Dá sa v tehotenstve schudnúť, resp. nepribrať?

dadli
23. feb 2013

baby potrebujem radu. som tehotna v prvom trimestri, ale mam nadvahu. pozostatok z predosleho tehu ☹ doktor mi vyslovene zakazal priberat.
jem striedmo 4-5x denne. moja otazka je ci sa da aj schudnut pocas tehu.
mate s tym niektora skusenosti?
nemam na mysli diety alebo take veci, ale skor mam na mysli nepribrat v tehotenstve, ked tak tak len naozaj minimum. ja sa hrozim kazdeho jedla 😒 mam z toho stresy stale ☹ pri prvom tehotenstve som nebrala do 26 tyzdna 14 kil, 9 mi ostalo ☹
dakujem

xlucia
23. feb 2013

@dadli chod prec od gynekologa, ktory ti kaze take hovadiny a ako tehotnu ta takto sprosto stresuje. jedz zdravo, primerane, hyb sa a priberies tolko, kolko si tvoje dieta bude vyzadovat. ked sa narodi, das sa dokopy a mozes zacas chudnut ak bude este treba.
kolko mas vysku a vahu ze ta to dokaze takto hecovat?

zuzulica
23. feb 2013

@dadli určite nie nasilu chudnúť,sú také pravidlá koľko asi pribrať podľa pôvodnej váhy, ale to všetko je individuálne, alebo skúsiť napr. http://www.akv.sk/index.php?option=com_frontpag... , alebo iného poradcu
a tu je stránka, kde je tabuľka koľko asi pribrať
http://www.medon.sk/index.php/castokladene-gyne...

kavaapalma
23. feb 2013

@dadli kasli nato ziaden stres,vsetko pre babo a schudnes po porode... zmen doktora a hotovo...

viktoria2011
23. feb 2013

@dadli Tak ja som pri malej pribrala 24kg a tiež z toho v porodnici neboli nadšený ale mne to vobec nevadilo...ostalo mi tiež 10kg a hned som po 4och mesiacoch otehotnela zase.....ale pri synovi som pribrala len 4kg a po porode som hned dala dole 10kg....Ja som pri prvom tehu urobila veeeelku chybu že som jedla všetko a vždy.....na noc som sa tiež veeeela najedla a pri druhom tehu som si uvedomila že netreba pojesť všetko čo nezje mňa a nesmrdi.....dieŤatko si potrebne živiny zoberie aj z toho,ked sa stravuješ tak akurat,nie je potrebne sa večer napchať lebo to babo potrebuje,aby rastlo.....to su len fámy....treba jesť ale nie za dvoch ako sa hovori.....

xlucia
23. feb 2013

@zuzulica ziadne tabulky nepotrebuje, pokial nema metabolicku poruchu, priberie kolko bude jej telo vyzadovat. co ked priberie napr. predpisanych 12 kil uz v 20tt, tak do konca tehu nebude jest??
ja som relativne stihla, typ hruska, a pri oboch tehu som pribrala riadne cez 20 kil, vychodzia vaha bola 57 kil pri prvom, pri druhom cca 53 kil a po porode to islo samo. kojenie, non stop starostlivost.
a to som sa cez obe tehu stravovala ukazkovo, ziadne sladke, a az neunosne vela pohybu...

katieg85
23. feb 2013

@dadli ja som otehotnela posledne dva deti nad sto kil a doktor mi ani nic nenaznacil nieco na moju velku nadvahu a mala som bez problemove tehotenstva ani mi nebolo zle nic.xlucia ma praudu ,to co za doktor by som ho vymenila

dadli
autor
23. feb 2013

@xlucia @zuzulica @kavaapalma baby ja so svojim doktorom absolutne suhlasim, patri k najlepsim gynekologom na slovensku. suhlasim, pretoze s nadvahou v tehotenstve prichadazju same problemy teh. cukrovka, vysoky krvny tlak a dokonca ja podvyziva dietata. a neverim ani tomu, ze tucny clovek je zdravy. ja som nikdy nebola tucna, no v prvom tehotenstve som zacala doslovat zrat- vsetko hlavne same nezdrave veci ktore som si pred tym odopoierala. preto som vlastnou vinou tolko pribrala.
sem tam na MK vidim, ze niektore kocky v tehu pribrali max. do 5 kil. ale neviem ako to dokazali 😕 asi som moc precitlivela, moc o jedle asi premyslam. len mam sedavu pracu a v prvom trimestri nechcem cvicit, tak mam obavy.
mne je ejedno nechy vyzeram hoci aj ako velryba, ale ide mi o zdravie moje a mojho babatka.
no a moj problem spocva v tom, ze bola som tehu to som fakt zrala a potom ako som nebola tehu som bola na dietach a tak a teraz ked som tehu, neviem ci jem ako mam, lebo za posledny rok poznam len extrem prejedanie sa a diety. 😅
dakujem za linky idem kuknut!
btw. moje BMI tvrdi ze som v pasme s nadvahou ☹

