Diabetológ v Bratislave, ktorý sa venuje tehuľkám

dionyzka
19. sep 2014

Maminy, ktore ste prekonali tehotensku cukrovku alebo mate cukrovku, poradte v BA lekara, ktory sa venuje buducim maminam a je v tom dobry. Nie kazdy diabetolog je ihned odbornikom na tehotensku cukrovku, vie spravne poradit, zapozicat glukomer, nastavit dietu... .
Mate niektora dobru skusenost s nejakym lekarom, kto sa venuje tomuto ochoreniu? Vdaka.

lemurko
19. sep 2014

Ahoj, ja som pri prvom chodila do petrzalky - ako je danovy urad. Meno si nepamatam. Ambulanciu tam ma byvala primarka zo statnej nemocnice. Jeden den v tyzdni ordinuje lekar, tak ma priradili k nemu. Bol ale dost prisny, co sa tyka jedla a hodnot. Glukomer som si kupovala sama, inzulinove pero som dostala. S predpisovanim pruzkov bol stale problem, takze som kupovala aj za svoje. Pri druhom tehu som isla do statnej nemocnice a tam tie hodnoty brali benevolentnejsie, hodnoty z domaceho glukomeru nepovazovali za podstatne. Neviem co je lepsie, obe deti su zdrave.

liebling98
19. sep 2014

@dionyzka ja som chodila k MUDr. Tošerovej, ambulanciu má v Petržalke neďaleko daňového úradu a UPC. Bola som spokojná, aj keď som si priplatila objednanie presne na čas.

lemurko
19. sep 2014

@dionyzka no a vlastne som chcela, ze opacne, ani tam ani tam by som uz nesla, len neviem ci este niekoho ineho v BA zozenies. A spomenula som si na meno tej pani doktorky z petrzalky - Toserova. Tak skus k nej, len povedz ze k nej, nie k tomu chlapovi - tusim ze je to jej manzel. On moc pochopenia s tehotnou nemal a furt mi neveril, ze jem len to, co pisem ☹. Furt len menej a menej aj ked uz fakt skoro nebolo z coho. Najskor kazal schudnut, potom zasa vadilo, ze nepriberam, no proste tazka debata pokazde...

dionyzka
autor
19. sep 2014

@lemurko
@liebling98
dakujem za radu. Skusim, privelmi nie je z coho vyberat. Mne sa paci, ze v CR v Brne i inych velkych mestach maju na to centra, kde sa tymto maminam venuju. U nas o niecom takom neviem.

marbalulka
19. sep 2014

@dionyzka ahoj, ja mam zase skusenost s dr. listiakovou v nemocnici na antolskej. chodia k nej aj tehotne. tusim glukomer nezapoziciava, ale ked mas, mas narok na pruzky. chodi sa k nej kazde 2 tyzdne, kedy robi testy. poradi, vysvetli, nastavi dietu.
@lemurko 😨 a to co bolo za doktora? pichala si si inzulin? ako moze tehulke radit schudnut a aj upravit stravu? pri cukrovke sa to sice vyzaduje, ale nie az do takej miery, ze mamicka hladuje! a ked sa picha inzulin, tak sa strava uz neupravuje, tehotna sa nema obmedzovat hlavne v jedeni, ma sa nastavovat inzulin.. aj ja som mala podobnu doktorku, pre ktoru bol aj pol krajca na veceru problem a mam ubrat ...

liebling98
19. sep 2014

@lemurko Áno, je to jej muž, volá sa Vozár.
@marbalulka tehotná na inzulíne nemôže jesť hocičo, strava musí byť upravená a vyvážená. Chudnúť jej zrejme neodporúčal, skôr nepribrawť príliš rýchlo. Strava tehotnej s cukrovkou sa od netehotnych cukrovkárov líši v tom, že sa neobmedzuje energetický príjem, ale sa sacharidy v strave nahrádzajú bielkovinami a čiastočne tukmi. Strava sa počíta na sacharidove jednotky

marbalulka
19. sep 2014

@liebling98 to ja velmi dobre viem, ze sa to pocita na sacharidove jednotky. ti lepsi diabetologovia automaticky davaju kazdej inzulin, pretoze tehotna zena nemoze hladovat a nema sa trapit dietami. s inzulinom musi drzat prisnu dietu, jasne, ale moze si toho dovolit viac ako iba tehotna na diete bez inzulinu.

cecil36
19. sep 2014

urcite NIE Hajovskú 😉

lemurko
19. sep 2014

@liebling98 no moja zlata v 24. Tyzdni mi vyratal BMI - vazila som vtedy 67kg na 164 cm. Pribratych som mala asi 8 kg. A ze schudnut aspon 1-2 kg by bolo dobre. Co teda neslo a ani som sa o to nesnazila. Na konci okolo 30tt som vazila 68 kg a jasne, ze z pol krajca chleba na veceru a 2 zemiackov na obed som nepriberala nic a mala som ketony v moci pokazde. Tak zas bolo zle, ze ako to, ze nic nepriberam. A bola som na inzuline, 8-10-8 som si pichala na konci. V 38tt odporucil ukoncit tehotenstvo kvoli zlej kompenzacii nastastie sa maly vypytal predsa sam a o nieco skor - 37+0 a vazil 2820g a meral 49cm.
V druhom tehu som tam nesla a druha pani doktorka ked videla zaznamy z prveho tehu, tak iba krutila hlavou, ze ako som mohla takto nejest a podla nej boli glykemie v pohode ( ja som mala mat 1,5 hodinu po jedle do 7,2 a podla nej tak do 9 nameranw glukomerom je este ok). Ona ma dokonca vyradila, ze som pri druhom v poriadku a mam iba obmedzovat sladke. Mala sa narodila v termine 3460. G a 51 cm.

@marbalulka no ja som sa vtedy bala ho nepocuvat, maly furt na utz bol vacsi, vsetci ma strasili a nakoniec drobcek- bol ako slizik, ziadny tuk nemal. Preto som tam uz v druhom tehu nesla.

vvia
19. sep 2014

Chodila som na antolsku k pani doktroke, mala som spisanych kolko mozem sacharidovych jednotiek. Na inzuline som nebola, iba som mala dietu a kazde 2tyzdne kontrolu. Kedze som lezala na rizikovom tak som bola kontrolovana aj na oddeleni a brali mi pravidelne krv na cukor, takze som nemala doma ani glukomer....pocas tehu som schudla 8kg a ku koncu som zacala konecne naberat no nepribrala som oproti povodnej vahe nic. Az po porode ked som zacala zase jest :D

vvia
19. sep 2014

A musim este povedat ze pani dr Listiakova ma neobmedzovala v strave fo takej miery aby som musela chudnut, u mna to bolo nejak bez mojho vedomia 😀 ani sama neviem ako 🙂 ja som s nou bola spokojna

marbalulka
20. sep 2014

@lemurko samozrejme, ani ja neodporujem lekarom, bala som sa, zeby to mohlo mat nasledky na mna, aj na maleho. ale nejde mi do hlavy, ze kaze tehotnej schudnut. ved podla fotky nevyzeras, zeby si mala sto kil.. s tym som sa este nestretla, aby niekto tehotnej toto kazal. vlastne mojej kamoske, ked pribrala pocas tehu 30kg, uz jej zakazali pribrat 😀 ale to je nieco ine. no a malicky bol ozaj malicky a vidis, mozno to nemusel brat tak prisne. ja som mala tiez taku, kazala mi mat 1,5h po jedle do 7,0, velmi zriedka som mala kusok nad, hlavne vecer a to som vecerala zeleninovy salat s kuskom chleba, tak mi z toho kazala ubrat. potom isla na antolsku a tam povedala doktorka, ze to je v pohode, nevadi, ak sa to sem tam o kusok presvihne, ine je, keby som mala cely cas 9..

alexandra2222
21. sep 2014

Doktorka maria cizova vo vrakuni je uzasna. Nastavila dietu, ktoru dodrziavam a kazde dva tyzdne k nej chodim pokecat. Mila, ludska. Glukomer som dostala,aj pero,pasiky vzdy dve balenia na mesiac. Jedine co je ze sa plati desat euro pri kazdej navsteve, lebo ma plno a preto tehotky berie mimo ordinacnych hodin. Co mne nakoniec vyhovuje, lebo nikdy nemusim cakat ;) odporucam ju vsetkymi desiatimi

dionyzka
autor
22. sep 2014

@alexandra2222 ... 🙂 som rada, ze si nasla lekara, ktory konecne za nieco stoji. Ja som o nej tiez citala same chvaly, ale len citala. Tych 10E az tak vela zasa nie je, prepdokladam, ze uz potom necakas a to je tiez vyhoda - zasa s bruchom cakat kazdy druhy tyzden 3 hodky na kramaroch to tiez nie je ziadna vyhra.

dionyzka
autor
26. sep 2014

@lemurko
@liebling98
@marbalulka
@vvia
@alexandra2222
... maminy, mali ste niektora tehotensku cukrovku v predchadzajucom tehotenstve? Problem je v tom, ze mne diabetolog tvrdi, ze ak som uz raz v zivote tehotensku cukrovku mala, tak glukozovy test sa robi medzi 14 a 17 tyzdnom. Gynekolog tvrdi, ze to nie je pravda a robi sa normalne medzi 24 a 28 tyzdnom. Google hovori aj prvu a druhu moznost. Co povedali vam? Co je teda spravne?

lemurko
26. sep 2014

@dionyzka Ahoj, mne pri druhom tehotenstve robili test hned v 10. tyzdni. Bol v poriadku, ale aj tak som dostala pruzky do glukomeru a pre istotu sem tam zmerat. Potom som bola v tom standardnom termine - 24. - 28, alebo pre istotu uz v 22. tyzdni. Dopadol hranicne, takze ma dalej sledoval diabetolog, a mala som dietu - preventivne , ale laboratorne som mala cukor vzdy v poriadku, takze som vlastne druhy krat tehu cukrovku nemala a nemusela som uz na diabetologiu ani po porode. Ale ako som pisala vyssie mala som benevolentnejsiu lekarku a ona to tak prisno neposudzovala, takze podla nej som bola v poriadku, aj ked hodnoty pri domacom merani najma vecer som mala horsie ako v minulom tehotenstve. Ale labak rano vzdy v poriadku. Takze som si to tak nejako sama kocirovala a teda sladkeho som sa nedotkla cele tehotenstvo.

liebling98
26. sep 2014

@dionyzka ja som mala cukrovku pri každom. Glukozovy test mi robili len pri prvom, v 27.tt tuším. Diabetologička mi vtedy povedala, že je vysoká pravdepodobnosť, že aj pri ďalších tehotenstvách budem mať cukrovku. Mala som sa potom ohlásiť po 12.tt, dostala som glukomer a mala som si merať cukor 90min po jedle. Stačilo si dať na raňajky rohlik s lekvárom a kakaom a cukor letel nad 10 mmol/l, a to opakovane aj pri iných jedlách. Takže to bolo jasné aj bez testov, takže som zas menila sacharidy za bielkoviny a tuky. Vždy som to vedela udržať na diéte, inzulín som nepotrebovala.
Z môjho pohľadu Ti poviem toľko, svojim spôsobom majú pravdu obaja. Gynekológ v tom, že je dôležitejšie sledovať cukrovku v tých neskorších týždňoch, kedy už začína pracovať bábätku pankreas a začína tvoriť inzulín a tým pádom tvorba odpovedá na zvýšenú ponuku v krvi krvi, bábätko si tak ten cukor berie, viac priberá ako je dobré a po narodení je nastavené na ten vysoký cukor, čo dostávalo cez pupočník a zrazu nič. Len inzulín stále produkuje vo veľkých množstvách, tak je ohrozené hypoglykemiou a rizikami s ňou spojenými. Diabetolog má pravdu v tom, že je lepšie skôr podchytiť ochorenie, aby si maminka zvykla na diétu, prípadne aj neskôr na inzulín, ak nebude dobre kompenzovaná. Tiež aby nehladovala a netvorili sa jej tým pádom ketolatky, ktoré môžu poškodiť vývoj mozgu bábätka, keď ich je veľa a často.

marbalulka
26. sep 2014

@dionyzka ahoj, ja som mala cukrovku v prvom tehu, v druhom nastastie nie, ale bola som na teste 3x. ak ma zena riziko cukrovky, aj ked je prvy krat tehotna, napr. sa tato choroba vyskytuje v rodine, tak by mala ist na testy 2x, prvy raz cca v 15tt a druhy raz normalne medzi 24-28tt. takto mi to odporucali aj diabetologovia, ale aj gynekolog, ten ma hned posielal na testy, vzhladom na to, ze to mame v rodine a uz duplom, ked som mala v prvom tehu. a diabetologicka dokonca, ze cukrovka sa moze kludne vyskytnut aj mimo toho terminu kedy sa to meria ostatnym, takze ja som mala testy v 15tt, 22tt a v 30tt

vvia
26. sep 2014

@dionyzka ja som bola iba raz tehu

dionyzka
autor
15. okt 2014

@lemurko
@liebling98
@marbalulka
@vvia
... takze som sa nedala a napisala som do: Diabetologická a interní poradna pro těhotné v porodnici "U Apolináře", ktori sa zaoberaju cukrovkou a porodom zien s cukrovkou. Tu je moja otazka i ich odpoved:

Dobry den,
rada by som Vas poprosila o radu. V predchadzajucom tehotenstve mi bola zistena tehotenska cukrovka. Bola som upozornena diabetologom, v pripade, ze otehotniem znovu, test na zistenie cukrovky sa nevykonava medzi 24. - 28. tyzdnom ale omnoho skor. Moj gynekolog si to nemysli a na diabetologiu ma neposlal. Ako mam teda spravne postupovat v tomto pripade? Teraz som v 15 tyzdni, odber krvy zo zili v 8 tyzdni podozrenie na cukrovku nepreukazal.

Velmi dakujem za pomoc a prajem pekny den.

odpovědět

Po, 06/10/2014 - 09:22 — Hana Krejčí
Re: tehotenska cukrovka v predchadzajucom tehotenstve

Ta doporučení se nedávno upravovala. Co nejdříve po zjištění těhotenství by měla být vyšetřena glykémie nalačno, v případě, že je v normě, stačí pak oGTT v obvyklém termínu mezi 24.-28. týdnem. Pouze u žen, které mají zvýšené riziko cukrovky (obezita, hypertenze, předchozí GDM na inzulinu atd.) doporučujeme provést celé oGTT už na začátku těhotenství. Nemáte-li tato rizika, pak váš lékař postupuje správně.

linda2811
7. júl 2016

Chcem sa opytat ci si ma zena sama vybavit diabetika alebo to doktorka da sprievodny list....dakujem za odpoved

anjelikstrazny
8. nov 2018

@alexandra2222 Dobry den, prosim Vas, ako casto ste si museli merat glukomerom? Dakujem.

alexandra2222
15. nov 2018

@anjelikstrazny po každom jedle

anjelikstrazny
15. nov 2018

@alexandra2222 kazdy Bozi den?

alexandra2222
15. nov 2018

@anjelikstrazny nie je to nič strašné 🙂)

anjelikstrazny
16. nov 2018

@alexandra2222 ja sa len pytam, lebo ja mam narocnejsieho diabetologa☺

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre