Baby... Nerobte si zo mňa srandu, ale fakt sa pýtam... Sestra konečne po vyše 3 rokoch manželstva nasla //, u Dr ešte nebola lebo aj digi test jej ukázal 2-3 týždeň.. Ale... Počula som ze tehotné by si mali odopierat korbace, bryndzu? Je to pravda ci blud, to mi povedala kamoška keď bola tehu že to nejedla.. Veľmi sa už na bábätko tešia, vlastne celá rodina sa tešíme že to konečne prišlo ..... Ďakujem. Pekne za odpovede
Odporúčam sa vyhnúť zrejúcim syrom, alebo ich obmädziť a vyhnúť sa veľmi slaným jedlám (soľ zvyšuje krvný tlak a môže sa to odraziť tým, že začnú opúchať neskôr nohy). Údeniny by som tiež obmädzila, môže spôsobovať kyselinu, keď dieťa bude rásť v brušku. A naopak dopriať si kyslé ovocie, lebo sa hovorí, že citrusy odbúravajú z tvorby mlieka po pôrode. Jedla som pomelá, mandarinky (samozrejme nie veľa) a neubudlo 😉
Ja som na začiatku nejedla bryndzu, plesnove syry, ale to mi ani nechutilo, pričom bryndzove halušky som dovtedy milovala, v tehotenstve ani vidieť nemôžem 😃, samozrejme alkohol, pozor na surové vajíčka, majonézu, teraz keď je sezóna zmrzliny, pripadne dáke šaláty s majonézou, ak nie je istota úplnej cerstvosti. Potom parky som varila dlhšie, salámy som obmedzila, ale inak som jedla v podstate všetko, menšie množstvo, lebo mi bol ťažko po jedle Napríklad hranolky, či rezne, lokse som nejedla, lebo mi potom šlo prasknúť brucho, nie preto, že by som sa bála, či môžem. Bylinkove čaje som vylúčila, skôr čistá voda, ovocný čaj, mineralka. Neskôr v druhom trimestri už som to až tak nesledovala, bezne šunka, syry, tavene syry, aj údeniny som zjedla, ovocie, zelenina úplne všetko, absolútne som neriešila ci to a to z ovocia nie 🙈🙈. Ok, sú isté obmedzenia v jedle, ale zase nepreháňať to, niekedy som mala pocit, že keby som mala premýšľat, či všetko teraz "nesmú", tehotné, tak jem asi len suchý chlieb. 😃😃.
Ani zázvor sa nesmie
Jedine čo som úplne vylúčila bol alkohol. Surové mäso a ryby som nejedla ani predtým. Inak som jedla všetko, spomínanú bryndzu, plesnivé syry, kávu.... proste všetko na čo som mala chuť. Telo si vždy pýta čo potrebuje a keď je to všetko s mierou neni problém. 🤷♀️
@zarka2020 Ahoj nemali by sa papat nepasterizovane syry a mliecne vyrobky, pretoze by sa v nich mohli nachadzat bakterie ktore zdravemu cloveku neublizia, no tehotnej zene mozu ohrozit plod v maternici. Z rovnakeho dovodu su to aj surove maso, surove vajcia, domaca zmrzlina...
V obchodoch su nepasterizovane vyrobky prisne kontrolovane, takze moznost ze by sa ti nieco stalo je mala....
V prvom rade používať zdravý rozum a všetko s mierou. Nečítať fóra, ale poradiť sa s lekárom. Lebo čo všetko som sa ja už všelikde Dočítala, že tehotná, či dojčiaca žena nemôže 🤦🏼♀️
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
pasterizovanu moze. Vacsi pozor nech si dava na surove maso (sushi, steaky, tatarak), surove vajcia (majoneza, tiramisu) a pecienku. A samozrejme alkohol.