sense
23. feb 2013

dadli zabudni na diety....neviem aku mas vahu....ja som tiez zacinala s nadvahou, moj BMI bol 27.7. a lekar mi nic take nepovedal, pise sa ze 12-15kg je priemerny prirastok vahy, pricom chudsim zenam nevadi na zdravi pribrat aj 20kg a tym s nadvahou 10-12kg. Ja som v 31tt a pribrala som doteraz 6-7kg. Ziadnu dietu nedrzim, snazim sa len neprezierat a nejest piate cez deviate, ked mam chut na sladke dam si kocku cokolady, ked mam chut na zemiakove placky tam si dam jednu ddve, ked to jeden den trochu viac prezeniem s nezdravou stravou tak si dam dalsi den len trosku pozor a dam si salat s kuracimi prsiami....a ked idem do obchodu tak si napisem listok a kupim viac ovocia a zeleniny a regale so sladkostami, a chipsami obchadzam....a ked to doma nemam tak ma chut aj prejde....bez uplneho navysenia vahy to nejde, ked si len zratas kolko vazi dietatko, plodova voda, a vseetky tie veci okolo tehu tak nieco pribrat musis

kavaapalma
23. feb 2013

@dadli tak aha.......aj tak si myslim,ze ak budes jest pravidelne a v malych davkach,tak sa ti to ustali... ja som najviac pribrala prvy trimester,minuly mesiac kilo a tento mesiac 1,5kg......jem normalne pravidelne a po menej... a stale chodim na prechadzky aspon na hodinovu...

dadli
autor
23. feb 2013

@kavaapalma u mna je asi naozaj problem pohyb ☹ sedim cely den v kancelarii a pridem domov okolo siestej a to uz len navarim upracem a idem zasa sediet pred telku 😖 musim sa asi nejak rozhybat, to bude asi ten kluc k tomu nepribrat.
dakujem

briketa
23. feb 2013

@dadli hej ja som v tehu nepriberala vobec (nic som pre to nerobila). sest-sedem kg u vsetkych troch. to odislo po porode hned dolu.
potom som naberala s kojenim ako blazon.
zda sa ti to lepsie? 🙄

dadli
autor
23. feb 2013

@briketa ani nie 😅 och vidim ze je to hotova alchymia s tou nasou zenskou vahou 😕
@sense s tym nekovanim sladkosti a inych veci mas pravdu, ked to doma nemam tak na to nemam ani chut. a ked mam tak sa mi nechce ist kvoli tomu do obchodu 😉

zuzulica
23. feb 2013

@dadli ak sa človek nevie stravovať racionálne tie akože diéty ti nepomôžu, treba sa naučiť zdravo jesť, jasné,že nadváha nieje v tehotenstve ok, ale diety tiež nie, ja napr. sa snažím jesť teraz v tehu pravidelne a medzi jedlami keď mám na niečo chuť dám si ovocie, jogurt, snažím sa vôbec nejesť klasické sladkosti a podobné hovadiny a hlavne treba dodržiavať pitný režim, ale ak s tým chceš naozaj niečo spraviť je fakt na mieste investovať do výživového poradcu, ten ti pomôže naštartovať metabolizmus a naučí ťa stravovať sa zdravo a máš to na celý život a môžeš využiť pri strave celej rodinky 😉
Inak kámoška pribrala pri prvom tehu 24kg, teraz je v 29tt a má +12kg, ale jej nič nezostalo potom, cvičila atď

kavaapalma
23. feb 2013

@dadli urcite ten pohyb,ja som si navykla,lebo predtym som chodila na jumping plus bicykel,ale vonku do prirody a vsade podla moznosti peso... takze aj teraz uz len ta chodza,ale hybat sa chcem a potrebujem...citim sa potom super... nacerpam energiu... mas to tazsie pokial pracujes do vecera,to sa cloveku bars nechce,este tak v lete,ale teraz je skoro tma... tak sa snaz viac chodit peso... ja sa zadycham len ked sa pustim rychlejsie do schodov... 🙂

sense
23. feb 2013

@dadli a co sa tyka tych chorob, cukrovku tehotensku nemam, moj tlak je skor nizky, ale mas pravdu ani ja neverim ze tucny clovek je zdravy a tiez teraz ked uz mam brusko a mi zavadzia pri zavazovani snurok al. holeni noh, poviem ze nechapem ako to mozu zvlaadat obezni ludia a tvrdit ze su spokojni....a co sa tyka cvicenia, pokial ti nebyva zle kludne cvicit mozes, len si daj pozor s posilnovanim, hlavne vynechaj posilnovanie brusnych svalov a dvihanie zavazi nad urovnou ramien, ale take ze bicykel, rychla chodza urcite nevadi....pokial nemas problemove tehotenstvo, ja som krvacala dvakrat tak som mala cvicenie uplne zakazane.....jedine co robim su cviky na chrbat na uvolnenie , aj to len s mierou....

sense
23. feb 2013

@dadli aj u mna je to tak so sladkym lebo ked nieco kupim tak ptoom sice po troske ale jem a ked to doma nemam tak mi to nechyba, a ked mam uplnu krizu tak je dobry aj banan , al. jablko

zuzulica
23. feb 2013

@xlucia ale to vôbec nebolo myslené tak, to bolo aby videla,že aj pri vyššej váhe sa môže pribrať a predsa som tam napísala, že je to individuálne...

dadli
autor
23. feb 2013

@kavaapalma no uz aby bola jar, to mi nebude vadit ked pridem domov o siestej lebo bude este svetlo, to mam vzdy viac energie. 😉
@sense dakujem za rady, myslim, ze taky bicykel kludne zvladnem.
v pondelok idem k doktorovi tak sa ho spytam na to cvicenie ci mi to odporuca.
dakujem baby velmi moc 😉

kinna
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kavaapalma
23. feb 2013

@dadli nemas zaco ... a aj kebyze mas nadvahu,ale stravujes sa zdravo tak nevidim dovod na cukrovku,alebo vysoky tlak... to by potom podla toho mali vsetky baculky automatikus tehu cukrovku a to ostatne tiez,coz je blbost... a zase na druhej strane aj stihla zienka moze pribrat aj 25kilo a melie sladke jedna radost a tiez nema cukrovku,alebo moze mat... takze je to na organizme samotnom a kazdy jeden reaguje inak... na to nikde neexistuju ziadne tabulky,lebo kazdy clovek je jedinecny...

tiffanka
23. feb 2013

@dadli ahoj...napíšem svoj prípad. 🙂
Prvé tehu, pred 18tich rokov...pribrala som 20 kíl / z 58 na 78kg/....dcéra mala 3,30kg... z pôrodnice som prišla ľahšia o 14 kíl...potom som sa nejako priblížila na 60tku. 😅
Druhé tehu, pred 13timi rokmi...pribrala som "len" 7 kíl /jedla som všetko, mandarinky na kilá! 😀 ...dcéra mala 4 kilá. Na 60 kíl som sa už nedostala, ale stačilo mi aj 65kg 😀 .
Tretie tehu, pred 3 rokmi... pribrala som 16 kíl / zo 67 na 83 😠 /... syn mal 3,70kg...a s váhou bojujem vkuse,lebo som málo disciplinovaná!
Podľa mňa by sa v tehu chudnúť nemalo... skôr pred otehotnením by mala nastávajúca mamička myslieť na isté komplikácie, ktoré vyššia váha spôsobuje v tehotenstve. Popracovať na sebe, zmeniť stravovací režim, prípadne zaradiť nejaké miernu fyzickú aktivitu. Toť môj názor. Pá, držkaj sa. 😉 🙂

sense
23. feb 2013

@dadli nemas zac.....hlavne nech ste zdravi....a nech mas bezproblemove tehotenstvo.....

sense
23. feb 2013

@kavaapalma presne aj u mna je to tak, ani cukrovka ani vysoky tlak.....a tiez som zacinala s nadvahou....

zuzka444
23. feb 2013

to je individualne kolko sa pribere ja som mala v 1 trimestri dost pohybu uz len cesta do prace bola skoro 40 minut a domov tak isto a priberala som od zaciatku teraz to robi zhruba 1,80 kg na mesiac a to som uz v 6 mesiaci.jednoducho ked ma zena tendenciu pribrat pribere.ja to nejako neriesim a to vobec nepatrim medzi chude.u nas zeny v rodine pri tehu pribrali skoro kazda 40 kilov a nikto im pol slova nepovedal..moja teta pred tehu 60 kilov a pri porode rovna 100 ka.a teraz ma hadam aj menej ako 60 kilov.cize ja sa este celkom drzim heh..a zo zaciatku som ani moc nejedavala teraz uz hej lebo mi jednosucho nestaci si dat malu porciu alebo ako tu pisu ze dat si jednu placku .mne by to nestacilo lebo jednoducho mi kazdu chvilku skvrka v bruchu a citim hlad.rano o stvrtej sa budim na skvrkanie ale samozrejme nejdem jest.a pred spankom nemozem tiez jest lebo mi bude zle.takze ani neskoro v noci nejedavam no a aj tak priberam skoro 2 kila mesacne.ale jednoducho ked som hladna mi je zle.a ja keby jem salatiky s kuracim maskom tak aj tak priberem lebo ked chcem schudnut musim vysadit maso co si teraz bohuzial nemozem dovolit lebo chcem aby mala mala vsetko co potrebuje.a jasne pohyb je dolezity a tym sa nikdy nic nepokazi aspom kondicka je 🙂...ja sa snazim.chodit vsade peso pokial je to mozne.ale bohuzial ani kazdodenna hodina a pol prechadzka nezabera aby menej priberala..co uz..po porode to zacnem riesit teraz mi to je jedno ale samozrejme priberat s rozumom heh.

moonlighting
23. feb 2013

Tiež sa pripájam k tým "vystresovaným" z tehotenského priberania, no čím viac priberám tým menej ma to trápi (aj keď stále trápi), nenadarmo sa asi nehovorí že tuky obaľujú nervy 🙂
Pred otehotnením som vychádzala z váhy cca 50-52kg pri výške 164cm. Teraz som v 28tt (teda ešte dlhá cesta predomnou) a pribrala som na 65kg.
Pri tom nemám pocit že by som sa prejedala, jem veľa sladkého to áno, ale to som jedla vždy. Čo som zmenila tak som dosť pridala ovocie ktoré som takmer nejedla, zeleninu minimálne a snažím sa dodržiavať pitný režim, pred tehu som v priemere vypila denne 0,5 - 1l vody aj s rannou kávou, dnes sa snažím vypiť aspoň 1,5 - 2l, čiže sa doslova vodou nadájam tak si myslím že prírastok váhy je v dosť veľkej miere sposobené aj tým.

bis
23. feb 2013

ja som išla do tretieho tehu s nadváhou,pribrala som iba tých 5,5 kg za celé tehu,ale jedla som vždy ked som mala chuť a všetko..po pôrode kilá išli dole pekne,avšak teraz ako kojím..neviem sa dojesť,nechápem,ale mám neskutočnú slinu a už to musím nejako krotiť..

lleniak
23. feb 2013

@dadli ak sa bojis cvicit, tak aspon co najviac chodievaj peso, ked nie je pocasie uplne nanic. ja som v druhom tehu do 20tt tusim nepribrala vobec a ak sa nemylim, aj som cosi schudla, lebo som kvoli starsiemu bola furt v pohybe. (aj ked teda popravde, za posledne 2 mesiace som potom vsetko dobehla). ked nic insie, aspon kusok cestou do prace a z prace, ak sa ti da. ak chodis dopravou, skor vystupit a podobne. podla pocasia. prave som si spomenula, ze pri prvom ma manzel chodil pravidelne vecer "vencit", to mi potom ani potme nevadilo 🙂 . a obom nam prechadzka padla dobre, aj ked sa nam velakrat najprv nechcelo

tiffanka
23. feb 2013
tiffanka
23. feb 2013

@bis slinu som mala aj mám tiež pri kojení 😀 ...ako som prišla domov z pôrodky, tak sa mi podarilo za pár mesiacov pribrať 8kíl!!! Tíško závidím babám, čo koja a sú tenunké ako prútik 🙂 .

darinkazv
23. feb 2013

ja som vôbec necvičila. v prvom tehu som v 9tom mesiaci mala +4kg. deň po pôrode som mala ešte o 5kg menej, než pred tehu. takže zo dňa na deň zo mňa odišlo 9kg. a v druhom tehu som schudla 7kg a deň po pôrode som mala ďalších 7kg dole. takže -14kg dokopy 🙂 zatiaľ som nepribrala naspäť ani kg. ba ešte ďalšie 2kg šli dolu 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre