Minuly tyzden som bola na odber krvi u mojej lekarky - triple test v 16. tyzdni.. Dnes mi volala sestricka, aby som sa co najskor dostavila k nim, lebo mi vysiel tento test pozitivne.. nic viac mi vsak k tomu nepovedala.. Mate s tym niektora skusenost? Dakujem za odpovede..
@kittykittyke znamena to, ze ti vysla vyssia preavdepodobnost Downovho syndromu alebo razstepu chrbtice. Napr. ak by ti vysla pravdepodobnost na Downov syndrom 1:120, znamena, ze zo 120 tvojich deti by bolo jedno postihnute DS. Tieto testy su casto nepresne a nehovoria o tom, ci je realne tvoje babatko postihnute, len hovoria o tom, ze je tam urcita sanca. Ja som mala zvysenu sancu na razstep chrbtice, odporucali mi odber plodovej vody (ktory som odmietla) a nakoniec sa na ulrazvuku v 20. tt ukazalo, ze dcerka je zdrava.
@kittykittyke Ja si myslim, ze to bude v poriadku. Neviem sice, aka ti vysla pravdepodobnost, ale ja som sa tejto teme v tehostenstve dost venovala (lebo som bola strasne vystresovana z toho) a aj lekari mi potvrdili, ze tieto testy mavaju velmi castu falosnu pozitivitu, t.j. vyjde ti pozitivny tripple test, ale babo je zdrave. Aj tu na MK je vela mamin, ktorym vysla relativne vysoka pravdepodobnost (napr. 1:40) a maju zdrave babo. Bude do dobre, uvidis 🙂
@kittykittyke držím palce aby všetko dobre dopadlo....ale neboj, pozitívny tripple test ešte nič neznamená, koľko je takých prípadov, že sú z toho nakoniec len poplašné správy a bábo je OK. 100% sa to dá určiť amniocentézou. Mnohé ženy to odsudzujú a odmietajú podstúpiť ale nechápem prečo. Keby mne vyšli zlé testy išla by som na amnio bez rozmýšľania
@kittykittyke ja som to mala aj pri prvom DW syndrom tusim 1:51 bola som aj na amniocenteze a teraz mi to vyslo aj pri druhom 1:100 ale na odber uz nepojdem,ale mne to robili skor a budu zasa tusim ako tebe v 16tt
ja som mala pravdepodobnosť 1:250, amnio som odmietla a dcérka sa narodila úplne zdravá 🙂
Tiež som mala pozitívny výsledok na DS 1:199, amnio som odmietla, pretože mi lekárka povedala, že riziko úmrtia dieťaťa pri odbere plodovej vody je 1:100. Nechcela som to riskovať, malú sme chceli tak či tak. Narodila sa nám úplne zdravá dcérka.
Ja som mala pozitívny výsledok 1:180 a podstúpila som amniocentézu, len aby som vedela ako na tom sme a v prípade, že by nemala byť malá zdravá, sa na to pripravili.
@kittykittyke ahoj ja som mala 1:50 amnio som nerobila a mala sa narodila zdrava...Lekari mi vysvetlovali ze staci ako niesi v realnom 16tt ale troch menej hoci len 2-3dni tak ti to vyjde pozitivne..Ja som mala zle prietoky a babao bolo mensie ako malo byt na ten danny tyzden tehu a vsetky testy krvne som mala zle i napriek tomu ze mala bola dzdrava
@kittykittyke Zabudla som ze DS vidno aj na utz takze ak by bolo babo chore uz by si to vedela v 12tt kedy sa robi morfologicky utz..dalsi budes mat v 20tt...ak je tento dobry tak je vsetko ok..ja pri dalsom tehu ani nechcem triple testy lebo su zradne a zbytocne sa potom maminka trapi..ale tak ci tak DS je vidno hned v 12 tt
@kittykittyke nestresuj sa zbytočne, mne vyšiel výsledok 1:30 na edwardsov syndróm, absolvovala som amnoicentézu a bábo je úplne v poriadku 🙂
ja zas mám kámošku, ktorá mala všetky testy aj ultrazvuky OK a dieťatko sa narodilo s Edwardsovým syndromom....ach, nech sú len všetky detičky zdravučké, to je sem každej ženy.Poznám veľa žien matiek v mojom okolí, čo mali trpple testy zlé a detičky sú úplne v poriadku
@jania023 nie je to vždy pravda... 😔
moja švagrinka mala všetky dovtedajšie výsledky a ultrazvuky v poriadku a až v 16tt jej vyšlo riziko na DS 1:8 a teraz jej robili amniocentézu, ktoré to potvrdila, plus morfoultrazvuk u čunderlíka našiel ešte aj rozsiahly rázštep pery a podnebia... 😔 😔 😔
Poprosila by som Vás o názor na moju situáciu. Mám za sebou viac potratov v 2 trimestri, tvrdnutie brucha, otvorený krčok...Jeden pôrod po serkláži v 26tt, zase otvorená. Teraz mám 36rokov, som v 15tt, ležím od prvého dna, morfologický ultrazvuk v 12tt ok, teraz tripl vyšli zle vraj 1:144, doktorka mi krv brala ked som bola 14+4deň, poslala ma hned do Ba na genetiku a chcela by keby som si dala urobiť amnio. Ja mám však už dohodnuté v nemocnici, že ma v 16-17tt zase zašijú.A neviem čo mám spraviť, mám pocit, že to amnio mi ublíži, že moja chabá maternica bude hned reagovať tvrdnutím a cítim, že tie výsledky budú vporiadku. Neviem si predstaviť, že v stredu mi spravia amnio a o týždeň budú šiť, zdá sa mi to nebezpečné. Ja ležím ako v nemocnici, vstávam iba občas, beriem fraxiparín, gvajakuran, magnézium, dupaston, zospodu gel preventívne. Neviem ako sa mám rozhodnúť, na genetiku idem v stredu. Čo by ste robili vy?
@pede Ahoj, mrzí ma, čím všetkým si musela prejsť. ☹ Nie som gynekológ, ale predpokladám, že tvoje potraty a ťažkosti pri tehotenstvách má na svedomí skôr nedostatočnosť krčka maternice, ako genetické chromozómové aberácie. Choď na genetiku, povedia ti síce len to, čo by si sa dočítala aj tu na fóre: že pravdepodobnosť potratu či poškodenia plodu pri AMC je to 1 %, ale ak výsledky z plodovej vody dopadnú dobre a nebudú žiadne komplikácie, máš 99,9 % istotu zdravého bábätka. Rozhodnutie ti nikto neodníme. Musíš sa k nemu dopracovať sama... nie je to ľahké, prešla som tým prednedávnom. (výsledky zo séra 1:13 000, po zohľadnení veku 1:140, amnio som odmietla pre nepomer rizika, teraz som chorá neustále smrkám a kašlem, čo komfortu maternice a bábätka tiež nepridáva... hrôza pomyslieť, keby tam bol ešte čerstvý, nezahojený vpich). Moja rada: pokojne choď na serkláž, skús sa dohodnúť s nejakým odborníkom na druhom, neskoršom morfo ultrazvuku. Dá sa tuším robiť už od 18./19.tt, hoci najideálnejšie termíny sú 20. - 23. tt. A až potom, môžeš zvážiť, či doktorkino odporúčanie AMC prijmeš, nútiť ťa nemôže. Verím, že tvoj materinský cit ti našepkáva správne a bábo máš úplne zdravé 😵 ak by predsa len boli pochybnosti, AMC si môžeš nechať urobiť aj v 20. týždni.
Držím palce - veľmi!
@pede poloz si otazku: ak by malo dieta nedajboze DS, dala by som si ho zobrat? kazdy potrat po 12tt je velkym rizikom.. vzhladom na tvoj vyssi vek a pri tvojich problemoch s udrzanim tehu by umele prerusenie po 3 mesiaci mohlo sposobit, ze uz nikdy nebudes moct mat deti.. stoji pravdepodobnost 1:144 za to?
USG dopadlo ako?
https://www.modrykonik.sk/profil/neviemkto/ Keby malo DS dala by som si ho zobrať, aj v 24 tt. Lekári povedali že toto tehotenstvo je môj posledný pokus, takže tak.... už viac tehotenstiev nehrozí. Prvý podrobný Usg v 12tt u Ćunderlíka v Ba neukázal nič podozrivé na DS. Takže som na amnio nešla a počkám na podrobný UTZ u Holaňa v Ba, ktorý sa robí v 20tt a ak naznačí že niečo sa mu nepozdáva, pôjdem potom na amnio....
Negativny tripple test
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@kittykittyke triple test sa robí na vrodené poruchy a DS, ktorého pravdepodobnosť sa určuje vo výsledkoch v pomere. Záleží od čoho, čo konkrétne vyšlo asi v teste pozitívne. Viem iba, že čím nižšie čísla, tým väčšia pravdepodobnosť downovho syndromu. Ja som napr mala negatívny test a viem, že na výsledkoch bolo uvedené pravdepodobnosť 1:100000 myslím