V priebehu jedného týždňa som absolvovala CT vyšetrenie mozgu a MR mozgu s podaním kontrastnej látky pre syndróm bolesti hlavy. Plánujeme dlhodobo bábätko a chcela by som sa Vás preto opýtať kedy je možné snažiť sa otehotnieť po týchto vyšetreniach kvôli radiačnej záťaži. Rovnako by ma zaujímalo či vyšetrenia CT a MR majú vplyv na kvalitu vajíčok. Ďakujem veľmi pekne.
CT využíva ionizijuce žiarenie ktoré ma hypoteticky vplyv na všetky bunky v tele - teda aj na vajíčka. Vo všeobecnosti reprodukčné bunky sú jedny z najcitlivejsich na ionizujuce žiarenie ale keďže ste absolvovali vyšetrenie mozgu, nebolí v priamom zväzku žiarenia "iba" v sekundarnom - odrazenom žiareni ktoré ma podstatne nižšiu ionizujucu schopnosť, teda je menej škodlivé. Prioritne pre snaženie sa to nepredstavuje problém pretože žiarenie cez vaše telo iba prešlo, nič sa nekumuluje a neostáva.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Pri MR nie je žiadne radiačnej žiarenie, môže sa robiť aj počas tehotenstva.. CT neviem