Ahojte, chcela by som sa spýtať, či je v pohode byť tehotná v 18tke. Pôjdem do posledného ročníka na gymku. Najmä sa chcem spýtať na váš názor... Ďakujem
Nie je to v pohode.dieta ma prist ked nebyvas s rodicmi a nebudes ich tym otravovat.ale ak zijes s manzelom v samostatnej domacnosti a okrem tej malej nahody ste zodpovední ludia tak je to ok.ale sama si myslim ze dnesne dievcata by nevedeli vychovat dieta v tomto veku,i ked mozno cest výnimkám
Tazko povedat co je v pohode. Zalezi od vela okolnosti. Ak mas rodinu, ktora ti pomoze, podrzi ta, tak je to radost. Aj ked si asi kazdy predstavoval, ze dietatko pride inokedy (vzdelanie, byvanie, a podobne). Ak mas aj partnera, co ta nehodi cez palubu, nemyslim, ze by to mala byt nejaka katastrofa.
Ak vsak nemas zazemie, moze to byt tazke. No zena je silnejsia nez si casto mysli a dietatko je istym motorom aby sa ona posuvala dalej.
Neries druhych ako to oni vnimaju. Teba nech zaujimas ty, dietatko, partner a rodina. Ostatni ti mozu byt ukradnuti.
Drzim palec. A len tak - nie si ani prva a ani posledna a kolko je mamiciek, co rodili aj v 17tke, 16ke.
Jedna kočka so mnou maturovala a už bola tesne pred pôrodom 🙂
@viki6801 nie je, stale budes zavisla na niekom, o dieta sa dokazes fyzicky postarat, ale materialne, kym si nenajdes pracu, ktora ta uzivi, nie a tmpdom zostavas s kazdym svojim vydavkom v pozicii, ze najprv ides s prosikom, naciahnes ruku a cakas, zvycajne to chce aj protisluzbu. Kultura, sport, relax, knihy, cestovanie, vsetko robis len do tej miery, pokial ti to financna situacia, zdravotny stav dietata a dieta samotne dovoli.
Studium na vysokej skole je tiez obmedzene na to, kolko su ti ochotni vypomoct rodinni prislusnici, niektore vysoke skoly sa nedaju studovat s individualnym planom.
@viki6801 je to totalna strata slobody tak na 10-15 rokov. prve roky som normalne zavidela väznom, lebo oni sa mozu aspon v klude vyspat, zjest ranajky a citat si ... zalezi samozrejme aj od dietata, niektore su vcelku v pohode (ale aj tak to nie je malickost postarat sa o neho a zvyknut si na tu zmenu) a niektore su total extrem ze ani odbornici ti neporadia co s nim
Myslím, že máš ešte kopec času ak to len plánuješ...treba si užiť život, zarobiť nejaké peniažky, cestovať, vzdelávať sa, zabezpečiť strechu nad hlavou...s deťmi je to o kvapku ťažšie užívať si tieto činnosti bezprostredne a bezvýhradne...kedysi to bolo bežné, rodiť v tomto veku, aj v nižšom, ale doba sa zmenila a mládež nie je to, čo bývala kedysi, chýba im akysi pocit samostatnosti, zodpovednosti hlavne, samé sú ešte deti....nie to aby vštepili výchovu svojim deťom, ale.....ako vyššie je spomenuté....sú svetlé výnimky...ak už bábätko čakáš....hlavu hore, zdravé bábätko je najdôležitejšie...hlavne aby si naň nebola sama, budeš potrebovať veľkú pomoc, aj dokončiť hlavne vzdelanie...aj so starostlivosťou...Tak držím palce nech je tak či onak...
Samozrejme že je to skoro.
Ale každopádne sa to dá zvládnuť.
Mňa mala mama v 17stich - neplánovane.
Museli jej rodičia pomáhať,kedže ostala navyšw sama. Ale zvládla to 👍 a sama povie,že nikdy to neoľutovala.
Ak si už v očakávaní, tak je to v pohode, ak sa dokážete ty aj otec dieťaťa postarať o zázemie (materiálne aj duševné) ktoré dieťa potrebuje. Ak to tak nie je, tak to asi až taká pohoda nebude 🙂 , pre rodičov to asi tiež nebude správa roka (a netreba im to mať za zlé ), ale pri troche snahy, dobrej "logistike" a ochote a láske blízkych sa to hádam dá zvládnuť.
...ahoj ak to planujes z dovodu,ze mas pocit,ze tboj zivot je nudny, a chces ho niecim naplnit...napln ho niecim inym.
.nie dietatom...dieta je straaasnh zavazok na cely zivot...je to ludske svorenie ,ktore ti vezme cey tvoj zivot...ank je to krasne...je...ked je zena vydata, je v spokojnom vztahu, ma vsetko naporiadku...ano vtedy hej.
Ale ak je to inek je to jeden velky boj o prezitie...ty sama seba musis dat dk ustrania,lebo ci sa ti chciet bude alebo nebude mas smolu..
Uz nikdy to nebudes len ty...teda urcite tych jeho prvych par rolov zivota....prve roky budes musiet neustale splnat poziadavky dietata...
Ja som to tak mala...prve dieta v 19tke...a dalsie 29..
.rozdiel rapidny...ale najma co ma mrzi je,ze tomu orvemu som nemohla dat to co davam druhemu.
Pretoze som emocionalne ak socialne niekde uplne inde...a po dalsie...a pozor nie si dospela...to co sa ti teraz zda ok bude v 27 pre teba uplne inak....a len taka mala rada na zaver...rob hocico zabavaj sa blazni sa zi...pokial sa staras len sama o seba...pretoze dieta ta preberie za sekundu a viac uz o beztarostnosti nebude rec....
No kedze si v skupine snazilky...tak sa asi velmi nudis...a radaej sa zapis na vytvarnu....a nepozeraj vela fotiek na instagrame...pretoze mat dieta a instagramove foto je riadny rozdiel...
no už ked sa stane tak ok hej, ale planovane by som teda isto nešla do toho, ked vyštuduješ, možno potom.... na druhej strane som nazoru že radšej skôr ako potom v 50tke 🙂
@lenuliatko84 ja žijem s mojím priateľom spoločnej domácnosti a s naším synom od 18tich a v pohode som sa všetko naučila nehovorím nieje to med lízať iné dievčatá si v 18 ešte užívajú život ale ja som radšej dala život môjmu dieťaťu a chcela som sa oň postarať sama aby mňa poznalo nielen ako matku ktorá ho porodila ale ako matku ktorá ho aj výchova
Dieťa počas štúdia určite nie. A už dupľom nie cielene.
@viki6801 no tak ked si už tehotna, tak naše odpovede su uplne irelevantne
@viki6801 všetko sa dá zvládnuť a ak si už tehotná tak len sa pekne postaviť k veci zodpovedne
@viki6801 nie, dieta v 18tich by som urcite nechcela. Preto sme sa chranili ( pouzivali antikoncepciu), aby sa take nieco nestalo.
@viki6801 v pohode to nie je určite. Ak sa dá, odlož to na neskôr, keď budeš mať aspoň dokončenú sš, ideálne aj niečo aspoň málo odpracované, aby si mala z čoho dostať materskú, vedela si zabezpečiť aký-taký život a nie len byť odkázaná na rodičov a partnera, ktorý tu dnes je a zajtra nemusí byť.
Ak už je dieťa na ceste, tak stále to nie je úplne v pohode, ale zvládnuť sa to dá, nebudeš prvá a posledná tiež určite nie. Dôležitá je ale podpora najmä rodičov, ideálne ak sa pridá aj partner alebo jeho rodičia (ak je to rovesník). V škole bude potrebné vybaviť asi individuálne štúdium. Hlavne nezahadzujte školu ty ani partner (ak teda nejaký je a tiež ešte derie školské lavice), radšej sa trošku potrápte teraz, ale školy si dokončite, no a potom čo najskôr do práce alebo pracovať popri ďalšom štúdiu.
@viki6801 A ako sa stalo neplanovane? Tak, ze ste sa nijak nechranili?
Pokial sa uz naozaj stalo, tak uz nie je velmi co vymyslat. Musis sa ty aj partner snazit zo vsetkych sil aby to bolo v pohode. Pravdepodobne budete plne zavisli na rodicoch, ich byvani, pomoci, podpore, takze sa k nim spravat pekne s pokorou, uctou a vazit si ich pomoc. Skolu sa snaz za kazdu cenu dokoncit a zmaturovat. Partner pri tebe snad bude stat a budete prd rodicmi vystupovat pekne spolu jednotne a prevezmete zodpovednost.
Pokial iba rozmyslas, ze by sa mozno mohlo stat a budete mat z toho adrenalin, ze sa nechranite poriadne a je tam stale to, ze co ak... tak to nepovazujem za v pohode, treba sa spravat zodpovedne a patricne sa chranit.
@evkakozickova tak klobuk dole,patris asi do 5% dievcat ktore do dali
Ked tu tak čítam tie názory mám pocit, že dievča si podľa vás zničilo úplne život a už je všetkému koniec, veľmi zaujímavý názor od mamičiek. A pre @viki6801 neboj sa je to v pohode, dôležité je sa obklopiť ľuďmi, ktorí ti pomôžu a podržia ťa - partner, rodičia. Bude to zo začiatku ťažké, lebo to bude naraz taká zmena oproti tomu čo poznáš. Ale uvidíš, že po čase budeš spokojná, keď dieťa vyrastie a aj výchovu mladšie ročníky zvládajú oveľa lepšie nie sú také ustarostene pre každú modrinu. A keď dieťatko vyrastie, tak potom pôjdeš do práce a môžeš budovať kariéru. Držím palce a neboj sa dieťatko je ten najkrajší dar. 🙂
@777januska777 ďakujem
Hm. Gratulujem 🤣 sice nie je moc k comu. Ja by som nedokazala mat dieta s tym, ze by som mu nevedela dat vsetko, co chcem. Ked si predstavim, ze by som to 10 rocne obdobie studia, prace, cestovania a plnenia snov musela preskocit, au. Nehovoriac o tom, ze teraz budes zavisla (peniaze, byvanie, proste vsetko) od rodicov? Svokrovcov? To nie su noc pekne vyhliadky.
@777januska777 a aku pracu si najde so strednou skolou? 😅 za pasom? To je krasna buducnost
Pokiaľ to plánuješ, radšej počkaj.Skonči školu, pripadne sa zamestnaj na istý čas, kvôli budúcej materskej. Ak už tehotná si, tak to je iné, skôr tam ide o to, akú máš istotu v partnerovi, v rodičoch, či máte kde bývať, či on pracuje, financna stránka je dosť dôležita. Pripadne ak si slobodná mamička, bez partnera, či ti bude platiť na dieťa, a kto ti s nim pomôže. Ono nie je problém mat dieťa tak mladá, len skutočne zvaz aj tie okolnosti, aké máš. Vravím, neviem, či len to je "v plane" alebo o pár mesiacov už rodis.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Záleží od toho, či to plánuješ alebo už tehotná si. Ak to len plánuješ, tak to nerob. Z čoho chceš to dieťa živiť? Máš ešte kopu času.
Ak už tehotná si, tak to rieš s rodičmi, učiteľmi alebo lekárom.