Bol zanedbaný ultrazvuk?

erienka
18. dec 2012

Dobry den, som tehotna, momentalne v 16tt plus 6. Moj posledny ultrazvuk bol robeny v 10tt plus 6. Dnes mi vsak bolo na predpododnom kurze povedane, ze ultrayzvuk sa ma robit medzi 12. a 14 tyzdnom, kedy sa meria meria NT - Nuchálna Translucencia. Pokial mi tento ultrazvuk nebol robeny v tom 12.tyzdni, znamena to, ze moj gynekolog nieco zanedbal? Krv na triple test mi brali minuly pondelok, vysledok mi dosial nepovedal, ked som tam dnes volala, sestricka mi povedala, ze doktor mi povie vysledky v tehotenskej poradni, dalsiu tehotensku poradnu mam az 2.1. , to uz budem vlastne v 19. tyzndni a pomaly uz aj na odber plodovej vody bude neskoro. Som dost vydesena z toho, ze gynekolog zabudol na nieco dolezite.
PS: V ultrazvuku z toho 10tt plus 6 mam napisane, ze "hydramnion" je v norme...
Dakujem vopred za odpovede

xlucia
18. dec 2012

utz v 12 tt je najdolezitejsi. skor sa neda merat ani prejasnenie sije. poistovna preplaca tri tazvane velke utz a toto je jeden z nich. pozaduj od gynekologa odpoved

anaku
18. dec 2012

Dobrý den. Počas tehotenstva ti poistovna prepláca tri ultrazvuky. Ten prvý sa kedysi robil v desiatom, teraz vraj cca v 11. - 14. tt, ty si bola v tom jedenástom vlastne. Takže by to malo byt v poriadku podľa mňa. Keď sú zlé výsledky tripple testov, tak zvyknú volať, aspoň u nás to tak je, tak ich máš zrejme ok, ak už sú výsledky, lebo to trvá tak cca týždeň plus mínus. Hydramnion pokiaľ viem je množstvo plodovej vody. Hlavne kľud a bezproblémové tehotenstvo prajem.

lussi2
18. dec 2012

pekne mu zajtra zavolaj a spytaj sa na to, cim skor tym lepsie. ja by som do rana ani nespala:

alex999
18. dec 2012

Áno NT sa meria od 12-14tt ale nie je to POVINNÉ !!! Lekár robí za celé tehotenstvo 3x sono, na potvrdenie, v 20tt morfo a v 30tt. To mu prepláca poisťovňa. Na NT vyšetrenie sa môžeš objednať niekde v centre kde maju na to potrebný UZG. Moja lekárska to tiež nerobí, objednala som sa do súkromného centra. Meria sa vlastne prítomnosť nosovej kostičky, čím sa do značej miery vylúči downow syndróm, inak sa to robi klasicky triplle testami. Troška presnejšie info by mohli dávať na tých kurzoch.
Pekný večer 😉

evickapooh
18. dec 2012

preco mysiis hned na najhorsie>?mozno ti zabudol robit UZV...je to sice nedbanlivost..a ty sa uz chystas na amniocentezu?neviem tvoju anamnezu...ci si mala v minulosti potraty,alebo mate nejaku dedicnu chorobu v rodine...ale nemysli hned na najhorsie...zajtra chod za gynekologom a vyziadaj si UZV,mozno budes musiet za to platit...ale aspon budes kludna ze vsetko je ok...

fafa
18. dec 2012

Neboj sa 10+6 je uz skoro 12 tt...takze lekar Ta videl, urcite je vsetko o.k. A ak by si mala zle triple test, tak ti zavolaju, inak je to tiez ok. Ak mas pochybnosti, zavolaj - pre pokojne sviatky 🙂

zonjushe
18. dec 2012

laskavo prestante buducu mamicku strasit!!!!!!!!!!!!!!..ultrazvuk bol vykonany v 11tt, cize lekar postupoval spravne..nic nazanedbal..NT sa meria od 11tt do 14tt..ak by boli vysledky triple testov zle, lekar by urcite necakal do datumu poradne..mnozstvo plodovej vody je v norme..cize ziadne strachy, vsetko, co malo byt, bolo vykonane..

nae
18. dec 2012

NT screening, tripple testy a ultrazvuk možu byť tri rozne vyšetrenia u 3 roznych lekárov.
NT screening v sebe zahŕňa podrobný ultrazvuk na zistenie šijového prejasnenia plodu a súčasne odber krvi na stanovenie špecifických markerov. Spoločne s vekom matky sa z týchto všetkých parametrov vypočítáva pravdepodobnosť Downovho syndrómu a dá sa detekovať aj iné event. poškodenie plodu. Toto vyšetrenie je ale nadštandard a platí sa.
Prvosemetrálny screening u gynekológa može a nemusí v sebe zahŕňať odber krvi a ultrazvuk v jednom. Ja som bola na odbere krvi asi v 11. týždni a na ultrazvuku u gyn. o týždeň či dva neskor (ale bol to len ultrazvuk na potvrdenie srdcovej činnosti plodu, nie morfologický).
NT screening som si zaplatila - podľa MS som bola v 12 plus 0, ale podľa toho ich ultrazvuku (a podľa skutočnosti) som bola len 11plus 0.
Tvoj gynekológ teda nič zákonné nezanedbal, akurát ti nedal info o možnosti toho plateného NT screeningu. Pokiaľ by si výsledky z tripple testu mala zlé, ver tomu, že by sa ti ozval. Nemaj strach, držím palce 😉

simonkazga
19. dec 2012

Presne tak a ko píšu baby vyššie, NT meranie NIE JE povinné. Aj ja som bola zúfalá, keď baby v Januárovčatkách sa chválili ktorá má aké hodnoty a mne to nezmerali. Nakoniec som sa odhodlala a opýtala sa priamo lekára, ktorý mi povedal, že jednak to nie je povinné vyšetrenie, malo by sa vykonávať len na certifikovaných pracoviskách + pokiaľ on zistí prítomnosť nosovej kostičky (čo sa bez problémov dá aj počas bežného UZV) tak ani nevidí dôvod aby ma niekam posielal. Počkali sme na výsledky AFP testov a keďže boli v poriadku, ďalej sme to ani neriešili. Nemysli hneď na to najhoršie!
A amniocentéza? Pre boha, na čo? Máš doma postihnuté dieťa, alebo prekonané potraty, či vek nad 35?
Užívaj si toto krásne obdobie a nečítaj toľko "múdrych" článkov. Všetko bude v poriadku, len musíš veriť svojmu telu a mimi (a neuškodilo by ani veriť svojmu gynekológovi).

mkg
20. dec 2012

To že lekár robil v tom termíne utz neznamená, že aj meral NT. Mne tiež moja lekárka v prvom tehotenstve robila utz v 12tt,ale NT nezmerala a aj oznamiť mi možnosť merania akosi zabudla....
nieje to síce asi zákonom stanovené, ale teda keď som neskôr mala nález na morfologickom utz a na genetickej konzultácii pýtali údaje z tohto merania tak to trošku problém bol...
Držím palce

strawberry17
24. dec 2012

ja som sa sama pytala a pripominala gynekologovi co mi ma kedy robit 😀 inak by som tiez neabsolvovala vsetko co som mala 😝
odber plodovej vody (amniocentezu) som ale odmietla

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre