Čo sa zisťuje z krvi v 16 týždni tehotenstva?

1safirka1
18. apr 2012

kocky co sa zistuje buducim mamickam z krvi v 16 tt??? dnes som bola na krvi a zabudla som sa spýtat bola som uplne mimo ☹ a kolko trva kým budu výsledky?

irsina83
18. apr 2012

to ti brali na AFP testy - zistuje sa ake je velke riziko downovho syndromu alebo rastepu chrbtice.

katren
18. apr 2012

@1safirka1
aj ujo google existuje a vypluje ti toho habadej 😉
http://www.clinic24.eu/clanky/4/vysetrenia-poca...

Veľmi dôležitý odber krvi je medzi 16. až 20. t. t. Nazýva sa Triple test, alebo stačí vyšetrenie krvi len na AFP (alfafetoproteín). Je to hormón, ktorý sa tvorí vo fetálnej pečeni (pečeni plodu). Jedná sa o screeningové vyšetrenie plodu, zamerané na vrodené vývojové chyby. Je veľmi dôležité stanovený termín odberu dodržať. Zvýšená hladina AFP môže byť príznakom hrubých vývojových chýb plodu ako sú rázštepy nervovej trubice alebo rázštepy brušnej dutiny. Naopak zas veľmi nízke hodnoty môžu upozorniť na prítomnosť niektorých genetických porúch, najčastejšie na tzv. Dawnov syndróm (stav, ktorý ľudovo označujeme ako mongoloizmus). No treba poznamenať, že vyššia alebo nižšia hladina AFP nemusí signalizovať, že niečo nie je v poriadku. Niekedy sa stáva, že plod si tejto látky vyprodukuje viac ako je stanovená norma, pri tom sa nejedná o žiadne poškodenie. Ak sa zistí odchýlka od stanovenej normy, podstúpite radu ďalších vyšetrení, aby výsledok spresnil.

V tomto období by ste mali absolvovať druhý screeningový ultrazvuk v 20. t. t. zameraný práve na vrodené vývinové chyby plodu a tiež spresní gestačný vek dieťatka. Ak sú hladiny AFP natoľko vysoké alebo veľmi nízke môže vás lekár objednať na amniocentézu (odber plodovej vody), kde sa presne vďaka genetickému vyšetreniu zistí prípadné postihnutie, alebo so 100% pravdepodobnosťou podozrenie vyvráti.

jerryjanka
18. apr 2012

3 alebo 4 markery z ktorych sa pridanim vahy a veku maminy určí riziko vyskytu vrodených porúch. su nepresné.

kristinagyetvenova
30. júl 2019

ja som zas bola 15týždni tehotenstva ked na choroby mi zobrali krv aspon myslím kedže 5 skumaviek krvy mi zobrali

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre