Dobrý deň,
chcem sa spýtať, či je pravda, že tehotná zamestnankyňa má mať pracovnú dobu max 8.5 hod.? Pracujem na 12 hodinové zmeny, dlhý/krátky týždeň a kolegyňa ma upozornila na takúto vec. Zamestnávateľ je oboznámený s mojim stavom, aj mi vyhovel vo veci, že nemusím robiť nočné. Zmena pracovného času nenastala. Gynekológ mi tiež spomínal, že max. 8.5 hod. avšak som bola v tom, že sa ma to netýka keď mám nepravidelnú pracovnú dobu. Prosím o radu, zo zákonníka neviem vyčítať nič. Nerozumiem tomu. Veľká vďaka. L
@januss21 a čo v prípade, že to nebude možné a na pn sa nechcem dať vypísať? Je ešte nejaká možnosť? Nemáme v práci pozície s kratším pracovným časom. Ach jaj.. taká škaredá situácia a také pekné obdobie :(
Ak požiada tehotná žena o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný jej žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.
Nenašla som konkrétny údaj, že 8 hodín. Je to skôr na dohode a argumentácii obidvoch strán.
@lucijalucy 160
Zamestnávateľ je povinný zriaďovať, udržiavať a zvyšovať úroveň sociálneho zariadenia a zariadenia na osobnú hygienu pre ženy.
§ 161
(1) Tehotné ženy, matky do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiace ženy nesmú byť zamestnávané prácami, ktoré sú pre ne fyzicky neprimerané alebo škodia ich organizmu. Zoznamy prác a pracovísk, ktoré sú zakázané tehotným ženám, matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacim ženám, ustanoví nariadenie vlády Slovenskej republiky (ďalej len „nariadenie vlády").
(2) Tehotná žena nesmie byť zamestnávaná ani prácami, ktoré podľa lekárskeho posudku ohrozujú jej tehotenstvo zo zdravotných príčin spočívajúcich v jej osobe. To platí rovnako o matke do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacej žene.
§ 162
(1) Ak tehotná žena vykonáva prácu, ktorá je tehotným ženám zakázaná alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo, je zamestnávateľ povinný vykonať dočasnú úpravu pracovných podmienok.
(2) Ak úprava pracovných podmienok podľa odseku 1 nie je možná, zamestnávateľ ženu preradí dočasne na prácu, ktorá je pre ňu vhodná a pri ktorej môže dosahovať rovnaký zárobok ako pri doterajšej práci v rámci pracovnej zmluvy, a ak to nie je možné, preradí ju po dohode s ňou aj na prácu iného druhu.
(3) Ak dosahuje žena pri práci, na ktorú bola preradená bez svojho zavinenia, nižší zárobok ako pri doterajšej práci, poskytuje sa jej na vyrovnanie tohto rozdielu vyrovnávací príspevok v tehotenstve a v materstve podľa osobitného predpisu.
(4) Ak nemožno tehotnú ženu preradiť na pracovné miesto s dennou prácou alebo na inú vhodnú prácu, zamestnávateľ je povinný poskytnúť jej pracovné voľno s náhradou mzdy.
@lucijalucy Úprava pracovného času
§ 164
(1) Zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti.
(2) Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.
(3) Tehotná žena, žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako tri roky, osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa môžu zamestnávať prácou nadčas len s ich súhlasom. Pracovná pohotovosť sa s nimi môže len dohodnúť.
§ 165
Ustanovenie § 164 ods. 2 sa vzťahuje aj na zamestnanca, ktorý sa osobne stará o blízku osobu, ktorá je prevažne alebo úplne bezvládna a neposkytuje sa jej starostlivosť v zariadení sociálnych služieb alebo ústavná starostlivosť v zdravotníckom zariadení.
Materská dovolenka a rodičovská dovolenka
@lucijalucy no mali by sa vám prispôsobiť. Ale tak keď to nejde tak jedine PN. Aj ja som v 6 mesiaci nastúpila na PN. Nie je to nič moc po finančnej stránke ale mala som nejaké problémy a nič na svete nestojí za to riskovať...
@januss21 Vid ZP ako píše v
@jankapepe
Gynekológ sa vyzna v ZP?! Sikovny.
@lucijalucy Ak požiadas o zmenu prac.casu ci zaradenia kvôli tehotenstvu a zamestnavatel nema možnosť to spraviť mozes byt doma so 100% náhradou mzdy. Len rataj s tym, ze zamestnavatel skor najde hocico a budeš možno len sediet a "cucat" do blba....
@evittam pracujem na pumpe, neviem čo by pre mňa našiel keď inú pozíciu tam nemáme 😬 No uvidím. Zatiaľ potiahnem 12stky kým ako tak vládzem. Ďakujem veľmi pekne za rady. 👍🏼
@lucijalucy aj ja som pracovala na pumpe a išlo to zmeniť. Nenamahaj sa zbytočne 🙈
Takže požiadala som o úpravu pracovného času a nie je vraj možná. Prosím vás, v tomto prípade:
(4) Ak nemožno tehotnú ženu preradiť na pracovné miesto s dennou prácou alebo na inú vhodnú prácu, zamestnávateľ je povinný poskytnúť jej pracovné voľno s náhradou mzdy.
Ako postupovať? Mám zamestnávateľovi písomne nejak oznámiť, že si teda beriem voľno s náhradou mzdy? Kam sa treba obrátiť? Na PN ma nedostane. Nie je dôvod.
@evittam práveže prekvapivo nie je možná úprava pracovného času. Lenže teraz neviem ako ďalej postupovať. To mám len tak ostať doma a neísť do práce, alebo treba niečo zamestnávateľovi písomne oznámiť?
@lucijalucy a máš nejaké problémy?
@maciatkolulu zdravotne nie, len lekár neodporúča 12 hodinové státie a nepravidelnú pracovnú dobu. Mám si vybrať či chcem prácu alebo dieťa. Takisto ma upozornil, že zamestnávatelia samozrejme z finančných dôvodov uprednostňujú, aby išla zamestnankyňa PN. Len ma zaujíma ako postupovať v prípade, že chcem pracovné voľno s náhradou mzdy.
@lucijalucy ja neviem no, si v 12 týždni bez problémov, tak sa treba nejako dohodnúť, ale podľa mňa dieťa alebo práca, keď nemáš problémy, sú trochu silné slová, lebo kebyže každá tehotná žena prestala robiť svoju prácu hneď na začiatku tehotenstva, lebo 12, lebo.... Tak to by bola riadna divočina.
@maciatkolulu je to individuálne. Je iné sedieť v kancelárii na mäkkom kresielku a piť kávu a iné stáť na nohách 12 hodín a robiť činnosti, ktoré nie sú vhodné pre tehotné bez ohľadu na to, či si tesne po oplodnení, alebo v 9. mesiaci. O tom tu nediskutujem. Ak neviete poradiť odpoveďou k veci, prosím, nevyjadrujte sa. Ďakujem
@lucijalucy Samozrejme ze pisomne
Ako inak? Ci len tak si zostanes doma? 😀😀😀👍
Všetkým sa vám chcem poďakovať za rady. Stála som si za svojim a podarilo sa. Gynekológ ma upozornil, že zamestnávateľ bude chcieť, aby som išla na PN. Samozrejme, vyskúšal, nevydalo. Netreba sa nechať. Nemám dôvod ísť na PN a zákonník jasne hovorí, že je POVINNÝ vyhovieť. Takže dostal písomne oznámenie o tehotenstve aj s papierom od lekára, že žiada o preradenie na dennú prácu a 8 hodinové zmeny. Nasledovalo pár dní ticha a potom telefonát, kde dostal na výber: buď vyhovie, alebo dostanem pracovné voľno s náhradou mzdy. Nech sa páči. A zrazu sa aj dalo vyhovieť 😂 Ďakujem ešte raz a ak sa s niečím podobným stretnete, stojte si za svojim. Ide o vaše dieťa a jeho život. ☀️
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@lucijalucy áno je to tak.
Max 8 hodín.
Aj kvoli mne museli upravovať smeny v práci.