lietadlom do Grecka.

@lavinis Aha to musi byt v anglictine? No boze, dufam ze s tym nebude mat nejaky problem moj dr. Ale myslim ze je zvyknuty a vypisuje to bezne ... No dufam ze mna nic take necaka, zatial som ok.

sandri
31. júl 2016

@kmh1010 nemusi ti ho automaticky dat v Aj. Moze ti ho dat v Sj a ty si ho budes musiet nechat uradne prelozit (to je ta komplikovanejsia moznost, ale snad ti to da v Sj)

sandri
31. júl 2016

@kmh1010 *v Aj som myslela

kmh1010
autor
31. júl 2016

Preboha...to je ake komplikovane... Dakujem za info, ani by som nevedela. 🙂

stepanka274
31. júl 2016

Ja sm bola cca v 26 tyzdni a lekar mi cestu neodporucil, leteli sme len do spanielska, ale isla som aj tak a priblemy som nemala

kmh1010
autor
31. júl 2016

@stepanka274 A to si este nepotrebovala potvrdenie od lekara..ja len dufam ze mi ho da, lebo ja ho uz potrebujem ☹

janickadr
31. júl 2016

@kmh1010 Takmer vsetky letecke spolocnosti maju podmienky prepravy tehotnych na internete, spravidla pozaduju informaciu o tehotenstve pasazierky vopred (samozrejme najma vtych vyssich stadiach). A, mnohe letecke spolocnosti maju formulare k preprave tehotnej na inete, treba to stiahnut a to dat potvrdit lekarovi. Udava sa, ze potvrdenie spravidla nema byt starsie ako 7 dni, takze je mozne, ze pred cestou naspat budes potrebovat dalsie potvrdenie, este si to teda skus vopred na Slovensku preverit...

sasa1310
31. júl 2016

@kmh1010 ja sa vám divím, že idete v takom pokročilom štádiu. Iné je, keď ozaj by ste museli. Ale na dovolenku? Čo v prípade ak sa vám tam niečo stane a budete musieť ležať v nemocnici? Uhradite si náklady potom sami?
Zdravotne môžete byť teraz v úplnom poriadku a zo dňa na deň môže byť všetko celkom inak.

sasa1310
31. júl 2016

@kmh1010 a čo si čakala, že v Grécku na letisku vedia po slovensky?

maminecka266
31. júl 2016

@kmh1010 potrebujes? ak ti ho lekar neda tak to robi pre tvoje dobro a dobro tvojho dietata 🙂

maciatkolulu
31. júl 2016

@kmh1010 tak ja ti tiez napisem od srdca, ja by som sa v 28.tyzdni urcite nikam letecky netrepala, su aj ine destinacie vhodne na dovolenku pre tehotne, ci uz na SK, Cechach, AT atd, kde keby daco si blizsie, pripadne stihnes prist domov, nikdy nevies co sa moze stat, ja som bola v 30tyz.na Balatone a oblieval ma studeny pot pri predstave, zeby som sa ocitla tam v nemocnici... Este sa nadovolenkujes az az...a este k tomu aj v tejto pofidernej situacii a atmosfere vo svete, no neviem, ty vies co robis, ale si ma pobavila, ze sa cudujes, ze je potrebny preklad, no je, lebo silno pochybujem, zeby greci vedeli po sk 😀 😀 a priprav sa, ze keby daco ani v nemocniciach sa nedohovoris po slovensky, treba sa poriadne od hlavy po paty poistit, lebo cert nikdy nespi... drzim palce

lavinis
31. júl 2016

@kmh1010 v anglictine alebo v jazyku krajiny, kde cestujes. Ale ozaj by som to este zvazila. ono taky predcasny porod v zahranici by som ozaj neriskla (poistovne vacsinou preplacajunemocnicu v suvislosti s tehotenstvom len do 26tt) . Ako som pisala, ja som zacala byt problemova z jedneho dna na druhy.

n0mi
31. júl 2016

Ja bude letiet toez okolo 28/29 tt ale neletim dovolenkovat. Stiahla som si papier z leteckej spolocnosti a to dam potvrdit lekarke.

lavinis
31. júl 2016

@n0mi to je najlepsie, presne, pozriet si priamo letecku spolocnost, s ktorou cestuje clovek a stiahnut si ich tlacivo. Ono letiet a ist dovolenkovat do zahranicia je samozrejme rozdiel.

n0mi
31. júl 2016

@lavinis ja viem ze par lekarov da potvrdenie v Aj ale vysolis 10-20e. Ale ok zakladatelka nech robi co chce.

sandri
31. júl 2016

@kmh1010 Inak, ja som si teraz (kvoli sebe a svojmu tehotenstvu) pozerala prepravne podmienky spol. Travel Service, s ktorou lieta vacsina nasich CK (ale nie len vylucne s nimi) a maju uvedene nasledovne: Těhotné ženy po 34. týdnu (po 28. týdnu u vícečetného) těhotenství nebudou za žádných okolností přijmuty k přepravě. Těhotné ženy v pokročilém stádiu těhotenství, které nebudou schopny doložit týden těhotenství (těhotenský průkaz, potvrzení od lékaře nebo podobný dokument), také nebudou přijmuty k přepravě. Tak snad neletis s touto spolocnostou...

kmh1010
autor
31. júl 2016

No sak ale ak dobre chapem, mna prepravia lebo nemam viacpocetne tehotenstvo..
@sandri

sandri
31. júl 2016

@kmh1010 ahaaa, neviem preco som si myslela, ze uz cakas druhe. Prepac 😉 ano, tak potom by nemal byt problem...

kmh1010
autor
31. júl 2016

Vicecetne znamena ze dvojicky a viac .... a nie druhe bejby.

sandri
31. júl 2016

@kmh1010 heh no vidis a ze cestina je skoro ako slovencina 😀 ja som to chapala ako dalsie tehotenstvo... tak si nemusim robit starosti, hoci ja poletim v 19 tt cize aj tak OK. Prijemnu dovolenku 😉

anega79
31. júl 2016

Do 36 tt kludne mozes letecky ist, daj sa jedine poistit v cestovke. Na stranke prepravnej spolocnosti si stiahni formular a daj ho vypisat svojmu lekarovi v anglictine. Pracovala som ako letuska, a to mi ver ze lietali zeny az do 36 tt a 1.5 hodinovy let ti porod nevyvola

kmh1010
autor
1. aug 2016

@anega79 ja som pocula o jednej co isla v 9 mesiaci na kanare. To uz by som nesla samozrejme ani ja...ale myslim si ze 28 tt je este uplne v norme. Kazdopadnr uvidim co dnes ten dr.

elzika
1. aug 2016

Potvrdenie obycajne potrebujes od 28tt. Niektore letecke spolocnosti maju aj formular na internete. Vytlacis ho a zoberies lekarovi vyplnit.

qwertxy
1. aug 2016

Ja som takto letela minulý rok v 26.tyzdni, bezproblémové tehotenstvo aj bezproblémový let, trval 2a pol hodiny tam a potom späť. Super dovolenka pri mori, akurat som na mohla piť alko, to bolo jediné obmedzenie a to mi teda voobec nevadilo. Potvrdenie od lekára som mala, no nik ma o neho nežiadal. Inak co sa tyka poistenia, tak tuším od práve 28.tyzdna ta uz cestovné poistenie čo sa týka prípadného porodu nepoisti.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre